Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 20 mei 2021

Nachttrein Brussel-Wenen rijdt vanaf volgende week weer

HLN
Nachttrein Brussel-Wenen rijdt vanaf volgende week weer
Na een onderbreking van ruim een half jaar zullen er vanaf midden volgende week weer nachttreinen rijden tussen België en Oostenrijk. De eerste "Nightjet" vanuit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zal woensdagochtend aankomen in Brussel, zo heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB vandaag bevestigd.
Lees verder

Faroek Özgünes over safehouse waar Van Ranst ondergebracht wordt: "We moeten ons daar geen bunker bij voorstellen"
Viroloog Marc Van Ranst bevindt zich momenteel in een safehouse onder politiebewaking, nu er nog altijd een klopjacht wordt gehouden op Jürgen Conings. Maar hoe ziet zo'n safehouse eruit? En kan je er nog vrij rondlopen? We vroegen het aan gerechtsexpert Faroek Özgünes (VTM Nieuws).
Lees verder

Acteur Billy Porter hield hiv-diagnose 14 jaar geheim: "Ik wilde mijn moeder de schaamte besparen"
Acteur Billy Porter (51), bekend van de serie 'Pose', heeft hiv. Dat maakte hij bekend in een interview met The Hollywood Reporter. De ster kreeg in 2007 al te horen dat hij de ziekte heeft, maar hield het al die jaren geheim. Voor de buitenwereld, maar ook voor zijn eigen moeder. "De waarheid vertellen is ook een vorm van genezen", onthult hij nu.
Lees verder

Zoektocht naar militair Jürgen Conings breidt zich uit naar Leuven: politie massaal aanwezig aan flat Van Ranst
De politie van Leuven is momenteel de omgeving aan de Leuvense Vaart aan het uitkammen in de zoektocht naar de vermiste militair Jürgen Conings. Een ooggetuige zou Conings hebben opgemerkt in de buurt van de Leuvense Vaart.
Lees verder

Zwaarbewapende politie kamt omgeving Leuvense Vaart uit
De politie van Leuven is momenteel de omgeving aan de Leuvense Vaart aan het uitkammen. De politieagenten zijn zwaarbewapend en massaal aanwezig in verband met een verdachte situatie. Of er een link is met de vermiste Jürgen Conings is momenteel niet duidelijk.
Lees verder

Huishoudhulpen hebben recht op vaccinatie tijdens werkuren
Huishoudhulpen moeten hun vaccinatie tijdens de werkuren kunnen krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Caroline Gennez (Vooruit). Er gonsden berichten dat sommige werknemers onder druk zouden worden gezet om hun vaccinatie te verzetten naar een moment buiten de werkuren of om hiervoor verlof op te nemen.
Lees verder

Europese Commissie ondertekent contract met Pfizer/BioNTech voor bijkomende 1,8 miljard vaccins
De Europese Commissie heeft vandaag haar handtekening gezet onder het contract met Pfizer en BioNTech voor de bestelling van 900 miljoen extra coronavaccins, met de optie er nog eens evenveel bij te bestellen. De productie in en levering aan de EU van maximaal 1,8 miljard doses zijn nu gegarandeerd, zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Lees verder

Maak kennis met de Gentse producers achter de soundtrack van Netflix-film 'Ferry'
De naam Audiotheque zegt nog niet veel, maar allicht hoorde je wel al muziek van hun hand. Een zevental jaar geleden startten Stefan Bracke (44) en Francois De Meyer (43) de studio als zijproject, ondertussen ontwierpen ze de 'soundlogo's van grote merken en huizen zoals VRT, Alpro, Eastpak en RayBan. En nog maar net hebben ze een zinderende soundtrack voor de Netflix-film Ferry op zak. "Onze muziek is overal ter wereld te horen."
Lees verder

Aantal binnenlandse ontheemden neemt toe, klimaatverandering speelt grote rol
Het aantal binnenlands ontheemde mensen lag hoger dan ooit in 2020. Op het einde van het jaar ging het over minstens 55 miljoen personen, zo'n 5 miljoen meer dan in 2019. Dat zeggen cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).
Lees verder

1 op de 10 vrouwen worstelt met anorgasmie. Ook Chelsy (26) kwam nog nooit klaar: "zelfs met de Satisfyer Pro lukt het niet"
"Vriendinnen kwamen instant klaar met de Satisfyer Pro. Maar bij mij: niks. Toen begon ik me zorgen te maken." Chelsy Vanlerberghe (26) heeft nog nooit een orgasme gehad. Ja, ze heeft seks en ze geniet er ook van. Maar toch lukt het haar al jaren niet om klaar te komen. Het beestje heeft een naam: 'anorgasmie'. Een op de tien Vlaamse vrouwen heeft er weleens last van. Met haar podcast 'Klaar om te komen' verbreekt Chelsy het taboe en zoekt ze naar antwoorden. "Waarom vinden we die paar seconden op het einde van seks belangrijker dan al het plezier vooraf?"
Lees verder

Nieuwe Spielberg-film 'Oslo' exclusief te zien op Streamz
Steven Spielberg (74) is het maken van films nog niet verleerd. Zijn nieuwe historische drama 'Oslo' brengt een kleine groep Israëli's en Palestijnen in beeld, die samen met een Noors echtpaar de taak op zich neemt om de Oslo-vredesakkoorden in goede banen te leiden. Het begin van een lang proces om een vredesverdrag tussen Israël en Palestina tot stand te brengen. Brandend actueel en in Vlaanderen binnenkort exclusief te zien op Streamz.
Lees verder

Wat is het Nationaal Park Hoge Kempen eigenlijk? "De enige plek in Vlaanderen waar je nog écht verloren kan lopen"
Al dagen kamt de politie het Nationaal Park Hoge Kempen uit, op zoek naar de zwaar bewapende militair Jürgen Conings. Maar wat is dat, zo'n Nationaal Park? Ignace Schops (57), de grote bezieler van 's lands grootste natuurgebied - 12.700 hectare groot, met bossen, duinen, vennen en heide - schetst een portret. "Het Nationaal Park is een plek geworden waar mensen niet alleen naartoe willen komen als eenmalige bezoeker, maar waar ze ook willen wonen, werken en op vakantie komen."
Lees verder

Songfestival-presentatrice Nikkie straalt in jurk met kleuren van transgen­der­vlag: "Het is een droom"
Songfestivalpresentatoren Nikkie de Jager, Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit hebben de outfits gepresenteerd die ze vanavond dragen tijdens de tweede halve finale. Rombley kiest voor een knalgroene jurk, terwijl Chantal een blauw exemplaar met een hoge split draagt. Jan gaat voor een blauw pak en Nikkie voor een eyecatcher-ensemble vol diamantjes waarin de kleuren van de transgendervlag zijn verwerkt.
Lees verder

Steeds meer meelmotten in keukens: "Terwijl ze eten en groeien, spinnen ze een kleverige draad door het droge voedsel dat zo sneller bederft"
"Als je nog een zak bloem, gedroogde noten of een halfopen zak kattenvoeding hebt staan van vorig jaar, dan is de kans zo'n 80% dat je daar nu tekenen van een meelmotteninfectie in terugvindt", waarschuwt dr. Guy Smagghe, entomoloog bij UGent. Want nu de temperaturen weer lichtjes stijgen, zijn ook heel wat ongewenste bezoekers terug van weggeweest. Samen met Pieter De Cooman, product manager bij verdelgingsfirma Edialux, legt hij uit hoe motten in je keuken komen en hoe je ervan verlost raakt.
Lees verder

Dit zijn de beste luxewagens van het moment
Dromen mag, en zeker wanneer het over auto's gaat. Op HLN Drive vind je heel wat dreamcars terug met een piekfijn interieur, hypermodern infotainmentsysteem of knap design. Onze redactie selecteerde deze top vijf!
Lees verder

Club Brugge in 1998 kampioen nog vóór de match in Anderlecht: "Wie zegt dat het bij één glas bleef, is het óf vergeten, óf liegt"
De champagne vloeide nog voor de aftrap, de bus reed de poorten van het Constant Vanden Stockstadion binnen op de tonen van 'We are the Champions'. Terug naar 1998, wanneer Club Brugge de 's namiddags verworven landstitel extra glans gaf met een 0-1-zege in Anderlecht: "We waren uitgelaten, maar hebben ons wel gedragen als een grote club."
Lees verder

LIVE. Jan Ceulemans heeft zijn twijfels: "Club straks kampioen? Ik weet het zo nog niet" - Sowieso geen huldiging in het Lotto Park
Valt vanavond het doek? Club Brugge kan straks zijn zeventiende titel veroveren. Daarvoor moet het mogelijk niet eens in actie komen. Als Genk eerder op de dag niet wint van Antwerp, is blauw-zwart nog voor de aftrap in het Lotto Park kampioen. Winnen de Limburgers wél, dan volstaat een punt tegen Anderlecht. Op deze pagina beschouwen we voor en volgen we uiteraard de titelstrijd op de voet!
Lees verder

Taiwan en Singapore waren dé succesverhalen tijdens pandemie, nu kennen ze snelle stijging nieuwe gevallen: waar is het verkeerd gelopen?
Ze werden geprezen als dé modelvoorbeelden van goed crisisbeheer in de strijd tegen Covid-19. Maar deze maand krijgen zowel Taiwan als Singapore te maken met een snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen. In Taiwan waren de cijfers zelfs nooit zo hoog als nu waardoor een 'lockdown light' is afgekondigd, maar mogelijk zijn er nog strengere maatregelen op komst. Waar is het verkeerd gelopen?
Lees verder

Erdogan eist schadevergoeding van rivaal die hem met Israëlisch premier Netanyahu vergeleek
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stapt naar de rechter omdat een politieke tegenstander hem vergeleek met de Israëlische premier Netanyahu. Staatsmedia berichten dat Erdogan een schadevergoeding eist van een kwart miljoen lira (bijna 25.000 euro) van de nationalistische politica Meral Aksener.
Lees verder

Janssen Pharmaceutica voor de vijfde keer meest aantrekkelijke werkgever
Janssen Pharmaceutica is voor de vijfde keer de meest aantrekkelijke werkgever. Daarmee wordt het bedrijf absolute recordhouder, blijkt vandaag uit de resultaten van de Employer Brand Research van Randstad. Opvallend is dat de coronacrisis opvallend weinig invloed heeft gehad op werkgeversaantrekkelijkheid.
Lees verder