Doorgaan naar hoofdcontent

Houthi-rebellen vragen onderzoek naar bombardement op burgers

Houthi-rebellen vragen onderzoek naar bombardement op burgers

De Houthi-rebellen hebben zondag erkend dat ze een militaire basis in het noorden van Jemen in het vizier hebben genomen, in de buurt van het tankstation waar zaterdag volgens de regering veertien burgers zijn gedood. De Houthi's vragen een onafhankelijk onderzoek naar de aanval.

Lees verder

Duitser volgt Grynberg op als ceo van Umicore

Materialengroep Umicore heeft een opvolger gevonden voor Marc Grynberg, die eerder dit jaar bekendmaakte te willen stoppen als ceo. De nieuwe topman wordt Mathias Miedreich, een Duitser die momenteel aan de slag is bij de Franse autotoeleverancier Faurecia.

Lees verder

Koeltorens op vijf seconden tegen de vlakte

In het Engelse dorpje Rugeley gingen zondag vier koeltorens tegen de vlakte. De torens waren een van de laatste herinneringen aan de koolmijnen van de jaren 1950. Op het hoogtepunt in 1983, toen er een capaciteit was van 600 megawatt, werkten er 850 mensen voor de elektriciteitscentrale, die een half miljoen huishoudens van stroom voorzag. De centrale werd in 2016 gesloten, toen verloren 150 mensen hun job.

Lees verder

Team Belgium wordt nog wat groter: deze atleten laten zich kort voor Olympische Spelen nog opmerken

De hoogmis van de sport begint over 46 dagen in Tokio. Voor sommige Belgen zijn de komende weken nog een generale repetitie, voor anderen wedstrijden die beslissen over wel of geen olympisch ticket. Afgelopen weekend lieten enkelen zich van hun beste kant zien. Van The Last Knight tot Axel Crusher.

Lees verder

Duizenden eieren achtergelaten nadat drone vogels opschrikt

Ongeveer 3.000 sterneneieren werden achtergelaten in het Amerikaanse Bolsa Chica natuurreservaat nadat een drone neerstortte en de vogels afschrikte. Manager Melissa Loeb is ontgoocheld: 'Dit is een veilig gebied voor dieren waar ze tot rust kunnen komen', klinkt het. 'Sommige vogels vliegen wel duizenden kilometers om tot hier te geraken en dan gebeurt er zoiets.' Sinds de coronapandemie is er meer vandalisme in het park.

Lees verder

Expert in een browser: Chatbot UAntwerpen beantwoordt uw vaccinvragen

Vindt u de antwoorden die u zoekt niet makkelijk terug op de veelheid aan coronawebsites? Chatbot VaccinChat staat klaar om te helpen. Hij werkt op basis van artificiële intelligentie en hoe meer u hem vraagt, hoe beter hij kan antwoorden. De UAntwerpen maakt zich sterk dat VaccinChat helpt tegen fake news: De tool haalt zijn informatie exclusief bij officiële online bronnen.

Lees verder

Naomi Osaka meldt zich af voor WTA-toernooi Berlijn

Na haar beslissing om zich terug te trekken uit Roland Garros heeft Naomi Osaka (WTA 2) zich afgemeld voor het WTA-grastoernooi in Berlijn, dat op 14 juni van start gaat. Dat hebben de organisatoren maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Reizen met internationaal erkend vaccinatiebewijs kan pas vanaf 1 juli

Verschillende landen laten de eis een negatieve PCR-test voor te leggen bij binnenkomst vallen voor wie zijn of haar vaccinatie kan bewijzen. Het Europese vaccinatiecertificaat treedt officieel pas in werking op 1 juli. Tot dan blijft het onduidelijk of reizigers binnen mogen met een Belgische vaccinatiekaart of een online bevestiging van vaccinatie.

Lees verder

Eerbetoon aan prinses Diana en The Queen

De tweejarige Archie Harrison Mountbatten-Windsor heeft sinds vrijdag een zusje: Lilibet 'Lili' Diana, zo heet het dochtertje van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle.

Lees verder

Geen algemene mondmaskerplicht meer in Brussel vanaf 9 juni

Vanaf 9 juni is het mondmasker niet langer algemeen verplicht in Brussel. Dat heeft burgemeester Philip Close (PS) bekendgemaakt via Twitter.

Lees verder

Jeff Bezos vergezelt eerste ruimtetoerist in eigen raket

Jeff Bezos en zijn broer Mark zullen de winnaar van een veiling vergezellen bij de eerste vlucht van de draagraket New Shepard waarmee de oprichter van Amazon zich in het ruimtetoerisme gooit, meldde ABC News maandag.

Lees verder

Kijk in cockpit van Franse jets bij eerbetoon D-Day

In Frankrijk werd zondag de 77e verjaardag van de landing van Normandië herdacht met een vliegshow. De piloten van de Patrouille de France lieten in hun cockpit kijken toen ze over de stranden vlogen.

Lees verder

Verdediging Reuzegommers vraag wraking voorzitter: zitten na halfuur afgelopen

Vandaag moesten om 14 uur achttien Reuzegommers voor de Raadkamer in Hasselt verschijnen voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia (20), die in 2018 om het leven kwam tijdens een studentendoop. Een halfuurtje na de aanvang was de zitting echter al afgelopen nadat er wraking werd gevraagd van de voorzitter van de raadkamer.

Lees verder

Oproep | Na maanden thuiswerk voor het eerst nieuwe collega's ontmoeten?

Vanaf woensdag mogen we opnieuw maximaal 1 dag per week naar kantoor komen voor een terugkeermoment. Voor wie tijdens de lockdowns van job veranderde, of pas begon met werken, wordt dat mogelijk zelfs een eerste ontmoeting met nieuwe collega's. Collega's waarmee tot nu toe enkel tijdens videovergaderingen werd gesproken.

Lees verder

Nederlandse schrijver A.L. Snijders overleden

De Nederlandse schrijver A.L. Snijders (1937) is maandagochtend plotseling overleden. Dat meldt AFdH Uitgevers. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller. Hij was de bedenker van een nieuw literair genre dat het zeer korte verhaal (zkv) wordt genoemd.

Lees verder

Regio's in Denemarken, Griekenland, Spanje en Portugal worden opnieuw rode reisbestemming

De regio's Zuid-Denemarken (Denemarken), de Ionische Eilanden (Griekenland), Ceuta (Spanje) en de Azoren (Portugal) kleuren vanaf woensdag opnieuw rood op de kaart met reisbestemmingen die de FOD Buitenlandse Zaken elke week bijhoudt. Dat is ook het geval voor Andorra.

Lees verder

Hof van beroep geeft regering ademruimte voor pandemiewet

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat de wettelijke basis voor de coronamaatregelen tot nu volstond. Daarmee vervallen de mogelijke dwangsommen en tikt de klok minder snel voor de nieuwe pandemiewet.

Lees verder

Vallei overstroomd door lavarivier in IJsland

Lava uit de vulkaan Fagradalsfjall, die in maart voor het eerst uitbarstte, kwam in de Natthagi vallei terecht. Volgens wetenschappers was de vulkaan al 6.000 jaar inactief, er was de afgelopen 800 jaar geen vulkanische activiteit vastgesteld op het schiereiland Reykjanes.

Lees verder

'Vliegende' boot moet huizen beschermen tegen erosie in Venetië

De golfslag veroorzaakt door de vele boten en watertaxi's in Venetië brengen schade toe aan de historische stad. De funderingen van de oude huizen slijten weg, waardoor de gebouwen kunnen instorten. Het Zweedse bedrijf Candela's brengt een elektrische boot op de markt, die boven het water lijkt te zweven. Hierdoor is de golfslag minder, en wordt de stad beter beschermd.

Lees verder

PS dan toch voor een hoofddoekenverbod

Dat werd vandaag op een stemming tijdens het partijbureau beslist. Eerder had de PS zich nog aan de oppervlakte gehouden over het hoofddoekendebat, dat nu terug oplaait.

Lees verder

Mathieu van der Poel snelt naar zege in 2e rit Ronde van Zwitserland, Küng blijft leider

De Nederlander Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft maandag de tweede rit in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De Zwitser Stefan Küng (Groupama-FDJ), zondag de beste in de openingstijdrit, blijft leider in het algemene klassement.

Lees verder

Navalny terug overgebracht naar strafkamp na hospitalisatie

De Russische opposant Alexej Navalny is opnieuw overgebracht naar het strafkamp waarin hij opgesloten is. Dat melden de autoriteiten maandag. Hij was opgenomen in het gevangenisziekenhuis ter observatie na zijn hongerstaking.

Lees verder

A.L. Snijders, de meester van de beperking, is niet meer

Jarenlang verschenen de Zeer Korte Verhalen (zkv's) van A.L. Snijders ook in De Standaard. De beste schrijver op de korte baan van ons taalgebied is niet meer.

Lees verder

Oproep | Organiseert u een feest met vijftig aanwezigen?

Vanaf woensdag versoepelen heel wat maatregelen tegen het coronavirus. Zo zal het opnieuw toegelaten zijn om tuinfeesten te organiseren met vijftig aanwezigen.

Lees verder

Kim Clijsters en Justine Henin zijn record van twintig jaar oud kwijt

De favorieten in het vrouwentoernooi vallen als vliegen op Roland Garros. Het een en het andere heeft intussen voor een record gezorgd.

Lees verder

Genk-spits Paul Onuachu maakt favorietenrol waar en wint ook Ebbenhouten Schoen

Topschutter Paul Onuachu (KRC Genk) heeft maandagavond zijn favorietenrol waargemaakt en de Ebbenhouten Schoen in ontvangst genomen, de trofee voor de beste voetballer van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. De 27-jarige Nigeriaanse aanvaller troeft Clinton Mata (Club Brugge) en zijn ploegmaat Théo Bongonda af.

Lees verder

Renovaties aan de Akropolis valt de Grieken tegen

'Te weinig overleg', dat wordt de Griekse regering verweten in de renovaties van de Akropolis, misschien wel de meest emblematische site van het schiereiland.

Lees verder

DNA-stalen afgenomen bij IS-vrouwen en hun kinderen in Syrië

De afname van DNA-stalen bij Belgische IS-vrouwen en hun kinderen is een stap in hun repatriëringsproces.

Lees verder

'Match van de waarheid': voetbaltoogpraat in een tv-format

Met het EK voetbal in zicht wapenen we ons al weken tegen de lawine aan voetbalgerelateerde brol die op ons afkomt. Helaas besloot ook Play4 om de EK-koe met beide handen nog wat uit te melken. Gelukkig niet met een voorbeschouwende talkshow, die zijn er al meer dan genoeg. Helaas wel met een goedkoop quizformat, en die zijn er ook al meer dan genoeg.

Lees verder

Ontmijningsdienst haalt twee vrachtwagens vol oorlogsmunitie uit huis: 'Uit de hand gelopen hobby'

Ontmijningsdienst Dovo en de recherche van politie Polder waren maandag een hele dag in de weer om een woning vol oorlogsmunitie leeg te halen in Vladslo, nabij Diksmuide. De bewoner, een vijftiger, legde een uit de hand gelopen verzameling oorlogstuigen aan. 'We onderzoeken of het om verboden wapens gaat, de man werd in 2007 al eens betrapt', aldus het parket.

Lees verder

Automobilist Canada reed opzettelijk vier moslims dood

In de Canadese stad London (Ontario) zijn vier mensen doodgereden omdat ze moslim waren, melden lokale media maandag. Bij de fatale aanrijding van zondag viel ook een gewonde. Dit vijfde slachtoffer ligt nog in het ziekenhuis.

Lees verder

VS recupereren meerderheid van losgeld na cyberaanval Colonial Pipeline

Amerikaanse speurders hebben het merendeel van het losgeld in cryptovaluta dat aan de hackers van Colonial Pipeline was betaald, kunnen recupereren. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Lees verder

Amerikaanse vicepresident Harris raadt bevolking Centraal-Amerika af naar VS te vluchten

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft van haar eerste internationale reis, naar Guatemala, gebruikgemaakt om Guatemalteken die overwegen te vluchten op te roepen dat niet te doen.

Lees verder

Man die in 2017 tien jaar cel kreeg voor terrorisme is vrijgelaten onder voorwaarden

De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft beslist om Othman A., die in juni 2017 veroordeeld werd tot tien jaar cel door het Brusselse hof van beroep omdat hij aan het hoofd stond van een terroristische groep, vrij te laten onder voorwaarden. Dat meldt de advocaat van Othman A., meester Sébastien Courtoy, maandagavond aan Belga, die daarmee een bericht van RTL Info bevestigt.

Lees verder

Komt er eindelijk duidelijkheid voor de Arco-spaarders?

Morgen start het proces over Arco, de coöperatieve holding die omviel na de val van de Dexia-bank. Wat kunnen we verwachten?

Lees verder

Witte Huis: 'Face-to-facegesprek bijzonder belangrijk in geval van Poetin'

De ontmoeting, volgende week in Genève, tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin is volgens het Witte Huis zowel nodig als belangrijk. Biden ziet zijn Russische collega niet ondanks, meer net vanwege de verschillen tussen de twee landen, zei Bidens adviseur binnenlandse veiligheid Jake Sullivan.

Lees verder

Loononderhandelingen: vakbonden en werkgevers raken het eens over hete sociale hangijzers

Vakbonden en werkgevers zijn het maandagnacht, na uren onderhandelen, eindelijk eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt.

Lees verder

Minder dan 70 ziekenhuisopnames per dag

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is gedaald tot gemiddeld 1.371 per dag. Dat blijkt dinsdag uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Ook in privépraktijken psychologen en psychiaters groeien wachtlijsten, vooral voor jongeren

Niet alleen gesubsidieerde centra voor geestelijke gezondheidszorg moeten werken met wachtlijsten en aanmeldingsstops, ook de privépraktijken van veel psychologen en psychiaters slibben dicht. Uit een bevraging van de Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheid (SGGG) blijkt dat bijna 40 procent van de psychologen en ruim 60 procent van de psychiaters dit voorjaar geen nieuwe patiënten heeft aanvaard. De problematiek is het grootst bij kinderen en jongeren.

Lees verder