Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 19 juni 2021

LIVE (15u). Walsen Mbappé en co over Hongarije?

HLN
LIVE (15u). Walsen Mbappé en co over Hongarije?
• Aftrap: 15u • Groep F • Ref: Michael Oliver (Engeland) • Boedapest
Lees verder

LIVE (18u). Nieuwe topaffiche in groep F: Portugal versus Duitsland
• Aftrap: 18u • Groep F • Anthony Taylor (Engeland) • München
Lees verder

Algemene Vergadering VN vraagt einde te maken aan wapenlevering aan Myanmar
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin de militaire staatsgreep in Myanmar wordt veroordeeld. In de tekst wordt ook aan alle lidstaten gevraagd om "de toestroom van wapens" naar het land te voorkomen. In de resolutie wordt ook opgeroepen tot een terugkeer naar de democratie en tot een vrijlating van de politieke gevangenen, onder wie Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.
Lees verder

Zuidwesten VS geteisterd door extreme hittegolf met recordtemperaturen
Een extreme hittegolf teistert al dagenlang het zuidwesten van de Verenigde Staten en zorgt voor temperatuurrecords. Doordat inwoners massaal hun airco's laten draaien dreigt het elektriciteitsnetwerk overbelast te raken. Netbeheerders hebben vrijdag mensen opgeroepen energie te besparen tijdens de namiddag en het begin van de avond om te voorkomen dat de stroom uitvalt.
Lees verder

Minstens 27 mijnwerkers omgekomen bij busongeluk in Peru
Een bus met mijnwerkers is vrijdag in het zuiden van Peru van de weg geraakt en in een ravijn gestort. Volgens hun werkgever zijn er ten minste 27 doden gevallen. Het voertuig was op weg van een mijn in de buurt van de archeologische vindplaats Nazca Lines naar de stad Arequipa. De bus viel naar de bodem van een vierhonderd meter diep ravijn. Volgens een functionaris viel de buschauffeur mogelijk achter het stuur in slaap.
Lees verder

Ongerustheid over vermiste Florin (14)
Child Focus roept op om uit te kijken naar de vermiste Florin Lingurar. De jongen werd gisteren om 15 uur voor het laatst gezien aan de Carrefour op de Waterloosesteenweg in Ukkel. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor.
Lees verder

Amerikanen vieren afschaffing van slavernij
De Verenigde Staten vieren de afschaffing van de slavernij in de negentiende eeuw. Juneteenth, zoals de jaarlijkse herdenking op 19 juni wordt genoemd, is voor het eerst een nationale feestdag.
Lees verder

Onze reporter chatte twee jaar lang met IS-vrouwen in de Syrië: "Vertrekken was de domste beslissing van mijn leven"
Ik heb samengeheuld met de vijand. Met terroristen gechat. Twee jaar aan een stuk correspondeerde ik met vrouwen van de Islamitische Staat die gevangen zitten in Syrië. Nu ze op terugkeren staan, is het tijd om te vertellen wat ik heb gehoord en geleerd. Dat er niet zo veel gevaar meer uitgaat van de vrouwen die ik sprak. Dat die allemaal hun eigen drama's hebben beleefd. Maar ook dat ze nog altijd weinig schuldbesef hebben. Dat hun spijt vooral slaat op wat ze hebben verwoest voor zichzelf en hun naasten. Dat ze geen toekomstdromen meer hebben, maar soms nog wel humor. En dat ik mijn eigen zoon zwarte komijn moet geven als die nog eens koorts zou maken.
Lees verder

Almaar meer Belgen beleggen
Veel spaarders hebben sinds de coronapandemie een eerste stap gezet naar beleggen. Dat blijkt vandaag uit een rondvraag van De Tijd bij de grootste banken. Traditioneel parkeert de Belg zijn geld op spaarboekjes. Maar de lage rente, de inflatievrees, nieuwe producten en meer tijd doen de koudwatervrees voor beleggingen verdwijnen.
Lees verder

INTERVIEW. Pedro Facon (40), coronacommissaris met een mening: "Het opbod van politici elke keer in het Overlegcomité: dat is geen beleid voeren, maar politieke marketing"
Het einde is in zicht. Maar laat dat geen reden zijn om op de tafels te dansen - niet figuurlijk en als zeker niet letterlijk. Voorzichtigheid is geboden. Vooruitziendheid nog meer, want het werk is nog lang niet af. "Iémand zal er voor moeten zorgen dat we niet meer meemaken wat we hebben doorgemaakt", zegt coronacommissaris Pedro Facon (40). Ook hij kwam niet zonder deuken uit zestien maanden corona: hij worstelde met een burn-out. "Het gaat beter nu: ik voel me niet meer persoonlijk verantwoordelijk voor alles wat misloopt."
Lees verder

Mike Pence uitgejouwd door eigen achterban van conservatieve christenen
De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence werd tijdens zijn toespraak op een bijeenkomst van religieuze conservatieven in Florida een "verrader" genoemd, omdat hij op 6 januari de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bevestigde. Donald Trump had immers ten onrechte beweerd dat Pence kon verhinderen dat het Congres de overwinning van Biden zou bekrachtigen.
Lees verder

REPORTAGE. 'Buren van Tomorrowland' over verbod op megafestival: "Een internationaal dansfeest met 400.000 gasten? Slecht idee"
Van het Overlegcomité mag Tomorrowland doorgaan. Toch trokken de burgemeesters gisteren de stekker uit het megafestival. In de omgeving van De Schorre, waar het festival sinds 2005 wordt gehouden, zaait de beslissing grote verdeeldheid, zo stelden we vrijdagvoormiddag zélf vast. "Tomorrowland brengt Boom en Rumst een fortuin op. Na een deftig gesprek met hun gemeenteontvanger zullen de burgemeesters écht wel bijdraaien."
Lees verder

België geeft Congolese roofkunst terug
Congo wordt weer eigenaar van alle stukken in de collectie van het Africamuseum die aantoonbaar illegaal verkregen zijn. Ook de rest van de collectie wordt onderzocht, zo schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Dermine geeft Congolese roofkunst terug
Congo wordt weer eigenaar van alle stukken in de collectie van het Africamuseum die aantoonbaar illegaal verkregen zijn. Ook de rest van de collectie wordt onderzocht, zo schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Deze Vlamingen zijn blij met nieuwe versoepelingen: "Gelukkig hoeven we niet te snoeien in gastenlijst"
We mogen tot tevredenheid van de horeca vanaf volgende week zondag met acht aan tafel, en dat tot 1 uur. Georganiseerde evenementen in buitenlucht kunnen met 2.500 aanwezigen. Ook die versoepeling komt precies op tijd voor de achtste finales van de Duivels op het EK Voetbal. Trouwers zijn blij niet langer te moeten selecteren voor de gastenlijst, en ook voor wie afscheid moet nemen van een geliefde had het Overlegcomité een versoepeling in petto. Al stuit de mogelijkheid ook daar tot 400 aanwezigen te ontvangen op afstandsregel die blijft.
Lees verder

"Martínez is zen": onze chef voetbal legt uit waarom de bondscoach zich weinig grote zorgen maakt
Ondanks een erg zwakke eerste helft tegen Denemarken, maakt bondscoach Roberto Martínez zich weinig zorgen over zijn Rode Duivels. "Martínez loopt ondanks al die weggegeven kansen écht wel hoog op met zijn defensie", schrijft onze chef voetbal Stephan Keygnaert. Meer nog: hij wil vol voor groepswinst gaan - ook al brengt ons dat in de lastige tabelhelft waarin we wellicht Italië en Frankrijk zullen moeten elimineren op weg naar de finale. En daar heeft de Spanjaard zo zijn redenen voor.
Lees verder

COLUMN. 'Gaat die Ronaldo toch wel dwarsliggen, zeker!' Sponsors moeten ook maar eens hun spierballen tonen
Je kan maar beter geen flesje Coca-Cola zijn, toch niet als Cristiano Ronaldo bij jou aan tafel komt zitten. De voetballer zette deze week op het EK twee exemplaren opzij, met een gebaar dat een mens doorgaans reserveert voor een stinkkous. "Wég." Anderzijds heeft Ronaldo ooit reclame gemaakt voor Pepsi en Kentucky Fried Chicken, wat ik niet eens zo'n slechte combinatie vind: doorgaans heb je het ene nodig om het andere verteerd te krijgen. Maar goed, eigenlijk is zijn actie dus hypocriet.
Lees verder

Carl Devos: "Beter nodeloos waarschuwen en ondertussen alles doen om informatie te krijgen, dan het bericht begraven achter oude cijfers"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Waarom we zondag best voor Zwitserland op EK supporteren
Zondagavond (18 uur) neemt Zwitserland het in de derde en laatste groepsmatch van het EK op tegen Turkije. Op het eerste gezicht geen belangrijke match, maar toch kunnen de Belgen maar beter supporteren voor de Zwitsers.
Lees verder

Verliest Club Brugge sterkhouder? Sevilla aast op Clinton Mata
Hun sportief directeur, Monchi, heeft er een handje van weg om te gaan shoppen bij de kleinere clubs in Europa. En dus hoeft de interesse van Sevilla in Clinton Mata (28) niet te verbazen.
Lees verder