Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

Minister Beke en Zorg en Gezondheid geen voorstander leeftijdsvolgorde vaccinatie te laten vallen: "Mensen dreigen ui...

HLN
Minister Beke en Zorg en Gezondheid geen voorstander leeftijdsvolgorde vaccinatie te laten vallen: "Mensen dreigen uit de boot te vallen"
De vaccinatiecampagne aanpassen door de leeftijdsgrenzen te laten vallen en mensen zelf een afspraak te laten maken, is niet alleen organisatorisch moeilijk. Ook dreigen bepaalde mensen uit te boot te vallen. Dat zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij reageert daarmee op een oproep van dokter Jan Stroobants, spoedarts en verantwoordelijke van het test- en vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil de aflopende leeftijdsvolgorde aanhouden.
Lees verder

Kritieke dagen voor sociaal overleg: vakbondsactie zet extra druk op regering en werkgevers
Vakbonden en werkgevers overleggen de komende dagen opnieuw over enkele heikele sociale dossiers. Het is, voor de zoveelste maal, moneytime voor de sociale partners. Er wordt gemikt op maandag voor een al dan niet akkoord. Verscheidene vakbondscentrales plannen ondertussen voor de deur van werkgeversorganisatie VBO een manifestatie. Ook de verschillende regeringspartijen krijgen bezoek.
Lees verder

Uitgestorven kabeljauw ligt straks in gekweekte vorm weer op uw bord
Onderzoekers zijn erin geslaagd om een kabeljauw die door vervuiling van de Vlaamse wateren sinds de jaren '70 is uitgestorven, opnieuw te kweken. De soort, die traditioneel bekend is van zijn smaak aan de Gentse waterzooi, is een lekkernij met heel wat commercieel potentieel. Zo is het mogelijk om de vis erg duurzaam te kweken, zelfs in het centrum van de stad.
Lees verder

Vertrekt u straks op reis? Check dan zeker de vervaldatum van uw Europees rijbewijs
Heeft u een Europees rijbewijs en vertrekt u binnenkort met de auto op vakantie? Controleer voor uw vertrek dan zeker de vervaldatum op uw rijbewijs. De eigenaars van vervallen rijbewijzen krijgen immers geen persoonlijke waarschuwing, meldt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) woensdag. Zelf de vervaldatum in het oog houden is dus de boodschap.
Lees verder

Vermout is de nieuwe gin tonic. Barman Philip maakt er een verrassende NINA-cocktail mee
Vergeet gin tonic of Aperol Spritz. Vermout is de nieuwe apéro van de zomer. Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn legt uit wat het precies is en waarom het zo immens populair is. "Het is inderdaad een gehypet drankje. En volgens trendwatchers zal de populariteit deze zomer nóg toenemen." Smaakt dat naar meer? Probeer dan eens de NINA-cocktail met vermout: poepsimpel, maar overheerlijk.
Lees verder

Twee kosmonauten maakten ruimtewandeling
Twee Russische opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS hebben vandaag een ruimtewandeling gemaakt om de Russische koppelingsmodule Pirs klaar te maken voor vertrek, zo hebben het gezaghebbende russianspaceweb.com en het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gemeld.
Lees verder

Ook volgend jaar blijven Europese begrotingsregels in quarantaine
De Europese regels over begrotingstekorten en staatsschuld blijven ook volgend jaar opgeschort. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekrachtigd. Vanaf 2023 zouden ze opnieuw van toepassing worden.
Lees verder

Alexander Zverev gaat na vlotte zege door naar derde ronde van Roland Garros
Alexander Zverev (ATP 6) heeft woensdag geen misstap begaan tegen de Rus Roman Safiullin (ATP 182) in de tweede ronde van Roland Garros. Zverev haalde het met 7-6 (7/4), 6-3 en 7-6 (7/1) na 2 uur en 31 minuten.
Lees verder

Waar zijn die handjes? Ook Regi en Cleymans & Van Geel komen naar Werchter Parklife
Dat iedereen uitkijkt naar een zomer vol livemuziek werd de voorbije weken al duidelijk. De concerten van Werchter Parklife waren in een mum van tijd steeds uitverkocht. Net daarom kondigde de organisatie vandaag opnieuw een reeks extra namen en concerten aan.
Lees verder

Villa van 5,8 miljoen is laat moederdagcadeau van Leonardo DiCaprio
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Los Angeles die acteur Leonardo DiCaprio zopas cadeau deed aan zijn mama.
Lees verder

Treinverkeer tussen Trois-Ponts en Vielsalm stilgelegd na vondst wapens
Het treinverkeer tussen Trois-Ponts (provincie Luik) en Vielsalm (provincie Luxemburg) is stilgelegd nadat in de buurt van de sporen een tas met wapens was aangetroffen. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Brandweer en politie zijn ter plaatse. Meer informatie ontbreekt voorlopig.
Lees verder

Screen Flanders investeert in film van Jan Verheyen, met script van zijn dochter
Screen Flanders investeert 2 miljoen euro in elf nieuwe audiovisuele producties. Dat maakte Vlaams minister van Economie Hilde Crevits vandaag bekend. Tot de lijst met ondersteunde producties binnen de eerste oproep van 2021 behoren de Vlaamse fictiereeksen 'Arcadia' en 'Chantal', de Vlaamse documentairereeks 'Het verhaal van Vlaanderen' en de Vlaamse speelfilms 'Baghdad Messi', 'Bittersweet Sixteen', 'De familie Claus 2' en 'Hazard'.
Lees verder

Turkse lira bereikt opnieuw een laagterecord: een pluspunt voor toeristen, maar een domper voor de Turkse bevolking
Na nieuwe uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de Turkse munt, de lira, opnieuw de dieperik ingegaan. Een euro kost momenteel 10,75 lira, dat was vijf jaar geleden iets meer dan 3 lira. Turkije bevindt zich al langer in een spiraal van hoge inflatie en kampt met een munteenheid die steeds minder waard is.
Lees verder

FlixBus wil verder groeien na financieringsronde van 650 miljoen euro
FlixMobility, het moederbedrijf van FlixBus en FlixTrain, heeft een financieringsronde van zowat 650 miljoen euro afgerond. "We schakelen nu om van verdediging naar aanval", zegt het bedrijf in een persbericht. De financieringsronde, een mix van leningen en geld van investeerders, waardeert FlixMobility naar eigen zeggen op meer dan 3 miljard euro.
Lees verder

Kabelbaandrama Italië: noodremmen mogelijk al jarenlang gemanipuleerd
Een Zwitserse amateurfilmer beschikt over beelden die een nieuw licht werpen op het dodelijke kabelbaandrama in Noord-Italië. Daar stortte een cabine op pinksterzondag met hoge snelheid naar beneden na het breken van de sleepkabel. Volgens de politie was de noodrem opzettelijk geblokkeerd door klemmen. Die werden volgens de Zwitser al jarenlang gebruikt.
Lees verder

Tsjechische vrouwen zullen zelf mogen kiezen of hun naam op '-ova' eindigt
Tsjechische vrouwen zullen binnenkort waarschijnlijk zelf kunnen kiezen tussen de vrouwelijke of mannelijke vorm van hun familienaam. Het Tsjechische Huis van Afgevaardigden keurde daarvoor woensdag een amendement op een wet goed.
Lees verder

China claimt nieuw record: artificiële zon wordt maar liefst 10 keer zo warm als de echte zon
China heeft een nieuw record geclaimd met zijn kernfusiereactor die wel tien keer heter kan worden dan de zon. Volgens staatsmedia bereikte de Tokamak HL-2M-reactor onlangs een temperatuur van 160 miljoen graden Celsius.
Lees verder

Deelnemers van 'Blind gekocht' en 'Waar voor je geld?' getuigen: "We hebben meegedaan uit pure noodzaak"
De immomarkt is vandaag een ramp. Huizen worden puur op basis van foto's verkocht, of er wordt ver boven de vraagprijs geboden. Dan is deelnemen aan 'Blind gekocht' en 'Waar voor je geld?' misschien nog niet zo'n slecht idee. Of toch? We vroegen het aan wie de gok al waagde. "We zijn wel van onze stoel gevallen toen ze zeiden dat ze ons droomhuis nooit zouden vinden."
Lees verder

CNN-reporter gaat viraal met hilarische reactie op insect in zijn nek
CNN-reporter Manu Raju staat in de Amerikaanse hoofdstad Washington klaar voor een liveverslag wanneer een cicade langs zijn revers omhoog kruipt. Hij schrikt zich rot wanneer hij het insect in zijn nek voelt kriebelen, tot hilariteit van zijn collega's buiten beeld.
Lees verder

Gratis bier voor Amerikanen als tegen nationale feestdag 70 procent eerste prik gekregen heeft
Amerikanen die zich laten inenten, maken kans op een financiële beloning, tickets voor sportwedstrijden en op bier. President Biden wil dat tegen de nationale feestdag op 4 juli 70 procent van de Amerikanen minstens de eerste prik tegen het coronavirus gekregen heeft. Om dat doel te halen werkt Biden samen met verschillende organisaties, zo heeft ABC News gemeld.
Lees verder