Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 juni 2021

EK-ontknoping blijft in Londen: meer dan 60.000 fans op Wembley voor halve finales en finale

HLN
EK-ontknoping blijft in Londen: meer dan 60.000 fans op Wembley voor halve finales en finale
Meer dan 60.000 supporters mogen de halve finales en finale van het EK voetbal op Wembley bijwonen, ofwel 75 procent van de capaciteit. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Eerder waren 40.000 toeschouwers toegelaten.
Lees verder

Burgemeester München slaat terug na verbod UEFA: bekende plekken in stad wel in regenboogkleuren tijdens duel met Hongarije
Tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije van woensdag zullen verscheidene bekende plaatsen in de Duitse stad München versierd worden in de regenboogkleuren. Dat heeft de burgemeester bekendgemaakt als reactie op het "beschamende" verbod van de UEFA om de Allianz Arena in de kleuren van de LGBTQ+-gemeenschap te verlichten.
Lees verder

De klemmende koala? Noorse Publieke Omroep brengt seksgids uit met nieuwe standjes, ook voor zwangere vrouwen of mensen met rugpijn
Voor wie missionaris beu is, bedacht de Noorse Publieke Omroep NRK een creatieve oplossing. In een online seksgids delen ze zestig standjes, die ze bijna allemaal een opvallend nieuwe naam gaven. Benieuwd naar 'twee vissen' of '69 met een twist'?
Lees verder

Coalitiegesprekken in Nederland moeten half augustus beginnen, vijf maanden na verkiezingen
De Nederlandse informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een 'document op hoofdlijnen' op te laten stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag. De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 17 maart.
Lees verder

Coalitieonderhandelingen in Nederland moeten half augustus, vijf maanden na de verkiezingen, beginnen
De Nederlandse informateur Mariëtte Hamer adviseert om de partijleiders van VVD en D66, Mark Rutte en Sigrid Kaag, een "document op hoofdlijnen" op te laten stellen dat als basis moet dienen voor een nieuw regeerakkoord. De onderhandelingen daarover moeten dan half augustus echt beginnen, aldus Hamer in haar eindverslag. De Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen vonden plaats op 17 maart.
Lees verder

Corona duwde overheidsschuld naar hoogste niveau sinds 1999
De overheidsschuld is in 2020 gestegen naar 515 miljard euro (bijna 50 miljard euro meer dan in 2019). Dat komt overeen met een schuldgraad van 114,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), het hoogste percentage sinds 1999. Maar de schulden zijn nog altijd houdbaar, zo benadrukte het Federaal Agentschap van de Schuld bij de voorstelling van zijn jaarverslag.
Lees verder

Schitterende beelden: Lionel Messi benadert fan en zet handtekening onder tatoeage
Lionel Messi en Barcelona, het blijft 'voorlopig' een geslaagd huwelijk. De Argentijne superster is immens geliefd bij de supporters en sommige fans gaan zelfs zover dat ze een tatoeage van Messi laten zetten. 'De Vlo' beloofde een handtekening te zetten op die tatoeage en zo geschiedde. Geniet u even mee van deze schitterende beelden.
Lees verder

Schitterende beelden: Lionel Messi benadert fan en zet handtekening onder tatoeage
Lionel Messi en Barcelona, het blijft 'voorlopig' een geslaagd huwelijk. De Argentijne superster is imens geliefd bij de supporters en sommige fans gaan zelfs zover dat ze een tatoeage van Messi laten zetten. 'De Vlo' beloofde een handtekening te zetten op die tatoeage en zo geschiedde. Geniet u even mee van deze schitterende beelden.
Lees verder

Almaci (Groen) reageert bij HLN LIVE op kritiek De Wever in PFOS-dossier: "Hoe meer De Wever 'own your shit' zegt, hoe meer hij shit in het rond strooit"
Groen-voorzitster Meyrem Almaci heeft in een lange Facebookpost antwoorden geëist op een hele reeks vragen in het PFOS-dossier. Ze haalde daarbij nog eens uit naar onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die zondag had gezegd dat ook het gemeentebestuur van Zwijndrecht op de hoogte was van de vervuiling in de bodem. "Groenen aanvallen als het op milieuvervuiling aankomt, dat is dubbel winst, nietwaar? Ik sta niet toe dat onze integere bestuurders onder de bus worden gegooid."
Lees verder

Almaci (Groen) haalt snoeihard uit in PFOS-dossier: "Hoe meer De Wever 'own your shit' zegt, hoe meer hij shit in het rond strooit"
Groen-voorzitster Meyrem Almaci heeft in een lange Facebookpost antwoorden geëist op een hele reeks vragen in het PFOS-dossier. Ze veegde daarbij onder meer Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) de mantel uit en verweet hem in niet mis te verstane bewoording de waarheid te verdraaien en geweld aan te doen, met als doel de aandacht af te leiden.
Lees verder

Wit-Rusland laakt "verwoestende" sancties van Westen
Wit-Rusland heeft dinsdag de nieuwe "verwoestende" sancties op de korrel genomen die het Westen aangenomen heeft na de gedwongen landing van een Ryanair-toestel op de luchthaven van hoofdstad Minsk eind mei, enkel en alleen om criticus Roman Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega te kunnen oppakken. De sancties zijn bedoeld om het regime van Aleksandr Loekasjenko in het hart te raken. De medestanders van de president worden ook rechtstreeks geviseerd.
Lees verder

Edelsmederij Mertens verzorgt al een eeuw de kostbaarheden van Laken: "De zilvercollectie van Astrid zit veilig achter slot en grendel"
Van het polijsten van een zilveren oorbel tot het opnieuw vergulden van kroonluchters: edelsmid en hofleverancier Thierry Mertens (48) doet het allemaal. Op zijn vijftiende ging hij in de leer bij zijn vader Michel (70) en ook zoon Gauthier (23) is gebeten door de familiemicrobe. "De lockdowns geven ons extra werk: mensen zijn gaan beseffen hoezeer ze gehecht zijn aan familiestukken."
Lees verder

Football Talk. Sanyang blijft Beerschot trouw, ook 18-jarige Ghanees komt naar Kiel
Abdoulie 'Bamba' Sanyang (22) blijft nog een jaartje langer bij Beerschot voetballen. De Gambiaanse flankspeler wordt opnieuw gehuurd van de Superstars Academy, waar hij werd opgeleid. Beerschot bedong een aankoopoptie die aan het einde van het seizoen kan worden gelicht. In de voorbije competitie kwam Sanyang 19 keer in actie voor paars-wit, veelal als invaller. Tussendoor maakte hij zijn debuut als international van Gambia. Eerder werkte de kwieke winger bij Lommel al samen met huidig Beerschottrainer Peter Maes.
Lees verder

Taliban lanceren grote offensieven in Afghanistan
De Taliban hebben de afgelopen dagen nieuwe offensieven gelanceerd in Afghanistan. De moslimextremisten veroverden onder meer de belangrijkste grensovergang met buurland Tadzjikistan. Dat wordt gezien als hun grootste militaire succes sinds de terugtrekking van westerse troepen dit jaar de slotfase inging.
Lees verder

Dries Mertens krijgt vragen van Leuvense jeugdspelers: "Of ik ooit terugkeer naar OHL? Hopelijk wel"
Hoe combineerde Dries Mertens school met voetbal? Eet hij liever frietjes of spaghetti? En kan hij op 28 juni naar het verjaardagsfeestje van Nants komen? Het zijn allemaal vragen die Mertens voorgeschoteld kreeg van jeugdspelers van OH Leuven, Mertens' eerste club. Bekijk de antwoorden in bovenstaande video.
Lees verder

Dertien EU-lidstaten veroordelen op initiatief van België nieuwe Hongaarse wet die LGBTQ+-rechten schendt
Op initiatief van België veroordelen twaalf andere lidstaten van de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring de nieuwe Hongaarse wet die de "promotie" van homoseksualiteit verbiedt. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès aangekondigd. De lidstaten veroordelen de nieuwe wetgeving als "een flagrante vorm van discriminatie en stigmatisering van LGBTIQ-mensen op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie".
Lees verder

13 EU-lidstaten veroordelen op initiatief van België nieuwe Hongaarse wet die LGBTQ+-rechten schendt
Op initiatief van België veroordelen twaalf andere lidstaten van de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring de nieuwe Hongaarse wet die de 'promotie van homoseksualiteit' verbiedt. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) aangekondigd. De lidstaten veroordelen de nieuwe wetgeving als "een flagrante vorm van discriminatie en stigmatisering van LGBTQ+-mensen op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en -expressie".
Lees verder

Belgische Noordzee wordt proeftuin voor autonome en onbemande vaartuigen
Vanaf 1 juli wordt de Belgische Noordzee een proeftuin voor innovatieve bedrijven die werken rond zelfsturende vaart, besturing van schepen op afstand en autonome onderwatervaartuigen. Dan treedt een Koninklijk Besluit van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne in werking dat een wettelijk kader vastlegt voor proefprojecten met dergelijke vaartuigen.
Lees verder

Container met 275 kilo cocaïne komt aan in Hoboken
Op het terrein van Umicore, in het Antwerpse district Hoboken, is een grote lading drugs aangetroffen in een container.
Lees verder

Meer coronabesmettingen bij Nederlanders die op reis gingen naar Portugal
In Nederland heeft de daling van het aantal coronabesmettingen afgelopen week weer fors doorgezet. In totaal testten 5.714 mensen positief, 36 procent minder dan een week eerder. Wel namen meer mensen het coronavirus mee vanuit Portugal, zo blijkt uit de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Lees verder