Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 juni 2021

Franstalige vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor ziekenhuizen voor 17 juni

HLN
Franstalige vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor ziekenhuizen voor 17 juni
De Franstalige vakbonden CNE, SETca en CGSLB dienen een stakingsaanzegging in voor de ziekenhuizen op donderdag 17 juni. Ze hekelen de "enorme druk" waarmee het personeel te kampen heeft om de "economische en medische imperatieven" te bereiken.
Lees verder

Red Lions treffen dit weekend Spanje en Engeland op EK hockey: "Alles in teken van Tokio, maar we gaan wel voor goud"
De Red Lions kunnen op het EK in Amstelveen na het openingsweekeinde mogelijk al op beide oren slapen wat betreft de plek in halve finale. Met zaterdag een match tegen Spanje (FIH 9) en zondag tegen Engeland (FIH 6) starten onze hockeymannen immers meteen tegen de twee grootste concurrenten uit poule A. Dinsdag wacht enkel nog een ontspannen tussendoortje tegen het veel zwakkere Rusland (FIH 22). "Die openingsmatch tegen Spanje is voor ons zeer belangrijk", aldus Alexander Hendrickx. "Bij winst zetten we een fikse stap richting halve finale."
Lees verder

Lil' Kleine weer te horen op Nederlandse radiozender FunX na boycot
FunX, een Nederlandse radiozender, gaat weer muziek draaien van Lil' Kleine (26). De zender boycotte de rapper onlangs, omdat hij ervan werd verdacht zijn verloofde Jaimie Vaes (31) te hebben mishandeld.
Lees verder

Geert Meyfroidt: "Veel verantwoordelijkheid gelegd in de handen van de mensen"
Het Overlegcomité heeft veel verantwoordelijkheid gelegd in handen van de mensen, zegt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) na afloop van de persconferentie vrijdag.
Lees verder

Ontbossing Amazonewoud in Brazilië gaat in sneltempo verder
In het Braziliaanse Amazonegebied is alleen al in mei 1.180 vierkante kilometer regenwoud gekapt. Het is de derde maand op rij dat de ontbossing van het Amazonewoud records breekt, zo blijkt uit gegevens van het Braziliaanse instituut voor ruimtelijk onderzoek (Inpe).
Lees verder

Belgian Cats, zonder Ann Wauters, winnen spannende oefenpot tegen Nigeria
De Belgian Cats hebben in een vriendschappelijke interland Nigeria geklopt met 67-60. De wedstrijd werd gespeeld in het Spaanse Cordoba, waar de Belgische basketvrouwen momenteel op stage verblijven. Zaterdag spelen ze er tegen Europees kampioen Spanje.
Lees verder

Outsider Italië tankt vertrouwen voor EK met ruime zege tegen Tsjechië
Italië heeft aan de vooravond van het EK nog een flinke portie vertrouwen getankt. In Bologna ging Tsjechië met 4-0 voor de bijl. Voor de Italianen is het al de achtste zege op rij.
Lees verder

Skateboardster Lore Bruggeman plaatst zich voor Olympische Spelen
De Belgen blijven het goed doen op het WK skateboarden in Rome. Lore Bruggeman (19) is 15de geëindigd in de halve finales en heeft zo een ticket voor de Olympische Spelen te pakken. Ook Axel Cruysberghs (26) is dicht bij kwalificatie voor de Spelen.
Lees verder

Eén winnaar steekt 130 miljoen euro op zak met EuroMillions
Eén deelnemer heeft vrijdagavond het groot lot gewonnen met EuroMillions. De gelukkige steekt maar liefst 130 miljoen euro op zak.
Lees verder

Geen PCR-test meer nodig voor reis naar Spanje
Reizigers kunnen vanaf maandag naar Spanje zonder de tot dusver verplichte PCR-test te ondergaan. Een negatieve antigenentest, het bewijs van volledige inenting of van genezing van Covid-19 volstaat om het land binnen te mogen. Dat heeft het Spaans ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Lees verder

LIVE. Groot-Brittannië noteert hoogste aantal infecties sinds eind maart - Geen PCR-test meer nodig voor reis naar Spanje
Belgen die terugkeren uit een rode zone hoeven vanaf 1 juli niet meer in quarantaine als ze een Europees Covid-certificaat hebben. Dat is vrijdagnamiddag beslist op het Overlegcomité. Ook de horeca kreeg goed nieuws: binnenruimtes én terrassen kunnen vanaf woensdag openblijven tot 23.30 uur. Om de zomer in goede banen te leiden, deed premier Alexander De Croo tien basisregels uit de doeken op de persconferentie na het overleg. Volg al het nieuws over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Carl Devos: "Deze week beleefde Vivaldi haar voorlopig gênantste passage"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscar
Lees verder

Je kan het zo zot niet bedenken of het kleurt tricolore: Rode Duivels olé, olé... met tandpasta, wc-papier en paté!
Spiegelhoesjes in de Belgische driekleur, tricolore bloemenkransen, een driekleurige Fellaini-pruik en duivelse cola: zó WK 2018. Nu we het EK in kleinere kring moeten volgen, mag er gerust nog een schepje bovenop, toch? Je kan het zo zot niet bedenken of het is op de markt: dit zijn de gekste gadgets om onze Rode Duivels de komende weken naar de overwinning te juichen.
Lees verder

Trudeau: Kerk moet verantwoordelijkheid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen
De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag betreurd dat de paus en de Katholieke Kerk weigeren om hun "verantwoordelijkheid" te nemen voor wat misging in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op te praten met hun priesters en bisschoppen "om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid erkent, haar deel van de schuld en, bovenal, dat ze er is zodat we de waarheid kunnen weten".
Lees verder

COLUMN. "Klasreünies draaien soms uit op beschaafde wraakoperaties"
Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. De reünie van 'Friends', dinsdag op onze televisie, bracht haar terug naar de keren dat ze 20 of 30 jaar later nog eens oude klasgenoten zag. Je vraagt naar mekaars leven, hopend dat het iets geworden is. Je checkt mekaars rimpels en vraagt jezelf af of je ook al zo oud bent. Het is een meting, die ondanks de hapjes en de cava zeer stresserend kan zijn, al betert het met de jaren...
Lees verder

De Croo blijf populairste politicus
Premier Alexander De Croo (Open Vld) blijft de populairste politicus in Vlaanderen, gevolgd door Bart De Wever (N-VA). Vooruit-voorzitter Conner Rousseau deelt de derde plaats met minister van Volksgezondheid en partijgenoot Frank Vandenbroucke.
Lees verder

Amper helft Groen- en Vooruitkiezers heeft vertrouwen in regering, Vivaldi verliest zes zetels in peiling
Slechts de helft van de achterban van Vooruit en Groen heeft vertrouwen in de federale regering, waarvan beide partijen deel uitmaken. Maar het vertrouwen in premier De Croo - nochtans van een andere partij - is wél groot.
Lees verder

Oud-juridisch adviseur Trump getuigt voor Congres over Russische inmenging bij verkiezingen
Don McGahn, de voormalig juridisch adviseur van oud-president van de Verenigde Staten Donald Trump, heeft vrijdag getuigd voor het Congres in Washington. Daar vertelde McGahn over de pogingen die Trump deed om het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016 tegen te gaan. Volgens de Democraten heeft McGahn "nieuw licht'' geworpen op de gang van zaken destijds.
Lees verder

"Dat Ann Wauters geen twee campagnes aan kan? U mag dat klasseren onder de letters BS. Bullshit"
Geen EK basket voor Ann Wauters. Bondscoach Philip Mestdagh heeft zijn kapitein uit de selectie gezet. Weliswaar met de belofte om haar wél op te roepen voor de Olympische Spelen, waar de 40-jarige center afscheid neemt. Onze watcher Valerie Hardie snapt niét dat de Belgian Cats Wauters niet meenemen naar het EK. "Het is alsof bondscoach Martinez plots Thomas Vermaelen aan de kant zou schuiven voor Ewoud Pletinckx."
Lees verder

Slachtoffer groepsverkrachting getuigt over moeizame verwerking: "Mijn lichaam is nog steeds niet terug van mij"
14 was ze, ze werd verkracht en vernederd, en zag geen uitweg meer. Dergelijke gruwel te boven komen lijkt haast onmogelijk, maar is het niet, al is het "leren leven met littekens", zeggen experten in seksueel misbruik. Agnes (19) maakte vijf jaar geleden hetzelfde mee. "Ik weet dat het mijn schuld niet is, maar één negatieve opmerking en ik verwijt mezelf weer dat ik in die auto ben gestapt."
Lees verder