Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 29 mei 2021

Volgens experten komt versoepeling te vroeg: “Zonder social distancing rollen we de loper uit voor het virus”

HLN
Volgens experten komt versoepeling te vroeg: "Zonder social distancing rollen we de loper uit voor het virus"
Social distancing is vanaf 9 juni niet meer verplicht. Vanaf dan mag een gezin maximaal vier contacten tegelijkertijd binnenshuis ontmoeten, maar die personen staan niet vast. "Vreemd en risicovol", noemde infectiologe Erika Vlieghe het al. Voor biostatisticus Geert Molenberghs is het veel te vroeg om de social distancing af te schaffen. "Als we het gezin uitbreiden met een aantal nauwe en wisselende contacten, rollen we de loper uit voor het virus", zegt Molenberghs. Ook volgens viroloog Marc Van Ranst komt de versoepeling te vroeg.
Lees verder

Man belandt in ziekenhuis na zuuraanval in Landen, omstandigheden nog onduidelijk
Een 73-jarige man uit de Vlaams-Brabantse gemeente Landen is vrijdagavond overgebracht naar het ziekenhuis na een aanval met een zurige stof. De man liep brandwonden op door de aanval, maar het is niet duidelijk hoe ernstig zijn verwondingen zijn. Het parket van Leuven onderzoekt de zaak.
Lees verder

KIJK LIVE (21u). Moet City zijn topschutter missen? - De Bilde: "De Bruyne en co zijn voor mij favoriet"
Kevin De Bruyne heeft een afspraak met de geschiedenis. Met Manchester City mikt hij in de finale van de Champions League op het allerhoogste. In een Engelse clash is de tegenstander Chelsea. Maakt 'KDB' zich onsterfelijk? Kijk op VTM en deze pagina LIVE naar de kraker! De voorbeschouwing start om 20u30. In onze liveblog volgt u de aanloop naar de finale op de voet!
Lees verder

Vietnam ontdekt "hybride" van Britse en Indiase variant coronavirus
Vietnam zegt dat het een nieuwe variant van het coronavirus heeft ontdekt, die kenmerken van zowel de Britse als de Indiase stam bevat. Dat heeft minister van Volksgezondheid Nguyen Thanh Long gemeld aan de Vietnamese media.
Lees verder

Verhuiswagen botst tegen signalisatiebalk aan spoorwegtunnel: moeder en zoon gewond
Aan de tunnel onder de spoorweg in Lichtervelde is een verhuiswagen zaterdagvoormiddag tegen de zware signalisatiebalk die de hoogtebeperking aangeeft gereden. Door de klap viel de balk naar beneden en belandde op het dak van een voertuig dat uit de andere richting kwam. Een vrouw en haar 13-jarige zoon raakten gewond. De hoogtebeperking van de tunnel onder de spoorwegtunnel in Lichtervelde zorgde al vaker voor brokken.
Lees verder

Een gebruikte zwangerschapstest of een vingernagel: dit zijn de meest bizarre celeb-items die ooit geveild werden
Zes haren van Nirvana-zanger Kurt Cobain gingen onlangs over de toonbank voor maar liefst 11.200 euro. Bizar? Zeker. Maar het is niet de eerste keer dat vreemde items van celebrity's voor een recordbedrag geveild worden. Die hard fans betalen maar al te graag een flinke duit voor bijvoorbeeld een gebruikte zwangerschapstest, een half opgegeten toastje of een kies van hun favoriete beroemdheid.
Lees verder

Een gebruikte zwangerschapstest of een vingernagel: dit zijn de meest bizarre celeb-items ooit geveild
Zes haren van Nirvana-zanger Kurt Cobain gingen onlangs over de toonbank voor maar liefst 11.200 euro. Bizar? Zeker. Maar het is niet de eerste keer dat vreemde items van celebrity's voor een recordbedrag geveild worden. Die hard fans betalen maar al te graag een flinke duit voor bijvoorbeeld een gebruikte zwangerschapstest, een half opgegeten toastje of een kies van hun favoriete beroemdheid.
Lees verder

Stan Van Samang over zijn debuut bij Wittekerke: "Als er nu mensen Kevin zouden roepen, zou ik mij nog altijd omdraaien"
Wittekerke is een Vlaamse serie die van 1993 tot 2008 te zien was bij VTM. Voor heel wat acteurs betekende de serie hun grote doorbraak: Kürt Rogiers, Veerle Baetens, Roel Vanderstukken. Maar ook voor Stan Van Samang (42) was Wittekerke het begin van alles. Hij wandelde het fictieve kustdorpje binnen als de rebelse Kevin De Kesel.
Lees verder

Na het kabelbaandrama. Ook Fanny (46) verloor als kind haar beide ouders na een ongeval: "Niet weten wie ze waren, dát is mijn grootste gemis"
Fanny De Lodder (46) was amper negen maanden oud toen ze op 18 februari 1976 uit haar wiegje werd gehaald door de brandweer. Haar ouders lieten eerder die morgen het leven toen ze met hun auto in de Gentse Watersportbaan belandden. Net als de kleine Eitan (5) die als enige het kabelbaandrama in Italië overleefde, moest ook zij alleen verder. "Nog altijd weet ik te weinig over wie mijn ouders waren."
Lees verder

Terhills Resort verwelkomt eerste gasten: "Nooit bang geweest dat opening in gedrang zou komen door zoekactie naar Conings"
Het is zover: dit weekend opent Terhills Resort – de nieuwe vestiging van Center Parcs – de deuren in Dilsen-Stokkem aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een idyllische plek, waar donderdag aan de overkant van de straat nog een zoekactie doorging naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Wij spraken met de general manager, die het openingsweekend niet wil laten overschaduwen door het hele gebeuren. "Zo'n vakantiepark open je tenslotte maar één keer in je leven."
Lees verder

"Vandaag is het sportieve en journalistieke domheid geweest om Hazard en De Bruyne destijds in de weegschaal te leggen"
Onze chef voetbal herinnert zich nog goed hoe vroeger gedebatteerd werd wie op de nummer 10 hoorde bij de Rode Duivels. Eden Hazard of Kevin De Bruyne. Roberto Martínez maakte met een simpele maar geniale zet een einde aan dat kleutergedrag. Mede daardoor kreeg 'KDB' de piëdestal die hij al die tijd verdiende. "Vijf jaar geleden wilden wij hem nog 'op de zijkant'. Vandaag rijdt De Bruyne op de hoofdweg. Het middenvak, dan nog. Maestro, win 'm maar, straks."
Lees verder

LIVE GIRO. Vervaeke en De Bondt weer mee in vlucht van de dag, overleeft roze trui Bernal laatste aankomst bergop?
Vandaag wordt het voorlaatste hoofdstuk in de Giro geschreven met een aankomst bergop op Alpe Motta. Blijft Egan Bernal heersen in de roze trui of laat hij verder van zijn pluimen? U volgt alles live op deze pagina.
Lees verder

Vleermuis zet vliegtuig zo op stelten dat piloot noodlanding moet maken
Opschudding tijdens een vlucht van Air India tussen New Delhi en Newark. Kort na het opstijgen vliegt er plots een vleermuis door het toestel. Dat zorgt voor paniek en het vliegtuig moet een noodlanding maken.
Lees verder

Vliegtuig moet noodlanding maken door vleermuis aan boord
Opschudding tijdens een vlucht van Air India tussen New Delhi en Newark. Kort na het opstijgen vliegt er plots een vleermuis door het toestel. Dat zorgt voor paniek en het vliegtuig moet een noodlanding maken.
Lees verder

Drama nipt vermeden: bestuurder (21) komt met schrik vrij wanneer hij met auto in kanaal rijdt
In Beernem is vrijdagnacht een drama nipt vermeden nadat een jongeman (21) uit Tielt met zijn auto in het kanaal Gent-Brugge belandde. Hij kon ternauwernood uit zijn wagen ontsnappen en ging te voet op zoek naar hulp. Intussen was hij al als vermist opgegeven.
Lees verder

Tweede vulkaan in Congo uitgebarsten vlak bij de Nyiragongo
In de buurt van de Nyiragongo-vulkaan, in het oosten van Congo, is zaterdagmorgen een tweede vulkaan uitgebarsten. Dat heeft een woordvoerder van de Congolese regering meegedeeld.
Lees verder

In Congo dan toch geen tweede vulkaan uitgebarsten bij de Nyiragongo
In de buurt van de Nyiragongo-vulkaan, in het oosten van Congo, is zaterdagmorgen dan toch geen tweede vulkaan uitgebarsten. Er was sprake van een "vals alarm", zo meldt de Congolese regering zaterdag.
Lees verder

Coronacommissaris Facon: "Het is niet omdat iets niet verboden is, dat het verstandig is"
Coronacommissaris Pedro Facon zet een "belangrijke kanttekening" bij de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen in de privésfeer. "Het is niet omdat iets niet meer verboden is in het ministerieel besluit, dat het verplicht of verstandig is om te doen", zegt hij. Er komen specifieke aanbevelingen.
Lees verder

Mooi, makkelijk én bijvriendelijk: tuinexperte toont hoe je tuiniert met wilde planten
Zeg niet zomaar onkruid tegen de wilde bloemen in de berm of bosrand. Veel van deze schoonheden verdienen beslist een plaats in je tuin! Bovendien bieden ze extra voedsel aan inheemse bijen, hommels, vlinders en tal van andere insecten. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe wilde planten een meerwaarde kunnen vormen in je hof en welke soorten je best kiest.
Lees verder

Prins Joachim bewijst op Harvard dat hij uit familie van harde werkers komt: "Ze krijgen niet zomaar een kroontje meer op hun hoofd"
Sinds deze week heeft prins Joachim, de 29-jarige zoon van prinses Astrid (58) en aartshertog Lorenz van Oostenrijk-Este (65), een diploma van de prestigieuze universiteit Harvard op zak. En hij is absoluut niet de enige harde werker uit hun familie: ook zijn broers en zussen hebben stuk voor stuk een diploma om u tegen te zeggen. Vriendjespolitiek? Absoluut niet, zo blijkt. De prins is gewoon het voorbeeld van de nieuwe generatie royals, die geen andere keuze heeft dan hard werken. "Ze willen niet alleen meer in een rode, pluchen zetel zitten."
Lees verder