Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

Drone smelt opnieuw weg boven IJslandse vulkaan

Drone smelt opnieuw weg boven IJslandse vulkaan

De Amerikaanse Youtuber Joey Helms is naar IJsland getrokken om close-up-beelden te maken van de uitbarstende vulkaan Fagradalsfjall. Helms wist op voorhand dat het niet makkelijk zou zijn om zo dicht bij de krater te vliegen. En dat blijkt ook uit deze beelden.

Lees verder

De stijlgeheimen van Elise Caluwaerts: 'Sinds de start van de pandemie, staat mijn hoofd helemaal niet naar shoppen'

Het Belgische modemerk Scapa lanceert samen met soprane Elise Caluwaerts een muzikale fashion kortfilm. Daarin brengt Caluwaerts de aria 'Deh! Per Questo' van Mozart en worden verschillende silhouetten uit de jongste capsulecollectie van Scapa voorgesteld. Die bestaat uit archiefstukken die een eigentijdse update kregen van topstylist Tom Eerebout. Dit zijn de stijlgeheimen van Caluwaerts.

Lees verder

Verschillende Rode Duivels laten zich (nog) niet vaccineren, ondanks voorrang: Voetbalbond moet zich verantwoorden

De Belgische voetbalbond moet zich verantwoorden nadat is gebleken dat niet alle Rode Duivels zich hebben laten vaccineren bij het begin van de EK-campagne. Iedereen zal het vaccin toegediend krijgen, maar sommige spelers kiezen ervoor dat pas na het toernooi te laten doen. Bondscoach Roberto Martinez zal het standpunt van de bond toelichten op zijn persconferentie vandaag.

Lees verder

Verdediging vraagt vrijlating onder voorwaarden in zaak over groepsverkrachting van 14-jarig meisje

In de zaak van de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje heeft de raadkamer de verdere aanhouding van de meerderjarige verdachten besproken. De 19-jarige verdachte vraagt vrijlating onder voorwaarden.

Lees verder

Ontsnapte olifanten laten 500 km lang spoor van vernieling na in China

Zo'n vijftien olifanten zijn in april vertrokken uit het nationale natuurreservaat 'Xishuangbanna' in het zuidwesten van China. De dieren maken het sindsdien erg bont en vernielen alles wat hun pad kruist. Volgens de plaatselijke autoriteiten komt het zelden voor dat Aziatische olifanten zo ver trekken vanuit hun traditionele leefgebied. 'We hebben maatregelen genomen om een mogelijk conflict tussen mens en olifant te voorkomen', klinkt het.

Lees verder

Florida bant transgenders van schoolsporten voor meisjes

De Republikeinse gouverneur van Florida heeft gisteren een controversiële wet ondertekend die transgender vrouwen bant van schoolsporten voor meisjes. Eerder hebben acht staten een soortgelijke wet aangenomen.

Lees verder

Man dreigt woning op te blazen in Gijzegem: speciale eenheden ter plaatse, omgeving afgesloten

In Gijzegem bij Aalst dreigt een man zijn woning op te blazen. De politie is ter plaatste net als de burgemeester. Het is niet duidelijk of de man nog aanwezig is in zijn woning, er is wel een perimeter ingesteld.

Lees verder

Mogen jongens meer dan meisjes?

Te korte rokjes of topjes die navels onbedekt laten. Met deze zomerse temperaturen ­hebben scholen de handen vol om hun leerlingen op de heersende kledingvoorschriften te wijzen. Beatrix Yavuz (14) is het beu dat vooral meisjes op de vingers getikt worden.

Lees verder

'Als Griek ben ik beledigd over de toe-eigening van ons alfabet om varianten te benoemen'

De WHO wil virusvarianten voortaan aanduiden met letters uit het Griekse alfabet. Maar virologen zitten daar niet op te wachten.

Lees verder

Het begon met croissants, nu wordt huwelijk van Finse premier onderzocht

Finland is al dagen in de ban van 'ontbijtgate'. Vorige week kwam aan het licht dat premier Sanna Marin en haar gezin elke dag rijkelijk ontbijten op kosten van de ­belastingbetaler. Ze ontkent in alle talen dat ze ook haar trouwfeest met belastinggeld gefinancierd zou hebben.

Lees verder

Londenaars nemen eerste duik in 'zwevend' zwembad

Het glazen zwembad dat 'zweeft' tussen twee appartementsblokken in Londen is nu officieel open. De glazen constructie, die 35 meter boven de grond hangt, is het idee van de Britse vastgoedontwikkelaar Ballymore Group. 'Het 25 meter lange zwembad, dat drie meter diep is, moet zwemmers het gevoel geven dat ze boven Londen zweven', klinkt het. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Coronadoden: Brazilië haalt België in

Met meer dan 3.000 doden door covid-19 per miljoen inwoners voert Hongarije nu de ranglijst aan. Alle andere landen in de top zijn ook Europees, met Bosnië, Tsjechië, Bulgarije en Slovakije als meest bevolkte landen. Verder staan ook Gilbraltar, San Marino, Noord-Macedonië en Montenegro bovenaan.

Lees verder

Netanyahu's tegenstanders hebben nog een paar uur om een regering te vormen

Tegenstanders van de aftredende Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben tot één minuut voor middernacht woensdag de tijd om een mogelijk akkoord aan te kondigen over een regering.

Lees verder

Chaos breekt uit in Pan-Afrikaans parlement tijdens zitting

Maandag liep de stemming om een nieuwe president te kiezen uit de hand in het Pan-Afrikaans parlement in Johannesburg. Parlementsleden uit West-Afrika waren het niet eens met hun collega's uit het zuiden en begonnen te roepen en duwen naar elkaar. De laatste twee presidenten kwamen uit het westen van het continent en dat willen de Zuid-Afrikanen dit jaar voorkomen.

Lees verder

'Waterstof is niet langer een verre droom'

Een netwerk van pijpleidingen voor waterstof, CO2 en warmte moet de Gentse haven tegen 2025-2026 omvormen tot een industrieel ecosysteem, waarin bedrijven zo veel mogelijk elkaars afvalstoffen recycleren.

Lees verder

Lutsenko wint tijdrit Dauphiné, Van Wilder knap vijfde

Alexey Lutsenko heeft woensdag de vierde etappe in het Critérium du Dauphiné. De Kazak van Astana was de snelste in een tijdrit van 16,4 kilometer tussen Firminy en Roche-La-Molière. Ilan Van Wilder finishte knap vijfde voor mannen als Geraint Thomas en Richie Porte en verstevigde zo zijn leidersplaats in het jongerenklassement.

Lees verder

Hoofd vaccinatiecentrum: 'Vaccineer mensen wanneer het hen uitkomt'

Laat vanaf 1 juli alle leeftijdsgrenzen vallen en laat mensen zelf kiezen wanneer ze zich laten vaccineren. Dat stelt Jan Stroobants voor, verantwoordelijke van vaccinatiecentrum Spoor Oost in Antwerpen. 'Zo voorkomen we dat mensen afhaken voor hun vaccinatie omdat ze op reis willen.'

Lees verder

Wat het witte streepje op Cynthia Bolingo's kin betekent

Cynthia Bolingo gooide dinsdagavond hoge ogen in Montreuil. Op de atletiekmeeting verpulverde ze het Belgisch record op de 400 meter. Maar ook het witte streepje op haar kin viel op. 'Dat verwijst naar tegenstellingen.'

Lees verder

Donderdag slaat het weer om: 'Overal kans op felle onweersbuien'

Na een zonnige, warme periode wordt de komende dagen hevig onweer verwacht. Woensdagavond bereiken de eerste onweersbuien de Belgisch-Franse grens. Vanaf donderdag is er in heel het land kans op hevige buien, lokaal met wateroverlast.

Lees verder

Stille wake in Gent voor meisje in zaak groepsverkrachting

In het centrum van Gent, onder de Stadshal, vindt om 18 uur een stille wake plaats voor het veertienjarig meisje uit Gavere dat uit het leven stapte nadat ze het slachtoffer werd van een vermoedelijke groepsverkrachting. Premier Alexander De Croo is aanwezig. 'Ik ben hier vooral als ouder', zei hij.

Lees verder

Trump sluit blog al na maand af

De webpagina waarop de voormalige Amerikaanse president Donald Trump uitspraken deelde nadat hij van Twitter en Facebook was verbannen, is definitief afgesloten. Dat heeft de woordvoerder van Trump bevestigd.

Lees verder

Marc Van Ranst reageert op vaccinatieheisa: 'Rode Duivels krijgen prik vlak na EK'

'Tegen het einde van het EK zullen alle Rode Duivels zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus.' Met die boodschap reageerden bondscoach Roberto Martinez en viroloog Marc Van Ranst op vragen over de vaccinatiecampagne van de nationale ploeg.

Lees verder

België mag Puigdemont (voorlopig) niet uitleveren aan Spanje

De vicevoorzitter van het Gerecht van de Europese Unie heeft de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van drie Catalaanse Europarlementsleden voorlopig geschorst.

Lees verder

Duitsland schort vluchten van Russische maatschappijen op

Duitsland heeft alle aankomende vluchten van Russische luchtvaartmaatschappijen opgeschort, nu Moskou nalaat om vluchten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa toestemming te verlenen.

Lees verder

Coronavouchers voor optredens en evenementen blijven jaar langer geldig

Tickets voor muziekoptredens of andere evenementen blijven drie jaar en twee maanden geldig, in plaats van twee jaar. Organisatoren kunnen nog zeker tot 1 oktober 2021 tegoedbonnen geven voor geannuleerde optredens.

Lees verder

Neutraliteit is intussen wereldvreemd

De maatschappij is superdivers en onmiskenbaar pluralistisch geworden. Volgens Esme Uçan kunje niet langer elke uiting van religieuze identiteit als een inbreuk zien op de neutrale dienstverlening

Lees verder

Kippenstal die stikstofregeling op helling zette, staakt strijd om vergunning

Een kippenstal in Kortessem kreeg op 25 februari geen toelating om uit te breiden, omdat die in de buurt lag van een waardevol natuurgebied. Die lokale kwestie zette het Vlaamse vergunningsbeleid op losse schroeven, met grote gevolgen voor de economie. 'De boer in kwestie ziet nu af van de vraag', zei minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in De Afspraak.

Lees verder

Zes maanden cel wegens gebrek respect voor slachtoffers genocide

Gunnar Verreycken (25), een telg van het bekende Vlaams-nationalistische geslacht, is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro omdat hij de Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk.

Lees verder

Europa en Verenigd Koninkrijk hebben akkoord over visvangst voor dit jaar

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens over hoeveel er dit jaar gevangen mag worden van de vissoorten die ze samen beheren. Dat schept duidelijkheid voor hun vissers, die sinds januari steeds met voorlopige vangstlimieten voor een paar maanden moesten werken.

Lees verder

Proces George Floyd: Verdediging vraagt voorwaardelijke straf

In het proces over de dood van George Floyd heeft de verdediging een voorwaardelijke celstraf gevraagd voor de schuldig bevonden ex-agent Derek Chauvin. Bovendien zou de straf beperkt moeten blijven tot de tijd die Chauvin al in voorhechtenis heeft doorgebracht, zo blijkt uit een motie van advocaat Eric Nelson die woensdag werd vrijgegeven. De openbaar aanklagers vorderen daarentegen een gevangenisstraf van 30 jaar wegens de bijzondere ernst van het misdrijf. Het vonnis is gepland op 25 juni.

Lees verder

Wanneer wordt een uitspraak haatspraak?

De federale regering wil het gemakkelijker maken om haatspraak te bestraffen. Maar het vonnis van een Mechelse rechter over een spandoek met de tekst 'Stop islamisering' verhit de discussie.

Lees verder

Honderdtal interventies in regio Namen door onweer

De brandweer in de hulpverleningszone waarin Namen, Andenne, Gembloers en Éghezée liggen (NAGE) is woensdagavond door de hevige regenval en hagel voor een honderdtal interventies moeten uitrukken. Dat liet de brandweer weten.

Lees verder

NASA plant twee nieuwe missies naar Venus

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA plant twee nieuwe missies naar buurplaneet Venus. 'DaVinci+' en 'Veritas' zullen tussen 2028 en 2030 vanaf de aarde vertrekken om de tweede planeet vanaf de zon 'te herontdekken'.

Lees verder

Aanhoudingsbevel tegen oppositiekandidaat in Nicaragua

In Nicaragua is woensdag een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen oppositiefiguur Cristiana Chamorro. Daags voordien had ze haar kandidatuur bij de presidentsverkiezingen voor de oppositiealliantie Alianza Ciudadanos por la Libertad aangekondigd.

Lees verder

Amerikaanse leger doodde naar eigen zeggen 23 burgers in 2020

Het Amerikaanse leger erkent verantwoordelijk te zijn voor de dood van 23 burgers in 2020. De meeste burgerslachtoffers vielen bij Amerikaanse operaties in Afghanistan, zo blijkt een rapport dat het ministerie van Defensie woensdag gedeeltelijk openbaar heeft gemaakt.

Lees verder

Amerikaanse justitie verzamelde telefoongegevens The New York Times onder Trump

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in 2017 de telefoongegevens van vier verslaggevers van The New York Times in het geheim in beslag genomen. Dat heeft die krant woensdag (lokale tijd) gemeld.

Lees verder

Nog 377 patiënten op intensieve zorg

Op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel 377 coronapatiënten. Hun aantal blijft gestaag afnemen. Dat blijkt donderdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Eén op de negen tweejarigen heeft overgewicht

Het aantal tweejarigen met overgewicht is vorig jaar, in het 'coronajaar' 2020, gestegen tot 11,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Kind & Gezin. Het Agentschap Opgroeien vermoedt dat de lockdown door corona een rol speel.

Lees verder