Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 3 mei 2021

Topman chipmaker Intel: chiptekort gaat nog jaren duren

HLN
Topman chipmaker Intel: chiptekort gaat nog jaren duren
Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders gaat waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden. Dat denkt Pat Gelsinger, de baas van chipfabrikant Intel. "We hebben nog een paar jaar nodig om aan de stijgende vraag in de sector te voldoen", zei de topman.
Lees verder

Oppositie in Wit-Rusland roept op tot nieuw protest tegen Loekasjenko
De oppositie in Wit-Rusland plant nieuwe betogingen tegen president Alexander Loekasjenko. De bevolking wordt via sociaalnetwerksites opgeroepen om komende zondag 9 mei de straat op te gaan. Dat heeft de voormalige minister van Cultuur Pavel Latushko, die momenteel in Polen woont, verklaard aan de Duitse media.
Lees verder

Blinken: "Houding China steeds agressiever en vijandiger"
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei in een interview dat zondag werd uitgezonden dat China de laatste tijd "agressiever optreedt in het buitenland en zich in toenemende mate vijandig opstelt".
Lees verder

Drie doden en 27 gewonden nadat boot kapseist voor de kust van San Diego
Voor de kust van San Diego in de VS zijn drie mensen om het leven gekomen en 27 voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht, toen de boot waarop zij zaten kapseisde en in tweeën brak. De inzittenden waren vermoedelijk slachtoffers van mensensmokkel.
Lees verder

Vlaanderen heeft kader klaar om prioriteiten bij waterschaarste aan te geven
Vlaanderen heeft een kader uitgewerkt dat moet helpen om in tijden van droogte en waterschaarste moeilijke knopen door te hakken. Het kader moet bijvoorbeeld helpen om te beslissen wie er op momenten van extreme droogte prioriteit krijgt voor watergebruik.
Lees verder

Huizenopruimer over zijn opmerkelijkste vondst: "In de tuin vonden we een baby. Hij werd mijn broer"
Ronny B. (62) was een tiener toen hij met zijn vader een woning aan het leeghalen was. "Plots hoorden we buiten een geluid. In de tuin vonden we een kinderwagen met een huilende baby erin." Het kind werd in het kroostrijke gezin van Ronny's ouders opgenomen. Als een eigen zoon. Vanavond in 'De vuilste jobs van Vlaanderen' doet Ronny zijn relaas.
Lees verder

Vrederechters binden strijd aan met gehaaide deurwaarders: "3.000 euro kosten voor factuur van 44 euro, dat moet stoppen"
Wie in België een factuur van enkele tientallen euro's niet op tijd kan betalen, riskeert tot duizenden euro's extra kosten. "Mensen die het al moeilijk hebben, worden zo volledig kopje onder geduwd", zuchten vrederechters. Ze hebben hun buik vol van de gehaaide praktijken en schuiven samen met Beweging.net een plan naar voor. "Voor wie geld verdient op de kap van mensen in armoede wordt dat een serieuze opdoffer."
Lees verder

Evenepoel start zaterdag in Giro, maar niet als kopman: "Remco staat waar hij wil staan"
Acht maanden na de Ronde van Lombardije keert Remco Evenepoel (21) zaterdag terug in het peloton. In Turijn staat hij meteen ook aan de start van zijn eerste grote ronde, de Giro d' Italia. Ploegleider Klaas Lodewyck begeleidt hem bij zijn comeback. "Het zou ongezond zijn om Remco tot kopman te bombarderen."
Lees verder

Coaches kunnen te weinig verdienen door loonplafond overheid: "Sportkampen dreigen afgelast te worden"
Is uw zoon of dochter ingeschreven voor een sportkamp deze zomer? Dan is het voorlopig nog onduidelijk of dat zal kunnen doorgaan. Over heel Vlaanderen hebben organisatoren het lastig om voldoende coaches en monitoren te vinden. "De schuld van het loonplafond dat de federale overheid heeft opgelegd."
Lees verder

Slangen op maandag. "Het valt op hoe streng iedereen is voor de ander en hoe relativerend voor zichzelf"
'Waarom rijkswachters steeds met twee zijn?', ging vroeger de grap, waarbij de clou was dat je er één nodig had die kon schrijven en één die kon lezen. Wie middelbaar onderwijs afgemaakt heeft, kan bij de politie inspecteur worden. En wie zijn middelbaar niet afmaakt, kan nog altijd agent worden. Politiemens is duidelijk een knelpuntberoep waarvoor de lat laag ligt. Binnenkort volstaat een fitnessabonnement. Ondanks die lage lat zitten in grotere steden de korpsen met de handen in het haar. Vacatures raken moeizaam ingevuld.
Lees verder

Huizenopruimer over zijn opmerkelijkste vondst: "In de tuin vonden we een baby. Hij werd mijn broer"
Ronny B. (62) was een tiener toen hij met zijn vader een woning aan het leeghalen was. "Plots hoorden we buiten een geluid. In de tuin vonden we een kinderwagen met een huilende baby erin." Het kind werd in het kroostrijke gezin van Ronny's ouders opgenomen. Als een eigen zoon. Vanavond in 'De vuilste jobs van Vlaanderen' doet Ronny zijn relaas.
Lees verder

Federale regering buigt zich over loonmarge: "Verhoging van de werkbonus kan deel zijn van het compromis"
Nu de 1 mei-koorts opnieuw gezakt is en ideeën zoals een dividendenstop veilig opgeborgen, buigt de federale regering zich over datgene waarover de sociale partners het maar niet eens raakten: de maximale loonmarge van 0,4% en eventuele compensaties. Arbeidseconoom Stijn Baert vermoedt dat een deel van die compensatie zal zitten in het verhogen van de werkbonus, waardoor de laagste lonen netto meer overhouden. "Als zelfs Miranda Ulens (ABVV) daarvoor openstaat, zal het dat wel worden."
Lees verder

Tweehonderd jaar geleden overleed Napoleon: hoe de Engelsen hem na Waterloo in de val lokten
Woensdag is het exact tweehonderd jaar geleden dat Napoleon overleed op Sint-Helena. De keizer, die ooit regeerde over Frankrijk en grote delen van Europa, slijt de laatste jaren van zijn leven als krijgsgevangene op dat redelijk onherbergzaam eilandje van 17 km lang op 10 km breed. Een confetti, verloren midden de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Na Waterloo heeft hij nochtans het plan om als keizer in ballingschap te gaan "rentenieren" in Amerika, net als zijn broer. Maar de sluwe Britten lokken hun aartsvijand voor de Franse kust in de val. In deze eerste aflevering van drie leest u hoe ze dit voor mekaar krijgen.
Lees verder

Makelaars van ERA, Dewaele en Hillewaere willen monopolie van notarissen doorbreken: "Kosten bij aankoop huis kunnen tot de helft goedkoper"
"Schaf het monopolie van de notaris af en de woningverkoop verloopt een stuk sneller en tot de helft goedkoper." Dat vertellen de CEO's van ERA, Dewaele en Hillewaere aan onze krant. Concreet zou de besparing op het ereloon en de administratiekosten in een vrije markt al gauw 2.500 euro bedragen. De notarissen spreken van een aanval op hun beroep. Ook Minister Van Quickenborne is het idee niet genegen.
Lees verder

Waar kan ik straks op terras? Welke inspanningen levert mijn gemeente om van 8 mei een feest te maken? Wij deden de grote terrasrondvraag in 150 gemeenten
De Vlaming hunkert naar die eerste frisse pint op café of dat eerste duo van garnaalkroketjes op het terras van zijn favoriete restaurant. Dat onze steden en gemeenten om geen inspanning verlegen zitten, leert ons een exclusieve rondvraag in meer dan 150 steden en gemeenten met veel horeca en terrassen. Waar worden parkeerplaatsen, pleinen en parken straks terras? Waar verdubbelt de terrasruimte in omvang? En welke gemeenten schaffen de terrasbelasting af? Wij stelden de vragen en bundelden de conclusies. De grote horecarondvraag, deel 1.
Lees verder

LIVE. Taskforce onderzoekt vaccinatie jeugd vanaf vakantie - Nieuwe versoepelingen in Frankrijk vanaf vandaag
Al drie miljoen Belgen hebben een eerste coronaprik ontvangen. Vanaf vandaag kunnen de Fransen genieten van versoepelingen van de maatregelen in de strijd tegen de coronapandemie. Het is in Frankrijk opnieuw toegestaan zich verder dan 10 kilometer van huis te begeven en middelbare scholen heropenen, al dan niet met alternerend fysiek en afstandsonderwijs. De avondklok, die om 19 uur in gaat, blijft wel van kracht. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

ANNO 2021. Ingrid De Vos (66): "Mijn vader tien jaar kankervrij gehouden dankzij speciale kruidenmengeling"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Ingrid De Vos (66), actrice in talloze films en series, woont in Ruiselede en verloor afgelopen zomer haar vader.
Lees verder

Mijn restaurant. Anke Michiels gaat naar Veranda: "Hier zien we telkens het licht"
Nu de heropening van de horeca in zicht komt, tipt een journalist of columnist van deze krant elke dag zijn of haar favoriete restaurant. Vandaag: Anke Michiels, reporter voor NINA en HLN.
Lees verder

'Superspuitjes' geven campagne verdere boost: tot tien miljoen en meer vaccins op komst in twee maanden tijd
België verwacht de komende twee maanden officieel tot 8,63 miljoen nieuwe coronavaccins, bijna twee keer zoveel als we de voorbije vier maanden mochten ontvangen. Maar met die gigantische lading zullen we dankzij de erg precieze spuiten waar we nu over beschikken zelfs tien miljoen en meer prikken kunnen uitdelen, blijkt uit berekeningen. De vaccinatiecampagne krijgt dus opnieuw een boost.
Lees verder

Vaccinatiecentra komen nu echt onder stoom: deze week meer dan 450.000 spuitjes, vanaf juni 800.000 per week
Met 468.845 inentingen, een nieuw record, komen de Vlaamse vaccinatiecentra vanaf deze week echt op dreef. Vanaf juni worden het er zelfs 800.000 per week, in een heel België zullen dan maar liefst 1,3 miljoen dosissen per week in een arm verdwijnen.
Lees verder