Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 18 mei 2021

Recordaantal van 5.000 migranten bereiken Spanje te voet of zwemmend vanuit Marokko

HLN
Recordaantal van 5.000 migranten bereiken Spanje te voet of zwemmend vanuit Marokko
Meer dan 5.000 migranten zijn gisteren aangekomen in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Dat is een recordaantal op een dag. Zowat 1.500 van hen zijn minderjarig, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering die ter plaatse is. De mensen zijn lopend tijdens eb of zwemmend naar Ceuta gekomen. Eén persoon is bij de overtocht overleden. Het Rode Kruis geeft alle mensen een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum worden gebracht.
Lees verder

Vlaamse regering staat voor ongeziene begrotingsopdracht
De Vlaamse regering buigt zich de komende dagen over de begrotingscontrole. De regering-Jambon staat daarbij voor een ongeziene opdracht. Na een tekort van 6 miljard in 2020 stevent de begroting voor 2021 af op een tekort van 5,3 miljard euro. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil zo snel als mogelijke aanknopen met een "gezond financieel beleid".
Lees verder

Cateraars over hun verplichte aanwezigheid op tuinfeesten: "Baas spelen in andermans tuin? Dat wordt niet evident"
"Bij mensen die òns betalen, moeten wij de baas spelen over hùn gasten. Dat wordt geen evidente evenwichtsoefening." Zo reageren cateraars op hun verplichte aanwezigheid op particuliere tuinfeestjes — van 11 tot 50 personen — komende zomer. Met die cateraars hoopt de overheid ook het zwembadfeestje en verjaardagsbarbecue coronaproof te laten verlopen. "Al moet je dan natuurlijk ook voor onze bediening aan tafel betalen."
Lees verder

Vlaamse ultralopers willen 333 keer na elkaar Montagne de Bueren (374 treden) op- en aflopen
Rik Goris (40) uit Veltem-Beisem en Kevin Eulaerts (36) uit Pellenberg starten donderdagmorgen de zogenaamde 'triple everesting'-uitdaging. Dat is meer dan drie dagen aan een stuk trappen op- en aflopen, goed voor 180 kilometer, 124.542 treden en 26.544 hoogtemeters of drie keer de Mount Everest op en af. Zeven ultralopers in de hele wereld durfden de dubbel aan, drie keer deed nog niemand. "Ja, we zijn bang", klinkt het unisono.
Lees verder

Mogelijk deze zomer tòch tuinfeesten van meer dan 10 man: de buitenbubbel wordt allicht één van de komende Overlegcomités onder de loep genomen
Een zomer met tuinfeesten van maximaal 10 man, tenzij er een cateraar 'agent' komt spelen: dat is wat Jan Jambon (N-VA) ons dit weekend voorspiegelde. Maar na de snerende commentaar lijkt de politieke bocht ingezet. "Natuurlijk moet de buitenbubbel niet de hele zomer beperkt blijven tot 10 personen. Toch niet als de cijfers gunstig evolueren", sust men in de Wetstraat.
Lees verder

Het verscholen #MeToo-verhaal van Bill Gates: "Als je dit ongemakkelijk vindt, doe dan alsof het nooit is gebeurd"
Een seksuele affaire met een medewerkster, een reputatie van 'bedenkelijk' gedrag op de werkvloer, en een vriendschapsband met Jeffrey Epstein. Microsoft-topman Bill Gates (65) ligt onder vuur nadat verschillende (ex)-werknemers getuigen hoe de multimiljardair de voorbije jaren ongepast toenadering zocht bij vrouwelijke collega's. Door zijn affaire moest Gates vorig jaar het bestuur van Microsoft verlaten. Experts leggen uit hoe slinks dit allemaal is.
Lees verder

Onze opinie. Te vaak is regenboogdag lege doos onder felgekleurde vlag
Het was gisteren de internationale dag tegen holebifobie en transfobie. We geven het mee voor wie de kleuren van de regenboog niet zag passeren op Facebook, Twitter en Instagram. Voor wie het nieuwe felgekleurde zebrapad in Brussel miste. Voor wie de afgestofte wetsvoorstellen niet in de bus kreeg.
Lees verder

Vandaag eerste rustdag in de Giro, wat staat er op de planning voor Remco Evenepoel? "Uitslapen, losrijden en vooral rusten"
Vandaag mag de riem er in deze Ronde van Italië een eerste keer tussentijds af. Ankerplaats voor de rustdag is Foligno. De algemene teneur in het peloton was gisteren duidelijk: iedereen kijkt ernaar uit.
Lees verder

ASSISEN. 'Man met de blauwe jas' over dood Sofie Muylle: "Waarom ik Zsofia achterliet onder het staketsel? Het was daar warmer"
In de gevangenis van Brugge bespringt hij celgenoten en sprokkelt hij tuchtverslagen als zijn het Delhaizepunten - 23 heeft hij er al. Maar bij zijn ondervraging gisteren stond Alexandru Caliniuc (27) erbij als een houten kapstok. Veel meer dan 'ja' en 'neen' kwam er niet uit. En ja, eigenlijk had hij gehoopt dat 'Zsofia' (zoals hij Sofie Muylle noemt) gered zou worden. Waarom hij haar dan niet in het zicht op het strand achterliet, maar onder dat duistere staketsel? "Omdat ze het wat warmer zou hebben."
Lees verder

Nieuwe helpdeoogst-campagne om jobstudenten naar de land- en tuinbouw te lokken
De campagne helpdeoogst.be wordt dit jaar voor de tweede keer gelanceerd. Dat kondigt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) aan. De campagne wil (tijdelijk) werklozen en studenten aantrekken om mee te oogsten nu het door het coronavirus moeilijker is buitenlandse seizoensarbeiders aan te trekken. Eind mei zal de campagne zich via sociale media richten op studenten die een vakantiejob zoeken. Naast studenten wil de campagne ook (tijdelijk) werklozen naar de land- en tuinbouw lokken.
Lees verder

ANNO 2021. Illusionist Gili: "Sinds corona weet ik hoe het er in een normaal gezin aan toegaat"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: mentalist en illusionist Gili (58), die momenteel vrijwilliger is in vaccinatiecentra. "Uit erkentelijkheid voor de overheid, die er met haar systeem voor zorgde dat ik nooit hoefde te panikeren."
Lees verder

40% meer klachten bij ombudsdienst
De Consumentenombudsdienst heeft vorig jaar 12.174 bemiddelingsaanvragen gekregen, 40% meer dan in 2019. Dat is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Plots waren er veel meer klachten over onderhoud en herstelling van woningen, over luchtvaartmaatschappijen en over lidgelden voor fitnesscentra, sportclubs en andere hobby's.
Lees verder

Woensdag valt de beslissing over vaccins voor Rode Duivels, met één extra argument: "Een belangrijk signaal: voetballers kunnen vaccinatiebereidheid verhogen"
Krijgen de Rode Duivels een vaccin of niet? De verzamelde ministers van Volksgezondheid beslissen woensdag of de voetballers mogen 'voorkruipen'. Bij de Voetbalbond rekenen ze erop van wel: de eerste prikken zouden dan op 31 mei en 1 juni gezet worden, de eerste wedstrijd op het EK is op 12 juni. "Dat is precies tijd genoeg om immuniteit op te bouwen." Of toch niet? En welk vaccin moeten ze krijgen?
Lees verder

Marleen (64) verliest in 9 dagen man en zus aan hersenbloeding: "Ze waren allebei nog in de fleur van hun leven, het is zo onwezenlijk"
Hoe hard kan het noodlot toeslaan in families? Marleen Vanmarcke (64) uit Heule verloor in negen dagen tijd haar man Geert Alsberghe (62) en haar zus Mireille Vanmarcke (57). Ze kregen allebei een hersenbloeding een haalden het niet. "Onze tranen raken op de duur op. Zo'n intriest scenario kan je zelfs niet voor een film bedenken", vertelt Delfine (38), dochter van Marleen Vanmarcke en wijlen Geert Alsberghe. Heel Heule rouwt mee met de zwaar getroffen families.
Lees verder

Mijn restaurant. Nadine Van Der Linden. "Zelfs moeilijkste eters gaan hier overstag"
Van een terrasje kunnen we al genieten, maar het blijft uitkijken naar de volledige heropening van de horeca op 9 juni. Elke dag tipt een journalist of columnist van deze krant zijn of haar favoriete restaurant. Columniste Nadine Van der Linden kiest voor Ko'uzi in Antwerpen.
Lees verder

ANNO 2021. Gili (58): "Vrijwilliger in vaccinatiecentrum uit erkentelijkheid voor de overheid"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: mentalist en illusionist Gili (58), vrijwilliger in vaccinatiecentra.
Lees verder

Giro halfweg en nog slechts vijf renners in koers: wat nu, Thomas De Gendt en Lotto-Soudal? "Elk onze doelen, maar ook onze kwaaltjes"
8 - 3 = 5. Een eenvoudig rekensommetje, van toepassing op Lotto-Soudal. Zwaar gedecimeerd snijdt het team de tweede Girohelft aan. Zonder sprintkanon Caleb Ewan, wiens exit bakken kritiek oogst. Thomas De Gendt pareert. Recht samen met zijn vier kompanen de rug. En hoopt op nog iets moois. "Maar eerst moet ik zelf van mijn kniepijn afgeraken."
Lees verder

Axel Daeseleire zoekt én vindt enige erfgenaam van La Esterella: "De neus van tante Esther had ik al geërfd"
La Esterella – of Esther Lambrechts, zoals ze echt heette – overleed tien jaar geleden, maar de erfenis van de zangeres met de diepe stem werd nooit geclaimd. Voor het VTM-programma 'Erfgenaam Gezocht' vond Axel Daeseleire haar enige nog levende erfgenaam: Christopher Gwynne. Hij is – nu wordt het even ingewikkeld – de zoon van de dochter van de zus van La Esterella. De neus van 'tante Esther' had hij naar eigen zeggen al geërfd. Nu komt haar spaarboekje daar dus ook bij. Hoeveel geld daar precies op stond, wordt pas vanavond bekendgemaakt, maar het gaat om "enkele honderdduizenden euro's".
Lees verder

Al gekust toen hij nog hoopte op verzoening met Allison: Sean Dhondt (37) verliefd op 15 jaar jongere Maithé
Nog geen maand nadat hij op Instagram z'n scheiding met Allison Scott (31) aankondigde, is bekend geraakt dat Sean Dhondt (37) opnieuw de liefde gevonden heeft. De presentator en zanger heeft z'n hart verloren aan de vijftien jaar jongere Maithé Rivera (22). Een ravissante gewezen Miss België-finaliste die in het verleden al romances had met onder anderen Thibaut Courtois. Opvallend: de twee zouden al wat gehad hebben voor de breuk met Allison.
Lees verder

Football Talk. Genk bijna rond met ex-jeugdinternational Spanje en wil contract Thorstvedt openbreken - Seizoen Bodart en Raskin voorbij
De ontknoping van dit seizoen kennen we over een paar dagen, maar achter de schermen is Racing Genk al volop bezig met de voorbereidingen op volgend seizoen. Zo hebben de Limburgers de gesprekken aangeknoopt met de entourage van Kristian Thorstvedt om zijn contract open te breken.
Lees verder