Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

Meer dan twintig Afrikaanse migranten verdronken bij Tunesië

HLN
Meer dan twintig Afrikaanse migranten verdronken bij Tunesië
Zeker 23 migranten zijn verdronken bij een scheepswrak voor de kust van Tunesië toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken van Libië naar Italië. De Tunesische Rode Halve Maan meldde dat er ook zeventig migranten zijn gered.
Lees verder

Brandweerman komt om bij schietpartij in Amerikaanse kazerne
Bij een schietpartij in een brandweerkazerne in Agua Dulce, ten noorden van de Amerikaanse stad Los Angeles, is dinsdag één brandweerman omgekomen. Dat melden verscheidene Amerikaanse media.
Lees verder

LIVE. Lockdown in Melbourne met week verlengd - Zoom ziet inkomsten verdrievoudigen
Het aantal opnames van mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen blijft dalen. Het streefgetal van maximaal 500 coronapatiënten op intensieve zorg om op 9 juni versoepelingen te kunnen doorvoeren, is gehaald. Deze week bereiken we ook een nieuw 'vaccinatierecord' in Vlaanderen met 607.000 prikken. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Brussels Museum voor Schone Kunsten geeft naziroofkunst terug
Het Museum voor Schone Kunsten van Brussel geeft een schilderij van Lovis Corinth terug aan de Joodse rechthebbenden. Dat schrijft De Standaard vandaag. Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen in Brussel en stond in het museum geseind als roofkunst.
Lees verder

Hier kan je al eens een bevrijdingsfeestje bouwen: wordt 'Sportpaleis aan zee' dé place to be deze zomer?
Alex Agnew, Gers Pardoel, Bart Peeters en Toto: het lijstje van artiesten in de nieuwe Proximus Pop-up arena in Middelkerke wordt stilaan langer. Burgemeester Jean-Marie Dedecker is er dan ook van overtuigd: deze zomer wordt een muzikaal hoogtepunt in de kuststad. Maar hoe gaat die nieuwe concertlocatie eruitzien? Hoeveel volk kan er binnen? Hoe wordt er voor ventilatie gezorgd? En welke regels zullen er nog gelden? Een overzicht.
Lees verder

Het grote Roberto Martínez-interview: "Wij zijn sterker dan drie jaar geleden"
Hij is hier nu bijna vijf jaar. De minzame, immer vriendelijke en sympathieke Roberto Martínez Montoliú (47), bondscoach der Belgen. Maar vergis u niet: het vuur brandt bij hem nog even hard als op dag één. Net voor hij de voorbereiding op het EK in dook, gaf Martínez een laatste lang interview. "Ik wil terug naar de Gran Plaza in Brussel."
Lees verder

Nu almaar meer gemeenten mondmaskerplicht op straat opheffen, ziet ook Steven Van Gucht weinig meerwaarde: "Hou afstand en mondmasker is in buitenlucht onnodig"
Mondmaskers. Hoe lang moeten we ze op straffe van boete nog in stadscentra en winkelstraten dragen? In enkele steden en gemeenten ging de verplichting al op de schop, andere voeren de discussie, of kijken afwachtend naar overheid. Nu het vaccinprikken in sneltempo gebeurt en er binnen een week een pak versoepelingen aankomen: is een mondmaskerplicht op straat nog langer zinvol?
Lees verder

Wordt de nieuwe Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke de place to be voor ons muzikaal vertier deze zomer?
Alex Agnew, Gers Pardoel, Bart Peeters en Toto: het lijstje van artiesten in de nieuwe Proximus Pop-up arena in Middelkerke wordt stilaan langer. Burgemeester Jean-Marie Dedecker is er dan ook van overtuigd: deze zomer wordt een muzikaal hoogtepunt in de kuststad. Maar hoe gaat die nieuwe concertlocatie eruitzien? Hoeveel volk kan er binnen? Hoe wordt er voor ventilatie gezorgd? En welke regels zullen er nog gelden? Een overzicht.
Lees verder

Hoezo corona? Mechels gezin met kleuters op roadtrip door Europa: "Ella en Oscar leren rekenen met dennenappels of schelpjes"
De Grand Canyon in Amerika of de Rocky Mountains in Canada: Oscar en Ella zijn nog maar vijf en drie, toch hebben ze al meer van de wereld gezien dan velen onder ons. En corona of niet, ook nu hebben mama Elke (36) en papa Wouter (39) uit Mechelen hun kroost meegenomen op een trip van zes maanden met de camper door Europa. Maar hoe regelen ze dat allemaal? Hoeveel budget voorzien ze? En wat met die vervelende quarantaineregels? Vanop de bergen in Sardinië leggen ze ons uit hoe roadtrippen ook in coronatijden 'heaven on earth' kan zijn.
Lees verder

Onze opinie. Hoe kan het dat jongeren het oké vinden om een meisje te verkrachten en daar dan mee uit te pakken op sociale media?
Het zal je kind maar zijn. Een meisje, veertien jaar jong, is verkracht door een groep jongens. Een meisje, veertien jaar jong, moest daarna leven met de beelden van die misdaad op het internet. Dat wilde ze niet. Een meisje, een kind nog, is geraakt in de essentie van haar zijn. Het is een stomp in de maag. Maar ze is niet alleen.
Lees verder

Hierover moet het 'reiscomité' zich vrijdag buigen: soepelere quarantaineregels voor volledig gevaccineerden, maar wat na 1 prik?
Wie volledig gevaccineerd is en deze zomer terugkeert van een reis in het buitenland vakantie, zal normaal gezien niet meer in quarantaine moeten. Maar wat als je maar één prik hebt gehad? Moet je dan in quarantaine? En mogen toeristen met slechts één spuit op de teller naar ons land reizen zonder negatief testresultaat? Het zijn maar een paar van de knopen die het Overlegcomité eind deze week wil doorhakken.
Lees verder

Met vierde telecomspeler dalen prijzen in ons land
De komst van een vierde telecomspeler - naast Telenet, Proximus en Orange - zou de prijzen voor internet, televisie en gsm met 13 procent doen dalen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Overlegcomité die De Morgen kon inkijken.
Lees verder

Steeds meer werkgevers ontwikkelen thuiswerkbeleid na corona: "Als je dit slecht aanpakt, kan je bedrijfscultuur naar de knoppen helpen"
Thuiswerken is voor veel mensen in afwisselende volgorde een uitdaging, een verademing en een kwelling geweest. Nu telewerk binnenkort niet langer verplicht zal zijn, gooien bedrijven straks hun deuren opnieuw open. Netbeheerder Fluvius kondigde al aan vier dagen telewerk per week mogelijk te maken. Een goede strategie? "Als je dit slecht aanpakt, kan je je bedrijfscultuur naar de knoppen helpen."
Lees verder

AB InBev-telg en rijke Belg Frédéric de Mévius over duurzaam beleggen: "Jonge generaties duwen ons met de neus op de feiten"
Geld regeert de wereld. En dat geld is vandaag een steeds grotere hefboom om die wereld groener te maken. Duurzaam beleggen zit in de lift. Zo investeren Frédéric de Mévius (62) - één van de rijkste Belgen en AB InBev-erfgenaam - en Alexander de Wit (51) met 'PlanetFirst Partners' enkel nog in duurzame, Europese bedrijven. "Duurzaam wordt mainstream. Wie er zich niets van aantrekt, zal steeds moeilijker aan geld geraken."
Lees verder

Opnieuw contact tussen VS en China op gebied van handel
Er is opnieuw contact geweest tussen de Verenigde Staten en China in verband met het handelsconflict tussen beide landen. De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, en de Chinese vicepremier Liu He spraken met elkaar tijdens een videovergadering.
Lees verder

Mijn restaurant. Jules Hanot: "Eindelijk weer heerlijk tafelen bij de buren"
Van een terrasje kunnen we al genieten, maar het blijft uitkijken naar de volledige heropening van de horeca op 9 juni. Elke dag tipt een journalist of columnist van deze krant zijn of haar favoriete restaurant. Columnist Jules Hanot kiest voor Corboo in Destelbergen.
Lees verder

Cafébazin Linda over het iconische bruin café Den Engel: "Slechts één keer ben ik in het ziekenhuis wakker geworden, wat in zoveel jaar best meevalt"
De naaste buur heet Den Bengel, om de hoek lag een tijdlang De Stengel, maar het bekendste café van Antwerpen blijft met voorsprong Den Engel. Ook daar zit het terras sinds 8 mei weer stampvol en dat kwam voor Linda Van Heymbeeck (66) niets te vroeg. "Tijdens de lockdown begon ik zelfs de ambetanteriken die ik vroeger geregeld buitengooide al te missen", grapt de bekendste, maar ook meest a-typische cafébazin van 't Stad. "Ik drink amper alcohol en kan niet tegen zatte mensen, maar toch ben ik hier graag."
Lees verder

Als omkopen en oorlog voeren niet meer helpen: Israëlische premier Netanyahu op weg naar de uitgang
In Israël is het einde van een tijdperk in zicht. Er wordt daar een regering gevormd zonder Benjamin Netanyahu, de langstzittende premier in de geschiedenis van het land. Die had gerekend op nieuwe verkiezingen — wat mogelijk heeft bijgedragen tot de oorlog van vorige maand — maar wordt nu buitenspel gezet door zowat al zijn tegenstrevers.
Lees verder

Een lekker rood stukje sjoemeltonijn? "Laat je niet verleiden door kortingen"
Wie graag geniet van een stevige moot tonijn, vertrouwt maar beter niet blindelings op de mooie rode kleur. Gesjoemel met de vis blijkt schering en inslag, ontdekte ons Federaal Voedselagentschap. Zij namen vorig jaar 80 ton tonijn in beslag. "Laat je niet verleiden door grote aanbiedingen. 25 euro voor een kilogram tonijn moet alarmbellen doen afgaan", klinkt het.
Lees verder

COLUMN. Roland Garros is niet de Koningin Elisabethwedstrijd. Geen jury die oordeelt. Alleen de punten tellen. En dan wint Nadal, meestal
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Rafael Nadal, tennissspeler
Lees verder