Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 juni 2021

Canada verbreekt voor derde dag op rij hitterecord: tientallen ‘plotse overlijdens’

HLN
Canada verbreekt voor derde dag op rij hitterecord: tientallen 'plotse overlijdens'
Canada heeft voor de derde dag op rij het warmterecord verbroken. Dinsdag was het in Lytton, een dorp ten noordoosten van Vancouver in British Columbia, 49,5 graden. Dat meldt de overheidsdienst Environment and Climate Change Canada.
Lees verder

INTERVIEW. De allerlaatste schooldag voor Raymonda Verdyck, topvrouw van het gemeenschapsonderwijs: "Die minachting voor mensen zonder hoger diploma, dat vind ik zo erg"
"Ik kan er niet bij dat een overheid haar eigen onderwijs verarmt." Raymonda Verdyck (65), het hoofd van het GO!, is ondanks het nakende pensioen nog vol vuur. Edoch, de tijd heeft geen mededogen: vandaag is haar laatste laatste schooldag. "Ik heb nog één droom: dat leerkracht opnieuw een topberoep wordt."
Lees verder

Jan Vertonghen investeert in medische technologie: "Hij steekt liever geld in epilepsiebehandeling dan in een Ferrari"
Jan Vertonghen (34) steekt geld in een bedrijf dat technologie ontwikkelt om epilepsie beter behandelbaar te maken. De Rode Duivel heeft daar een heel goede reden voor: zijn vader Paul heeft lang tegen hersenkanker gestreden en had in zijn laatste levensjaren te maken met zware epilepsieaanvallen. "Ik weet dat hem dat enorm heeft aangegrepen", zegt zijn moeder Ria.
Lees verder

INTERVIEW. Sammy Mahdi (CD&V) geeft niet toe aan hongerstakende sans-papiers: "Ik ga niet plots een ander beleid voeren, omdat mensen stoppen met eten"
"Ik sta op en ga slapen met de gedachte dat mensen hun leven op het spel zetten. Maar wie die hongerstakers blijft aanmoedigen, speelt met mensenlevens." Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is niet van plan om in te gaan op hun eisen, ook niet als de voorzitters van PS en Ecolo zich publiekelijk roeren. "Elke partij mag zeggen dat ze voor een collectieve regularisatie is, zolang ze er maar bijzeggen dat het met CD&V niet zal gebeuren."
Lees verder

Overheid en financiële sector naderen akkoord: maximumtarief voor wie niet digitaal bankiert
De federale regering en de bankenfederatie Febelfin staan op het punt een akkoord de sluiten over de maximale tarieven die de financiële instellingen in ons land mogen aanrekenen aan mensen die hun zaken nog niet met de computer of smartphone regelen. Nu wordt aan het loket vaak tot 2 euro aangerekend voor een geldafhaling of manuele overschrijving.
Lees verder

"Zwitserse bank UBS betaalt miljoenenschikking voor belastingontduiking door Belgische klanten"
UBS betaalt een minnelijke schikking van bijna 50 miljoen euro aan het parket van Brussel, omdat de bank Belgen jarenlang belastingen hielp te ontduiken via rekeningen in Zwitserland. Dat schrijft De Tijd vandaag. De minnelijke schikking is gisteren na lange onderhandelingen ondertekend.
Lees verder

Simon Mignolet mist competitiestart
De knieblessure van Simon Mignolet valt al bij al mee, toch moet de doelman de competitiestart zo goed als zeker aan zich voorbij laten gaan.
Lees verder

Doorgeefschenkingen zitten in de lift
Steeds meer mensen geven een deel van wat ze zelf erven, binnen het jaar door aan hun kinderen en kleinkinderen. Dat is sinds eind 2018 mogelijk via de fiscaal voordelige doorgeefschenking en het aantal akten van zo'n doorgeefschenking lag vorig jaar op 631, meer dan het dubbel van in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) verzamelde.
Lees verder

Huis van Afgevaardigden VS stemt voor verwijdering standbeelden confederatie uit Capitool
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag gestemd voor de verwijdering van standbeelden van zuidelijke generaals en andere belangrijke figuren van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uit het Capitool, het parlementsgebouw in de hoofdstad Washington. Onder de standbeelden bevindt zich een buste van de voormalige opperrechter van het hooggerechtshof die in 1857 slaven ontzegde staatsburger te zijn.
Lees verder

Straten blank in Limburg en Vlaams-Brabant na onweersbuien met plaatselijk veel regen
Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen zorgden hevige regen- en onweersbuien gisteravond voor ernstige wateroverlast. Vooral Limburg en Vlaams-Brabant, waar code oranje gold, hadden te kampen met overstromingen, in Sint-Truiden werd het rampenplan afgekondigd.
Lees verder

Sportarts en kinesisten maken inschatting: "De Bruyne zal kunnen spelen, desnoods met inspuiting"
Een verstuikte enkel en een (lichte?) contractuur. Dat is waar Kevin De Bruyne en Eden Hazard momenteel mee opgescheept zitten. Althans, dat is de diagnose zoals die naar buiten sijpelt. Maar wat moeten we ons daar exact bij voorstellen? Kunnen ze vrijdag spelen? Zullen ze honderd procent zijn? Enkele deskundigen geven een inkijk.
Lees verder

COLUMN. Raymonda Verdyck gaat met pensioen. Het is haar gegund. Het is ook het onderwijs gegund
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Raymonda Verdyck, topvrouw van het GO!
Lees verder

MNM-dj Robin Keyaert kreeg showbizz met de paplepel ingegeven: "Maar ik mag hopen dat ik met mijn achternaam niet sneller uit de stapel ben gekomen"
Van zijn ouders erfde hij showbizz-genen, maar voor hun helpende hand bedankte hij. Robin Keyaert (27) - zoon van Ingeborg en artiestenmanager Roland Keyaert - wekt sinds deze week de luisteraars op MNM, maar benadrukt dat hij daar hard heeft voor geknokt. "Het is oké als mensen denken dat ik hulp kreeg van mijn ouders, maar ik weet dat het niet zo is", aldus de twintiger, die stiekem ook van Hollywood droomt.
Lees verder

Vist Club Brugge achter het net? Balikwisha trekt wellicht naar Antwerp
De soap is stilaan toe aan een laatste episode. Het had er gisteravond alle schijn van dat Michel-Ange Balikwisha naar Antwerp trekt. De jonge flankaanvaller Standard heeft zijn voorkeur duidelijk gemaakt aan het Luikse bestuur.
Lees verder

Zeven doden en elf vermisten nadat ferry kapseist bij Bali
In Indonesië zijn zeven mensen omgekomen en elf anderen vermist geraakt toen een ferry kapseisde in de buurt van de haven van Bali. Dat melden de reddingsdiensten.
Lees verder

Nog vier kanshebbers op eindzege in 'Blokken'
Voor Talitha Dehaene en Thaïsa Herman zit het avontuur er alweer op. Beide vrouwen hebben vijf deelnames op hun naam en mogen zich dus bij de beste kandidaten van het seizoen rekenen. Maar respectievelijk maandag en dinsdag moesten ze toch al het onderspit delven. Dat betekent dat Katrien Odeurs (vijf deelnames) het woensdagavond zal opnemen tegen Dorien Desmedt (ook vijf deelnames). De winnaar van hun aflevering neemt het dan op donderdag op tegen Caro Carrissemoux (zes aflevering), op vrijdag volgt Jeroen De Smet. Met negen deelnames staat hij helemaal bovenaan de 'Blokken'-ranglijst, waardoor hij als laatste aan de beurt komt - en dus ook heel veel kans maakt op de overwinning.
Lees verder

Recreatiesporter kan revalideren naast Rode Duivels: "In Engeland is dat alleen weggelegd voor de elite"
Ook als amateursporter kan je terecht bij de mirakeldokters van de Rode Duivels die Axel Witsel in recordtijd speelklaar kregen en nu alweer de handen vol hebben met De Bruyne en Hazard. Meest bekend is de praktijk van Lieven Maesschalck, maar je kan op consultatie bij ploegdokters Geert Declerq en Kristof Sas. "Je kunt dezelfde behandeling krijgen als onze sterspelers. Maar zij kiezen hun specialist meestal niet zelf: het is de club die uitmaakt wie hun goudhaantje mag behandelen".
Lees verder

In het spoor van Stijn Vlaeminck, onze man in de tour: "Eigenlijk zijn we elke dag van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds non-stop aan het werk"
"Nooit gedacht dat ik dit ooit zou kunnen en mogen doen." Voor wie er nog aan zou twijfelen: Stijn Vlaeminck (39) beleeft een jeugddroom, als verslaggever in de Tour voor deze krant, 'VTM Nieuws' en de radiozenders Joe en Qmusic. Wij zetten ons in het spoor van de sportjournalist en zagen hem van deadline naar deadline hollen. "Ik leef hier in een roes."
Lees verder

160.000 Belgen vragen coronatest aan in twee dagen
Het loopt storm voor de gratis PCR-test die Belgen kunnen aanvragen om op reis te mogen vertrekken. Na goed twee dagen hadden al ruim 160.000 Belgen er één aangevraagd. Sommige testcentra zijn voor de komende dagen zo goed als volboekt.
Lees verder

OVERZICHT. Cijfers blijven dalen: dagelijks nog 328 Covid-besmettingen en 20 ziekenhuisopnames
Er liggen nog 329 COVID-patiënten in het ziekenhuis, van wie er 143 intensieve verzorging nodig hebben. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano. 101 mensen moeten nog beademd worden.
Lees verder