Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 juni 2021

"Gooi slakken niet bij de buren, ze kruipen instinctief terug naar hun thuisbasis": tuinexperte legt uit hoe je slakk...

HLN
"Gooi slakken niet bij de buren, ze kruipen instinctief terug naar hun thuisbasis": tuinexperte legt uit hoe je slakken bestrijdt
Door de zware regenval van de afgelopen dagen duiken er massaal veel slakken op in onze tuinen. Wat kan je doen om te voorkomen dat deze beestjes je planten gaan oppeuzelen? Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit wat je er tegen kan doen en welke lapmiddeltjes echt niet helpen. "Biervallen zijn misschien goed in een klein tuintje, maar in een weelderige tuin zijn ze niet efficiënt."
Lees verder

Nederland gaat jongeren vanaf 12 jaar vaccineren, nog geen beslissing in België
Alle Nederlandse gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat hebben de autoriteiten besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte zorgminister Hugo de Jonge vanmiddag bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, het vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik bij jongeren. In België is er nog geen beslissing over de vaccinatie van gezonde 12- tot 15-jarigen.
Lees verder

Kapitaalsverhoging Anderlecht (nog) niet goedgekeurd, maar geen reden tot paniek
Gisteren moest een historische dag worden voor Anderlecht. Dan zou de kapitaalsverhoging, waarover eind april een akkoord werd bereikt, officieel bekrachtigd worden op een Algemene Vergadering. Maar die goedkeuring kwam er niet. De eenvoudige reden: er vond gisteren helemaal geen Algemene Vergadering plaats op Anderlecht. Panikeren doet paars-wit allerminst. Er wordt volop gezocht naar een nieuwe datum voor de vergadering om de kapitaalsverhoging goed te keuren.
Lees verder

"Deze namiddag" duidelijkheid over grote levering AstraZeneca-vaccins en vroegere tweede prik
AstraZeneca zal als alles goed loopt deze namiddag bijna 700.000 nieuwe coronavaccins leveren aan België. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen). De vaccins moeten het voor risicopatiënten en 65-plussers mogelijk maken om vanaf volgende week hun afspraak voor hun tweede prik te vervroegen. Dat zal via het reservatiesysteem kunnen waarmee de eerste afspraak vastgelegd werd, of via de helpdesk van het lokale vaccinatiecentrum.
Lees verder

Verboden liefde: de getrouwde Kobe wordt verliefd op uitwisselingsstudent Hyun. "Hij kuste me met zo veel meer passie dan mijn vrouw"
"Ik val normaal niet op mannen. Maar toen ik naar huis wandelde na onze ontmoeting, trilde ik over mijn hele lijf." In Brussel ontmoet Kobe* (29) de Koreaanse uitwisselingsstudent Hyun* (21). De knappe, jonge kerel brengt hem compleet in de war: Hyuns aanrakingen prikkelen hem, meer dan die van zijn vrouw. In Airbnb's die ze samen huren, ontdekt Kobe voor het eerst hoe het is om het bed met een man te delen. "Ik genoot echt. Dat besefte ik wel. Verder dan dat durfde ik niet te denken." In de Verboden Liefde-reeks viert NINA de liefde die, hoe vurig ook, niet mag of kan zijn. Deze week lees je het verhaal van Kobe.
Lees verder

Onderzoek UAntwerpen toont aan dat PFAS-vervuiling rond 3M voorbije 10 jaar is afgenomen
De concentratie aan PFAS in een straal van 15 kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht, is de afgelopen tien jaar gedaald. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen. In 2010 werden er nog tot vijf keer hogere concentraties aan PFOS gemeten in de kippeneieren rondom de fabriek.
Lees verder

Doodsbedreigingen voor Britse influencer die achttien operaties onderging om er Koreaans uit te zien
De Britse influencer Oli London, die achttien operaties onderging om eruit te zien als de BTS-zanger Park Jimin, krijgt enorm veel kritiek op hun transformatie. Sommige mensen bedreigen hen zelfs met de dood. De influencer identificeert zich als non-binair en vertelde dat die al acht jaar in het verkeerde lichaam zit.
Lees verder

Overstromingen in Limburg en Vlaams-Brabant doordat onweders geblokkeerd raakten, bang afwachten of wachtbekkens stand houden
Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen hebben hevige regen- en onweersbuien gisteravond voor ernstige wateroverlast gezorgd. Vooral Limburg en Vlaams-Brabant, waar de regen met bakken uit de lucht viel en code oranje werd afgekondigd, zijn getroffen door overstromingen.
Lees verder

Overstromingen in Limburg en Vlaams-Brabant doordat onweders geblokkeerd raken en blijven hangen, bang afwachten of wachtbekkens stand houden
Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen hebben hevige regen- en onweersbuien gisteravond voor ernstige wateroverlast gezorgd. Vooral Limburg en Vlaams-Brabant, waar de regen met bakken uit de lucht viel en code oranje werd afgekondigd, zijn getroffen door overstromingen.
Lees verder

Eigen geurkaarsenlijn en eten op de grill: binnenkijken in de gloednieuwe zomerbar van Christoff
Het weer zit voorlopig nog niet mee, maar dat mag de pret niet drukken: zanger Christoff opent vandaag zijn zomerbar Salida. Wij konden vlak voor de opening al een kijkje gaan nemen.
Lees verder

Vanaf morgen bijbetalen voor kleine online aankopen buiten de EU: nieuwe btw-regels gaan in
De nieuwe Europese btw-regels voor online aankopen bij webwinkels buiten de Europese Unie gaan donderdag in. België voert dan de Europese regelgeving in die bepaalt dat de btw-vrijstelling vervalt voor online aankopen tot 22 euro. Dat betekent dat de klant soms moet bijbetalen.
Lees verder

Op autovakantie? Deze verkeersregels gelden in het buitenland
Wie deze zomer op autovakantie vertrekt, moet niet alleen rekening houden met rode zones en PCR-testen, maar ook met de buitenlandse verkeersregels. Hoe snel mag je rijden in de andere Europese landen? Welke vignetten heb je nodig? Waar moet je een reddingsstrook vormen bij file? En mag je in je bikini achter het stuur? Independer.be zocht het voor jou uit.
Lees verder

Het rijk van de 'bende zonder grenzen' is over. Tot elf jaar cel voor de beruchte Fuel Gang na 'kopen' en 'verhuren' van minderjarige meisjes
Een meisje van 16 kopen van haar vriendje, haar vervolgens opsluiten in een kelder en vervolgens verhuren aan mannen. Zo raakte de Fuel Gang, een stadsbende uit Sint-Gillis in heel ons land bekend. Tot verwondering van velen had het parket slechts tot 5 jaar cel gevorderd. Véél te laag, oordeelde de rechtbank, die twaalf leden van de bende veroordeelde tot celstraffen tot elf jaar. Gelukkig waren de jonge bendeleden hier niet mee...
Lees verder

Gegevens van 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop
Op een hackersforum heeft iemand gegevens van 700 miljoen LinkedIn-gebruikers te koop aangeboden. Volgens het bedrijf gaat het enkel om openbaar toegankelijke gegevens die geautomatiseerd afgehaald werden op LinkedIn en andere websites.
Lees verder

Mogen we al op vakantie, naar Turkije of Marokko? Hoe zit het met de VS? Al uw vragen over reizen buiten de EU beantwoord
Nog enkele dagen en dan start de zomervakantie. Eén waar -na maanden van beperkingen en regels- nog nooit zó hard naar is uitgekeken. Toch zullen reizigers ook deze zomer nog rekening moeten houden met een hele resem afspraken. Wij zochten voor u een weg door het kluwen aan regels. Mogen we buiten Europa met vakantie? Wanner kan ik naar de Dominicaanse Republiek? Hoe zit het met de VS? Dit zijn de antwoorden op uw vragen over reizen buiten Europa.
Lees verder

Stan Van Samang over de heisa van het afgelopen jaar: "Ja, ik heb mijn vrouw bedrogen met iemand die niet bestaat. Dat was heel dom"
Ondanks de heuglijke geboorte van dochtertje Stella kreeg het afgelopen jaar voor Stan Van Samang (42) toch veeleer een negatieve bijklank, met dank aan de affaire Evelien. De zanger geeft toe dat hij nog vaak verwijten naar het hoofd krijgt, maar hij kijkt, samen met z'n vrouw Barbara, ook vooruit. Naar een nieuwe theatertournee, en een steeds belangrijker wordende rol in 'Thuis'. "Tot mijn spijt mag die baard er nog niet af."
Lees verder

Leuvense prof veilt mysterieuze kinderportretjes voor het goede doel: "Er zou een vloek rusten op de schilderijen"
Professor psychologie Filip Raes (KU Leuven) heeft een heel bijzondere veiling op poten gezet. Hij verkoopt een lot van veertig schilderijtjes van huilende Romakinderen aan de hoogste bieder. Mysterieuze portretten zijn het, want er zou een vloek op rusten. Wie er eentje in huis haalt, zou er zeker van mogen zijn dat hem een groot ongeluk zal overkomen.
Lees verder

EK van Oekraïense spits Besedin zit erop na tackle die voor discussie zorgde: was dit rood of niet?
Het EK van Artem Besedin zit erop. De Oekraïner moest gisteren in de achtste finale tussen Zweden en Oekraïne geblesseerd van het veld na een tackle van Marcus Danielson. De referee gaf na tussenkomst van de VAR rood. Een beslissing waar niet iedereen het mee eens was. Verder onderzoek moet duidelijkheid schenken over de ernst van de blessure, een kruisbandletsel is niet uitgesloten.
Lees verder

Thailand laat vanaf donderdag weer buitenlandse toeristen toe op Phuket
Thailand zal vanaf donderdag weer buitenlandse toeristen toelaten op het vakantie-eiland Phuket. Volledig gevaccineerde reizigers kunnen onder voorwaarden worden toegelaten, zonder dat ze in quarantaine moeten gaan. De beslissing was eerder al aangekondigd, maar kwam onder druk te staan door de grote stijging van het aantal coronabesmettingen in de rest van Thailand.
Lees verder

Vrouw die met bordje massale valpartij in de Tour veroorzaakte, is opgepakt
Nadat ze enkele dagen onvindbaar was, is de vrouw die zaterdag een hallucinante Tourcrash veroorzaakte, opgepakt. Dat schrijven verschillende Franse media. De avond zelf nog diende Tourorganisator ASO klacht tegen haar in, maar de vrouw bleek spoorloos te zijn. Door de enorme omvang van de valpartij was de lokale politie, die op Facebook een oproep voor getuigen had gelanceerd, pas enkele minuten later ter plekke zodat ze de benen kon nemen. De vrouw, die in Landernau in voorlopige hechtenis genomen is, riskeert een boete van 1.500 euro. Tenzij er nog burgerlijke klacht tegen haar ingediend wordt.
Lees verder