Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 11 juni 2021

LIVE. G7 zal miljard doses coronavaccin aan arme landen schenken

HLN
LIVE. G7 zal miljard doses coronavaccin aan arme landen schenken
Nu meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen (65-plussers en risicopatiënten jonger dan 65 jaar) minsten één prik hebben gekregen en we ruim onder de vooropgestelde drempel van 500 bedden op intensieve zorg zitten, zijn gisteren tientallen versoepelingen ingegaan. Om de zomer in goede banen te leiden, gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week wel nog tien basisregels mee. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Eerste voltooide leiding van Nord Stream 2 wordt met gas gevuld
Het bedrijf achter de Nord Stream 2 zal vrijdag starten de pijpleiding met gas te vullen. Het zal echter nog maanden duren voordat het gas erdoor kan stromen. De Russische president Vladimir Poetin kondigde vorige week aan dat de pijpen van de eerste leiding waren gelegd. Het lassen van twee uiteinden in zee moest nog worden voltooid, maar nu is de pijpleiding van Lubmin in het noordoosten van Duitsland naar Rusland ononderbroken, aldus het bedrijf.
Lees verder

Zuckerberg laat zijn personeel nog zeker zes maanden telewerken
Voltijdse werknemers van het sociaalmediabedrijf Facebook mogen nog zeker zes maanden telewerken als hun job dat toelaat. Dat maakt CEO Mark Zuckerberg bekend, die aankondigde dat hij dat ook zal doen. "Ik heb gemerkt dat werken op afstand me meer ruimte heeft gegeven voor langetermijndenken en me heeft geholpen meer tijd door te brengen met mijn gezin, wat me gelukkiger en productiever heeft gemaakt op het werk", verklaarde Zuckerberg in een memo.
Lees verder

Braziliaans Hooggerechtshof zet licht op groen voor Copa America
Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft donderdag beslist dat de 47e Copa America zondag in Brazilië van start kan gaan. De rechters zijn wel kritisch voor de beslissing om het toernooi te huisvesten en manen de autoriteiten aan er alles aan te doen om een 'Copavirus' te vermijden, maar zeggen niet de bevoegdheid te hebben om het toernooi te verbieden.
Lees verder

Waarom het EK voor velen als een bevrijdingsfeest voelt: roepen, tieren en zingen is goed voor ons mentale welzijn
Met een jaartje vertraging wordt vanavond in Rome Euro 2020 afgetrapt met de wedstrijd Turkije-Italië. Het uitgestelde EK Voetbal voelt voor velen als een bevrijdingsfeest. "Het EK is dan ook het eerste evenement in bijna anderhalf jaar waarin we iets positiefs kunnen delen", zegt Maarten Vansteenkiste van het departement Ontwikkelingspsychologie aan de UGent.
Lees verder

Voetbalfans in heel Europa halen opgelucht adem nu EK begint: "Dit is voor ons een manier om dat wreed coronajaar te vergeten"
Nu het EK vandaag officieel begint, overheerst positivisme in heel Europa. Zelfs in de coronahotspots van het afgelopen anderhalf jaar - denk maar aan het Italiaanse Bergamo of het Spaanse Madrid - hangt er al voorzichtig een uitgelaten sfeer in de lucht. Buitenlandse voetbalfans getuigen.
Lees verder

Minister Crevits laat mogelijkheid Vlaamse hyperloop onderzoeken: zoeven we binnenkort tegen duizend km/u van Antwerpen naar Brussel?
Beeld u even in: u wordt met een snelheid van duizend km/u in een capsule doorheen lange, luchtledige buizen van Antwerpen naar Brussel geschoten. Na slechts 6 minuten: bestemming bereikt. Maar ook voor goederenvervoer zou de futuristische hyperloop kunnen worden ingezet. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) laat alvast de mogelijkheden voor een Vlaamse hyperloop onderzoeken. Hoe realistisch is zoiets echt? Waar en wanneer zou het nieuwe transportsysteem er kunnen komen? En is dat ook betaalbaar?
Lees verder

RECONSTRUCTIE. België had vandaag de openingsmatch moeten organiseren: "Het Eurostadion is stukgelopen op amateurisme"
Het EK gaat vandaag van start. Met stadions over heel Europa, behalve in België. Het Eurostadion kwam er nooit. Hieronder leest u hoe grootheidswaanzin, onkunde en politieke spelletjes de stadionhoop hebben begraven. De voetbalbond vreest een herhaling van dat scenario: "We zijn kandidaat voor het WK vrouwenvoetbal in 2027, maar we hebben geen stadion. Die klok begint nu wel écht te tikken."
Lees verder

"Het kan zijn dat we erover gekeken hebben": lag rugzak Conings al drie weken in bos of liet hij hem recent achter?
Na meer dan drie weken lijkt woensdag een eerste echte spoor naar Jürgen Conings gevonden te zijn. Een zwarte rugzak, gevuld met jachtmunitie, medicijnen en proviand. Het federaal parket is "80 tot 90% zeker" dat die van Conings is. De munitie hoort niet bij de twee wapens die hij meegenomen had. De militair lijkt dus nog zwaarder bewapend te zijn dan eerst gedacht.
Lees verder

Demir verrast parlement met vraag voor onderzoekscommissie: "Partij met aandacht voor de natuur is daarom geen groene partij"
Zuhal Demir (N-VA) zette het Vlaams Parlement onder hoogspanning door als minister ongepland een onderzoekscommissie voor te stellen. Een opmerkelijke demarche, al probeert N-VA zich steeds uitdrukkelijker een groen imago aan te meten. "Maar een partij die aandacht heeft voor natuur, is daarom nog geen groene partij", stelt politicoloog Nicolas Bouteca.
Lees verder

Op bezoek in het verwenste dorp uit 'Blind Gekocht': "Vanaf nu zijn wij van 'Fucking Westrem'"
"Niet in Westrem. Niet in fucking Westrem." Jelle en Sophie, het koppel dat een huis zocht in Wetteren, moet het in twee afleveringen 'Blind gekocht' wel twintig, dertig keer hebben gezegd. Toen ze te horen kregen dat ze naar deelgemeente Westrem moesten verhuizen, verdween de grond onder hun voeten. Het dorpje waar half Vlaanderen nog nooit van had gehoord, kreeg op slag een hoop antireclame. De meeste bewoners halen hun schouders op. "Op tv zeggen ze zoveel. Ze wonen hier nu vier maanden en ze wonen hier graag. Dát telt."
Lees verder

ONZE OPINIE. Het moeilijke midden van Mahdi
De maatregelen voor migratie van Sammy Mahdi hebben maar een kleine kans op slagen. De staatssecretaris moet aan de ene kant rekening houden met een coalitiepartner zoals Ecolo die voluit voor een algemene regularisatie van sans-papiers pleit. Aan de andere kant wet een sterk rechts oppositieblok de messen voor elke maatregel die niet kordaat genoeg klinkt. Zie daar het moeilijke midden van Mahdi.
Lees verder

Geen kinderen meer opsluiten, maar politie mag wel weer hardleerse illegalen uit huis plukken
Een wettelijk verbod op het opsluiten van uitgewezen kinderen, een verplichte coronatest voor mensen in illegaal verblijf en een minder scherpe wet op de woonstbetredingen: staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) legt vandaag een migratienota op de tafel van de federale regering. Maar om tot een deal te komen, zal hij wel eerst rechts en links moeten verzoenen.
Lees verder

Brand veroorzaakt grote stroomstoring in Puerto Rico
Grote delen van het Caribische eiland Puerto Rico zijn getroffen door een stroomuitval, die is veroorzaakt door een brand in een onderstation van het elektriciteitsnet in San Juan. Dat meldt het elektriciteitsbedrijf Luma. Meerdere gemeenten op het eiland hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en burgemeesters deelden ijs en generatoren uit.
Lees verder

Brand veroorzaakt grote stroomstoring op Puerto Rico
Grote delen van het Caribische eiland Puerto Rico zijn getroffen door een stroomuitval, die is veroorzaakt door een brand in een onderstation van het elektriciteitsnet in San Juan. Dat meldt het elektriciteitsbedrijf Luma. Meerdere gemeenten op het eiland hebben inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en burgemeesters deelden ijs en generatoren uit.
Lees verder

Deze vriendinnen zijn net als Natalia en Nathalie Meskens samen zwanger: "We wisten het van elkaar vanaf de eerste seconde"
Met één dag verschil kondigden ze deze week gezinsuitbreiding aan: boezemvriendinnen Natalia en Nathalie Meskens zijn zwanger van hun tweede kindje. Samen in verwachting met je beste vriendin is iets heel speciaals, vinden ook deze duo's. Ze dromen luidop van babykleertjes shoppen en later samen op vakantie.
Lees verder

ANNO 2021. Jess Donkers: "De voorbije maanden meer verslavingsproblemen gezien dan ervoor"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Jess Donckers (39), ex-model en presentatrice, psychotherapeute én masterstudente. Zelfs in volle examenstress streeft ze naar een gezonde geest in een gezond lichaam. "Mijn partner heeft onlangs corona gehad, maar ik niet. Voor mij is dat een teken dat mijn immuunsysteem zijn werk doet."
Lees verder

Kijk uit voor de 'Ganzendoder van Alagir': wie is Russisch bondscoach Stanislav Cherchesov?
Roberto Martínez krijgt zaterdag een Russische Kolonel langs zich. Maak kennis met Stanislav Cherchesov (57), Russisch bondscoach en in zijn jeugdjaren beter bekend als de perenpikker en 'Ganzendoder van Alagir'. Een portret.
Lees verder

Basic Fit laat spierballen rollen: fitnessketen breidt uit naar meer dan 1.000 vestigingen
Voor het eerst in ruim een half jaar gooiden alle 905 Europese sportzalen van Basic-Fit woensdagochtend tegelijk de deuren open. 's Avonds pikte het bedrijf zelf weer de draad op, door voor 300 miljoen euro aan vers geld op te halen. Nog dit jaar zal het aantal locaties stijgen naar meer dan 1.000.
Lees verder

Heeft hoogmis voor blitse wagens afgedaan? Volvo niet meer op volgende autosalon
Is er in januari 2022 opnieuw een Autosalon, dan moet je daar geen Volvo gaan zoeken. Het Zweedse merk kondigde gisteren aan dat het niet meer meedoet. Het begin van het einde voor de jaarlijkse hoogmis van de auto? "Een Belg wil die auto kunnen aanraken, hij wil er eens in zitten."
Lees verder