Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 20 mei 2021

Mobiele trajectcontroles bij wegenwerken voorlopig niet bruikbaar: “Niet aansluitbaar op systeem van federale polit...

HLN
Mobiele trajectcontroles bij wegenwerken voorlopig niet bruikbaar: "Niet aansluitbaar op systeem van federale politie"
De mobiele trajectcontroles die Vlaanderen wil inzetten bij grote wegenwerken zijn voorlopig niet bruikbaar. Ze kunnen namelijk niet aangesloten worden op het AMS-systeem of ANPR Management System van de federale politie, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) moeten toegeven in het Vlaams Parlement. CD&V-parlementslid Lode Ceyssens reageert "onthutst". "Ik stel hier al jaren vragen over en telkens worden die mobiele trajectcontroles genoemd als oplossing. Nu blijkt dat er niet eens gecontroleerd is of het systeem wel kan werken".
Lees verder

Verschillende Griekse dorpen geëvacueerd door grote brand
Door een grote brand in Griekenland moesten de inwoners van een aantal dorpen en enkele kloosters worden geëvacueerd. De brand vernielde tientallen huizen, maar veroorzaakte tot nu toe geen gewonden. Door de brand verspreidde zich een enorme rookwolk doorheen het zuiden van het land, waaronder ook Athene. De brand zou gisteren al zijn uitgebroken, maar de Griekse brandweer is er nog niet in geslaagd om de situatie onder controle te krijgen.
Lees verder

Onderzoek wijst uit: Martin Bashir vervalste bankafschriften om Diana te overtuigen voor interview
Journalist Martin Bashir (58) heeft zich schuldig gemaakt aan het verspreiden van valse informatie om prinses Diana in 1995 te overtuigen om mee te werken aan een interview. Dat concludeert een nieuw onderzoek naar de zaak. Bovendien zou de Britse omroep BBC dat verdoezeld hebben, klinkt het.
Lees verder

Vendrame zet overgangsrit naar z'n hand, peloton neemt snipperdag
Feest voor Andrea Vendrame in de Giro. De Italiaan van AG2R-Citroën maakte het in de twaalfde rit vanuit de vroege vlucht glansrijk af tegen Lucas Hamilton. In het peloton bleef het op een uitval van Ciccone en Nibali na windstil, Bernal behoudt de roze leiderstrui.
Lees verder

Voor rector KU Leuven is de maat vol: "Dit is beangstigend, Marc Van Ranst moet zijn werk kunnen doen"
Luc Sels, rector van de KU Leuven, spreekt zijn expliciete steun uit voor viroloog Marc Van Ranst, die sinds dinsdag ondergedoken zit naar aanleiding van de zoekactie naar militair Jürgen Conings. "We kunnen dit absoluut niet tolereren. Ik wil mijn absolute steun betuigen", stelt de KU Leuven rector.
Lees verder

Tinder vraagt gebruikers of ze wel zeker zijn dat ze dat aanstootgevende bericht willen versturen
Datingapp Tinder voegt een 'Are You Sure'-functie toe, die gebruikers om bevestiging vraagt voordat ze een potentieel aanstootgevend bericht sturen. Tinder gebruikt naar eigen zeggen kunstmatige intelligentie om aanstootgevende berichten tijdens het typen te herkennen.
Lees verder

India alweer bedreigd door nieuwe cycloon
In de Golf van Bengalen, ten oosten van India, is zich een nieuwe cycloon aan het vormen. Nog maar enkele dagen geleden kreeg het westen van het land de cycloon Tauktae over zich, de zwaarste cycloon van de voorbije decennia die meer dan honderd mensenlevens eiste. Tegelijk kampt het land nog altijd met een bijzonder zware uitbraak van het coronavirus, die elke dag nog goed 4.000 mensenlevens eist.
Lees verder

Oppositie stuurt pandemiewet terug naar de Raad van State
De pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) moet opnieuw voor advies naar de Raad van State. De voltallige oppositie schaarde zich donderdagmiddag achter die vraag in de plenaire vergadering van de Kamer.
Lees verder

"VS en Iran dicht bij nieuwe overeenkomst over herstel nucleair akkoord"
Teheran en Washington hebben bijna een overeenkomst bereikt rond het atoomakkoord. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag meegedeeld.
Lees verder

Hoelang kan Jürgen Conings zich nog schuilhouden? Zijn oud-chef: "Dit soort militairen kan weken overleven in het wild"
Al drie dagen weet Jürgen Conings (46) te ontsnappen aan het leger mensen dat naar hem op zoek is. Kan hij zich nog veel langer schuilhouden en zo ja, hoe dan? Weken, zegt een oud-chef van Conings. Het is goed mogelijk dat hij z'n missie grondig heeft voorbereid, door voedsel te verstoppen of op voorhand schuilplaatsen te zoeken.
Lees verder

Tweets van Tesla-baas Elon Musk doen bitcoin ontploffen én crashen: hoe kan dat? Bitcoinadvocaat Thomas Spaas legt uit
In het voorjaar piekte de koers van de bitcoin tot 64.000 dollar, waarna de waarde deze week kelderde tot onder de 40.000 dollar. Oorzaak: tweets van Elon Musk die met Tesla in februari voor 1,5 miljard in de cryptomunt investeerde, maar vorige week liet weten dat je geen Tesla meer kon kopen met Bitcoin omdat die slecht is voor het milieu. Wat zit er achter die berichtjes van de Tesla-baas? We gingen te rade bij Thomas Spaas, die zichzelf bitcoinadvocaat noemt. "Positief aan het Elon-verhaal is dat er nu meer aandacht is voor CO2-uitstoot die cryptomunten veroorzaken".
Lees verder

Twee rijstroken volledig versperd door ongeval op E314: zes kilometer file richting Lummen
Volgens het Vlaams verkeerscentrum gebeurde donderdag iets na 17 uur een zwaar ongeval op de E314 in de richting van Lummen. Een bestelwagen en een auto kwamen met elkaar in aanrijding ter hoogte van Bekkevoort. De twee rijstroken zijn er momenteel versperd waardoor verkeer niet of nauwelijks door kan. Er staat een file van ongeveer zes kilometer. Hulpdiensten zijn momenteel ter plaatse.
Lees verder

Will Still ziet interim-periode als Beerschots T1 eindigen: "Ik heb nergens spijt van"
Uitgerekend in de week dat zijn oudere broer Edward werd aangesteld als hoofdtrainer van Charleroi kreeg Will Still te horen dat zijn interim-periode als T1 van Beerschot niet wordt verlengd. De 28-jarige Still kreeg de vraag of hij opnieuw assistent wil worden, maar wacht voorlopig even af. "Ik wil eerst nog overleggen met het bestuur en Peter Maes."
Lees verder

Patrick Lefevere ziet de oorzaak voor de mindere dag van Evenepoel: "Ligt niet aan minder koersritme of hongerklop, maar aan stuurmansvaardigheden"
Daags na de mindere dag van Remco Evenepoel op het Toscaanse grind blikt Patrick Lefevere terug, maar kijkt hij ook met goeie moed vooruit. "De top tien zou al heel mooi zijn bij zijn debuut. En de tijdrit in Milaan zullen we ook proberen te winnen."
Lees verder

Ligt vete met publicisten aan basis van Golden Globes-heisa? "We hebben leden van Bangladesh tot Colombia. Hoezo racisme?"
De Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, is op sterven na dood. De organisatie kwam in februari onder vuur te liggen toen bekend raakte dat ze al meer dan twintig jaar geen zwarte leden hebben. Volgens insiders ligt het probleem nochtans niet bij het gebrek aan diversiteit, maar wel bij een vete tussen de publicisten en enkele HFPA-leden. " Hollywood moet nu niet doen alsof hun neus bloedt, want aan dit zooitje hebben ze jarenlang bijgedragen", klinkt het achter de schermen.
Lees verder

Hooverphonic maakt nieuwe versie van 'The Wrong Place'
Hoe zou 'The Wrong Place' van Hooverphonic klinken in de versie van Maneskin, de Italiaanse inzending voor het Songfestival die het rocknummer 'Zitti e Buoni' brengt? Dat is de vraag die Hooverphonic zich stelt én meteen ook beantwoordt. "We vragen ons af wat Maneskin zou doen met ons nummer… zoiets als dit misschien?"
Lees verder

Werkt het coronaprotocol bij het Songfestival wel?
De positieve test van Eurovisiewinnaar Duncan Laurence werpt de vraag op: werkt het coronaprotocol op het Songfestival wel zo goed als verondersteld?
Lees verder

Bitcoin herstelt opnieuw, opluchting bij beleggers
De waarde van de bitcoin gaat donderdag opnieuw de hoogte in, na de forse koersval op woensdag waarbij de cryptomunt tot het laagste peil in bijna vier maanden zakte.
Lees verder

Voormalig Braziliaans minister van Volksgezondheid kiest kant van Bolsonaro
De voormalige Braziliaanse minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello is donderdag verstrikt geraakt in talrijke tegenstrijdigheden. Dat gebeurde tijdens zijn getuigenis in de onderzoekscommissie over de aanpak van de coronacrisis van president Jair Bolsonaro.
Lees verder

HLN-gamejournalist Ronald Meeus neemt je mee op avontuur door 60 jaar videogames
Onze game-expert Ronald Meeus vertelt over zijn kraakvers boek Bonus Level, een echte liefdesbrief aan videogames. Voor de gamer is het een feest van herkenning, maar het doelpubliek beperkt zich zeker niet tot de liefhebbers. Het is sowieso leerrijk voor iedereen én het leest lekker vlot weg, onder meer dankzij de rijke lading persoonlijke anekdotes die Ronald put uit veertig jaar gamen en meer dan twintig jaar gamejournalistiek.
Lees verder