Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 28 mei 2021

Haatzaaien of een mening? Voorpost-kwartet veroordeeld na anti-islamspandoek

Haatzaaien of een mening? Voorpost-kwartet veroordeeld na anti-islamspandoek
De correctionele rechtbank heeft vier leden van de Vlaams-nationalistische beweging Voorpost veroordeeld. Het kwartet ging met de spandoekactie 'Stop islamisering' te ver en zette aan tot haat en geweld, luidt het vonnis. 'Een regelrechte aanval op de vrije meningsuiting', vindt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.
Lees verder

Rouwverlof uitgebreid van drie naar tien dagen: 'Rouwen is een basisrecht'
De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vandaag unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel dat het rouwverlof uitbreidt van drie naar tien dagen. Nabestaanden zullen die dagen flexibel kunnen opnemen, binnen het jaar na het overlijden. De tekst moet nog langs de plenaire Kamer passeren alvorens de uitbreiding een feit is.
Lees verder

Hebben we onze handen al die tijd voor niks gewassen?
Kan je ziek worden door een besmette winkelkar of liftknop aan te raken? Wellicht niet, zeggen steeds meer wetenschappers. Nederland paste al de communicatie hierover aan. In ons land blijft men liever voorzichtig.
Lees verder

Wat kunnen we precies verwachten van de eenmalige reünie van 'Friends'?
Donderdag is het zover: Friends, de populairste sitcom uit de televisiegeschiedenis, keert terug. Of even toch. Maar wat gaan we te zien krijgen in 'The One Where They Get Back Together'? Hoeveel krijgen de acteurs betaald voor hun medewerking? En wat met de geldmachine achter de comeback? Een overzicht.
Lees verder

Daar is het inflatiespook weer, en dat zult u als consument merken
De rente op de financiële markt stijgt en uw boodschappenmandje is duurder geworden. Maakt de inflatie haar rentree op de bühne? En wat betekent dat?
Lees verder

Senne Guns, het geheime wapen van 'Popquiz': 'Misschien moet ik me eens op één ding concentreren'
De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk moest de ster van het VTM-programma Popquiz worden. Maar met de laatste rechte lijn in zicht eist huisband-frontman Senne Guns steeds nadrukkelijker zijn plek in de schijnwerpers op.
Lees verder

Nachtwinkels zien licht in het donker: 'Eindelijk kunnen we straks weer ons ding doen'
Nachtwinkels worden weer nachtwinkels. Vanaf 9 juni mogen ze tot half twaalf openblijven én alcohol verkopen. De opluchting is groot, en niet alleen bij de uitbaters. 'Sommigen namen bier mee zonder dat we het zagen.'
Lees verder

Waarom Berlijn een geliefd ballingsoord voor gevluchte activisten is
Duitsland is een toevluchtsoord voor activisten uit het Midden-Oosten en Rusland, want het land presenteert zich internationaal als een voorvechter van mensenrechten. Met name Berlijn, met zijn rebelse karakter, is in trek.
Lees verder

Wat covid-19 kan aanrichten tussen de oren: 'Een van mijn patiënten kreeg psychoses'
Angst, depressie, psychoses: voor een minderheid van de patiënten hoort het bij de nasleep van een coronadiagnose. Aan de prestigieuze Oxford University onderzoekt de Belg Maxime Taquet wat het virus doet tussen de oren.
Lees verder

Regering verhoogt verkeersboetes: overtreding wordt 9 tot 25 euro duurder
Alle strafrechtelijke boetes, van snelheidsovertredingen tot geldstraffen opgelegd door de rechter, gaan met 9 of 25 euro omhoog. Dat staat in een wet die tot nu toe onder de radar bleef, maar gisteren goedgekeurd werd in de Kamercommissie ­Justitie. Dat bericht De Standaard vandaag.
Lees verder

Live - Beke: 'Jongeren die Johnson & Johnson-prik willen, moeten die toch kunnen krijgen'
In België en de rest van de wereld worden de strenge maatregelen tegen het coronavirus stelselmatig versoepeld. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Erika Vlieghe over bedreigingen: 'Het zou overmoedig zijn te zeggen dat ik niet angstig ben'
Al sinds het begin van de pandemie krijgen de corona-experts heel wat bagger, haatmails en zelfs bedreigingen over zich heen. Viroloog Marc Van Ranst leeft momenteel zelfs ondergedoken met zijn gezin. Ook infectiologe Erika Vlieghe krijgt het soms zwaar te verduren: 'Het zou een beetje overmoedig zijn om te zeggen dat ik daar niet angstig over ben.'
Lees verder

Nieuwe zoekactie naar Jürgen Conings: politie en leger opnieuw bijeen in Park Hoge Kempen
Er is opnieuw een zoekactie bezig in het Nationaal Park Hoge Kempen, waar vorige week dinsdag het voertuig van de gewapende militair Jürgen Conings werd teruggevonden. Dat meldt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters op Twitter en is door het parket bevestigd aan VRT NWS.
Lees verder

▶ Echtgenote van Petra De Sutter: 'Ik had liever gehad dat ze geen minister was geworden'
Als eerste transpersoon die minister werd in Europa is Petra De Sutter (57) voor velen een voorbeeld, maar voor haar eigen echtgenote had dat niet gehoeven. 'Ik had liever dat ze geen minister was geworden', gaf Claire Vanhoutte toe in een aflevering van Eén-programma Buurman, wat doet u nu?.
Lees verder

Play-zenders ruilen Champions voor Europa League
De Play-zenders veranderen het geweer van schouder op voetbalgebied. De komende drie jaar zullen er niet langer wedstrijden uit de Champions League te zien zijn, wel matchen uit de Europa League en de gloednieuwe Europa Conference League.
Lees verder

'We staan op een historisch kantelpunt: als we niets doen, creëren we een verloren generatie'
Het Rijk der Vrijheid breekt eindelijk aan, maar aan de horizon doemen donkere wolken op. Na de zomer dreigt een faillissementengolf, oncologen verwachten extra kankerdoden door laattijdige diagnoses, en kinderen hikken aan tegen een historische leerachterstand. Toch ontpoppen economen Peter De Keyzer en Koen Schoors zich niet tot onheilsprofeten. Op de ruïnes van de crisis kan een beter België worden gebouwd, zeggen ze.
Lees verder

Slachtoffer voor twee derde zelf verantwoordelijk voor aanrijding door Johan Vansummeren: 'Ze had daar niet mogen staan'
Zeven jaar nadat een toeschouwster tijdens de Ronde van Vlaanderen in Wielsbeke werd aangereden door wielrenner Johan Vansummeren, heeft de rechter beslist dat zowel de vrouw zelf als organisator Flanders Classic schuld dragen aan het ongeval. Dit gebeurde er precies.
Lees verder

De 20ste-eeuwse dictator Loekasjenko weet zich geen raad met het 21ste-eeuwse medium Nexta
Het Wit-Russische nieuwskanaal Nexta is dictator Loekasjenko een doorn in het oog. Zodanig dat hij het brandmerkte als 'extremistische' organisatie en een vliegtuig met oud-hoofdredacteur Raman Pratasevitsj aan de grond dwong om de 26-jarige journalist te arresteren. Wat is Nexta?
Lees verder

Ontmijningsdienst: 'Kans op hevige brand en ontploffingen in auto Conings was niet uitgesloten'
In het Nationaal Park Hoge Kempen vindt sinds 8 uur een nieuwe zoekactie plaats in het onderzoek naar terreurverdachte Jürgen Conings. Naast opnieuw honderden agenten en militairen zoekt ook de Cel Vermiste Personen mee. Uit het technisch verslag van ontmijningsdienst DOVO blijkt dat er wel degelijk kans was op een hevige brand met bijkomende ontploffingen.
Lees verder

Meer dan 400 agenten en militairen hervatten speurtocht: 'We gaan ervan uit dat Conings nog in leven is'
In het Nationaal Park Hoge Kempen vindt sinds 8 uur een nieuwe zoekactie plaats in het onderzoek naar terreurverdachte Jürgen Conings. Naast opnieuw honderden agenten en militairen zoekt ook de Cel Vermiste Personen mee. 'We gaan ervan uit dat de betrokkene nog in leven is', liet het federaal parket weten op een persconferentie ter plaatse.
Lees verder

▶ Kijk live - Nieuwe zoekactie naar Jürgen Conings: parket geeft tekst en uitleg op persconferentie
In het Nationaal Park Hoge Kempen vindt een nieuwe zoekactie plaats in het onderzoek naar terreurverdachte Jürgen Conings. Dat melden Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters op Twitter en het federaal parket. Om 12 uur geeft het parket een persconferentie, die u hieronder live kunt volgen.
Lees verder

NMBS kondigt reservatiesysteem voor treinen naar de kust aan: zo gaat het in zijn werk
Een plekje reserveren op een trein naar de kust? Vanaf deze zomer maakt de NMBS het mogelijk. Op weekenddagen worden er daarvoor twintig extra treinen ingelegd, op weekdagen acht. Reserveren kost 1 euro.
Lees verder

NMBS legt deze zomer treinen met reservatie in naar de kust: zo gaat het in zijn werk
Een plekje reserveren op een trein naar de kust? Vanaf deze zomer maakt de NMBS het mogelijk. Op weekenddagen worden er daarvoor twintig extra treinen ingelegd, op weekdagen acht. Reserveren kost 1 euro.
Lees verder

Van Ranst nadat hij Jürgen Conings-aanhangers uitdaagt in Telegram-groep: 'Ik ga mijn communicatie niet aanpassen, integendeel'
Viroloog Marc Van Ranst is in de nacht van dinsdag op woensdag opgedoken in een groep van aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings op Telegram. Dat ontdekte VRT NWS. De viroloog reageerde intussen zelf op Radio 1: 'Het is niet omdat ik in een safehouse zit, dat ik me monddood laat maken.'
Lees verder

Mooi weer op komst: volgende week temperaturen rond 25 graden
Donderdag wisselen wolken en opklaringen elkaar af. In de namiddag vallen er lokaal nog enkele buien, vooral dan ten zuiden van Samber en Maas. In vele streken blijft het echter droog. Aan zee wordt het vaak zonnig. Volgende week krijgen we veel zon en wordt het mogelijk zomers warm.
Lees verder

Live - Drempel voor versoepelingen gehaald: minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg
In België en de rest van de wereld worden de strenge maatregelen tegen het coronavirus stelselmatig versoepeld. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

'Intelligente mensen moeten meer kinderen maken, als tegengewicht voor de domkoppen die zich als gekken voortplanten'
Het zou zomaar kunnen dat Het leven en hoe het te leiden het boek is waar u op zit te wachten – tenminste als u bereid bent Humo-journalist en schrijver Serge Simonart (60) als de gids in uw leven te omarmen. Vijf kilo inzichten en observaties noteerde hij gedurende 42 jaar op kaartjes, om die nu samen te vatten in vierhonderd bladzijden vol wijsheden.
Lees verder

Tienduizenden Britten onnodig gestorven? 'Schade voor Boris Johnson lijkt mee te vallen'
De Britse premier Boris Johnson zou 'ongeschikt zijn voor het ambt' en tienduizenden mensen zouden onnodig gestorven zijn aan corona. Dat verklaarde ex-topadviseur Dominic Cummings woensdag tijdens een zeven uur durend verhoor voor een parlementaire commissie. Komt Johnson hierdoor in de problemen? We bellen met correspondent Patrick van IJzendoorn in Londen.
Lees verder

Marc Van Ranst laat ook onze noorderburen niet onberoerd: 'Ik denk dat we wat jaloers zijn op hem'
Met de dood bedreigd worden en vanuit een safehouse twitterend coronasceptici terechtwijzen: in Nederland kijken ze met grote ogen naar Marc Van Ranst. Toch ontvangt de viroloog ook bedreigingen van over de grens. Hoe kan een Belgische academicus zo'n polariserend effect hebben? 'Verbale bedreigingen zijn hier een nieuwe vorm van communiceren geworden.'
Lees verder

Superrijken maken dankzij privéjet al weer meer vluchten dan de gewone sterveling
De markt voor privévluchten in Europa heeft zich sneller hersteld van de coronacrisis dan de 'gewone' luchtvaart. Terwijl Jan Modaal zijn zomervakantie in het water zag vallen, vlogen de superrijken in augustus 2020 alweer net zo vrolijk rond als voor de virusuitbraak. Dat heeft de Britse milieu-organisatie Transport & Environment berekend.
Lees verder

Nu ook Pfizer- en AstraZenecaleveringen naar beneden bijgesteld, planningstool offline wegens toenemende onzekerheid
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft zijn eigen planningstool om te berekenen wanneer je ongeveer je coronavaccin zou krijgen, offline gehaald. Reden is de toenemende onzekerheid rond toekomstige leveringen van nieuwe dosissen, waar nu zelfs het 'trouwe werkpaard' Pfizer niet aan blijkt te ontsnappen. Ook over AstraZeneca heerst er veel bezorgdheid.
Lees verder

Premier De Croo haalt uit naar Vlaams Belang en N-VA: 'Haatspraak is geen mening'
Tijdens de plenaire zitting van de Kamer heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) deze namiddag uitgehaald naar het Vlaams Belang, onder meer omdat de partij vorige week stil bleef over de vlucht van Jürgen Conings. 'Soms zegt zwijgen meer dan spreken. Dat was vorige week zeer, zeer duidelijk', zei De Croo. Ook N-VA kreeg lik op stuk.
Lees verder

Voka: 'Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven'
Nu het economische leven stilaan weer op gang komt, willen heel wat Vlaamse bedrijven nieuwe mensen aanwerven, maar het is een grote uitdaging om geschikt personeel te vinden. Dat blijkt uit een enquête bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. De werkgeversorganisatie roept regeringen daarom op om werk te maken van een activeringsbeleid en noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen op maat van elke regio door te voeren.
Lees verder

'U draagt bij aan de normalisering van extreemrechts': kritiek op UGent-rector Van de Walle
'U draagt bij aan de normalisering van extreemrechts[...] u moet net een dam zijn tégen die toenemende normalisering.' Dat schrijven academici van de UGent en andere universiteiten in een open brief, gericht aan UGent-rector Rik Van de Walle. Die laatste had op Twitter Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de hand gereikt.
Lees verder

Aantal moorden in Zweden piekt: vooral twintigers moeten het ontgelden
Het moordcijfer in Zweden is in de afgelopen twintig jaar zo fors gestegen, dat het hoger is dan in de meeste andere landen in Europa. Vooral het aantal moorden met wapens is flink toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Zweedse raad voor misdaadpreventie Brå dat in opdracht van de regering werd uitgevoerd.
Lees verder

Op de Rode Duivels is het nog even wachten, maar het EK Marketing is alvast begonnen
Rood bier, Duivelsburgers of -chips: nu het Europees kampioenschap voetbal eraan komt, trekt ook de marketingmachine rond de Rode Duivels zich weer op gang. Maar brengen die campagnes eigenlijk iets op?
Lees verder

De Koningin Elisabethwedstrijd: ingestudeerd elegant masturberen voor de mensenmassa
Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano.
Lees verder

Voor het eerst in 200 jaar weer bier gebrouwen in abdij Grimbergen: 'Straks valt minstens één van onze brouwsels in de prijzen. Wedden?'
Groot nieuws uit de Belgische bierwereld. Voor het eerst in ruim 200 jaar wordt er opnieuw bier gebrouwen in de historische abdij van Grimbergen, nabij Brussel. In de brouwketels van de nagelnieuwe microbrouwerij: geen alom bekende Grimbergen Blond, Dubbel of Tripel, maar drie nieuwe bieren. Dat ze weer mogen brouwen doet de paters – de abdij telt nog een vijftiental kloosterlingen - glunderen. 'Straks valt minstens één van onze brouwsels in de prijzen. Wedden?'
Lees verder

Alle ogen opnieuw op Ter Kamerenbos: tegelijk grote betoging van 'coronasceptici' én La Boum 3
De organisatie 'Europeans United' haalt zaterdag bekende 'coronasceptici' van over heel Europa naar Brussel voor een grote betoging in het Ter Kamerenbos. De politie zet zich schrap.
Lees verder

Moet Minoes dringend op dieet? Eerste obesitaskliniek voor huisdieren in België opent de deuren
Waggelt uw kat door het huis? Of korten uw wandelingen in naargelang de hond uitzet? Dan bent u niet alleen. Omdat maar liefst een op de twee huisdieren in België kampt met overgewicht, richtte de UGent een obesitaskliniek op voor katten, honden en paarden.
Lees verder

Komt coronavirus dan toch uit Chinees lab? Amerikaans president Joe Biden wil nu wél onderzoek
Vooraanstaande wetenschappers slaan erover aan het twijfelen en de Amerikaanse president Joe Biden wil er een nieuw onderzoek naar: de omstreden theorie dat covid-19 uit een Chinees laboratorium is ontsnapt duikt weer op, maar dan in een genuanceerd jasje.
Lees verder

Jürgen Conings blijft spoorloos: zoektocht Nationaal Park Hoge Kempen wordt gestaakt
De zoekactie in het Nationaal Park Hoge Kempen naar de gewapende militair Jürgen Conings heeft opnieuw niets opgeleverd donderdag. Naast honderden agenten en militairen zocht ook de Cel Vermiste Personen mee vandaag.
Lees verder

Hoe inlichtingendienst ADIV blunderde: er is meer aan de hand dan personeelstekort
De militaire inlichtingendienst ADIV heeft geblunderd in de opvolging van Jürgen Conings. Een aanslepende machtsstrijd binnen de geheime dienst en een zwaar personeelstekort lijken deel van de verklaring, maar er is meer.
Lees verder

Zomer van vrijheid staat voor de deur: minder dan 500 covidpatiënten op intensieve zorg
Er liggen minder dan 500 coronapatiënten op intensieve zorg, meldt Sciensano. De teller staat momenteel op 491, het laagste cijfer sinds 14 maart. Dinsdag lagen er nog 508 coronapatiënten op de IC-afdelingen. Nu we weer onder de kaap van 500 duiken, staat de zomer van vrijheid voor de deur, aangezien dat een van de voorwaarden was om op 9 juni verder te kunnen versoepelen.
Lees verder

Spanning over vakantieplanning stijgt nu vaccinatie vertraging oploopt
Hoe meer onzekerheden in de vaccinatiecampagne, hoe groter de zenuwachtigheid wordt bij heel wat Vlamingen. De kans dat de tweede prik pal in hun vakantie valt, wordt namelijk groter. En dat merken ze in de vaccinatiecentra.
Lees verder

Het is intussen een vertrouwd patroon: als Van Ranst spreekt, piekt de bloeddruk van menig Vlaming
Al van lang voor de coronacrisis jaagt viroloog Marc Van Ranst rechts Vlaanderen de kast op met zijn cassante communicatie. Maar steeds vaker wordt de vraag gesteld: zou het gezicht van het diep polariserende coronabeleid niet beter wat vaker de luwte opzoeken? Hijzelf vindt: 'Ik laat me niet de mond snoeren, anders wint de intimidatie.'
Lees verder

'Er komen nog meer Jürgens aan': cultuurwetenschapper Ico Maly
Een dolgedraaide eenzaat? Volgens cultuurwetenschapper Ico Maly (42) is de zaak-Jürgen Conings nog maar een voorproefje van de rechts-extremistische dreiging die op ons afkomt. 'Ik zie helaas niet meteen een positief einde.'
Lees verder

Leerkrachten weten niet hoe ze moeten omgaan met armoede in de klas
Vlaamse leerkrachten zijn onvoldoende gewapend om een antwoord te bieden op armoedesituaties in de klas. Een meerderheid weet niet eens hoeveel een schooljaar op hun school kost.
Lees verder

Coronacijfers blijven goede kant uitgaan, nog 491 patiënten op intensieve zorg
Sinds donderdag liggen minder dan 500 coronapatiënten op intensieve, een belangrijke drempel voor versoepelingen. Ook vandaag blijven de coronacijfers de goede kant uitgaan. Zowel het aantal nieuwe besmettingen als het aantal patiënten dat met Covid-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen, blijft verder dalen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Live - Studie: Pfizer-vaccin ook zeer efficiënt bij 12- tot 15-jarigen
In België en de rest van de wereld worden de strenge maatregelen tegen het coronavirus stelselmatig versoepeld. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder