Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 17 mei 2021

Knuffels, kussen en bloemen na podiumceremonie: is nieuwe liefde de weg naar succes voor Bernal?

HLN
Knuffels, kussen en bloemen na podiumceremonie: is nieuwe liefde de weg naar succes voor Bernal?
Is de liefde het geheime wapen van Egan Bernal? Sinds de Colombiaan in december de liefde gevonden heeft bij dierenarts Maria, gaat het crescendo met zijn vorm. Met het exploot van gisteren in de Giro als hoogtepunt. Een zege voor zijn Maria, die hem na de podiumceremonie opwachtte.
Lees verder

Studie WHO: lange werkuren kostten het leven aan 745.000 mensen in 2016
Overmatig werken kost jaarlijks het leven aan honderdduizenden mensen, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De eerste wereldwijde studie toont aan dat 745.000 mensen stierven aan een beroerte of hartproblemen door (te) lange werkuren in 2016.
Lees verder

Dossier rond Arco wordt in juni behandeld voor Brusselse ondernemingsrechtbank: waarover gaat het nu weer?
De rechtszaak die ruim 2.000 Arco-coöperanten hebben opgestart tegen meerdere Arco-vehikels, ex-Arco-topvrouw Francine Swiggers, de Belgische staat en Belfius, zal in juni behandeld worden door de Brusselse ondernemingsrechtbank. De zittingen zullen plaatsvinden op 9, 10, 17, 18 en 30 juni 2021, in de Justitia-site, in de voormalige NAVO-gebouwen in Haren.
Lees verder

Deze villa met Scandinavisch interieur gaat helemaal op in zijn landelijke omgeving
Deze bijna-energieneutrale villa in Kruisem gaat door zijn natuurlijke uitstraling helemaal op in de omgeving. Al is de echte blikvanger misschien wel de ruime bibliotheek die perfect aansluit bij het minimalistische Scandinavische interieur. De houtskeletwoning is bovendien zo luchtdicht geïsoleerd en afgewerkt dat die aan de passiefnorm voldoet. Bouwsite Livios mocht binnenkijken.
Lees verder

Elise Mertens is niet langer nummer 1 van de wereld in dubbelspel
Elise Mertens heeft slechts één week helemaal bovenaan de WTA-ranking in het dubbelspel gestaan. Op het gepubliceerde klassement moet ze haar koppositie afstaan aan de Française Kristina Mladenovic, ze is nu tweede. Ook op de enkelranglijst moet Mertens, 15de, een plaats inleveren.
Lees verder

Stijging in nucleaire activiteit in Tsjernobyl: "Radioactief afval smeult als as in barbecue"
Oekraïense wetenschappers hebben een stijging in nucleaire activiteit gemeten in de verwoeste kernreactor van Tsjernobyl in Oekraïne, nadat die eind 2016 opnieuw bedekt werd met een veiligheidsschild. Dat zeggen ze aan het wetenschappelijke tijdschrift Science. Ze onderzoeken nu of het probleem zich zal stabiliseren dan wel een moeilijke interventie vereist is om een explosie te voorkomen.
Lees verder

Oudste Australiër beweert dat kippenhersenen het geheim tot een lang leven zijn
De oudste Australiër Dexter Kruger, die enkele maanden geleden zijn 111de verjaardag vierde, beweert dat kippenhersenen hem al die tijd fris en monter hebben gehouden. "Je speelt ze binnen in één hap en ze zijn heerlijk", aldus de man.
Lees verder

LIVE GIRO. Nieuwe kans voor de sprinters in korte etappe, pakt Merlier tweede ritzege?
Dag tien in de Giro. Het peloton krijgt vandaag normaal gezien tijd om te bekomen van de bergetappe naar Campo Felice. In de korte etappe van 139 kilometer tussen L'Aquila en Foligno krijgen de sprinters wellicht een nieuwe kans. Zet Tim Merlier zijn ambities op de puntentrui kracht bij met een tweede ritzege? En gaat Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar de eerste rustdag? De renners gaan om 14u van start. Volg de tiende etappe hier LIVE.
Lees verder

Metro New York rijdt 1 jaar na sluiting door corona weer dag en nacht
Een van de bekendste metronetwerken ter wereld, die van New York City, laat zijn toestellen vanaf vandaag weer dag en nacht uitrijden. Een jaar geleden werd de nachtelijke dienstverlening op 6 mei stopgezet wegens de coronapandemie. 's Nachts moesten de metrostellen worden schoongemaakt.
Lees verder

4 op de 10 mannen krijgen ooit last van hun prostaat: wat zijn de symptomen? En wanneer loop je gevaar?
Alleen mannen hebben zo'n klein orgaantje. Groter dan een walnoot is het niet en de functie ervan is dan ook nog eens beperkt. In normale omstandigheden voelen of merken mannen trouwens niet dat ze dat orgaan hebben. "Pas als je er problemen mee krijgt, besef je dat je er één hebt", zegt Piet Hoebeke, topdokter, uroloog en professor aan het UZ Gent. Opmerkelijk: op erg hoge leeftijd heeft meer dan 80% van de mannen een (milde) vorm van prostaatkanker. Hij vertelt hoe je problemen herkent, wat de prognose is en wie het vaakst getroffen wordt.
Lees verder

Creatieve duizendpoot Gene Thomas zit niet stil: "Ik wil ook eens met mijn schilderijen naar buiten komen"
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: muzikant Gene Thomas. Vroeger was de zanger een echte avondmens, maar sinds de komst van zijn kinderen is hij elke dag vroeg uit de veren. Nu de lockdowns versoepelen, pikt hij zijn carrière weer op. Eerst met een eigen gin – een 'gin Thomas' – en in november met een groot concert in Antwerpen. "De jongste jaren kan ik beter loslaten. Mijn vader is gestorven op zijn 42ste. Dat is voor mij een les geweest."
Lees verder

Twee verdachten van La Boum geïdentificeerd na opsporingsbericht
In het onderzoek naar La Boum 1 zijn verschillende verdachten geïdentificeerd voor wie de politie een opsporingsbericht had verspreid. Dat meldt VRT NWS.
Lees verder

D'Onofrio en Bölöni naar Seraing? "Niet het minste contact"
Dat Emilio Ferrera FC Seraing zal verlaten is een gedeeld geheim dat deze week zal worden prijsgegeven. Al wil Mario Franchi, de voorzitter van de promovendus, dat nog niet gezegd hebben. "Het contract van Emilio loopt nog tot juni 2022. Zolang die verbintenis in onderling overleg niet voortijdig beëindigd wordt, is hij nog altijd onze coach."
Lees verder

Angst voor corona stijgt bij Songfestival-deelnemers: "We zijn alert en voorzichtig, maar het kan iedereen overkomen"
Nu bekend raakte dat er onder de Eurovisiesongfestival-deelnemers van Polen en IJsland coronabesmetting zijn vastgesteld, stijgt de angst bij de andere deelnemers op besmetting ook. "Ik vind dat alarmerend", vertelde Alex Callier (48) van Hooverphonic aan het ANP. Ook Malta en Roemenië blijven voorlopig in quarantaine in afwachting van hun coronatesten.
Lees verder

Praet of Vanaken? Saelemaekers of Chadli? De HLN-surfer heeft bepaald welke 26 spelers mee moeten naar het EK
Om 12u is het zover. Dan maakt Roberto Martínez zijn EK-voorselectie bekend. Hij zal ruim 30 namen selecteren. U was hem al een stapje voor en koos via onze poll welke 26 namen de definitieve selectie moeten halen op 1 juni. De keuzes van de HLN-surfer op een rijtje.
Lees verder

Praet of Vanaken? Saelemaekers of Chadli? Dit is de selectie van de HLN-surfers
Om 12u is het zover. Dan maakt Roberto Martínez zijn EK-voorselectie bekend. Hij zal ruim 30 namen selecteren. U was hem al een stapje voor en koos via onze poll welke 26 namen de definitieve selectie moeten halen op 1 juni. De keuzes van de HLN-surfer op een rijtje.
Lees verder

Haaien gebruiken magnetisch veld van aarde als gps
Haaien hebben een intern navigatiesysteem, zoals een gps. Ze gebruiken de magnetische krachten van de aarde om lange afstanden nauwkeurig af te leggen, beweren wetenschappers van de universiteit van Florida, Verenigde Staten.
Lees verder

Belgische elektriciteitsfactuur blijft hoog uitvallen in vergelijking met buurlanden
Belgische gezinnen betalen in vergelijking met onze buurlanden een hoge elektriciteitsfactuur. Dat blijkt uit een vergelijkende studie die belastingadviseurbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft uitgevoerd op vraag van de verschillende energieregulatoren in ons land. Voor aardgas scoort ons land wel een stuk beter.
Lees verder

Waarom deze doodgewone auto in 34 jaar minder dan duizend kilometer heeft gereden
De Mercedes E-Klasse uit 1987 is op zich geen auto met een verzamelaarsstatus. Tenzij de kilometerstand absurd laag is, zoals bij deze 230 E. De teller van deze Mercedes geeft exact... 995 kilometer aan. Jawel, deze auto van 34 jaar oud is spiksplinternieuw.
Lees verder

Baas drukste luchthaven ter wereld: "Er is geen alternatief voor vaccinatiepaspoort"
De luchthaven van Dubai kent het drukste internationale reisverkeer ter wereld. De CEO, Paul Griffiths, heeft zich nu uitgelaten over het veelbesproken vaccinatiepaspoort. Voor hem is het de enige manier om reizen naar het buitenland weer massaal toe te staan. "Er is geen alternatief", meent Griffiths.
Lees verder