Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 19 mei 2021

Tom Dumoulin: ‘Ik had een hekel aan de fiets gekregen’

Tom Dumoulin: 'Ik had een hekel aan de fiets gekregen'

Tom Dumoulin (30) heeft gewandeld met de hond, ­gepraat met zijn vrouw, gespit in de tuin. En ergens botste hij op het inzicht: 'Ja, ik wil nog wielrenner zijn'. Een openhartig interview met een renner die voortaan wat minder openhartig wenst te zijn.

Lees verder

Weg vliegtuig

Het begint met een vliegtuigje van piepschuim, heel gezellig. Tot het in een boom blijft hangen en An Olaerts hemel en aarde beweegt, en haar schoenen, om het vliegtuigje uit de boom te halen. De brandweer komt er net niet aan te pas, maar zelfs zonder brandladder ontvouwt zich een drama van formaat. Het formaat van een mier.

Lees verder

Live | Is de derde golf nu definitief voorbij? Volg hier analyse van Steven Van Gucht

De coronacijfers in België blijven de goede richting uitgaan. De nieuwe ziekenhuisopnames zijn met 17 procent gedaald in een week tijd, tot gemiddeld nog 133 per dag. Ligt de derde golf nu helemaal achter ons? Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Tim Merlier stapt uit Giro

Onze landgenoot Tim Merlier start woensdag niet meer in de elfde etappe van de Ronde van Italië. De renner van Alpecin-Fenix kampt al enkele dagen met maag- en darmklachten en vermoeidheidsverschijnselen en stapt uit de Giro.

Lees verder

Zes haren van Kurt Cobain brengen 11.600 euro op

Zes haren van grunge-icoon Kurt Cobain hebben maandag op een veiling in de VS 14.145 dollar (11.600 euro) opgebracht. Wie het haar heeft gekocht is niet bekendgemaakt.

Lees verder

Vermoeid bizonkalf veroorzaakt file in Yellowstone

In het Amerikaanse nationaal park Yellowstone heeft een uitgeput bizonkalfje vorige week tot oponthoud geleid. Het diertje vleide zich neer op de rijbaan, waardoor tientallen wagens in de file kwamen te staan. De bezoekers konden evenwel van dichtbij genieten van de kudde bizons. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Jongen uitgescholden, geslagen en gestampt op dag tegen homofobie

In Oudenaarde is maandag een jongen geslagen en gestampt. Mogelijk gaat het om gaybashing. Maandag was de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie. De politie pakte twee verdachten op.

Lees verder

Wat betekent de nieuwe regeling voor uw bedrijfswagen?

Alleen bedrijfwagens die emissievrij zijn, zullen vanaf 2026 nog fiscaal aftrekbaar zijn. Dat geldt voor salariswagens, maar evengoed voor de wagen die bijvoorbeeld de verzekeringsmakelaar gebruikt voor zijn bezoeken. Bestelwagens vallen buiten de regeling.

Lees verder

Waasland-Beveren stelt Zwitser Marc Schneider aan als nieuwe coach

De Zwitser Marc Schneider is de nieuwe trainer van Waasland-Beveren. Dat hebben de Leeuwen, die volgend seizoen in de 1B Pro League voetballen, dinsdag bevestigd. Schneider volgt Nicky Hayen op, die na de degradatie moest vertrekken.

Lees verder

Tim Merlier sukkelt met zijn gezondheid en volgt voorbeeld van Caleb Ewan: sprinter van Alpecin-Fenix verlaat de Giro

In de Tour lukte het hem vorig jaar niet meer. Maar in de Giro pakte Peter Sagan al voor het tweede jaar op zijn ritzege mee. In Foligno was hij sneller dan Fernando Gaviria en ontfutselde hij een vermoeide Tim Merlier de paarse trui. Dat was meteen het laatste wapenfeit in deze Ronde van Italië voor onze landgenoot.

Lees verder

Omstreden Roth-biograaf vindt nieuwe uitgever

De biograaf van Philip Roth, Blake Bailey, heeft een nieuwe uitgever gevonden voor zijn boek over de in 2018 overleden Amerikaanse schrijver. Dat meldt persbureau AP.

Lees verder

Elektrische bussen in de as gelegd nadat opladen misgaat

In de zuidelijke Chinese regio Guangxi is een hevige brand ontstaan nadat een elektrische bus vuur vatte terwijl die stond op te laden. Het vuur verspreidde zich razendsnel naar andere geparkeerde bussen. Niemand raakte gewond.

Lees verder

Beroemde rotsformatie Galápagoseilanden ingestort

'Darwin's Arch', een beroemde rotsformatie aan de Galápagoseilanden in de Stille Oceaan, is ingestort als gevolg van natuurlijke erosie. Er is wel goed nieuws voor de archipel: acteur Leonarde DiCaprio zet zijn schouders onder een project om de natuur er te beschermen.

Lees verder

Ariana Grande in het geheim getrouwd met Dalton Gomez

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande is afgelopen weekend in het geheim in het huwelijksbootje gestapt met haar verloofde Dalton Gomez. De twee zijn sinds januari vorig jaar samen.

Lees verder

Waarom een e-wagen CO2 bespaart, zelfs met stroom uit gascentrale

Een van de belangrijke voordelen van een elektrische auto is zijn efficiëntie.

Lees verder

Tv-kok Wim Ballieu veroordeeld voor muizenuitwerpselen in Brussels restaurant: 'Nooit muizen gehad in keuken'

Chef-kok Wim Ballieu is veroordeeld tot 2.000 euro boete met uitstel voor hygiëne-inbreuken in de vestiging van zijn gehaktballenrestaurant Balls & Glory in Brussel. 'Ik kan enkel maar benadrukken: we hebben nooit muizen gehad in onze keuken', zegt Ballieu.

Lees verder

Ook wie maar één keer gevaccineerd is krijgt vrij baan

Er is optimisme dat er nog van de week een politiek akkoord uit de bus komt over het covid-certificaat om reizen van de zomer makkelijker te maken.

Lees verder

Vermoord voetbaltalent krijgt tweede leven in FIFA 21

De Britse Kiyan Prince werd in 2006 op vijftienjarige leeftijd doodgestoken voor zijn schoolpoort. Hij was toen een beloftevolle voetballer bij de Queens Park Rangers. Die club geeft hem nu een symbolische, maar officiële plaats in hun elftal: Prince krijgt het rugnummer 30 en kan voortaan ook schitteren in de voetbalgame FIFA 21.

Lees verder

Remco Evenepoel vol vertrouwen tijdens de rustdag: 'Of ik geloof dat ik de Giro kan winnen? Als ik niet in mezelf geloof, was ik niet gestart'

Remco Evenepoel blaakt van vertrouwen. De renner van Deceuninck - Quick-Step gaf tijdens de eerste rustdag van de Giro een persconferentie. Over zijn strijd met Bernal, over een mogelijke Giro-winst en over zijn revalidatie. 'Het is een voordeel voor mij dat die tijdrit op de laatste dag is.'

Lees verder

Kathleen Treier nieuwe artistiek directeur van Toneelhuis

Het Antwerpse stadstheater heeft de opvolger van Guy Cassiers bekendgemaakt. Kathleen Treier zal het nieuwe artistieke team leiden, waar ook Olympique Dramatique en FC Bergman deel van blijven uitmaken.

Lees verder

Faillissement Let's Go Urban officieel aangevraagd

De tijdelijke bewindvoerster van vzw Let's Go Urban (LGU), Annemie Moens, heeft officieel het faillissement aangevraagd. De rechtbank zal beslissen of ze de aanvraag goedkeurt.

Lees verder

Naomi Campbell voor het eerst moeder geworden

Het Britse supermodel Naomi Campbell (50) heeft haar eerste kind gekregen.

Lees verder

Energieagentschap zet mes in fossiele brandstoffen

Het energieagentschap dat ooit werd opgericht om de industrie van de fossiele brandstoffen te ondersteunen, maakt een radicale bocht. Nieuwe olie- en gasvelden aanboren zijn voortaan uit den boze. 'Het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn, blijft haalbaar', klinkt het.

Lees verder

Verpleegkundige die Boris Johnson verzorgde, neemt ontslag wegens 'gebrek aan respect'

Jenny McGee, die aan het bed van de Britse premier waakte toen hij aan covid leed, haalt uit naar de manier waarop de regering de pandemie heeft aangepakt.

Lees verder

Eén op drie werkenden minder tevreden met werksituatie: 'Werk steeds bedreigender voor het privéleven'

Mensen op de arbeidsmarkt zien af van de coronacrisis. Dat geldt niet alleen voor kwetsbare doelgroepen. Ook hooggeschoolden, zij met een vast contract of een voltijdse baan zijn sinds de crisis minder gemotiveerd over hun werk. 'Signalen waren er al voor corona.'

Lees verder

Politie houdt klopjacht op militair, Marc Van Ranst uit voorzorg in veiligheid gebracht

De politie is in Limburg op zoek naar een militair die gewapend zou zijn. Viroloog Marc Van Ranst is samen met zijn gezin uit voorzorg in veiligheid gebracht.

Lees verder

Oproep | Hoe verloopt het gezinsgesprek over vaccinatie?

Niet elke Belg staat te trappelen om zich te laten vaccineren. Soms zijn er ook binnen eenzelfde gezin verschillende meningen: zien de ouders het wel zitten, maar de kinderen niet. Of omgekeerd. We zijn op zoek naar zo'n rondetafelgesprek waarbij twee generaties hun argumenten pro en contra op tafel leggen. Mailen mag naar binnenland@standaard.be, graag met vermelding van jullie leeftijd en een telefoonnummer waarop we jullie kunnen contacteren.

Lees verder

Deceuninck stopt als hoofdsponsor, Quick-Step blijft

Deceuninck haakt af als hoofdsponsor van het wielerteam van Patrick Lefevere. Quick-Step wordt voorlopig de enige grote sponsor, en dat meteen voor zes jaar. Van een grote nieuwe sponsor lijkt voorlopig nog geen sprake.

Lees verder

Fons Duchateau (N-VA) stopt als Antwerps schepen

In Antwerpen is er een schepenwissel op til. Huidig schepen voor onder meer Gezondheidszorg en Wonen Fons Duchateau (N-VA) stelt zijn mandaat ter beschikking van zijn partij omdat hij aan de slag gaat als netwerkcoördinator en integratiemanager bij het ziekenhuisnetwerk GZA-ZNA. Het is nog niet bekend wie hem zal opvolgen. Duchateau is ook de lokale N-VA-voorzitter.

Lees verder

Vanaf 9 juni kan tuinfeest met vijftig, ook zonder professionele cateraar

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stuurt bij: een feest met vijftig zal ook kunnen zonder traiteur. Details zijn voor later.

Lees verder

Adil El Arbi en Bilall Fallah in de prijzen op de Ultimas

Dirigent Philippe Herreweghe werd bij de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen, bekroond voor zijn carrière. Schrijver Fikry El Azzouzi wint de literatuurprijs en het filmduo 'Adil en Bilall' ontvangt de award voor film.

Lees verder

Waarom socialisten en groenen nog even salariswagens dulden

Na de belofte dat de elektrische salariswagen op termijn niet aanlokkelijker wordt dan een gemiddelde salariswagen vandaag, bijten socialisen en groenen door de zure appel. Maar hét doel blijft dat het systeem van salariswagens helemaal op de schop gaat.

Lees verder

Hongarije legt Europese verdeeldheid over conflict Israël en Hamas bloot

De samenvatting die Josep Borrell gaf van de discussie onder de ministers van Buitenlandse Zaken, bevatte niets nieuws. Toch ging ze te ver voor Hongarije.

Lees verder

Testevents in de KVS waren veilig

Op basis van het test­event maakt de KVS zich sterk dat voorstellingen voor volle ­zalen met een zittend publiek veilig zijn.

Lees verder

Hooverphonic gaat door naar finale Songfestival

Hooverphonic is erin geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De Belgische groep overleefde de eerste halve finale met het nummer 'The wrong place'.

Lees verder

Dit conflict tussen Israël en de Palestijnen is anders dan de voorgaande

Meer dan 200 Palestijnse doden al onder wie 58 kinderen. Tien doden aan Israëlische kant onder wie een vijfjarig kind. En we tellen elke dag verder. Het decenniaoude conflict tussen Israël en de Palestijnen is weer in alle hevigheid opgelaaid. Omdat Israël een premier heeft die zich vastklampt aan de macht? Omdat Hamas wil laten zien wie de echte baas is aan Palestijnse kant? Of omdat de wereld gewoon toekijkt hoe de Palestijnen langzaam versmacht worden?

Lees verder

Dit conflict tussen Israël en de Palestijnen is anders dan de voorgaande

Meer dan 200 Palestijnse doden al onder wie 58 kinderen. Tien doden aan Israëlische kant onder wie een vijfjarig kind. En we tellen elke dag verder. Het decenniaoude conflict tussen Israël en de Palestijnen is weer in alle hevigheid opgelaaid. Omdat Israël een premier heeft die zich vastklampt aan de macht? Omdat Hamas wil laten zien wie de echte baas is aan Palestijnse kant? Of omdat de wereld gewoon toekijkt hoe de Palestijnen langzaam versmacht worden?

Lees verder

Allicht groen licht voor vaccinatie Rode Duivels

De interministeriële conferentie van Volksgezondheid (IMC), waar de bevoegde ministers van alle ­regeringen aanwezig zijn, zet wellicht ­vandaag het licht op groen voor de vervroegde prik voor de Rode Duivels in de aanloop naar het EK.

Lees verder

'Regio's gelijk financieren voor vaccinatie'

Dat Vlaanderen het slachtoffer zou worden van de duurdere vaccinatie in Brussel en Wallonië, noemt de minister van Volks­gezondheid 'een misverstand'.

Lees verder

Bezetting intensieve zorg daalt onder 600

Er liggen op de diensten intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen nog 596 covid-patiënten, zo blijkt uit de nieuwste statistieken van gezondheidsagentschap Sciensano. Het is van 22 maart geleden dat het cijfer onder 600 zakt.

Lees verder

Marc Van Ranst moet onderduiken: 'Zulke bedreigingen maken op mij niet de minste indruk'

Marc Van Ranst heeft op Twitter gereageerd nadat hij samen met zijn gezin in veiligheid werd gebracht. De aanleiding is de grote zoekactie naar Jurgen C. die zwaarbewapend is en met een 'aanslag tegen het regime en virologen' dreigt. De Limburgse militair had eerder al Van Ranst bedreigd.

Lees verder