Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 23 juni 2021

Filipijnse president Duterte: ‘Ofwel neem je het vaccin, ofwel ga je de gevangenis in’

Filipijnse president Duterte: 'Ofwel neem je het vaccin, ofwel ga je de gevangenis in'

De controversiële Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft op nationale televisie gezegd dat hij 'geïrriteerd' is door de vaccinaarzeling in zijn land. Voor hem is het simpel: je neemt het vaccin, of je gaat de gevangenis in.

Lees verder

Hongarije over voetbalstadion in regenboogkleuren: 'Gevaarlijk om sport en politiek te mixen'

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemt het voorstel van München om het stadion woensdag tijdens de wedstrijd tussen Hongarije en Duitsland te verlichten in de regenboogkleuren 'gevaarlijk'. De spanningen tussen West-Europa en Hongarije lopen de laatste dagen op na een omstreden nieuwe wet.

Lees verder

Expertenrapport over toekomst defensie: 'België moet in het gehele geweldsspectrum kunnen opereren'

Het expertenrapport voor de update van de Strategische Visie van Defensie waarschuwt dat ons land de uitdagingen niet aan zal kunnen met 25.000 militairen. En dat onze bondgenoten ons wel eens politiek en economisch onder druk kunnen zetten.

Lees verder

Ontdekkingen & klassiekers: dit zijn onze favoriete restaurants

Culinair recensent Bruno Vanspauwen weet wat er beweegt in de restaurants. Waar zitten de grote vernieuwers, waar proeft de lekkerste klassiekers en vooral: waar zijn prijs en kwaliteit mooi in evenwicht? Wie verdient er dus een maximumscore van vier bordjes? U ontdekt het hier.

Lees verder

Heerlijk logeren in België en over de grens

Een weekendje weg geeft extra veel energie als je op een inspirerende plek kan verblijven. De journalisten van De Standaard testen elke week onafhankelijk een hotel, B&B of vakantiehuis en brengen daar kritisch verslag van uit: welke bedden hebben het mooiste uitzicht, waar kunt u heerlijk ontbijten en wat valt er te zien in de buurt? U ontdekt het hier.

Lees verder

Zo zal het nieuwe VRT omroepgebouw eruitzien

VRT krijgt een nieuwe stek, het wordt een horizontaal gebouw met maar vier verdiepingen. Het bouwwerk wordt geïntegreerd in de natuurlijke omgeving van het bos op de Reyerssite, en moet klaar zijn in de zomer van 2026.

Lees verder

Nog één week voor belastingaangifte

De tijd begint te dringen voor wie zijn belastingaangifte op papier doorgeeft aan de FOD Financiën. De deadline ligt op 30 juni.

Lees verder

Live| Steven Van Gucht: 'De cijfers blijven goed, maar zolang niet iedereen gevaccineerd is, kan het snel keren'

Er zijn geen onaangename verrassingen in de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Alle coronacijfers blijven afnemen. Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum.

Lees verder

Spaanse pers hekelt prestatie Hazard, Italië ontdekt Doku

Een zege van de Rode Duivels tegen de Finnen doet internationaal nog maar weinig stof opwaaien. De buitenlandse aandacht ging vooral naar de miraculeuze kwalificatie van de Denen én het feit dat de eindstand in groep C - drie ploegen met drie punten - ervoor zorgde dat een aantal landen - Frankrijk en Engeland - hiermee geplaatst zijn voor de 1/8ste finale zonder zelf te spelen.

Lees verder

Brusselse metro trakteert pendelaars op lichtshow

De MIVB ziet het 'licht aan het einde van de tunnel' uit deze coronacrisis, en trakteert de reizigers daarom op een lichtshow tussen de metrostations van Kunst-Wet en Park. Tijdens het EK voetbal zullen de kleuren van de Belgische vlag te zien zijn, maar de actie loopt heel de zomer.

Lees verder

Live | Uw vragen over PFOS beantwoord: wat met kraantjeswater en waarom gaat Oosterweel toch door?

De voorbije dagen kregen we tientallen vragen van ongeruste lezers over de PFOS-vervuiling in en rond Zwijndrecht. Wat met het kraantjeswater? Waarom komt dit nu pas naar boven? Wat kan je als inwoner van Zwijndrecht doen? In bovenstaande video beantwoorden journalisten Maxie Eckert, Jef Poppelmonde, Stijn Cools en Wim Winckelmans de meest gestelde vragen. Bekijk de live video hierboven vanaf 12 uur.

Lees verder

Deze 22 Belgen staan zaterdag aan de start van de Tour de France

Aanstaande zaterdag start in het Bretoense Brest de 108ste Ronde van Frankrijk. Hieronder leest u alle officieel bevestigde selecties. Zonder verrassende wendingen staan straks 22 landgenoten aan de start van La Grande Boucle.

Lees verder

Sociaal akkoord krijgt groen licht van de vakbonden

De socialistische vakbond zal het ontwerp van sociaal akkoord goedkeuren en ook de liberale vakbond geeft groen licht.

Lees verder

Oproep | Heeft het coronapaspoort u over de streep getrokken voor het vaccin?

Na lang wachten zit vlot reizen binnen de Europese Unie er dankzij het coronapaspoort terug in. Stond u twijfelachtig of negatief tegenover het vaccin, maar heeft de zin om terug te reizen u overhaalt om u toch te laten vaccineren?

Lees verder

De Belgische weg naar de finale van het EK voetbal

Na een negen op negen in de groepsfase kunnen de Rode Duivels beginnen dromen van het verdere verloop van hun EK. Wie de tegenstander wordt van België in de 8ste finales, is nog koffiedik kijken. Winst tegen die nobele onbekende leidt misschien wel tot een clash met Italië.

Lees verder

Achttien maanden cel voor huurder ontploft pand Paardenmarkt

Dat oordeelde de correctionele rechtbank vandaag. De helft van de celstraf is met uitstel. Drie jaar geleden was er een zware ontploffing in het pand waarbij twee doden vielen.

Lees verder

Leeuwendrieling geboren in Antwerpse Zoo

In Zoo Antwerpen zijn vorige week drie leeuwenwelpjes geboren. Het was al sinds 2012 geleden dat er in de Zoo een leeuwenwelpje geboren werd.

Lees verder

Preventieve maatregelen in Willebroek door verhoogde PFOS-concentraties

In een gebied rond de Fabrieksloop en het provinciaal groendomein Broek De Naeyer in Willebroek wordt aan bewoners gevraagd gelijkaardige maatregelen te volgen als in Zwijndrecht, waar de 3M-fabriek ligt.

Lees verder

Reserveren voor de Kust-Express kan vanaf donderdag

Wie met de trein naar zee reist, kan daarvoor vanaf donderdag een zitplaats reserveren via de NMBS-website. Na een test begin juni wordt dat systeem nu uitgerold, kondigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) dinsdagmiddag aan in de Kamer.

Lees verder

Opschudding tijdens Finland-België: vrouw loopt veld op tijdens tweede helft

Tijdens de tweede helft van de match tussen Finland en België liep een vrouw het veld op terwijl het spel volop aan de gang was. Het was haar bedoeling publiciteit te maken voor 'cryptocoins', virtueel geld. De 'pitch invader' werd snel afgevoerd.

Lees verder

Dertien EU-lidstaten ondersteunen verklaring over omstreden Hongaarse LGBTQ-wet

Dertien lidstaten van de Europese Unie veroordelen in een gezamenlijke verklaring de nieuwe Hongaarse wet die de 'promotie' van homoseksualiteit verbiedt. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dinsdag aangekondigd in de marge van een bijeenkomst met haar Europese ambtgenoten in Luxemburg.

Lees verder

Billie Eilish biedt excuses aan voor racistische video

In een oude video die recent opdook op sociale media zingt Eilish mee met een tekst van rapper Tyler The Creator, die een scheldwoord voor Aziatische mensen bevat. Eilish verontschuldigde zich op haar eigen Instagram.

Lees verder

Unesco wil Venetië op lijst van bedreigd Werelderfgoed

Voor Venetië vormt het massatoerisme, met onder meer de grote cruiseschepen, een reële bedreiging, vindt het adviesorgaan van de organisatie.

Lees verder

Kirsten Flipkens geeft door enkelblessure forfait voor Wimbledon en de Olympische Spelen

Kirsten Flipkens zal niet deelnemen aan Wimbledon (28 juni-11 juli) en de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus). Dat bevestigde haar vader Marino Flipkens dinsdag aan Belga. De 35-jarige Kempense sukkelt nog steeds met een enkelblessure, die ze in januari opliep tijdens het WTA-toernooi van Abu Dhabi.

Lees verder

Drievoudig olympisch kampioen Sun Yang mist Spelen door dopingschorsing

Sun Yang zal niet aan de Olympische Spelen in Tokio kunnen deelnemen. Het Internationaal Sporttribunaal TAS legde de Chinese zwemmer, drievoudig olympisch kampioen, dinsdag een dopingschorsing van vier jaar en drie maanden op.

Lees verder

Antwerps parket start onderzoek naar PFOS-vervuiling na klacht van Zwijndrechtse vader

Het parket van Antwerpen is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht. Dat meldt VRTNWS en het parket bevestigt het nieuws. Het onderzoek komt er na een klacht met burgerlijke partijstelling. Het gaat volgens het parket om een vader uit Zwijndrecht.

Lees verder

'Vijftien jaar doodsangsten voor dit moment': met Carl Nassib komt voor het eerst American Football-speler uit de kast

Hij excuseerde zich omdat hij 15 jaar lang had getwijfeld of hij het zou doen. Maar dinsdag stuurde Carl Nassib dan toch het verlossende bericht op Instagram. 'Ik wil even snel zeggen dat ik homo ben.' De coming-out out van Nassib is historisch.

Lees verder

Van Ranst: 'Jürgen Conings was een product van indoctrinatie door antivaxers en splintergroepen van politieke partijen'

'Doodsbedreigingen zijn bijna dagelijkse kost, maar deze man had toegang tot wapens. Hij was geradicaliseerd. Dat was het product van indoctrinatie door antivaxxers en splintergroepen van politieke partijen', zei Marc Van Ranst in 'Terzake' op Canvas.

Lees verder

Gent wordt productiesite voor eerste Europese bloedkankertherapie

Janssen Pharmaceutica, de dochter van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) die gevestigd is het Kempense Beerse, krijgt er een productiesite voor celtherapie bij.

Lees verder

Belg is in 2020 54.000 dollar rijker geworden

De coronacrisis heeft de Belgische economie pijn gedaan, maar de Belgen zelf hebben hun vermogen in 2020 flink zien aangroeien. Alleen de Zwitsers, Australiërs en Zweden deden beter.

Lees verder

CD&V-voorzitter Joachim Coens betrokken bij ongeval met bromfiets: 'Erg geschrokken'

CD&V-voorzitter en burgemeester van Damme Joachim Coens raakte dinsdagmiddag betrokken bij een ongeval vlak bij zijn woning in Sijsele (Damme). Hij kwam met zijn Tesla in botsing met een bromfiets.

Lees verder

Bemelmans vlot naar tweede kwalificatieronde Wimbledon, ook Minnen en Bonaventure winnen op gras

Ruben Bemelmans (ATP 217) heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede kwalificatieronde op Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. De 33-jarige Limburger won na 1 uur en 8 minuten van de Argentijn Renzo Olivo (ATP 192) met 6-2 en 7-5.

Lees verder

Commissie keurt nieuw Vlaams inburgeringsbeleid goed

De commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement heeft dinsdag het nieuwe inburgeringsbeleid van de regering goedgekeurd.

Lees verder

Bezetting Dienst Vreemdelingenzaken vreedzaam afgelopen

Een groep sympathisanten van de hongerstakende mensen zonder papieren heeft dinsdag enkele uren het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op de Pachecolaan in Brussel bezet. Met hun actie betuigden ze hun steun voor de sans-papiers en vroegen ze om een directe regularisatie voor de hongerstakers. De actie verliep uiteindelijk zonder incidenten.

Lees verder

Elise Mertens onderuit tegen Amerikaans supertalent

Elise Mertens (WTA 16) is uitgeschakeld in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Eastbourne. Onze landgenote won de eerste set tegen Coco Gauff (WTA 23) met 6-0, maar dan ging het mis. De 17-jarige Amerikaanse boekte met 7-6 en 7-5 haar plek in de tweede ronde.

Lees verder

West-Europees front tegen Orbans anti-lgbti-wet

België neemt het voortouw in de strijd tegen een 'discriminerende' Hongaarse wet. Maar over grondrechten blijven EU-landen verdeeld en traag.

Lees verder

Engeland groepswinnaar na winst tegen Tsjechië

Engeland heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de 1/8ste finales van het EK. De Three Lions waren in het derde partij met 1-0 te sterk voor Tsjechië dankzij een doelpunt van Raheem Sterling. De Tsjechen zakten uiteindelijk naar plek drie omdat Kroatië met 3-1 won van Schotland.

Lees verder

Kroatië naar achtste finale na winst tegen Schotland

Kroatië is aan een blamage ontsnapt, want dankzij een 3-1-zege tegen Schotland heeft de vicewereldkampioen zich alsnog geplaatst voor de achtste finale. Al was het wel zwoegen voor de Kroaten. Vlasic zette het Balkanland vroeg op voorsprong, maar McGregor maakte nog voor rust gelijk. In de tweede helft zorgde Luka Modric uiteindelijk voor de Kroatische verlossing en ook Perisic pikte nog zijn goaltje mee. Kroatië wordt zo uiteindelijk zelfs nog tweede in de groep. Voor Schotland zit het toernooi erop.

Lees verder

VS blokkeren Iraanse nieuwssites: 'Deze website is in beslag genomen'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ruim dertig websites van onder meer de Iraanse staatsmedia geblokkeerd en de controle ervan overgenomen. Dat blijkt uit verklaringen die dinsdag op de onder meer Engels- en Arabischtalige websites zijn geplaatst. Bronnen in Washington gaven aan dat de maatregel is bedoeld om verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Lees verder

Regering-Biden wil wapenhandel aanpakken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dinsdag bekendgemaakt dat het vijf eenheden zal oprichten om de wapenhandel aan te pakken, aan de vooravond van aankondigingen van Joe Biden over misdaadbestrijding.

Lees verder

Argentinië bereikt akkoord met Club van Parijs over uitstel voor afbetaling schulden

Argentinië heeft een akkoord bereikt met de Club van Parijs, die de belangrijkste schuldeisers ter wereld verenigt. Zo kan het land vermijden dat het land op 31 juli in gebreke wordt gesteld voor wanbetaling van zijn schuld. Dat heeft minister van Economische Zaken Martin Guzman dinsdag gezegd.

Lees verder

Amnesty: 'Pushbacks en geweld standaardbeleid tegen migranten in Griekenland'

Griekse grenswachters schenden systematisch het Europees en internationaal recht door vluchtelingen en migranten met geweld op te pakken en illegaal uit te zetten. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport. 'De zogenaamde pushbacks zijn geen incidenten meer te noemen, maar maken de facto deel uit van het Griekse grensbeleid', luidt het.

Lees verder

Coronacrisis gaf Vlaming weer vertrouwen in nieuwsmedia

Het vertrouwen in het nieuws en de nieuwsmedia heeft in Vlaanderen een boost gekregen door de coronacrisis en de strijd tegen nepnieuws. Dat blijkt woensdag uit de jongste editie van het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism. Voor België werkte imec-SMIT-VUB mee aan het rapport. De onderzoeksgroep bevroeg in ons land 2.000 mensen, onder wie 926 Vlamingen.

Lees verder

Wat leerde het onderwijs van corona?

Het is nog even hout vasthouden, maar als alles deze zomer goed gaat, dan komt er een einde aan het corona-onderwijs.

Lees verder

Bestorming Capitool: Nancy Pelosi wil onderzoekscommissie oprichten ondanks Republikeinse blokkering

In de VS overweegt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een commissie op te richten om de aanslag op het Capitool van 6 januari te onderzoeken. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van informatie van twee bronnen die nauw bij de zaak betrokken zijn.

Lees verder

Eerste inwoner Hongkong staat terecht voor overtreden veiligheidswet

De eerste inwoner van Hongkong staat woensdag terecht voor het overtreden van de omstreden veiligheidswet in de Chinese regio. Tong Ying-kit, die onschuldig pleit, riskeert een levenslange celstraf.

Lees verder

Republikeinen blokkeren Democratisch wetsvoorstel over kieshervorming

De Republikeinen hebben dinsdag de 'For The People Act', een belangrijke verkiezingswet van de Democraten, geblokkeerd in de Amerikaanse Senaat. Die ingrijpende wet moet het kiesrecht en de overheid hervormen en de toegang tot de stembus garanderen voor iedereen.

Lees verder

VN-klimaatdeskundigen: 'Mensheid bedreigd door onomkeerbare gevolgen klimaatverandering'

Een permanente opwarming van de aarde boven de drempel van +1,5 graden zou 'onomkeerbare gevolgen hebben voor menselijke en ecologische systemen'. Dat waarschuwt een ontwerprapport van VN-klimaatdeskundigen, dat het Franse persagentschap AFP exclusief heeft kunnen inkijken.

Lees verder

Vlaamse meerderheid wil kindermishandeling aanpakken in vijf stappen

De Vlaamse meerderheidspartijen doen in een resolutie vijf aanbevelingen om kindermishandeling aan te pakken. De Belgische jeugdparketten ontvingen vorig jaar 91.402 meldingen over verontrustende opvoedingssituaties.

Lees verder

Minder dan 200 coronapatiënten op intensieve zorg

Er liggen op dit moment minder dan 200 covid-19-patiënten op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen. Alle andere cijfers blijven snel dalen. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Sloveens stadje ontgoocheld na bekoelde 'Melania'-koorts

Niet alleen tijdens haar verblijf in het Witte Huis had de Amerikaanse first lady ­Melania Trump het moeilijk om burgers te charmeren. Ook in haar thuisland, Slovenië, klinkt er kritiek.

Lees verder

Vertrouwen in nieuwsmedia gestegen tijdens coronacrisis

Uw nieuwsgebruik ver­anderde danig door de coronacrisis, maar in sommige opzichten anders dan je zou verwachten.

Lees verder

Droger vanaf de namiddag, maar het blijft bewolkt

Woensdag neemt de kans op regen in de loop van de ochtend af ten noorden van Samber en Maas. Nadien wordt het droog in de meeste streken, al kan er in het uiterste oosten en zuidoosten van het land nog een onweerachtige bui vallen.

Lees verder

'Leden van Khashoggi-commando opgeleid in de VS'

Vier leden van het commando dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi gedood heeft in 2018, hebben een paramilitaire training gekregen in de Verenigde Staten. Dat meldt de krant The New York Times. De opleiding werd goedgekeurd door de overheid.

Lees verder

Haast overal (veel) te veel PFOS in Vlaamse waterlopen

Het gemiddelde PFOS-gehalte in Vlaamse beken, rivieren en kanalen piekt op tal van meetplaatsen boven de milieunormen. Tot 110 keer meer. Dat blijkt uit metingen op veertig plaatsen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij, waarover de VRT bericht. 'Overal waar we PFOS meten, vinden we het', zegt de VMM.

Lees verder