Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 juni 2021

Brandweer moet losgebroken koe uit privézwembad redden

Brandweer moet losgebroken koe uit privézwembad redden

Villabewoners in het Antwerpse Zandhoven troffen donderdagnamiddag een vreemde zonneklopper aan in hun tuin. Een ontsnapte koe was in hun zwembad terechtgekomen. De brandweer moest ter plaatse komen om het dier te redden.

Lees verder

Nieuwe zorgen over nucleaire spaarpot

Een dividenduitkering van Engie/Electrabel aan de Franse moederholding Engie wakkert de ongerustheid aan over de vraag wie de ontmanteling van de kerncentrales zal betalen.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het aantal mensen dat voor covid-19 opgenomen moet worden in de Belgische ziekenhuizen daalt verder. Ook het aantal besmettingen en overlijdens daalt. Intussen werd al 41,7 procent van de totale bevolking in België gevaccineerd. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie hierboven.

Lees verder

9-jarig meisje achter stuur 'op weg naar zee' ongedeerd na ongeval

Bij een botsing woensdagochtend in de Amerikaanse staat Utah was een 9-jarig meisje betrokken. Haar zusje van 4 zat naast haar. Volgens de politie stalen ze de sleutels van hun slapende ouders en waren ze op weg naar Californië om te zwemmen in zee.

Lees verder

Wit-Russische dissident verschijnt in opvallend fragment op tv: 'Resultaat van marteling'

De Wit-Russische dissident en journalist Roman Protasevitsj verscheen in een interview op de staatstelevisie. Hij bekende in tranen dat hij schuldig was aan het organiseren van protesten tegen de overheid. Volgens de vader van de journalist, Dmitry Protasevitsj, was het fragment het resultaat van ' misbruik, marteling en bedreigingen'.

Lees verder

Fel onweer op komst, KMI kondigt code oranje aan

De dag start vrijdag warm en zonnig, maar in de loop van de namiddag komen er vanuit Frankrijk felle onweersbuien opzetten, met lokaal zeer veel regen op korte tijd. Dat meldt het KMI, dat ook code oranje voor onweer afkondigde vanaf vrijdagnamiddag.

Lees verder

Zwaarbewapende militairen vallen per ongeluk fabriek binnen: 'Totaal onaanvaardbaar'

In hartje Bulgarije hebben op 11 mei enkele Amerikaanse militairen zich vergist tijdens een Navo-oefening. Ze dachten een gebouw van een luchtmachtbasis te bestormen, maar vielen eigenlijk binnen in een kleine fabriek die zonnebloemolie produceert. De Bulgaarse president noemt het incident 'totaal onaanvaardbaar.'

Lees verder

Kamer maakt komaf met correctiecoëfficiënt voor berekening zelfstandigenpensioen

De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem het licht op groen gezet voor de afschaffing van de correctiecoëfficiënt voor de berekening van het zelfstandigenpensioen. Vanaf volgend jaar worden de pensioenen van de zelfstandigen berekend op de volle 100 procent van hun beroepsinkomsten. Dat vertaalt zich snel in ruim 100 euro extra.

Lees verder

Kopstukken Fipronil-fraude financieel gepluimd

De kopstukken in de 'fipronil'-crisis – één van de grootste zaken van voedselfraude die België ooit kende – moeten niet naar de gevangenis. Maar financieel worden ze zwaar aangepakt.

Lees verder

Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik door Facebook in advertentiemarkt

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar het Amerikaanse socialemediabedrijf Facebook. De Commissie vermoedt dat het bedrijf zijn macht op de advertentiemarkt misbruikt.

Lees verder

Nieuwe regels voor opvang jonge delictplegers van zware feiten

Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen in Vlaanderen jarenlang opgesloten worden in een gesloten gemeenschapsinstelling wanneer ze bepaalde zware feiten gepleegd hebben. Het gaat dan onder meer om terrorisme en levensdelicten, maar binnenkort ook verkrachting met of zonder verzwarende omstandigheden. De Vlaamse regering heeft daarvoor een nieuw kader uitgewerkt, dat was nodig na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. De regels gaan in vanaf september 2022.

Lees verder

Speech veteraan onderbroken omdat hij eerbetoon brengt aan zwarte Amerikanen

Veteraan Barnard Kemter (77) sprak tijdens een herdenkingsevent van de American Legion in Hudson, Ohio, toen zijn microfoon op een cruciaal moment in de speech moedwillig werd uitgezet. Hij sprak over het feit dat bevrijde slaven aan de basis liggen van de huidige 'Memorial Day'.

Lees verder

Bijkomende premie van 1.163 euro voor gezinnen met warmtepomp

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) laat de oplossing afhangen van het advies van de Raad van State.

Lees verder

Werkstraf en 13.000 euro schadevergoeding voor deelnemer La Boum

De correctionele rechtbank van Brussel heeft vrijdag een werkstraf van 200 uur opgelegd aan een jonge man voor slagen en verwondingen aan twee politieagenten tijdens La Boum op 1 april in het Ter Kamerenbos in Brussel. De man moet ook een schadevergoeding van 13.000 euro betalen aan de agenten, die zich burgerlijke partij hadden gesteld.

Lees verder

Zo gaat u deze zomer op reis

Eén Unie, één certificaat. Het document om vrij door Europa te kunnen reizen komt er, maar daarmee is de kous lang niet af. De reiszomer van 2021 wordt er opnieuw een met vele vragen. Hoe geraakt u aan zo'n certificaat? Waar moet u zich laten testen? En wat met reizen buiten Europa?

Lees verder

Vader Protasevitsj: 'Ik ken mijn zoon heel goed. Dit zou hij nooit zeggen'

De Wit-Russische staatszender zond alweer een 'biecht' uit van de gearresteerde dissident-journalist Roman Protasevitsj. Zijn ouders reageren gepijnigd op een verklaring die het 'gevolg is van misbruik en marteling'.

Lees verder

Booking betaalt staatssteun terug na commotie om bonussen

Booking.com stort de ongeveer 65 miljoen euro terug die het vorig jaar als crisissteun ontving van de Nederlandse overheid. Daarover heeft het bedrijf de ontslagnemende regering-Rutte vrijdag geïnformeerd.

Lees verder

Wolven bijten elf schapen dood in twee nachten

In Limburg zijn deze week al zeker elf schapen doodgebeten door een wolf. Een twaalfde schaap was zo toegetakeld dat het moest ingeslapen worden. Tijdens de feiten in Bree kon een wildcamera beelden maken en verscheen ook even een wolf in beeld. DNA-onderzoek moet duidelijk maken wie de daders zijn.

Lees verder

Russische tennisspeelster aangehouden in Parijs vanwege mogelijke matchfixing op Roland Garros

De 26-jarige Russische tennisspeelster Yana Sizikova, het nummer 101 van de wereld op de dubbelranking, is donderdag in Parijs aangehouden in het kader van een onderzoek naar mogelijke matchfixing tijdens een dubbelwedstrijd vorig jaar op Roland Garros. Dat heeft het persagentschap AFP vrijdag vernomen bij het parket.

Lees verder

Onweersbuien slaan toe boven Brussel, nog meer op komst

De eerste onweersbuien trekken vrijdagnamiddag over Brussel en grote delen van Vlaams-Brabant. Daar bliksemde en donderde het fel en viel de regen met bakken uit de lucht. Later op de dag wordt ook in de rest van Vlaanderen onweer verwacht. De kans op wateroverlast blijft groot en lokaal zullen hagelbollen tot 3 centimeter groot vallen.

Lees verder

Alejandro Valverde zegeviert in eerste bergrit Critérium du Dauphiné

De 41-jarige Alejandro Valverde heeft de eerste echte bergetappe gewonnen in het Critérium du Dauphiné. Alexey Lutsenko (Astana Premier Tech) neemt de leiderstrui over van Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe).

Lees verder

Kapitein Ann Wauters maakt geen deel uit van EK-selectie Belgian Cats: 'Focus ligt nu op Spelen'

Ann Wauters zal geen deel uitmaken van de Belgische selectie op EuroBasket Women 2021, het EK basketbal voor vrouwen. Dat maakte coach Philip Mestdagh bekend vanuit de stage van de Belgian Cats in Spanje.

Lees verder

Live | Volg de persconferentie van het Overlegcomité vanaf 18.15 uur

De horeca mag vanaf 9 juni zowel binnen als buiten openblijven tot 23.30 uur, en er is duidelijkheid over welke testen nodig zijn wanneer we gaan reizen. Premier Alexander De Croo geeft toelichting bij de beslissingen van het Overlegcomité, volg de persconferentie hier live vanaf 18.15 uur.

Lees verder

Eerste drie reekshoofden bij de vrouwen op Roland Garros al uitgeschakeld

Ook de Wit-Russische Aryna Sabalenka (WTA 4), het derde reekshoofd bij de vrouwen, zal niet met de titel aan de haal gaan op het grandslamtoernooi van Roland Garros. De Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 32) toonde zich vrijdag in de derde ronde in drie sets de betere met 6-4, 2-6 en 6-0.

Lees verder

Facebook schorst Donald Trump twee jaar

Het account van voormalig Amerikaans president Donald Trump op Facebook wordt twee jaar op non-actief gezet. Dat heeft het technologiebedrijf beslist. Trump zal pas weer op het sociaal netwerk mogen 'als de omstandigheden het toelaten'.

Lees verder

Overzicht: dit besliste het Overlegcomité

De horeca mag binnen en buiten openblijven tot 23.30 uur. Lees hier alle andere beslissingen

Lees verder

Gratis PCR-tests bedoeld voor jongeren en 'iedereen die nog geen kans had op tweede prik'

Exact inschatten hoeveel de gratis PCR-tests de overheid zullen kosten, is moeilijk in te schatten. 'Een middenschatting is 40 miljoen euro', aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees verder

Elise Mertens en Su-Wei Hsieh dubbelen verder op Roland Garros

Elise Mertens heeft zich samen met haar Taiwanese dubbelpartner Su-Wei Hsieh geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. In de tweede ronde versloegen ze de Amerikaans/Russische tandem Amanda Anisimova en Anastasia Potapova. Na 1 uur en 10 minuten werd het 6-2 en 6-2.

Lees verder

Nederlandse dierenwet veroorzaakt paniek bij eigenaars van huisdieren

De nieuwe wet zouden niet enkel voor veehouders, maar ook mensen met huisdieren verregaande gevolgen hebben. Zo zouden vanaf 2023 vogels en konijnen niet meer in een kooi mogen gehouden worden, en ook katten moeten altijd naar buiten kunnen.

Lees verder

Egan Bernal test enkele dagen na eindzege in de Giro positief op corona

De Colombiaan Egan Bernal (Ineos), die vorig weekend de Ronde van Italië op zijn naam schreef, heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft zijn communicatieteam in zijn thuisland vrijdag bevestigd.

Lees verder

Pentagon-rapport: geen bewijs dat ufo's buitenaards zijn, maar kan ook niet worden uitgesloten

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geen bewijs gevonden dat de ongeïdentificeerde vliegende objecten (ufo's) die de laatste twintig jaar zijn waargenomen, afkomstig zijn van buitenaardse wezens, aldus een nieuw rapport. Maar wat er dan wel rondvloog, kan ook niet opgeklaard worden.

Lees verder

Dorine, de vrouw die haar lot niet verdient

Dorine is een volkse, goedlachse figuur die geboren en getogen is in het West-Vlaamse Pittem. Zorgen voor anderen is haar lang leven. Al is het leven ook voor háár best hard geweest. Vorig jaar, op 9 juli 2020, sloeg het noodlot opnieuw toe.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik moet nu gaan kaarten, het mag hier dus niet te lang duren'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Na het onweer komen buien maar vooral droog weer

Hier en daar een bui, maar daarna blijft het droog. Net als morgen

Lees verder

Meer dan 25.000 overlijdens toegeschreven aan covid-19

Het aantal overlijdens die in ons land toegeschreven worden aan covid-19 ligt boven de 25.000. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Vlaamse regering stelt opdrachthouder aan voor PFOS-verontreiniging Zwijndrecht

De Vlaamse regering gaat een opdrachthouder aanstellen die moet zorgen voor een integrale aanpak rond de vervuiling met PFAS rond Zwijndrecht. Bijkomende staalnames en een onderzoek moeten duidelijk maken in welke mate de omwonenden van het Amerikaanse bedrijf 3M zijn blootgesteld aan de stof.

Lees verder