Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 juni 2021

Jongen (9) verliest ouders en zus bij terreuraanslag in Canada: “Hoe leggen we dit aan hem uit?”

HLN
Jongen (9) verliest ouders en zus bij terreuraanslag in Canada: "Hoe leggen we dit aan hem uit?"
Door de aanval op een moslimgezin in Canada is een 9-jarig jongetje in één klap zijn ouders, zus én grootmoeder kwijtgeraakt. "Dit was een terroristische aanslag gemotiveerd door haat, in het hart van een van onze gemeenschappen", verklaarde premier premier Justin Trudeau in het Lagerhuis.
Lees verder

Plots 500 vaccins op overschot op einde van de dag: Antwerpenaren staan in lange rijen aan te schuiven aan Spoor Oost
Aan het vaccinatiecentrum in Spoor Oost stond dinsdagavond na sluiting nog een lange rij mensen. Door een foute telling was er een groot overschot van vaccins. Deze werden uitgedeeld aan iedereen die langskwam. Het nieuws werd via via verspreid en bracht heel wat volk op de been.
Lees verder

ROLAND GARROS. Tsitsipas klasse beter dan Medvedev - Zverev op automatische piloot naar halve finales
De 22-jarige Griek Stefanos Tsitsipas heeft zich net als vorig jaar weten te plaatsen voor de halve finales op Roland Garros. Hij klopte in zijn kwartfinale de Rus en nummer twee van de wereld Daniel Medvedev in drie sets. De nummer vijf van de wereld maakte het zegegebaar na 2uur en 19 minuten. 6-3, 7-6 en 7-5 waren de setstanden. In de halve finales wacht de Duitser Alexander Zverev.
Lees verder

UEFA duidt De Bleeckere aan als 'referee observer' voor EK
De Europese voetbalbond UEFA heeft ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere aangeduid als 'referee observer' tijdens het EK voetbal dat komend weekend van start gaat. Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bekend.
Lees verder

LIVE (20u45). Kan Portugal wél vertrouwen tanken in laatste test tegen Israël?
• Oefenmatch • Aftrap: 20u45 • Tanken Portugezen vertrouwen? • Estadio Jose Alvalade
Lees verder

Yellow Tigers leggen nu ook Servië over de knie in Nations League
De Belgische nationale vrouwenvolleyploeg (FIVB 13) heeft in het Italiaanse Rimini in de Nations League met 3-2 (23-25, 26-24, 25-21, 23-25, 15-10) gewonnen van Servië (FIVB 7).
Lees verder

Fauci wil ook baby's vaccineren tegen coronavirus
Het is verstandig kinderen van alle leeftijden te vaccineren tegen het coronavirus, ook baby's dus. Dat zegt de bekende Amerikaanse epidemioloog Anthony Fauci in een video-interview met Amerikaanse en internationale journalisten.
Lees verder

Europese Commissie start procedure op tegen België na klachten over privacywaakhond
De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen ons land, na klachten over de Gegevensbeschermingsautoriteit. Volgens de klachten zou de Belgische privacywaakhond niet onafhankelijk genoeg optreden. De procedure wordt vandaag pas aangekondigd, maar nieuwssite Politico berichtte gisteravond al over het nieuws. Volgens het Politico-bericht, gebaseerd op drie bronnen met kennis van het dossier, wordt vooral in de richting van topambtenaar Frank Robben gekeken.
Lees verder

Ouders starten crowdfunding nadat zoontje (2) overlijdt na ongelukkige val van trap: "Laat Ilias verder leven in speelbos vol inheemse bomen"
Door een tragische samenloop van omstandigheden belandde het gezin van Anke Mollij (32) en Brecht Verkempinck (37) uit Lede in een nachtmerrie. Hun tweejarig zoontje Ilias viel vorige maand ongelukkig van de trap, lag 23 dagen in coma en overleed zondag. Ter nagedachtenis van hun jongste zoontje starten de ouders nu een crowdfunding voor een speelbos "omdat bomen blijven".
Lees verder

Opnieuw presidentskandidaat opgepakt in Nicaragua
In Nicaragua is opnieuw een tegenstander van president Daniel Ortega in de verkiezingsstrijd aangehouden. Ditmaal ging het om Félix Maradiaga. Volgens lokale media is hij opgepakt op verdenking van het aanmoedigen van buitenlandse interventie en het in gevaar brengen van de nationale soevereiniteit. Vorige week werd al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Cristiana Chamorro, de dochter van voormalig president Violeta Chamorro.
Lees verder

Amerikaanse Senaat stemt in met plan tegen technologische dreiging vanuit China
In de Amerikaanse Senaat hebben Democraten en Republikeinen een ambitieus plan voor investeringen in wetenschap en technologie goedgekeurd. Het voorstel wordt gezien als een cruciaal innovatieplan om de concurrentiepositie van de VS te versterken en te voorkomen dat Peking de leiding neemt wat betreft technologische vooruitgang.
Lees verder

LIVE. Tientallen versoepelingen gaan vandaag in
Nu meer dan 8 op de 10 kwetsbare personen (65-plussers en risicopatiënten jonger dan 65 jaar) minsten één prikje hebben gekregen en we ruim onder de vooropgestelde drempel van 500 bedden op intensieve zorg zitten, gaan vanaf vandaag tientallen versoepelingen in. Om de zomer in goede banen te leiden, gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week wel nog tien basisregels mee. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Fans kunnen speciale Friends-cruise boeken
Friends-fans kunnen hun vakantie geheel in stijl vieren van de populaire jaren 90-sitcom. Er komt een cruise die geheel gewijd is aan de show op het schip Celebrity Equinox, dat vertrekt vanaf Fort Lauderdale in Amerika om via een aantal andere plekken in Florida door te varen naar Mexico. Dat meldt People.
Lees verder

Nog nooit zoveel cocaïne onderschept in Antwerpse haven
In vergelijking met de eerste vijf maanden van vorig jaar heeft de douane in Antwerpen meer dan 2,5 keer zoveel cocaïne onderschept. Dit jaar is al bijna 54,5 ton gevonden, waarmee het erop lijkt dat het record van 2020, 65,5 ton voor het hele jaar, zal sneuvelen. Op 31 mei 2020 hadden de veiligheidsdiensten in totaal 19.501 kilo te pakken. Op 3 juni van dit jaar was dat al 52.500 kilo. Dat schrijft De Morgen vandaag.
Lees verder

3M kreeg factuur voor PFOS-vervuiling op werf waar Scheldetunnel moet komen nog niet gepresenteerd
Terwijl bouwheer Lantis hoge kosten maakt voor de met PFOS vervuilde grond op de Oosterweelwerf, kreeg vervuiler 3M, dat tot 2002 PFOS produceerde op een boogscheut van de werf, de rekening daarvan voorlopig nog niet gepresenteerd. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Zo gaan we deze zomer op reis: nog minder met het vliegtuig, nog meer last minute
U kijkt uit naar een reisje deze zomer? U bent niet alleen. Wel 65 procent van de Belgen wil deze zomer op reis naar het buitenland, 45 procent wil (ook) in eigen land op zwier. Het is een van de vele dingen die blijken uit de vakantiebarometer waarvoor reisorganisatie Touring duizend landgenoten over hun reisplannen bevroeg. Dit zijn de vijf belangrijkste conclusies.
Lees verder

Pintjes met een gouden randje: iconische glazen maken comeback
Het bierglas met het gouden randje maakt een stevige comeback. Cristal Alken pakt ermee uit in zijn jongste reclames, de nieuwe Estaminet van Brouwerij Palm wordt erin gelanceerd en ook kleinere brouwers zweren tegenwoordig bij het 'gouden boerke': "Het is het meest iconische bierglas dat we hebben in België. Het ziet er gewoon ongelooflijk cool uit."
Lees verder

Biden & the Beast. Helikopters in de lucht en honderden agenten op post voor bezoek Amerikaanse president: zelfs met Jürgen Conings wordt rekening gehouden
Net als vier jaar geleden bij het bezoek van toenmalig president Donald Trump en zijn vrouw Melania aan Brussel, zetten Belgische veiligheidsdiensten alle zeilen bij om president Joe Biden op 14 en 15 juni een veilig verblijf in de hoofdstad te garanderen. En ja, de voortvluchtige militair Jürgen Conings is daarbij een extra aandachtspunt, al laten de Amerikanen noch de Belgen iets aan het toeval over.
Lees verder

Het land gaat weer open! Resem versoepelingen van kracht: ook zij mogen weer doen wat ze graag doen
Het lijkt wel alsof ons land vandaag heropent. Van fitnesszaken, binnenspeeltuinen, cinema's, theaters, tropische zwembaden tot uitgebreidere erediensten en gedaan met vijf dagen per week telewerken: het lijstje van versoepelingen was nog nooit zo lang. Al zitten heel wat ondernemers met dubbele gevoelens. "Zodra het zomerweer is, liggen wij eruit."
Lees verder

Topexpert over medicijn tegen Alzheimer, de heilige graal in farmaland: "Door besparingsdrang belandde onderzoek bijna in de vuilbak"
Met de toelating van de FDA om Aduhelm op de markt te brengen, lijkt het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen de heilige graal in farmaland in handen te hebben. Dit is immers het eerste medicijn tegen Alzheimer dat de oorzaak van de ziekte aanpakt. Wat belooft deze ontdekking? Welke twijfels en struikelblokken zijn er nog? Topexperten Bart De Strooper en Sebastiaan Engelborghs geven hun visie. "Dit middel remt Alzheimer dan wel af, maar het geneest de aandoening niet."
Lees verder