Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

Nieuwe Israëlische regering maakt einde aan twaalf jaar premier Netanyahu

HLN
Nieuwe Israëlische regering maakt einde aan twaalf jaar premier Netanyahu
Meer dan twee maanden na de parlementsverkiezingen in Israël, de vierde in twee jaar, is Yair Lapid van de centristische Toekomstpartij er vlak voor het verstrijken van de deadline om middernacht in geslaagd om een coalitie te smeden. Daarmee komt een einde aan een regeerperiode van twaalf jaar van Benjamin Netanyahu, die vervolgd wordt wegens corruptie.
Lees verder

Dit was de passage van de Rode Duivels in 'Deviltime' op VTM: "We zijn meer klaar dan in 2018. Dit is hét moment"
En of ze klaar zijn voor het Europees kampioenschap. "Meer dan in 2018", grijnsde Romelu Lukaku in Deviltime op VTM. "We moeten lelijk kunnen winnen." Liefst zeven wedstrijden lang. En avant, marche!
Lees verder

Hevige brand legt hoofdkantoor Brooklyn in de as: brandweer kan buurbedrijven vrijwaren
In de Politieke Gevangenenstraat in Stasegem is woensdagavond het hoofdkantoor van kledingketen Brooklyn uitgebrand. De rookpluim was tot tientallen kilometer in het rond te zien. Er vielen geen slachtoffers maar de schade is ongezien. "Dankzij grote inspanningen hebben we nog erger kunnen vermijden", zegt de brandweer. Het kostte de blussers zowat twee uur hard werken om de brand onder controle te krijgen.
Lees verder

Vakbonden en directie vinden voorlopig geen akkoord over Ontex Eeklo
Directie en vakbonden hebben vandaag samen gezeten om de herstructurering bij Ontex verder te bespreken. Voorlopig reikt er zich nog geen oplossing aan. "We moeten eerst de agenda's van alle partijen naast elkaar leggen", zegt Jef Monballyu, directeur van de site in Eeklo.
Lees verder

Emma Plasschaert opent met tweede plaats in Allianz Regatta
Emma Plasschaert heeft haar start niet gemist in de Allianz Regatta in het Nederlandse Medemblik, een wedstrijd die meetelt voor de wereldbeker zeilen. Na twee regatta's staat ze op de tweede plaats in de Laser Radial.
Lees verder

Frankrijk en Engeland winnen hun oefenwedstrijd in aanloop naar EK, Denemarken sleept gelijkspel uit de brand tegen Duisland
Onze Rode Duivels oefenen morgen pas tegen Griekenland, maar andere landen zijn al volop bezig aan hun oefencampagne voor het EK. Frankrijk kreeg het bezoek van Wales. Engeland kreeg Oostenrijk over de vloer. En ook Denemarken, tegenstander van de Duivels op het EK, speelde vandaag een oefenpot tegen Duitland.
Lees verder

Dylan Borlée, Anne Zagré en Thomas Carmoy doen topzaakje op olympische ranking
Dylan Borlée, Anne Zagré en Thomas Carmoy zijn woensdagavond als derde geëindigd op respectievelijk de 400 meter, de 100 meter horden en het hoogspringen bij de Continental Tour atletiekmeeting in het Slovaakse Samorin. Ze doen daarmee een interessante zaak op de olympische ranking.
Lees verder

NASA plant twee nieuwe missies naar Venus
Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA plant twee nieuwe missies naar buurplaneet Venus. 'DaVinci+' en 'Veritas' zullen tussen 2028 en 2030 vanaf de Aarde vertrekken om de tweede planeet vanaf de zon "te herontdekken". Voor elke missie trekt NASA ongeveer 500 miljoen dollar uit, zo maakte het woensdag bekend. Het wordt de eerste Amerikaanse missie naar Venus' atmosfeer sinds 1978.
Lees verder

NAVO-chef wil onderzoek naar Deens-Amerikaans spionageschandaal
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft gisteren opgeroepen tot onderzoek naar berichten over een Deens-Amerikaans spionageschandaal. De Deense publieke omroep DR onthulde eerder deze week dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) in samenwerking met de Deense inlichtingendienst onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere Europese hoogwaardigheidsbekleders bespioneerde.
Lees verder

Aanhoudingsbevel tegen oppositiekandidaat in Nicaragua
In Nicaragua is woensdag een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen oppositiefiguur Cristiana Chamorro. Daags voordien had ze haar kandidatuur bij de presidentsverkiezingen voor de oppositiealliantie Alianza Ciudadanos por la Libertad aangekondigd.
Lees verder

Advocaat wil voorwaardelijke straf voor agent die George Floyd doodde
In het proces over de dood van George Floyd heeft de verdediging een voorwaardelijke celstraf gevraagd voor de schuldig bevonden ex-agent Derek Chauvin. Bovendien zou de straf beperkt moeten blijven tot de tijd die Chauvin al in voorhechtenis heeft doorgebracht. Dat blijkt uit een motie van advocaat Eric Nelson die woensdag lokale tijd werd vrijgegeven. De openbaar aanklagers vorderen daarentegen een gevangenisstraf van 30 jaar wegens de bijzondere ernst van het misdrijf. Het vonnis is gepland op 25 juni.
Lees verder

Amerikaanse leger geeft toe vorig jaar 23 burgers gedood te hebben
Het Amerikaanse leger erkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van 23 burgers in 2020. De meeste burgerslachtoffers vielen bij Amerikaanse operaties in Afghanistan, zo blijkt een rapport dat het ministerie van Defensie woensdag gedeeltelijk openbaar heeft gemaakt.
Lees verder

Zeger Debyser, de expert die aan politiek doet: "Sommige virologen hebben grenzen overschreden"
Er is in ons land een viroloog die aan politiek doet en die u negen kansen op tien toch niet kent. Professor en hiv-specialist Zeger Debyser (55) is het hoofd van de afdeling Moleculaire Virologie en Gentherapie aan de KUL en ook N-VA gemeenteraadslid in Leuven. "Sommige collega's virologen hebben tijdens deze crisis grenzen overschreden. Dan leek het alsof ze beleidsmaker waren, of versimpelden ze de zaken al te zeer. Allemaal dingen die een wetenschapper niet hoort te doen in zo'n crisis."
Lees verder

308.000 euro coronapremies via 37 spookfirma's: boekhouder staat terecht voor fraude
Voor het eerst komt een fraudezaak met coronasteun voor de rechtbank. Op 18 juni buigt de Brusselse strafrechter zich over het dossier van een Limburgse boekhouder die via spookbedrijven voor ruim 300.000 euro aan onterechte premies heeft opgestreken. Het feit dat de premieaanvragen met hetzelfde e-mailadres gebeurden, deed alarmbellen afgaan.
Lees verder

ONZE OPINIE. Het hoofddoekendebat verdeelt de politiek, partijen, maar ook de samenleving
Zoals het monster van Loch Ness duikt het zogenaamde hoofddoekenverbod in publieke functies om de zoveel tijd op en weer onder. Dat was tien jaar geleden zo, dat is nu weer zo. Of het nu gaat over het dragen van een hoofddoek achter het loket of in de klas. We krijgen het de kop niet ingedrukt. Het debat verdeelt de politiek, partijen, maar ook de samenleving.
Lees verder

Leeftijdsgroepen overboord in de vaccinatiestrategie? "Waarom zouden we onze succesformule nu overboord gooien?"
Weg met de leeftijdsgroepen: prik een 19-jarige en iemand van 37 gewoon op hetzelfde moment - en liefst wanneer het hen goed uitkomt. Dat is toch wat spoedarts Jan Stroobants oppert. Ook vaccinoloog Pierre Van Damme is hiervoor te vinden, maar Zorg en Gezondheid reageert voorlopig terughoudend. "Vlaanderen prikt gigantisch snel én heeft een hoge vaccinatiegraad. Waarom zouden we onze succesformule nu overboord gooien?"
Lees verder

Beatrix (14) in opstand tegen dresscode op school: "Meisjes moeten 'nette kleren' dragen, jongens mogen hun onderbroek tonen"
Een mail van de directeur die laat weten dat blote buiken en extreem korte shorts niet gepast zijn is bij de 14-jarige Beatrix Yavuz in het verkeerde keelgat geschoten. De leerling van het Montfortcollege in Rotselaar mailde terug naar de directeur dat ze vindt dat jongens en meisjes ongelijk worden behandeld.
Lees verder

De 'bootrestaurants' in Oostduinkerke: "Nog altijd vragen klanten om hoe laat de boot precies uitvaart"
Ook een zware burenruzie kan iets moois voortbrengen. Vraag het maar in Oostduinkerke, waar vandaag nooit sprake zou zijn geweest van De Normandie zonder ambras in La Péniche. Vochten beide 'bootrestaurants' in de vorige eeuw nog een zeeslag uit, dan respecteren ze nu het vredesbestand: La Péniche intussen als groepspension en De Normandie nog steeds als restaurant. Al blijft één misverstand na 85 jaar hardnekkig overeind: "Af en toe belt nog een klant: 'Om hoe laat vertrekt de boot precies?'"
Lees verder

LIVE. Coronapandemie had geen impact op aantrekkelijkheid van zorgsector - "Lockdowns verminderden criminaliteit in steden wereldwijd"
Het aantal opnames van mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Het streefgetal van maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorg om op 9 juni versoepelingen te kunnen doorvoeren, is gehaald. Deze week bereiken we ook een nieuw 'vaccinatierecord' in Vlaanderen met 607.000 prikken. Wel is er nog geen beslissing genomen door de overheid over de vaccinatie van jongeren van 16 en 17 jaar tegen het coronavirus. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

1,4 miljard euro eisen ouders van TikTok
Nederlandse ouders van kinderen die de populaire video-app TikTok gebruiken, dienen een schadeclaim in tegen het bedrijf achter de app. Zij vinden dat de applicatie de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt. De schadevergoeding kan oplopen tot 1,4 miljard euro.
Lees verder