Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 5 mei 2021

Mexico verontschuldigt zich bij Maya-bevolking voor uitbuiting en discriminatie

Mexico verontschuldigt zich bij Maya-bevolking voor uitbuiting en discriminatie

De Mexicaanse regering heeft maandag aan de Maya's officiële excuses aangeboden voor het onrecht dat de inheemse bevolkingsgroep is aangedaan. De inheemse leiders vragen al langer om erkenning, maar door de bouw van een controversiële toeristische trein krijgt de regering ook kritiek uit bepaalde inheemse hoeken.

Lees verder

Kregen Truiense burgemeester en haar familie vervroegde vaccinaties?

Truiens gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) vraagt de gouverneur om de vaccinatiecampagne in zijn stad te onderzoeken. Uit gelekte documenten blijkt dat burgemeester Veerle Heeren in maart een afspraak had voor haar vaccin, terwijl ze niet de juiste leeftijd had om die al te krijgen. Ook twee familieleden en enkele kabinetsmedewerkers konden midden maart al een prikje krijgen.

Lees verder

Live | Alle coronacijfers dalen, volg hier de laatste update

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België bevinden zich in een dalende lijn. Zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens en het aantal bijkomende besmettingen is afgenomen. Volg hier de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Ex-Balta-topper slaat toe in kunstgras

De tapijtgroep Victoria, geleid door de Vlaming Philippe Hamers (ex-Balta) koopt de tapijtgroep Eden, een directe concurrent van Balta in Nederland. Het is een ticket tot kunstgras in een sector waar ook de marktleider te koop staat.

Lees verder

Belastingaangifte gaat morgen van start

Met het openstellen van Tax-on-web, morgenmiddag, kunnen 7 miljoen belastingplichtigen beginnen aan de jaarlijkse aangifte van hun personenbelasting. Door de coronamaatregelen bevat het aangifteformulier achttien codes meer dan vorig jaar.

Lees verder

Rode Duivels mogen met selectie van 26 spelers naar EK

De Europese Voetbalconfederatie UEFA heeft, zoals verwacht, de uitbreiding van de selecties voor het komende EK voetbal aangekondigd. Daardoor kunnen de bondscoaches van de voor EURO 2020 gekwalificeerde landen niet langer 23, maar wel 26 spelers kunnen selecteren. Het EK begint op 11 juni. Tien dagen eerder moeten de selecties rond zijn.

Lees verder

Vrouw weet niet dat ze zwanger is en bevalt tijdens vlucht naar Hawaï

Een Amerikaanse vrouw is na slechts 29 weken zwangerschap bevallen van een gezonde zoon op een vlucht tussen de Amerikaanse stad Salt Lake City en het eiland Hawaï. Extra bijzonder is dat de vrouw niet wist dat ze zwanger was en dat er toevallig ook drie neonatale verpleegkundigen op de vlucht zaten. Een medepassagier filmde het hele gebeuren. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Voedingsdriehoek kijkt nu ook naar milieu

De voedingsdriehoek is uitgebreid met een component milieu. Blijkt dat gezond eten doorgaans beter is voor de planeet.

Lees verder

Britse mariniers enteren schip al vliegend met jetpacks

Leden van de Britse marine hebben drie dagen lang voor de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk oefeningen uitgevoerd met jetpacks. Die apparaten met straalmotoren moeten het mariniers mogelijk maken om schepen snel via het dek te enteren. Bekijk hoe ze dat doen in bovenstaande video.

Lees verder

Open VLD reanimeert discussie politieke vernieuwing

De Vlaamse liberalen lanceren een rist voorstellen om de particratie te temperen en zo de parlementaire democratie te versterken. Het wordt uitkijken of andere partijen in het verhaal willen meestappen.

Lees verder

Belgische overheidswebsites slachtoffer van 'zeer grootschalige' cyberaanval

Het netwerk van Belnet, de overheidsorganisatie die internettoegang levert aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten, wordt dinsdag geconfronteerd met een 'zeer grootschalige' DDoS-aanval. Dat bevestigt woordvoerster Davina Luyten.

Lees verder

EMA lanceert versnelde procedure voor Chinees vaccin

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft een versnelde procedure geopend om een eventuele markttoelating voor het coronavaccin van de Chinese producent Sinovac te bekijken, zo heeft het agentschap dinsdag meegedeeld.

Lees verder

Steun voor wetsvoorstel Geens, 'maar niet verengen tot pedagogische tik'

CD&V-Kamerlid Koen Geens wil 'het recht van een kind op een geweldloze opvoeding' verankeren in het Burgerlijk Wetboek. De voorbije jaren lag al meermaals een gelijkaardig voorstel op tafel, maar die werden nooit in een wet gegoten. Dit keer lijkt er wel meer consensus te bestaan onder de meerderheidspartijen.

Lees verder

Zwitserse diplomate dood aangetroffen in Teheran

In de Iraanse hoofdstad Teheran is een diplomate van de Zwitserse ambassade dood aangetroffen. De vrouw maakte maandagavond een dodelijke val van de zeventiende verdieping van een appartementsgebouw in het noorden van de stad, meldt een woordvoerder van de Iraanse hulpdiensten aan het persagentschap Isna.

Lees verder

MR-politicus aanwezig op La Boum 2, voorzitter Bouchez start tuchtprocedure

Een lokale MR-politicus bevindt zich in een moeilijk parket nadat bleek dat hij aanwezig was op 'La Boum 2', het evenement in het Brusselse Ter Kamerenbos dat zaterdag uitdraaide op een (nieuwe) veldslag met de politie.

Lees verder

VUB onderzoekt diefstal van spandoeken sans-papiers door Jong N-VA'ers

De Brusselse universiteit VUB onderzoekt de diefstal van spandoeken en vlaggen van sans-papiers die op de campus actie voeren. De aanleiding is een Whatsapp-dialoog die de nieuwssite Apache heeft gepubliceerd, waarin de voorzitter van de Jong N-VA-afdeling aan VUB de buit trots laat zien.

Lees verder

José Mourinho trekt weer naar Italië en wordt coach van AS Roma

José Mourinho zit vanaf volgend seizoen op de trainersbank van AS Roma. De Portugees volgt er zijn landgenoot Paulo Fonseca op.

Lees verder

Brusselse politie verdedigt optreden bij twee omstreden interventies

De Brusselse politie heeft meer uitleg gegeven bij twee omstreden interventies die plaatsvonden naar aanleiding van La Boum 2. Volgens heel wat mensen die de beelden zagen, was het politieoptreden onnodig gewelddadig, de agenten menen dat het gebruikte geweld in beide gevallen legitiem was.

Lees verder

Sociale partners krijgen hete aardappel deels terug op hun bord

Binnen de regering is er consensus om een eenmalige extraatje mogelijk te maken boven op de 0,4 procent. De vraag is vooral in hoeverre ze zelf daarvan de contouren vastlegt of de hete aardappel opnieuw bij de sociale partners legt.

Lees verder

Eerste insect voor menselijke consumptie goedgekeurd in EU

Er is voor het eerst een insect goedgekeurd voor menselijke consumptie in de Europese Unie. Op voorstel van de Europese Commissie hebben experts van de lidstaten ermee ingestemd om gedroogde gele meelworm als voedingsproduct toe te laten op de Europese markt.

Lees verder

Rukwinden slingeren vliegtuig tijdens landing heen en weer

Een vliegtuig van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is maandag in de problemen gekomen bij de landing in het Britse Bristol. Door het slechte weer met bijzonder hevige wind konden de piloten het toestel maar moeilijk onder controle houden. Bekijk de hachelijke landing in bovenstaande video.

Lees verder

Belgische landbouwer verplaatst 'vervelend paaltje' en verlegt zo Frans-Belgische grens

Een Waalse landbouwer die al jaren vloekte op de grenspaal die in zijn weg stond, heeft hem gewoon verplaatst en zo grens hertekend. Tot een diplomatieke rel heeft het niet geleid, maar Frankrijk eist het stuk grond wel terug.

Lees verder

Stunt op het gravel: Elise Mertens klopt specialiste Simona Halep na slopende driesetter

Elise Mertens heeft op het graveltoernooi van Madrid gestunt. De Limburgse klopte de nummer drie van de wereld, Simona Halep, in drie sets.

Lees verder

New Yorks driesterrenrestaurant schrapt vlees en vis van het menu: 'Op zoveel vlakken niet duurzaam'

Eleven Madison Park in New York, in 2017 nog verkozen tot beste restaurant ter wereld, kiest bij heropening resoluut voor een plantaardige keuken. 'We kunnen niet terug naar hoe we het voorheen deden.'

Lees verder

Jonathan Sacoor zet studies aan Amerikaanse universiteit stop na conflict rond World Relays

Jonathan Sacoor zet zijn studies aan de University of Tennessee in de Verenigde Staten stop. Dat meldden 'Het Laatste Nieuws' en 'Le Soir' dinsdag en is ondertussen bevestigd aan Belga.

Lees verder

Marc Laudet en Ashley Van de Velde veroordeeld tot levenslang

De jury van het Antwerpse assisenhof verklaarde maandagavond Ashley Van De Velde en Marc Laudet schuldig aan de roofmoord op Christine Lenaerts. Dinsdag werd bekend dat Laudet en Van de Velde veroordeeld zijn tot levenslang.

Lees verder

Politieagent in burger in elkaar geslagen door jongeren in Brussel

In Sint-Gillis is maandag een politieman in burger in elkaar geslagen door een grote groep jongeren, dat schrijft Bruzz en wordt ook bevestigd door de Brusselse politie.

Lees verder

Een coronapas discriminerend? Niet volgens de Denen

Een coronapaspoort hoeft niet tot discriminatie te leiden tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, bewijst Denemarken. Massale én gratis sneltests maken dat terrassen en restaurants er al weken bomvol zitten.

Lees verder

Vrees voor puinregen door Chinese raket die naar aarde terugvalt

De komende dagen dreigt puin van een Chinese draagraket op de aarde neer te storten. Ruimtevaartexperten hebben dinsdag gewaarschuwd voor een 'ongecontroleerde' terugkeer van de 20 ton zware raket in de atmosfeer.

Lees verder

Huiszoeking bij leverancier mondmaskers van regering

Het gerecht is binnengevallen bij de Luxemburgse ­leverancier die 15 miljoen mondmaskers aan ons land leverde.

Lees verder

EU stopt investeringsakkoord met China in de koelkast

De Europese Commissie doet voorlopig geen inspanningen meer om het investeringsakkoord met China goedgekeurd te krijgen in de EU.

Lees verder

Cyberaanval legt overheid en parlement lam: 'Geen gegevens gestolen, vooral heel vervelend'

Pas dinsdagavond kreeg de overheid de ­aanval op haar websites enigszins onder controle. ­'Gegevens werden niet gestolen. Het is vooral vervelend.'

Lees verder

De Bruyne met Manchester City naar finale Champions League

Manchester City trekt voor het eerst naar de finale van de Champions League. De Engelse topclub met Kevin De Bruyne in de rangen versloeg in de halve finales Paris Saint-Germain met 2-0.

Lees verder

Voetbalfans vs Grote Geld: 1-0 (ruststand)

Altijd wint het grote geld in de voetbalsport. Altijd. Straks weten we bijvoorbeeld wie dit jaar de Champions League finale speelt en ja hoor, het gaat weer tussen dezelfde miljardenclubs als altijd. De Champions League is dan ook de grootste voetbalcompetitie ter wereld. Maar heel even leek die nog voorbijgestoken te worden door een nog grotere competitie, enkel voor superploegen.

Lees verder

correcties & aanvullingen
Lees verder

Colruyt in Franstalig België 7 procent duurder dan in Vlaanderen

Colruyt blijft ­lokaal de goedkoopste supermarkt, maar de prijsverschillen tussen Vlaanderen en Franstalig België nemen toe.

Lees verder

Cijfers blijven dalen: gemiddeld minder dan 3.000 nieuwe coronabesmettingen per dag

De verschillende indicatoren voor de coronacrisis in België blijven verder dalen. Zo worden er intussen minder dan 3.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Dat blijkt woensdagmorgen uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Derek Chauvin vraagt nieuw proces na veroordeling voor dood George Floyd

Derek Chauvin, de ex-agent die twee weken geleden schuldig bevonden werd aan moord op George Floyd, heeft de rechter in Minneapolis om een nieuw proces gevraagd.

Lees verder

Kleinste vangst sinds 2000 voor Belgische vissers

De Belgische vissers hebben in 2020 de verdere terugval van de vangst niet kunnen vermijden. In kilo's werd er 5 procent minder gevangen, in euro's was er zelfs een daling met 8 procent.

Lees verder

Trump lanceert eigen platform na ban van sociale media

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft op zijn website een soort communicatieplatform gelanceerd dat hem in staat moet stellen digitaal contact te onderhouden met zijn aanhangers.

Lees verder

Miguel Wiels neemt afscheid van K3

Componist Miguel Wiels neemt afscheid van K3. Dat kondigt hij zelf aan op Instagram.

Lees verder

Grote cyberaanval achter de rug: 'Kan elke minuut herbeginnen'

Pas dinsdagavond rond 17 uur kreeg de overheid de ­aanval op haar websites enigszins onder controle. 'Het was een drukke nacht, een aanval van dergelijke omvang kan elke minuut herbeginnen', zei Dirk Haex, directeur van Belnet.

Lees verder

De stijlgeheimen van Helga Meermans: 'Een mooi figuur begint met een goede beha'

Het Belgische accessoiremerk Kaai lanceert een eerste samenwerking met de jonge Antwerpse ontwerpster Marie Martens en opent dit weekend een tweede boetiek, in de Brusselse Koningsgalerij. Dit zijn de stijlgeheimen van medeoprichtster en ontwerpster Helga Meermans.

Lees verder