Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 4 mei 2021

Van Ranst heeft begrip voor scherpe coronamaatregelen in Bredene: “Versoepelingen betekenen niet het einde van de p...

HLN
Van Ranst heeft begrip voor scherpe coronamaatregelen in Bredene: "Versoepelingen betekenen niet het einde van de pandemie"
Omdat nu al in vier Bredense scholen coronabesmettingen zijn vastgesteld, neemt het gemeentebestuur drastische maatregelen die woensdag ingaan. Sport- en jeugdverenigingen moeten minstens een week hun werking stilleggen en onder meer het zwembad gaat dicht. Viroloog Marc Van Ranst gaat akkoord. "Wellicht zijn er aanwijzingen dat besmette leerlingen via de sportclub in contact komen met leeftijdsgenoten."
Lees verder

Automobilist bekomt na aanrijding door dieven: "Mijn stevige auto heeft erger vermeden"
Een stramme zij en een breukje aan de elleboog. Dat houdt een 41-jarige man uit Deerlijk over aan het ongeval waarbij zijn auto maandagavond werd geramd door gangsters op de vlucht voor de politie. "Toen ze hun band verloren, reden ze nog drie kilometer verder op de velg", vertelt hij. Bovendien gooiden de twee al spookrijdend een gestolen motorfiets uit de bestelwagen op de E17 om de politie af te schudden. Het Franse gerecht vraagt intussen de uitlevering van de daders van 17 en 19 jaar oud.
Lees verder

Automobilist bekomt na aanrijding door dieven: "Mijn auto kreeg een stevige duw, even kon ik niet helder nadenken en toen kwam de pijn"
Een stramme zij en een breukje aan de elleboog. Dat houdt een 41-jarige man uit Deerlijk over aan het ongeval waarbij zijn auto maandagavond werd geramd door gangsters op de vlucht voor de politie. De twee daders gooiden ook al spookrijdend een gestolen motorfiets uit de bestelwagen op de E17 om de politie af te schudden. Ze blijken slechts 17 en 19 jaar oud te zijn. "Het leken wel professionals", zegt M. Het Franse gerecht vraagt om hun uitlevering.
Lees verder

INTERVIEW. Zaki: "Hoog tijd dat senioren hun zeg krijgen over hoe we hun leven in woonzorgcentra kunnen verbeteren"
Radio- en televisiefiguur Zaki (76) slaakt een noodkreet in naam van zijn generatie, de babyboomers. Hij vindt het godgeklaagd dat senioren, toch het zwaarst getroffen door de coronacrisis, amper gehoord worden omtrent de kwaliteit van onze woonzorgcentra. Daar heerst volgens Zaki al te vaak een doodse stilte en hij acht de tijd rijp voor een debat. Want de bejaarden van morgen zijn niet van gisteren. "Humor en rock-'n-roll moet er zijn, geen verzorger die zegt 'Zakietje, gaat ge uw boterhammetje opeten?'"
Lees verder

ASSISEN. Levenslang plus 15 jaar terbeschikkingstelling voor roofmoordenaars verpleegster: strenger kan een mens in dit land niet gestraft worden
Levenslang, met een 'beveiligingsperiode' van 20 jaar. Plus 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat is de eindafrekening voor Marc Laudet en Ashley Van De Velde. Strenger kan een mens in dit land nauwelijks of niet gestraft worden. Komen ze nog ooit vrij?
Lees verder

Zaki: "Hoog tijd dat senioren hun zeg krijgen over hoe we hun leven in woonzorgcentra kunnen verbeteren"
Radio- en televisiefiguur Zaki (76) slaakt een noodkreet in naam van zijn generatie, de babyboomers. Hij vindt het godgeklaagd dat senioren, toch het zwaarst getroffen door de coronacrisis, amper gehoord worden omtrent de kwaliteit van onze woonzorgcentra. Daar heerst volgens Zaki al te vaak een doodse stilte en hij acht de tijd rijp voor een debat. Want de bejaarden van morgen zijn niet van gisteren. "Humor en rock-'n-roll moet er zijn, geen verzorger die zegt 'Zakietje, gaat ge uw boterhammetje opeten?'"
Lees verder

Dogecoin op recordhoogte nadat cryptomunt met 11.000 procent stijgt op enkele maanden
Cryptomunt Dogecoin is dinsdag naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Volgens Coindesk bereikte de waarde bijna 0,60 dollar (0,50 euro). De vorige piek dateert van 16 april en lag op 0,47 dollar (0,39 euro). Sinds begin dit jaar is Dogecoin in waarde gestegen met 11.000 procent.
Lees verder

Muzikanten roepen Spotify om af te zien van "ingrijpende" spraakherkenningstechnologie
Een coalitie van muzikanten en mensenrechtenorganisaties dringt er bij streamingdienst Spotify op aan om te stoppen met de ontwikkeling van spraakherinneringstechnologie die volgens hen een inbreuk vormt op de privacy van de gebruikers.
Lees verder

Loods met oldtimers in lichterlaaie na blikseminslag tijdens onweer in Lichtervelde
In Lichtervelde is dinsdagavond tijdens een kort maar hevig onweer brand ontstaan in een loods. Wellicht lag een blikseminslag aan de oorzaak. In de loods staan een 15-tal oldtimers gestald.
Lees verder

Elise Mertens stunt tegen Halep en mag zich outsider noemen voor titel op Roland Garros: "Nooit opgeven, dat is de manier"
Er was niet alleen de zege op Simona Halep (WTA 3), vandaag in de derde ronde van de Mutua Madrid Open, er was vooral de manier waarop. Met zo'n kwaliteit en veerkracht zet Elise Mertens (WTA 16) zich zonder meer op het lijstje outsiders voor de titel op Roland Garros. Aryna Sabalenka (WTA 7), tegenstandster in de kwartfinale vanavond, staat daar ook op.
Lees verder

LIVE (21u). De Bruyne opnieuw als valse 'negen' tegen PSG, Mbappé start op de bank
• Terugwedstrijd halve finales Champions League • Etihad Stadium • Aftrap 21u • De heenmatch in Parijs eindigde op 1-2
Lees verder

Meghan Markle brengt kinderboek uit gebaseerd op gedicht voor prins Harry
Meghan Markle (39), de hertogin van Sussex, brengt volgende maand een kinderboek uit. Dat maakte uitgever Random House dinsdag bekend. Het verhaaltje zal 'The Bench' heten, en het is gebaseerd op een gedicht dat ze schreef voor prins Harry (36).
Lees verder

Vijf doden bij mesaanval op kinderdagverblijf in Brazilië
In Brazilië heeft een achttienjarige jongeman een mesaanval gepleegd op een kinderdagverblijf in het stadje Saudades, in de zuidelijke staat Santa Catarina. Daarbij kwamen drie kleine kinderen en twee medewerkers van de crèche om het leven. Dat meldt de lokale politie. Een vierde kind liep lichte verwondingen op.
Lees verder

Ook in Italië kijken ze reikhalzend uit naar Giro-debuut Evenepoel: "Ploegmaat Masnada zei dat Remco erg goed was op trainingskamp in Sierra"
Vincenzo Nibali is in Italië de grootste. Egan Bernal is favoriet nummer één om de Giro d'Italia te winnen. Maar even hard kijken ze de komende weken in Italië uit naar de werken van Remco Evenepoel. Wij voelden La Gazzetta dello Sport-journalist Sciro Sconamiglio aan de tand: "Zijn talent staat boven alle twijfel. Iedereen is benieuwd wat Evenepoel, na een periode van negen maanden zonder koers, kan doen in de Giro."
Lees verder

Twitter koopt 'reclamewisser' Scroll
Twitter neemt techbedrijf Scroll over, dat tegen betaling advertenties op nieuwssites wist. Dat meldt de microblogsite. De voorwaarden van de deal werden niet bekendgemaakt.
Lees verder

Britney Spears noemt documentaires over haar leven hypocriet: "Waarom is het nodig om mijn trauma's op te rakelen?"
Britney Spears (39) heeft via sociale media opnieuw van zich laten horen. De zangeres postte een filmpje op Instagram, waarin ze dansend te zien is, maar het gaat vooral om de tekst die ze erbij schrijft.
Lees verder

Puin van Chinese raket kan zondag neerstorten in Europa
Puin van een vorige week gelanceerde Chinese raket kan komende zondag mogelijk neerstorten in Europa. Volgens experts van het ruimteafvalbureau van het Europese Ruimteagentschap ESA liggen delen van Spanje, Italië en Griekenland in het risicogebied dat is vastgesteld tussen 41 graden noorderbreedte en 41 graden zuiderbreedte. De eventuele resten kunnen ook in de oceaan plonzen.
Lees verder

Zonder deze vrijwilligers raken de 450.000 spuitjes deze week niet gezet: "Vier op de vijf dagen ben ik van de partij, al moet ik daarvoor door weer en wind fietsen"
De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Dat we deze week meer dan 450.000 spuitjes kunnen zetten, is voor een groot deel te danken aan de vele vrijwilligers. Sommigen zijn zo enthousiast dat je hen haast moet tegenhouden of ze zouden er elke dag staan, zoals de 78-jarige Jozef in het Antwerpse Park Spoor Oost. "Ik heb toch tijd over" zegt hij, net als Niels (18), de jongste steward in dit centrum. Wie zijn de helpers elders? En wat is hun drijfveer? Vier portretten over zes mensen.
Lees verder

Martin Garrix maakt samen met Bono en The Edge themanummer EK Voetbal
Martin Garrix heeft samen met Bono en The Edge het themanummer van het Europees Kampioenschap voetbal gemaakt. Dat wordt duidelijk uit een tweet die hij vanavond plaatste. Op bijgevoegde foto is hij samen met leadzanger Bono en gitarist The Edge te zien.
Lees verder

Weer stap dichter bij de uitgang op de Bosuil: Refaelov traint nu ook niet meer mee met de groep
Enkele dagen nadat Lior Refaelov te horen kreeg dat Antwerp hem niet meer zal opstellen, is de Gouden Schoen nog een stapje dichter genaderd tot de uitgang van de Bosuil. Volgens onze informatie zal Refaelov vanaf nu immers ook niet meer met de groep meetrainen. Beide partijen kwamen tot de conclusie dat het beter is dat de toekomstige speler van Anderlecht in de komende twee weken individueel zijn conditie onderhoudt. Via Instagram liet Refaelov ook nog even kort van zich horen: "Tijd om afscheid te nemen. Dit waren drie fantastische jaren. Veel dank aan iedereen. Ik kijk al uit naar volgend seizoen. Tot snel."
Lees verder