Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 juni 2021

ANNO 2021. Edwin Van Fraechem: “Als Horion ooit vrijkomt, mag hij gerust naar mij komen”

HLN
ANNO 2021. Edwin Van Fraechem: "Als Horion ooit vrijkomt, mag hij gerust naar mij komen"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Edwin Van Fraechem, voormalig assisenvoorzitter en onderzoeksrechter. Hij onderhoudt intense correspondentie met vijfvoudig moordenaar Freddy Horion. "Horion is bijna 74 en in zijn teksten herken ik een oude man met veel schuldbesef."
Lees verder

Pro League mikt in augustus weer op volle stadions: "Als Pukkelpop 66.000 mensen kan ontvangen, waarom wij dan niet?"
Tijdens het EK zullen we halfvolle stadions zien in heel Europa. En in België? Bij de competitiestart zal het beperkt zijn tot een paar duizend fans. "Maar half augustus met volle stadions zou realistisch moeten zijn."
Lees verder

Onze opinie. De sociale dialoog moet vandaag meer zijn dan het klassieke stramien van wat geven en nemen, met het oog op sociale vrede
De regering-De Croo slaakt een zucht van opluchting. Er is een sociaal akkoord! Dat betekent sociale vrede. Oef! En in één ruk wordt ook binnen de regering de lieve vrede bewaard. Oef! Elke partij benoemt zijn trofee, zo gaat dat in een compromis. De vakbonden en werkgevers aan de ene kant, de politiek aan de andere.
Lees verder

Topexpert over medicijn tegen Alzheimer, de heilige graal in farmaland: "Doorbraak bijna gemist door besparingsdrang"
Met de toelating van de FDA om Aduhelm op de markt te brengen, lijkt het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen de heilige graal in farmaland in handen te hebben. Dit is immers het eerste medicijn tegen Alzheimer dat de oorzaak van de ziekte aanpakt. Wat belooft deze ontdekking? Welke twijfels en struikelblokken zijn er nog? Topexperten Bart De Strooper en Sebastiaan Engelborghs geven hun visie. "Dit middel remt Alzheimer dan wel af, maar het geneest de aandoening niet."
Lees verder

VRT verkoopt steeds meer tv-programma's aan het buitenland
De VRT verkoopt steeds meer televisieprogramma's aan het buitenland. Zo verkocht de openbare omroep vorig jaar liefst 45 programma's aan het buitenland. In 2016 waren dat er slechts 18. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) aan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).
Lees verder

Eerste Belgisch Lego-pretpark komt in Brussels shoppingcenter
In het Brussels winkelcentrum Docks opent in de zomer van volgend jaar het eerste Belgische Lego-attractiepark. Het winkelcentrum hoopt zo de nodige extra klanten te lokken, nadat er vorig jaar verlies werd gemaakt. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Wie is Thibaut Courtois privé? Alleenstaande papa van twee met turbulent liefdesleven en toekomst in Spanje: "Mijn leven ligt in Madrid"
Kiezen voor de kinderen, dat is wat Thibaut Courtois (29) deed toen hij van Chelsea naar Real Madrid verkaste. Hij zal die keuze altijd blijven maken, zegt hij vaak. Dat Adriana (6) en Nicolàs (3) bij zijn ex blijven, vindt hij niet zo erg. "Ze wonen twee straten verder. Wil ik eens langskomen, kan dat zomaar." Het maakt vooral duidelijk dat zijn thuis en toekomst niet in Bilzen liggen, maar in Spanje. "Als ik een week in België ben, mis ik Madrid al."
Lees verder

OVERZICHT. Horeca, fitness, bioscoop, theater, sport: deze coronaregels veranderen vandaag
Vanaf vandaag, 9 juni, versoepelen tientallen coronaregels, gaande van de horeca over cultuur en sport tot evenementen. We zetten alles nog eens gedetailleerd op een rij.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Dixie Dansercoer verongelukt met eindpunt van expeditie in zicht: "Hier moeten we voorzichtig zijn", schreef kompaan de dag ervoor nog
Brekend ijs. Een schreeuw. En dan: stilte. Een verborgen ijsbrug betekende het einde voor poolreiziger en avonturier Dixie Dansercoer (58). Een reconstructie van de laatste, dramatische uren van de expeditie over de desolate hoogvlakte van West-Groenland, op amper 443km van eindpunt Qanaaq.
Lees verder

Deze bierviltjes (en 39 andere) liggen vanaf vandaag in 1.000 cafés: "Op positief blijven en negatief testen"
'Eerst vaccineren, dan trakteren!' Of: 'Op positief blijven en negatief testen'. Ja, er wordt op heel wat geklonken in Vlaanderen, zo blijkt uit de maar liefst 4.000 inzendingen van de HLN-Bierviltjesactie in samenwerking met Horeca Vlaanderen. Vanaf vandaag liggen de 44 leukste inzendingen op één miljoen exemplaren in de cafés.
Lees verder

Kunnen Evenepoel en Cavendish periode van droogte bij Deceunick-Quick.Step oplossen?
In de zegestand moet de ploeg van Patrick Lefevere nu het grote Ineos Grenadiers laten voorgaan. Richie Porte bracht met zijn eindzege in het Critérium du Dauphiné het aantal overwinningen op 25. Deceuninck-Quick.Step staat op 24. Dat is nog altijd afgescheiden voorop. Alpecin-Fenix, geen WorldTour, is een goede derde met 16 overwinningen.
Lees verder

Herbert Flack debuteert vrijwel geruisloos in 'Familie': "Dit voelt bijzonder goed"
De meeste kijkers zullen het wellicht niet hebben opgemerkt, maar Herbert Flack (71) debuteerde dinsdagavond in 'Familie'. De acteur was slechts in een flits te zien en maakte zo een vrijwel geruisloos debuut. Binnenkort staat er meer op stapel. "Het voelt goed om in de huid te mogen kruipen van een personage waar zoveel mysterie rond hangt."
Lees verder

Vijftigtal minderjarigen, vooral jonge meisjes, ontvoerd in Mozambique
In de onrustige Mozambikaanse provincie Cabo Delgado zijn 51 gevallen bekend van ontvoeringen van minderjarigen het afgelopen jaar. De meeste slachtoffers zijn jonge meisjes. Dat meldt de ngo Save the Children woensdag.
Lees verder

INTERVIEW. Opgegroeid in Parijse buitenwijk, nu dé ster van Netflix: Omar Sy over tweede seizoen van 'Lupin'
Fans van de Franse hitserie 'Lupin' mogen zich in de handen wrijven. Vrijdag laat Netflix het tweede seizoen op de wereld los, nadat het eerste zowat alle records op het streamingplatform brak. Met dank aan hoofdrolspeler Omar Sy, die met bijzonder veel charisma en naturel meesterdief Assane Diop vertolkt. In dit interview blikt de 43-jarige acteur terug op het eerste seizoen en z'n doorbraak, en vertelt hij hoe z'n huidkleur invloed heeft op zijn leven. "Ik krijg in L.A. lang niet zoveel werk als in Frankrijk."
Lees verder

LIVE EK. Tweede coronageval bij Spanje - Ook Covid-alarm bij Zweden
Het aftellen naar het EK voetbal kan beginnen. Naast de Rode Duivels dromen nog heel wat landen van een topprestatie. In deze liveblog krijgt u al het 'buitenlandse' nieuws mee.
Lees verder

OVERZICHT. Versoepelingen van start met nog gemiddeld 67 ziekenhuisopnames per dag en met 319 patiënten op intensieve
We beginnen V-day - met de 'V' van versoepelingen - met nog 319 coronapatiënten op de afdelingen intensieve verzorging en met gemiddeld 67 hospitalisaties per dag. Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land is ook verder gedaald. Dat blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal overlijdens is wel licht gestegen.
Lees verder

Prachtige zonnige dagen in het vooruitzicht met temperaturen tot 28 graden
De zon blijft de komende dagen een hoofdrol spelen met heerlijk weer en zomerse temperaturen. Het prachtige weer zet zich ook in het weekend door.
Lees verder

Frankrijk wint laatste oefengalop, maar houdt adem in voor geblesseerde Benzema: "Wilden geen enkel risico nemen na harde klap"
Frankrijk heeft het thuispubliek uitgewuifd met een duidelijke overwinning tegen Bulgarije, maar zal toch gematigd tevreden terugblikken op de laatste oefengalop. Spits Karim Benzema viel namelijk nog voor de rust uit met een blessure aan de knie. Bondscoach Deschamps kon nog niet veel kwijt over de ernst. "We moeten afwachten."
Lees verder

Kandidaten 'Blind Gekocht' waren dit jaar echt niet snel tevreden: "Eisen liggen hoger, want 'Bart en Béa spelen dat wel klaar'"
Een doorverkocht huis, uitzonderlijke verwachtingen en indrukwekkende totaalrenovaties. Het derde seizoen van 'Blind gekocht' was het meest bijzondere uit de reeks. Vooral wat de deelnemers betreft. Die veranderden in de loop der jaren van wanhopige waaghalzen in uitgekiende fortuinjagers. Maar toch drijft het budget de kandidaten niet "Deelnemers die enkel uit zijn op geld halen de definitieve selectie nooit", zegt Bjorn Boerjan, executive producer van 'Blind gekocht'. "De verwachtingen zijn misschien gestegen, maar de meesten zijn nog steeds wanhopig.
Lees verder

Oxford-studenten 'cancelen' Queen Elizabeth
In het Verenigd Koninkrijk is commotie ontstaan nadat een groep studenten van de prestigieuze universiteit van Oxford een portret van de Britse koningin Elizabeth verwijderd heeft uit de gemeenschappelijke ruimte van het Magdalen College. Volgens de meerderheid van de studenten representeert de Queen "recente koloniale geschiedenis" en kan haar beeltenis "sommigen onwelkom doen voelen".
Lees verder