Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 11 mei 2021

Pukkelpop gaat door, cultuursector dankbaar voor nieuwe versoepelingen: “Overtuigd dat we van ons festivalterrein e...

HLN
Pukkelpop gaat door, cultuursector dankbaar voor nieuwe versoepelingen: "Overtuigd dat we van ons festivalterrein een veilige plek kunnen maken"
Er lijkt eindelijk weer perspectief te zijn voor de door corona zwaar geplaagde cultuursector. Op de persconferentie van het Overlegcomité werden een reeks versoepelingen aangekondigd die vooral vanaf augustus perspectief bieden. Opluchting voor velen, maar voor sommige festivals komen de versoepelingen helaas te laat. "Een nieuwe harde klap."
Lees verder

OPROEP. NINA zoekt mensen die last hebben van 'professionele jaloezie'
Jaloezie is geen mooie karaktertrek, en toch ervaren we ze allemaal weleens. Zeker als het gaat over ons werk. Erger jij je mateloos aan die ene collega die tijdens vergaderingen altijd nét iets betere ideeën heeft? Of raak je gefrustreerd als je op Instagram scrolt en de successen van concullega's ziet?
Lees verder

Ondanks versoepelingen: Dour Festival zal dit jaar niet plaatsvinden
Dour Festival, dat normaal gezien van 14 tot 18 juli zou plaatsvinden, zal jammer genoeg nog een jaartje uitgesteld worden. "Een editie van Dour met mondmaskers, van elkaar gescheiden festivalgangers en tafels zonder toegang tot de bars zou maar een mislukte poging zijn om de festivalgangers en de organisatoren te laten geloven dat het daar feest zou zijn", laat de organisatie weten.
Lees verder

Elton John en Olly Alexander hinten op optreden op BRIT Awards
Het lijkt erop dat Elton John (73) en 'Years & Years'-zanger Olly Alexander (30) dinsdagavond een verrassingsoptreden zullen geven op de BRIT Awards. De twee zangers deelden samen met de organisatie van de awardshow een cryptische boodschap op hun Instagram-accounts.
Lees verder

De Marchi neemt het roze over van Ganna, ritzege voor Dombrowski
Joe Dombrowski heeft zichzelf een flink verjaardagscadeau geschonken in de Giro. De Amerikaan - morgen dertig - won de vierde rit met aankomst in Sestola. Alessandro De Marchi - ook een vroege vluchter - nam het roze over van Filippo Ganna. In een uitgeregende rit deelden Landa en Bernal een tikje uit aan de concurrentie. Almeida zakte door het ijs, Evenepoel beperkte de schade.
Lees verder

Evenepoel beperkt schade in uitgeregende rit, De Marchi neemt het roze over van Ganna
Joe Dombrowski heeft zichzelf een flink verjaardagscadeau geschonken in de Giro. De Amerikaan - morgen dertig - won de vierde rit met aankomst in Sestola. Alessandro De Marchi - ook een vroege vluchter - nam het roze over van Filippo Ganna. In een uitgeregende rit deelden Landa en Bernal een tikje uit aan de concurrentie. Almeida zakte door het ijs, Evenepoel beperkte de schade.
Lees verder

Disney-ontwerper reageert op kritiek op Sneeuwwitje-attractie
Ontwerper Jim Shull, die al ruim dertig jaar attracties ontwerpt in de Disney-parken, heeft gereageerd op kritiek op de nieuwe Sneeuwwitje-attractie in Disneyland Anaheim in de VS. Enkele journalisten van 'SFGate' noemden de rit "problematisch" en "ouderwets".
Lees verder

Brits leger verantwoordelijk voor dood van onschuldige burgers in Belfast, stelt nieuw rapport 50 jaar later
Het Britse leger schoot in 1971 onschuldige burgers dood tijdens de bloedige strijd in Noord-Ierland die tussen 1969 en 1998 woedde. Het gaat om negen personen die in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast werden gedood, staat in een nieuw rapport.
Lees verder

Extreemrechts EU-parlementslid Gouden Dageraad verzet zich niet langer tegen overlevering aan Griekenland
Het extreemrechtse Griekse Europarlementslid Ioannis Lagos (48) verzet zich niet langer tegen zijn overlevering aan de Griekse autoriteiten. Dat meldt het Franse persagentschap AFP en is door het Brusselse parket bevestigd. Lagos werd op 27 april opgepakt in Brussel, nadat hij vorig jaar in eigen land werd veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar en 8 maanden omdat hij leiding gaf aan de neonazistische partij Gouden Dageraad, die buiten de wet gesteld is als criminele organisatie.
Lees verder

Onderzoek na dodelijke crash met Tesla maakt niet duidelijk of iemand achter stuur zat
Een dodelijk ongeval met een elektrische auto van de Amerikaanse autobouwer Tesla in Texas, waarbij volgens eerste vaststellingen van de politie niemand aan het stuur zou gezeten hebben, zal mogelijk niet helemaal opgehelderd kunnen worden. Belangrijke opslagtechnologie met gegevens van het voertuig is vernietigd of op zijn minst zwaar beschadigd geraakt, zo meldt de Amerikaanse autoriteit NTSB die gelast is met het onderzoek naar de crash.
Lees verder

Gevangenisstraf voor Oostenrijker die ex-vrouw opzettelijk met coronavirus besmette
In Oostenrijk is een man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden, omdat hij zijn ex-vrouw opzettelijk heeft besmet met het coronavirus. Volgens de rechtbank in Linz kan een opzettelijke besmetting worden beschouwd als het toebrengen van ernstige lichamelijke schade.
Lees verder

Ouders van scholier die geëlektrocuteerd werd in chocoladefabriek kapot van verdriet: "Elke avond stond Robbe me aan de fabriekspoort op te wachten. Maandag niet"
Als alles was gelopen zoals gepland, dan had Robbe Vandecasteele (18) woensdag de laatste dag van zijn drie weken durende stage afgewerkt in chocoladefabriek Baronie in Veurne. Maar het liep niet zoals gepland. Maandagavond, vlak voor zijn dagshift erop zat, werd de laatstejaarsscholier elektrotechnieken tijdens het werk geëlektrocuteerd. De jongen, die droomde van een toekomst als computerprogrammeur en een zwarte gordel in karate, was op slag dood."Het dringt gewoon nog niet tot ons door, dat onze Robbe er niet meer is", zeggen zijn ouders.
Lees verder

Uitbraak met Indiase variant in Borsbeeks woonzorgcentrum blijft beperkt: slechts één extra bewoner positief
Er heeft slechts één extra bewoner van de eerste verdieping van woonzorgcentrum Compostela positief getest op corona. Verdere testresultaten moeten nog uitwijzen of het om de Indiase variant gaat. De uitbraak blijft er voorlopig dus beperkt tot zes besmettingen en één overlijden: "Alle besmette bewoners stellen het naar behoren, een teken dat de vaccins toch werken", zegt burgmeester van Borsbeek Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek).
Lees verder

'Familie'-actrice Margot Hallemans heeft afgerekend met haar angsten: "Nu kan ik mezelf wél zien als een krachtige vrouw"
Na een turbulente periode heeft 'Familie'-actrice Margot Hallemans (28) opnieuw rust gevonden, door op zoek te gaan naar zichzelf. Dat proces, dat ruim drie jaar duurde, heeft ze nu neergeschreven in het boek 'BeVRIJd'. "Niks moet nog, en dat voelt bevrijdend aan."
Lees verder

Verlinden benadrukt belang van afgesproken drempelwaarden
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt dat er voor heel wat mensen perspectief geboden wordt in het 'Zomerplan' dat door het Overlegcomité is afgeklopt. Dat heeft ze dinsdag gezegd aan VTM NIEUWS. Wel benadrukt ze het belang van de afgesproken drempelwaarden. Samen met de politie zal er bovendien aan een actieplan worden gewerkt om de versoepelingen te handhaven.
Lees verder

Allicht door inademen van giftige dampen: landbouwer (46) dood aangetroffen in varkensstal
In Geluwe is dinsdagnamiddag een landbouwer van 46 jaar dood aangetroffen in een varkensstal. Dat gebeurde op een boerderij in de Schendecouterstraat. Giftige dampen werden hem allicht fataal.
Lees verder

Getekende Evenepoel beperkt schade en is na zware rit nu de uitgesproken kopman van de Wolfpack
Geen roze voor Remco. Het zal hem ongetwijfeld worst wezen. Veel belangrijker is dat Evenepoel zich in ellendige weersomstandigheden op weg naar Sestola niet liet verrassen en hij op de scherprechter Colle Passerino, de eerste echt klimtest in deze Giro, geen grote averij opliep. Elf seconden op Bernal en Landa, die zijn verwaarloosbaar. In tegenstelling tot de Portugees João Almeida. Na de officieuze is Remco nu ook de officiële kopman van Deceuninck-Quick-Step.
Lees verder

Deze vaccinatie- en ziekenhuiscijfers moeten het zomerplan mogelijk maken
Net als bij de vorige versoepelingen heeft het Overlegcomité streefdoelen vooropgesteld die gehaald moeten worden om het 'zomerplan' in werking te kunnen laten treden. Daarbij is nu vooral aandacht voor de vaccinaties, die de komende weken in sneltempo zullen worden verdergezet.
Lees verder

Verhoging van loonplafond voor pensioenberekening in commissie goedgekeurd
De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vandaag unaniem, op de onthouding van N-VA na, een wetsontwerp goedgekeurd dat het loonplafond voor de pensioenberekening van zowel werknemers als zelfstandigen verhoogt.
Lees verder

Snorkelaar spot verloren trouwring rond vis
Nathan Reeves was in januari aan het zwemmen voor de kust van het Australische eiland Norfolk toen hij zijn trouwring pardoes verloor in de Stille Oceaan. Voorgoed verloren, vreesde hij. Maar dat was buiten een snorkelaar gerekend die het kleinood spotte rond het lichaam van een vis. De lokale bevolking probeert het dier nu opnieuw op te sporen om de trouwring te verwijderen en het sieraad aan de bruidegom te schenken.
Lees verder