Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 9 mei 2021

Sturgeon ziet meerderheid voor onafhankelijkheid in Schots parlement, Boris Johnson wil “samenwerken”

HLN
Sturgeon ziet meerderheid voor onafhankelijkheid in Schots parlement, Boris Johnson wil "samenwerken"
De Schotse premier en partijleider van de Scottish National Party (SNP), Nicola Sturgeon, meent dat een meerderheid in het nieuwe Schotse parlement voor onafhankelijkheid gewonnen is. "Er bestaat geen enkele democratische rechtvaardiging" om een nieuw referendum te weigeren, zo waarschuwde ze zaterdag de Britse premier Boris Johnson.
Lees verder

Zeker 1.500 aanwezigen op Flageyplein - Van Ranst: "Ga naar huis, verkloot het niet voor de rest van de bevolking"
Omstreeks 22.00 uur blijft het volk maar toestromen op het Brusselse Flageyplein in Elsene. De grote aanwezigheid kwam er na een oproep op sociale media om het einde van de avondklok te komen vieren. De burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) is ter plaatse. Hij houdt het op 800 aanwezigen, maar onze aanwezige journalisten tellen minstens 1.500 aanwezigen. Haast niemand draagt een mondmasker en afstand houden is ver zoek. De politie is aanwezig, maar grijpt nog niet in. Buiten het zicht van de menigte bereiden ze zich wel voor op een eventueel optreden. Vanaf middernacht geldt een samenscholingsverbod.
Lees verder

Zeker 1.500 aanwezigen op Flageyplein, politie grijpt nog niet in - Van Ranst: "Ga naar huis, verkloot het niet voor de rest van de bevolking"
Omstreeks 22.00 uur blijft het volk maar toestromen op het Brusselse Flageyplein in Elsene. De grote aanwezigheid kwam er na een oproep op sociale media om het einde van de avondklok te komen vieren. De burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) is ter plaatse. Hij houdt het op 800 aanwezigen, maar onze aanwezige journalisten tellen minstens 1.500 aanwezigen. Haast niemand draagt een mondmasker en afstand houden is ver zoek. De politie is aanwezig, maar grijpt nog niet in. Buiten het zicht van de menigte bereiden ze zich wel voor op een eventueel optreden. Vanaf middernacht geldt een samenscholingsverbod.
Lees verder

Onwaarschijnlijk einde: Miazga redt in slotseconden punt voor Anderlecht na knalprestatie Mbokani
Anderlecht is aan een (verdiende) nederlaag ontsnapt tegen Antwerp. In de slotseconden kopte Matt Miazga de gelijkmaker nog binnen en bezorgde RSCA zo een gevleid puntje tegen de 'Great Old'. Mbokani was de grote man in het Lotto Park, maar blijft achter met een wrang gevoel.
Lees verder

Seraing naar topklasse, doek valt voor Waasland-Beveren
Waasland-Beveren heeft zich niet kunnen redden in de hoogste klasse. De Waaslanders moesten in een dubbele confrontatie hun meerdere erkennen in Seraing. De Luikenaars keren voor de eerste keer in 25 jaar weer terug op het hoogste niveau.
Lees verder

Seraing promoveert naar 1A, Waasland-Beveren zakt tot onvrede van de fans die poort blokkeren
Waasland-Beveren heeft zich niet kunnen redden en degraderen. De Waaslanders moesten in een dubbele confrontatie hun meerdere erkennen in Seraing. De Luikenaars keren voor de eerste keer in 25 jaar weer terug op het hoogste niveau. 2-5 nadat de heenmatch op 1-1 was geëindigd. Tot woede van een honderdtal Beverse fans, die na de match samentroepten om de stadionpoort te blokkeren. De Beverse CEO Antoine Gobin kwam de gemoederen bedaren.
Lees verder

Seraing promoveert naar 1A, doek valt voor Waasland-Beveren
Waasland-Beveren heeft zich niet kunnen redden en degraderen. De Waaslanders moesten in een dubbele confrontatie hun meerdere erkennen in Seraing. De Luikenaars keren voor de eerste keer in 25 jaar weer terug op het hoogste niveau. 2-5 nadat de heenmatch op 1-1 was geëindigd.
Lees verder

Football Talk. Dimata blijft bij Espanyol na promotie - Crystal Palace zeker van behoud na snelle goal Benteke
Espanyol Barcelona, dat vorig jaar degradeerde naar de Spaanse tweede klasse, heeft de promotie naar La Liga afgedwongen na een 0-0 gelijkspel bij Zaragoza. Bij de ploeg uit Barcelona startte Landry Dimata in de basis. Onze landgenoot, die door Anderlecht aan Espanyol wordt verhuurd, werd na 66 minuten naar de kant gehaald. De promotie heeft gevolgen, want Dimata blijft daardoor in Spanje. Er werd een verplichte aankoopoptie bij promotie in de deal opgenomen.
Lees verder

REPORTAGE. Uitgelaten sfeer op eerste avond uit in Oostendse uitgaansbuurt. "Oei, dat is niet volgens de coronaregels zeker?"
De sfeer zit er goed in als de cafés om 21.50 uur, zoals afgesproken met de politie, stoppen met het serveren van drank in Oostende. Het lijkt er niet op dat de Langestraat snel zal leeglopen en van de coronaregels, waarbij mensen aan tafel moeten blijven zitten met vier personen, is nog weinig te merken. De straat loopt uiteindelijk toch langzaam aan leeg. "Het is jammer dat alles nu al dicht moet want iedereen gaat nu toch samen naar huis", besluiten twee jonge dames.
Lees verder

Uren turen naar stukjes van het Sprookjesbos: Jan van Haasteren (85) maakt puzzel van de Efteling
Van Sneeuwwitje tot Roodkapje en van Hans & Grietje tot Langnek: binnenkort kun je uren turen naar stukjes van deze bekende Sprookjesbosbewoners. Jan van Haasteren (85), één van de bekendste Nederlandse striptekenaars, brengt samen met de Efteling een puzzel van duizend stukjes uit van het Sprookjesbos.
Lees verder

LIVE (21u). Haalt Eden Hazard tegen Sevilla z'n gram na mediastorm?
• 35ste speeldag • Aftrap: 21u • Estadio Alfredo di Stefano • Real is derde (74 punten), Sevilla vierde (70)
Lees verder

LIVE (20u45). Juventus en Milan bikkelen om ticket voor Champions League
• 35ste speeldag • Aftrap: 20u45 • Allianz Stadium • Juventus en Milan staan vierde en vijfde met 69 punten
Lees verder

LIVE (16u). Kan KV Mechelen terrein goedmaken op KV Oostende?
• Tweede speeldag Europe play-offs • Aftrap: 16u • Achter de Kazerne • Malinwa volgt op vijf punten van koploper KV Oostende
Lees verder

Yari Verschaeren: "Het blijft de bedoeling om bij te tekenen"
Yari Verschaeren (19) speelde matig tegen Antwerp, maar de Rode Duivel scoorde wel opnieuw. Achteraf ging het evenwel vooral over zijn toekomst.
Lees verder

REACTIES. Emilio Ferrera: "Gewoon formidabel" - Verdriet bij Jur Schryvers: "Dit komt heel hard aan"
Vreugde en verdriet op de Freethiel. Uiteraard was Seraing-coach Emilio Ferrera in de wolken na de winnende match om promotie. Bij Waasland-Beveren hakte de degradatie erin. Het is een enorme klap voor iedereen, voor de fans, voor ons, voor alle medewerkers... Dit komt heel hard aan."
Lees verder

Kompany blij dat nu Anderlecht eens scoorde in slotminuut: "Die vlag hangt hier niet voor niets"
Na de bijna-winst op Club Brugge pas na veel harken een puntje thuis tegen een gedecimeerd Antwerp. Anderlecht weet opnieuw waar het staat. Al was dat voor Kompany nooit een geheim.
Lees verder

LIVE. Italië wil quarantaine toeristen half mei schrappen - "Zuid-Amerikanen reizen naar VS voor vaccin"
Zaterdag ging een volgende reeks versoepelingen van de coronamaatregelen in. Zo mogen onder meer de horecazaken hun terrassen weer openen en de avondklok is vervangen door een samenscholingsverbod. Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties en overlijdens in ons land verder afnemen. Op intensieve zorg liggen nu minder dan 750 patiënten, het laagste aantal sinds eind maart. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Zeker 1.500 aanwezigen op Flageyplein, politie grijpt niet in - Van Ranst: "Ga naar huis, verkloot het niet voor de rest van de bevolking"
Omstreeks middernacht blijft het druk op het Brusselse Flageyplein in Elsene. De grote aanwezigheid kwam er na een oproep op sociale media om het einde van de avondklok te komen vieren. De burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) is ter plaatse. Hij houdt het op 800 aanwezigen, maar onze aanwezige journalisten tellen minstens 1.500 aanwezigen. Jongeren, met zelf meegebrachte luidsprekers, dronken en dansen terwijl haast niemand een mondmasker draagt of afstand houdt. De politie is aanwezig, maar grijpt niet in. Buiten het zicht van de menigte bereiden ze zich wel voor op een eventueel optreden. Vanaf middernacht geldt een samenscholingsverbod.
Lees verder

Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen
Sadiq Khan is zaterdag zoals verwacht herkozen als burgemeester van Londen. Zijn herverkiezing is een van de weinige lichtpunten voor oppositiepartij Labour na een reeks van teleurstellende resultaten die de sociaaldemocratische partij heeft behaald bij lokale verkiezingen.
Lees verder

Meer dan vijftig gewonden bij nieuw protest in Jeruzalem
Bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en Israëlische politie in verschillende wijken in Oost-Jeruzalem zijn zaterdagavond zeker vijftig gewonden gevallen. Dat melden de hulpdiensten.
Lees verder