Doorgaan naar hoofdcontent

‘Ik verlang ook naar vrijheid, maar ga nog niet op terras zitten’

'Ik verlang ook naar vrijheid, maar ga nog niet op terras zitten'

Hoofdverpleegkundige Isabelle Persoons, die de covid-afdeling van het AZ Jan Palfijn Gent leidt, kreeg donderdagavond een speciale zorgaward uit handen van premier De Croo, die daarmee de hele zorgsector wilde bedanken. 'Dit was teamwerk. Ook de poetshulp was onmisbaar.'

Lees verder

Ian, de man die nooit iets te verliezen had

Ian Van den Bonne (45) had geen fijne jeugd. Leek gedoemd om van het rechte pad af te dwalen, en dat gebeurde ook. 'En dan?', reageerde hij keer op keer. Niets of niemand kon hem iets schelen, want ach, hij had tóch niets te verliezen. Tot dat op een dag veranderde…

Lees verder

Coronavaccin draagt maar weinig bij aan resultaat AstraZeneca

Farmagigant AstraZeneca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar dubbel zoveel wint geboekt als in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is echter vooral te danken uit inkomsten uit kankerbehandelingen, en niet aan het coronavaccin. Dat blijkt maar voor een klein deel van de inkomsten van het bedrijf verantwoordelijk te zijn.

Lees verder

Live | 'Langeverwachte en welverdiende daling is ingezet'

'De coronacijfers zijn voorzichtig hoopgevend. Alle indicatoren gaan in dalende lijn', zegt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. 'Een langverwachte en welverdiende daling is ingezet. Het vaccin helpt en ook velen die de maatregelen nog altijd ter harte nemen.' U kan de persconferentie hierboven live volgen.

Lees verder

Drone smelt weg boven uitbarsting IJslandse vulkaan

Fotograaf Bjorn Steinbekk vloog met zijn drone al verschillende keren over de IJslandse vulkaan Fagradalsfjall, die op 19 maart begon uit te barsten. Boven een vulkaan vliegen is natuurlijk niet evident wanneer lava van minstens 700 graden Celsius de lucht in wordt gespuwd. Maar wat gebeurt er als je te laag vliegt? Steinbekk heeft het jammer genoeg zelf ondervonden.

Lees verder

Geviseerde schepen Ait Daoud over zaak-El Kaouakibi: 'Ik sta recht in mijn schoenen'

Voormalig Antwerps schepen van Jeugd en huidig schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) ontkent dat Let's Go Urban een voorkeursbehandeling zou hebben gekregen. 'Verontwaardiging en boosheid wisselden elkaar geregeld af over wat ik allemaal las in de pers', zegt Ait Daoud in een interview met Gazet van Antwerpen.

Lees verder

19-jarige bekent moord in Tielt, maar motief blijft onduidelijk

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 19-jarige Tieltenaar met een maand verlengd op verdenking van moord. Dat bevestigt zijn raadsman Randall Huysentruyt. De verdachte heeft bekentenissen afgelegd, maar zijn motief blijft onduidelijk.

Lees verder

Olivier Deschacht hangt voetbalschoenen aan de haak

Olivier Deschacht (40) heeft een punt gezet achter zijn carrière als profvoetballer. Dat maakte de centrale verdediger vandaag bekend. Deschacht twijfelde al langer over zijn toekomst, maar hakte vandaag, niet toevallig na de laatste training van het seizoen bij Zulte Waregem, de knoop door.

Lees verder

Bewolkt maar grotendeels droog weekend in vooruitzicht

Het is vrijdagnamiddag nog wisselend tot zwaarbewolkt, met vooral in het westen en in het centrum van België kans op enkele buien. Aan zee overheerst de zon. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden. Tijdens de avond en nacht kan er nog een bui vallen. Nadien wordt het droog met brede opklaringen en later kans op nevel of mist. De minima variëren van -4 tot +5 graden, zo verwacht het KMI.

Lees verder

Vlaamse regering schrapt opkomstplicht bij lokale verkiezingen

De Vlaamse regering heeft vrijdag definitief het licht op groen gezet voor een grondige hervorming van de lokale democratie. Bij de volgende lokale verkiezingen zal er geen opkomstplicht meer zijn en de invloed van de lijststem zal verdwijnen.

Lees verder

Koninklijke serres gaan deels open voor publiek

De koninklijke serres van Laken gaan dit jaar van 13 mei tot en met 6 juni open voor het publiek. Dat is een maand later dan gewoonlijk. Reserveren is wel verplicht, en de kleinere serres blijven dicht.

Lees verder

Toeristen weer welkom in Frankrijk vanaf juni

Tegen eind juni wil Frankrijk alle lockdownmaatregelen beëindigen. Maandag starten onze zuiderburen met de afbouw van de maatregelen en dat verloopt in vier stappen. Vanaf 9 juni zijn ook buitenlandse toeristen welkom, als ze een vaccinatiepaspoort op zak hebben.

Lees verder

Netwerk Navalny krijgt label 'extremistische organisatie' opgeplakt

De Russische politie heeft vrijdag een prominente advocaat opgepakt die de organisaties van de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexej Navalny verdedigt. Het netwerk van de opposant is nu ook toegevoegd aan de lijst van 'extremistische en terroristische' organisaties.

Lees verder

Politie lanceert opsporingsbericht voor aanwezigen La Boum

Onderzoekers willen vier aanwezigen van de uit de hand gelopen bijeenkomst in het Ter Kamerenbos van 1 april identificeren. Om hen op te sporen zijn hun foto's verspreid. Wat er hen mogelijk ten laste wordt gelegd, is niet meegedeeld.

Lees verder

Loondebat luidt heetste Dag van de Arbeid in jaren in

Nu de regering zich zelf over de lonen moet buigen, komt het kookpunt steeds dichterbij. PS-voorzitter Paul Magnette draait het gas vol open. 'Als de regering niet tot een akkoord komt, is het sociale oorlog.'

Lees verder

'Apple misbruikt macht tegenover Spotify', zegt EU

Nadat ze Apple eerder in het vizier nam voor 'illegale staatssteun in Ierland', trekt EU-commissaris Margrethe Vestager opnieuw ten strijde. 'De grote machtspositie van Apple kan niet onbeteugeld blijven.'

Lees verder

65-meter lange kern van maanraket komt aan op Nasa-basis

Een belangrijk onderdeel van Nasa's Artemis-maanraket is dinsdag aangekomen op het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat Florida. Na een succesvolle test op het Stennis Space Center in Mississippi begon de kerntrap aan zijn boottocht naar Merrit Island. In dit onderdeel zit onder andere het 'brein' van de maanraket.

Lees verder

België krijgt er twee à drie gascentrales bij

De komende jaren worden in ons land twee à drie nieuwe gascentrales gebouwd. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. De nieuwe gascentrales moeten er voor zorgen dat het licht blijft branden als in 2025 de kerncentrales sluiten, en dat ons land de overstap naar hernieuwbare energie kan maken.

Lees verder

Duizenden kaketoes palmen Australische wijk in: 'precies een scène uit Hitchcock-film The birds'

Een wijk in het oosten van New South Wales werd dinsdag opgeschrikt door duizenden kaketoes. Een 'invasie van papegaaien' klinkt misschien niet meteen angstaanjagend, maar volgens de inwoners zijn deze vogels niet bepaald vredelievend. Ze maken enorm veel lawaai en trekken zich weinig aan van de mensen die er wonen.

Lees verder

Eerste van 12.000 laptops voor magistraten toegekomen

Dankzij Europees relancegeld krijgen alle magistraten dit en volgend jaar nieuwe laptops, een investering van 13 miljoen euro. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam vanmiddag de 3.500 stuks in ontvangst.

Lees verder

Conner Rousseau blijft bij zijn standpunt: 'Geen deftige opslag voor werknemers, dan ook niet voor aandeelhouders'

In zijn speech aan de vooravond van 1 mei, die werd uitgezonden op de socialemediakanalen van de partij, haalt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau opnieuw het verhitte loondebat aan. 'Als je mee de handen uit de mouwen steekt en bijdraagt aan succes, dan moet je daar altijd een beloning voor krijgen.'

Lees verder

Marc Soler slaat dubbelslag in derde etappe Ronde van Romandië

De Spanjaard Marc Soler (Movistar) heeft de derde rit in lijn in de wielerronde van Romandië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Hij neemt de leiderstrui in Zwitserland over van de Australiër Rohan Dennis (Ineos-Grenadiers), die de proloog had gewonnen en vrijdag ten val kwam.

Lees verder

Wat is er open op 1 mei en wat niet? Zo staat u niet voor een gesloten deur

Het is zaterdag 1 mei, Dag van de Arbeid. Dat betekent dat de meeste winkels gesloten zijn. Overheidsbedrijven en banken zijn sowieso dicht. En er is geen krant. Kijk hier waar u wel of niet terecht kan.

Lees verder

De Croo over La Boum 2: 'Valstrik om zaken fout te doen lopen'

Premier Alexander De Croo en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden doen een ultieme oproep om zaterdag niet af te zakken naar het illegale evenement La Boum 2 in Brussel. 'Men probeert een valstrik te creëren om de zaken fout te doen lopen. Dan zijn we daar allemaal het slachtoffer van', zei De Croo vrijdag na afloop van de ministerraad.

Lees verder

Vaccinatiegraad van 90 procent bij 65-plussers wordt dit weekend gehaald

Dit weekend zal Vlaanderen bij de 65-plussers de vaccinatiegraad van 90 procent hebben bereikt. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijdag aangekondigd tijdens een persbriefing van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Wanneer wordt u gevaccineerd? Tool geeft meer duidelijkheid over de datum van uw vaccinatie

Op het wekelijkse persmoment rond de vaccinatiestrategie in ons land heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid een nieuwe tool voorgesteld waarmee u een idee krijgt wanneer u gevaccineerd zou kunnen worden. De tool is gebaseerd op de huidige planning en geeft aan wat de datum van de eerste en tweede prik zou kunnen zijn.

Lees verder

Russische sancties tegen acht Europese politici

Rusland legt acht Europese functionarissen, onder wie politici van de Europese Unie, een inreisverbod op als vergelding voor Europese sancties tegen vier Russen in maart. Het gaat onder anderen om vicevoorzitter Vera Jourova (Justitie) van de Europese Commissie en David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement.

Lees verder

Nasa verlengt missie van Marshelikopter Ingenuity

De minihelikopter Ingenuity zal veel langer op Mars rondvliegen dan oorspronkelijk gepland. De missie, die oorspronkelijk ongeveer dertig dagen zou duren, is met nog eens dertig dagen verlengd. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Lees verder

Kasper Asgreen tot eind 2024 bij Deceuninck-Quick-Step: 'Nog meer klassiekers winnen'

De Deen Kasper Asgreen heeft zijn contract bij Deceuninck-Quick-Step verlengd. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen blijft tot eind 2024 bij het team van Patrick Lefevere.

Lees verder

Belgische meisjes pakken brons in teamfinale tumbling op EK

Op de Europese kampioenschappen trampoline en Tumbling hebben Tachina Peeters, Evi Milh en Laura Vandevoorde vrijdag in het Russische Sochi brons veroverd in de teamfinale tumbling. Het was al van 1993 geleden dat er een Belgisch meisjesteam deelnam aan het EK tumbling.

Lees verder

Antwerp verliest tweede plaats aan Genk, dat op de valreep revanche pakt

De Champions' play-offs konden zich geen betere opener wensen. Antwerp en Genk maakten er meteen een spektakelstuk van. De Great Old kocht er echter niks mee. Het gaf een 2-1-voorsprong nog uit handen tegen de Limburgers, die zo revanche namen. Genk wipt door deze zege naar de tweede plaats, op zeven punten van leider Club Brugge dat zondag kan uitlopen als het wint tegen Anderlecht.

Lees verder

Ongehoord | 'In de politiek kan het soms helpen om dingen te vergeten'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames zakt onder de 200 per dag

De voorbije week zijn er gemiddeld 197,6 covidpatiënten per dag opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een daling van 16 procent in vergelijking met een week eerder. Het is al 22 maart geleden dat het gemiddeld aantal opnames onder de 200 per dag lag.

Lees verder

Weerbericht | Bewolkt maar grotendeels droog weekend

Zaterdag wordt het wisselend bewolkt, maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima schommelen van 10 tot 14 graden, meldt het KMI. Ook zondag is het wisselend bewolkt, maar komen er geleidelijk brede opklaringen vanaf het westen.

Lees verder

Congo roept noodtoestand uit in twee provincies wegens geweld

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft de noodtoestand uitgeroepen in Noord Kivu en Ituri. De twee provincies worden getroffen door geweld van gewapende groepen, die burgers massaal vermoorden.

Lees verder

Rapport concludeert dat Maradona 'ontoereikende zorg' kreeg

'Diego Maradona heeft ontoereikende medische zorg ontvangen en heeft voor zijn overlijden lang geleden.' Tot dat besluit kwam een medisch panel van twintig experts, dat de dood van het voetbalicoon op 60-jarige leeftijd onderzocht.

Lees verder