Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 10 mei 2021

Woedende betogers vallen Iraanse consulaat in Irak aan

HLN
Woedende betogers vallen Iraanse consulaat in Irak aan
Woedende betogers hebben zondagavond in de Iraakse stad Karbala het Iraanse consulaat proberen te bestormen en daarbij verschillende controleposten in brand gestoken. De veiligheidsdiensten schoten volgens ooggetuigen met scherp om de betogers uiteen te drijven. Zeker tien personen raakten gewond. Op sociale media was op video's te zien hoe delen van de ingang van het consulaat in brand staan. Een officiële reactie op de aanval kwam er zondagavond niet.
Lees verder

Walvis die vastzat in sluis Thames na urenlange reddingsoperatie bevrijd
Reddingswerkers in Londen zijn er zondag in geslaagd om een gestrande walvis te bevrijden die vast was komen te zitten in een sluis in de rivier Thames. Dat meldt de BBC. Het gaat vermoedelijk om een dwergvinvis. Hoe het dier daar terecht is gekomen, is onduidelijk.
Lees verder

Een goed glas op het terras met Johan Verminnen: "'Wij zullen doorgaan'. Dat is nu mijn lijflied"
Eén groot café der blije harten was Vlaanderen afgelopen weekend en dat stemt de zanger van dat fijne lied zeer vrolijk. De regenbui tijdens zijn eerste terras sinds vele maanden, kon Johan Verminnen (69) dan ook niet deren. "Zo is het leven. Achter de wolken zit de zon. Santé, op mooie dagen!"
Lees verder

De balans na een jaar telewerken: een op de vier Vlamingen wil van job veranderen
Velen onder ons werken noodgedwongen al meer dan een jaar in datzelfde 'kot'. Hoe dan ook: een boeiend experiment en dus peilden professoren organisatiepsychologie Ans De Vos en Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School) en arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) bij een kleine 5.000 Vlamingen naar wat een jaar telewerken teweegbrengt. Vijf interessante conclusies op een rij.
Lees verder

De balans na een jaar telewerken: 1 op 4 Vlamingen wil van job veranderen
Velen onder ons werken noodgedwongen al meer dan een jaar in datzelfde 'kot'. Hoe dan ook: een boeiend experiment en dus peilden professoren organisatiepsychologie Ans De Vos en Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School) en arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) bij een kleine 5.000 Vlamingen naar wat een jaar telewerken teweegbrengt. Vijf interessante conclusies op een rij.
Lees verder

'House of Cards' aan de unief: is plagiaatbeschuldiging aan adres van kandidaat-rector Jan Tytgat vuil spel van tegenstander Luc Sels?
Intriges, manoeuvres, verraad: ook onder professoren gaat het er in verkiezingstijden bitsig aan toe. Morgen zijn het rectorverkiezingen aan de KU Leuven, en vorige week lekte een rapport uit dat kandidaat-rector en toxicoloog Jan Tytgat (58) beschuldigt van plagiaat. Onderzoek van deze krant wijst uit dat het zowel geschreven als gelekt werd door een aanhanger van de ándere kandidaat: rector Luc Sels (54). Nog opvallender: vier jaar geleden gebeurde haast exact hetzelfde met de vorige tegenstander van Sels. Toeval? Of speelt de rector vuil spel? Een reconstructie van 'House of Cards' aan de unief.
Lees verder

CD&V-voorzitter Joachim Coens verrast met nieuwe visie op ons land: "Zwitserland aan de Noordzee"
Moet België wat meer op Zwitserland lijken? Als het van CD&V-voorzitter Joachim Coens afhangt wel. Hij droomt van een Zwitserland aan de Noordzee: het beleid vertrekt principieel vanuit de gemeente, overschrijdende bevoegdheden zijn voor de gemeenschap en die gemeenschappen beslissen samen wat het federale niveau nog kan doen. Voorts pleit hij voor meer burgerinspraak via (nationale) referenda en een roterend premierschap.
Lees verder

Slangen op maandag. De gelukzaligheid van een terras
Toen ik gisteren mijn benen nog eens onder een restauranttafel kon schuiven, overviel mij een onbeschrijfbare gelukzaligheid. Niet zozeer het eten of het lichtmakende vocht had ik gemist, want de afgelopen maanden heeft de horeca afhaalgerechten op een volkomen nieuw niveau getild. Wat ik gemist heb zijn de mensen om mij heen, ook al zitten ze op anderhalve meter, en de smaak van het genoegen waarmee horecamensen hun gasten ontvangen. Wat ik onderweg zag maakte mij nochtans minder vrolijk.
Lees verder

Nationalisten winnen fors bij lokale verkiezingen: Schotse onafhankelijkheid ligt weer op tafel
De Schotse nationalisten (SNP) hebben een klinkende overwinning behaald in de regionale parlementsverkiezingen. Door de winst lijkt een nieuw referendum over onafhankelijkheid voor de Schotten weer een stap(je) dichterbij, maar zeker is dat niet. "Zover zal het niet komen", klinkt het in Londen.
Lees verder

LIVE. Tweede en derde graad secundair onderwijs mogen opnieuw voltijds naar school
Alle leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs mogen weer voltijds naar school. Het is echter geen verplichting en enkele scholen zullen dan ook nog deels afstandsonderwijs blijven geven. Afgelopen zaterdag ging een nieuwe reeks versoepelingen van de coronamaatregelen in. Zo mochten onder meer de horecazaken hun terrassen weer openen en werd de avondklok vervangen door een samenscholingsverbod. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Met laarzen van 39 cm en een loepzuivere stem: hoe Hooverphonic plots schaduwfavoriet werd in Rotterdam
Verbazing in Rotterdam. Hooverphonic vertrok quasi kansloos naar de Songfestivalstad, maar verblufte bij de eerste repetitie alle aanwezigen. Geike etaleerde haar bloedvorm met loepzuivere zang, een kristallen outfit en laarzen van 39 centimeter, en blies in drie minuten alle stof van onze inzending. Het lachen verstomde. Hooverphonic is plots schaduwfavoriet.
Lees verder

Met laarzen van 63 cm en een loepzuivere stem: hoe Hooverphonic plots schaduwfavoriet werd in Rotterdam
Verbazing in Rotterdam. Hooverphonic vertrok quasi kansloos naar de Songfestivalstad, maar verblufte bij de eerste repetitie alle aanwezigen. Geike etaleerde haar bloedvorm met loepzuivere zang, een kristallen outfit en laarzen van 63 centimeter, en blies in drie minuten alle stof van onze inzending. Het lachen verstomde. Hooverphonic is plots schaduwfavoriet.
Lees verder

Waar ligt toekomst van Mbokani? Masterclass Dieu maakt spreidstand Antwerp compleet
Een masterclass was het. Een chef-d'oevre. Dieumerci Mbokani klauwde in het Lotto Park als vanouds. Met vijf goals in z'n laatste vier matchen is hij allesbepalend bij de Great Old. Antwerp leeft nog, bij de gratie Gods. Maar doet het dat ook volgend seizoen? Waarom Antwerp hem wel of niet moet houden en waarom er wel of geen haast is bij het dossier-Dieu.
Lees verder

Zuid-Koreaanse president wil 'onomkeerbare vrede' met Noord-Korea
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is van plan om zijn laatste jaar in functie te gebruiken om "onomkeerbare vrede" op het Koreaanse schiereiland te bereiken. Hij hoopt daarbij op de steun van de Amerikaanse president Joe Biden met wie hij volgende week een ontmoeting heeft.
Lees verder

Warm weer met felle regenbuien en mogelijk een donderslag
We krijgen maandagochtend half-­ tot zwaarbewolkt weer met felle buien of perioden van regen vanaf de Franse grens. Hier en daar is een donderslag niet uitgesloten. In de loop van de namiddag wordt het meestal droog, afgezien van enkele verdwaalde buien.
Lees verder

Kelly Pfaff gaat op zoek naar de droomwoning van Lien & René (maar belandt in een uitvaartcentrum)
Waar haal je in de immomarkt het meeste uit je geld? Dat zoekt Kelly Pfaff vanaf vanavond uit in 'Waar Voor Je Geld'. Kelly stuurt het enthousiaste koppel Lien & René op speeddate met drie huizen. Om die te vinden krijgt Kelly de hulp van makelaar Arjen. De locaties blijven geheim tot Lien & René gekozen hebben in welke woonst ze enkele dagen willen proefwonen. Zo kunnen ze de buren ontmoeten, de buurt verkennen en het woon-werkverkeer testen. Een unieke kans die geen enkele kandidaat-koper ooit krijgt.
Lees verder

Arnout Hauben, het stiekeme kijkcijferkanon van Eén: "Geubels, Waes en Meus zijn vedetten, ik ben meer een soort glijmiddel"
Kijkcijferkanon op een diefje. Met zijn tocht door de Middellandse Zee lokt Arnout Hauben wekelijks een miljoen kijkers. De zoveelste keer al dat hij dat flikt met een reisreeks. "Het kwajongensachtige spreekt kijkers aan, denk ik." En die kijkers zijn er ook massaal in Nederland. "Ze houden van onze zachte, terughoudende aanpak."
Lees verder

Mijn restaurant. Jan Segers: "Ik hoef geen menukaart meer"
De poorten van de vrijheid zijn in Italië iets vroeger opengezwaaid dan bij ons. Dat moesten ze mij geen twee keer zeggen. Ik heb er een tafeltje geboekt op het terras van Trattoria Bruno Coppetta. Aan dure verfijning en dure rekeningen doen ze daar niet, maar elke schotel is er een festijn. Coppetta is mijn favoriete adres in mijn favoriete stadje, Città della Pieve, in mijn favoriete regio, Umbria, vlakbij Toscane.
Lees verder

Onze chef wielrennen over de 'f*ck' en het gevloek van Remco: "Evenepoel moet vooral blij zijn dat dopingcontroles van wielrennen weer een geloofwaardige sport hebben gemaakt"
De vloek van Remco Evenepoel toen hij dit weekend na de tijdrit in de Giro voor de tweede dag op rij naar de dopingcontrole moest, is ook onze chef wielrennen niet ontgaan. Hij vindt dat Evenepoel een keer goed mag vloeken, maar dat "hij vooral een zondagskind is en dat moet vooral zo moet blijven".
Lees verder

Lennart Driesen is de Mol: "Ik werd steeds brutaler en nóg verdacht niemand me"
Lennart Driesen (26), de jongen met het schattige gezicht en de puppyogen, heeft de voorbije weken de boel meesterlijk belazerd en blijkt de saboteur van het Play4-programma 'De Mol'. Zijn medekandidaten stonden erbij en keken ernaar. "Een lachske, ne zwans, een beetje humor: zo sta ik nu eenmaal in het leven. Ik heb tijdens de opnames de productie een keer wijsgemaakt dat ik een positieve coronatest had afgelegd. Ze deden het in hun broek!", lacht de opvoeder uit, euh, Schoonbroek.
Lees verder