Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 8 mei 2021

Geen sigarettenverkoop meer op Tomorrowland

Geen sigarettenverkoop meer op Tomorrowland

Op het populaire dancefestival Tomorrowland en de bijbehorende camping Dreamville in Boom zullen tijdens de volgende edities geen sigaretten meer worden verkocht.

Lees verder

Stookoliesector geeft 'chantage' met fonds bodemsanering op

Het fonds dat de sanering van lekkende stookolietanks moet vergoeden, komt er nu toch. De stookoliesector geeft zijn verzet op.

Lees verder

Jan Jambon wil nieuwe versoepelingen op Overlegcomité: 'Plannen van cultuursector lijken me zeer realistisch'

De horecaterrassen moeten zaterdag nog openen, en we praten al over nieuwe versoepelingen. Zo ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die op het Overlegcomité dinsdag ook de cultuursector perspectief voor de zomer wil bieden. 'Ik heb hun plannen gezien, en die lijken mij zeer realistisch', klinkt het.

Lees verder

Live | Hoe evolueren de cijfers vlak voor heropening terrassen?

Het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties en overlijdens in ons land blijft verder afnemen. Op intensieve zorg liggen nu minder dan 750 patiënten, het laagste aantal sinds eind maart. Volg de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Japanse petitie om Spelen te annuleren verzamelt meer dan 200.000 handtekeningen op drie dagen tijd

Een petitie die oproept om de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio, die op 23 juli van start gaan, te annuleren heeft op drie dagen tijd meer dan 200.000 handtekeningen verzameld.

Lees verder

Plexischermen tussen tafels niet toegestaan

Dat bevestigde Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vanmorgen. De sector reageert teleurgesteld.

Lees verder

Grand Canyon zoekt vrijwilligers om bizons te doden: 45.000 kandidaten

De bizons in het nationaal park Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona veroorzaken al jaren overlast voor de natuur. Daarom grijpt de overheid in, 12 getrainde schutters mogen het park in om een aantal bizons te doden. Er meldden zich 45.000 vrijwilligers aan.

Lees verder

Spanning in Colombia blijft hoog na 24 doden bij anti-overheidsprotest

Voor de tiende dag op rij komen de Colombianen massaal op straat om te protesteren tegen de regering van president Iván Duque. In enkele steden hebben betogers bussen in brand gestoken en winkels geplunderd. Bij de manifestaties zijn al 24 mensen omgekomen. Het Colombiaanse volk krijgt steun vanuit steden als New York, Madrid en Brussel. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Live | Volg hier persconferentie van Jambon en Beke over vaccinatiecampagne

De Vlaamse regering geeft om 12 uur een persconferentie over de vaccinatiecampagne. Volg het hierboven live.

Lees verder

Ventilatie is belangrijk in strijd tegen corona, waar moet u op letten?

Aangezien het virus via de lucht verspreid wordt, is goede ventilatie cruciaal in coronatijden. 'Uit onderzoek blijkt dat kleine partikels bij het uitademen meerdere uren kunnen circuleren, en zo het virus kunnen verspreiden', zei Peter Wouters van de taskforce Ventilatie tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

Helpt plexiglas om een terras veiliger te maken?

Ook al werd plexiglas op het laatste nippertje verboden, de schermen zullen op veel terrassen opduiken. Dus hoe zit het: helpen ze tegen de verspreiding van het coronavirus, of werken ze die net in de hand?

Lees verder

Coldplay lanceert single in de ruimte: 'Kunnen het voor niemand op aarde spelen'

De Britse band Coldplay heeft een buitenaardse manier gevonden om de release van hun nieuwste single 'Higher power' te vieren: het nummer werd de ruimte in gestuurd. Omdat de muzikanten door de coronapandemie 'voor niemand op aarde kunnen optreden', lieten ze hun nummer aan de Franse astronaut Thomas Pesquet in het ISS horen. Luister mee in bovenstaande video.

Lees verder

Journalist die gelekte documenten over Veerle Heeren in handen kreeg, krijgt parket over de vloer

Het Limburgse parket heeft donderdagavond een huiszoeking uitgevoerd bij Dirk Selis (46), de journalist van de nieuwssite Trudocs die als eerste de gelekte documenten over Veerle Heerens vaccinatie in handen kreeg. De speurders trokken ook naar het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden voor een 'oriënterend bezoek.'

Lees verder

Aanwezigheid van agenten van de Chinese inlichtingendienst mogelijk op de luchthaven van Luik via Alibaba

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bevestigt na een vraag in de Kamercommissie dat de Chinese agenten toegang zouden hebben tot afgeschermde stukken van de luchthaven. Er is ook sprake van toegang tot commerciële gegevens en persoonlijke informatie van klanten.

Lees verder

Uitbraak bij Antwerp: Lamkel Zé en nog drie spelers testen positief

Antwerp FC krijgt daags voor de topper op Anderlecht een nieuwe klap te verwerken: Didier Lamkel Zé heeft positief getest op het coronavirus. De man die zich weer onmisbaar maakte in de ploeg van coach Vercauteren zal er zaterdagavond dus niet bij zijn. Bovendien is hij niet alleen: ook Dylan Batubinsika, Frank Boya en Felipe Avenatti testten positief.

Lees verder

Renovatie verplicht bij verkoop bedrijfsgebouwen

Vanaf volgend jaar moet elk niet-woongebouw dat een nieuwe eigenaar krijgt, binnen de vijf jaar aan vier energienormen voldoen.

Lees verder

Comeback met verve

Twaalf jaar nadat hun wegen gescheiden waren, heeft Hooverphonic een nieuw album gemaakt met Geike Arnaert. Op Hidden stories knipoogt de band naar zijn verleden – en het verleden knipoogt terug.

Lees verder

Franse politicus veroorzaakt ophef door joint boven te halen in parlement

Er is deze week opschudding ontstaan in het Franse parlement nadat een politicus daar tijdens zijn pleidooi voor de legalisering van cannabis met een joint zwaaide. De voorzitter kon niet lachen om de stunt en greep in.

Lees verder

Ex-agent in beroep vrijgesproken voor diefstal en racisme

Het hof van beroep in Antwerpen heeft een 40-jarige ex-politieman vrijgesproken voor feiten van racisme en diefstal door de 'bende van Mega Toby en Sproetje'. In eerste aanleg had de man dertig maanden cel, deels met uitstel, gekregen.

Lees verder

Burgemeesters ontevreden over verbod plexiglas: 'Dit is niet ernstig'

Het plexiglas werd op het laatste nippertje verboden als alternatief voor 1,5 meter tussen twee tafels, maar alvast Gent, Antwerpen, Oostende en Leuven zullen het verbod niet handhaven. 'Men communiceert plots het omgekeerde? Dit is niet ernstig', tweet Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

Amerikaanse senator probeert met zoomfilter te verbergen dat hij autorijdt

De Amerikaanse senator in de staat Ohio ligt onder vuur omdat hij tijdens een vergadering aan het autorijden was. Opmerkelijk: recent werd in Ohio een wetsvoorstel ingediend om afgeleide chauffeurs zwaarder te bestraffen.

Lees verder

Steven Defour lid technische staf KV Mechelen

Voetballer Steven Defour heeft beslist om in te gaan op het aanbod van KV Mechelen om lid te worden van de technische staf van KVM. In welke rol dat zal zijn, is niet gecommuniceerd maar naar alle waarschijnlijkheid gaat hij zich bezighouden met het klaarstomen en begeleiden van jonge voetbaltalenten.

Lees verder

Gezocht: schrijftalent voor dicteetekst De Schrijfwijzen

De Standaard is op zoek naar onbekend schrijftalent voor De Schrijfwijzen, Het Groot Dictee Heruitgevonden. Dat grote gewonemensendictee organiseert de krant nu voor de derde keer, samen met de Vlaamse bibliotheken en de vereniging Creatief Schrijven. Dit jaar doet ook de Nederlandse krant NRC mee.

Lees verder

Joe Biden blijft stabiel in de peilingen

Joe Biden is nu al meer dan honderd dagen president van de Verenigde Staten. Wordt zijn beleid geapprecieerd? Marktonderzoekbedrijf Ispsos bevraagt daarover elke week (een deel van) de Amerikaanse bevolking. Enkele grafieken.

Lees verder

De leukste & de lekkerste: 33 terrassen die het wachten waard zijn
Eindelijk kan het weer: uit eten gaan. Wij bundelden de aantrekkelijkste terrassen van het moment, van rooftops tot kasteeldomeinen, van vrolijke zomerbars tot sterrenrestaurants, en van Diksmuide tot Tongeren. De openingsuren die we vermelden, zijn ons meegedeeld voor het weekend van 8 mei en daarna. Houd er rekening mee dat sommige restaurants hun formule nog zullen bijsturen om in te spelen op de ongewone omstandigheden.
Lees verder

Somers laat gouverneur vaccinatie burgemeester Sint-Truiden onderzoeken

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters start een onderzoek naar de voortijdige vaccinatie van de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaf hem daartoe de opdracht, aldus Lantmeeters.

Lees verder

Verkeersinfarct in Brussel door brand in technische koker

Het verkeer in Brussel loopt vrijdagnamiddag volledig in het honderd door een brand net onder de brug van het Saincteletteplein, een drukke verkeersader in Brussel.

Lees verder

Vier ex-agenten aangeklaagd voor schenden rechten George Floyd

De Amerikaanse oud-politieman Derek Chauvin en drie van zijn voormalige collega's worden aangeklaagd voor het schenden van de burgerrechten van George Floyd.

Lees verder

Ook met nieuwe wet blijft massale opslag telefoongegevens mogelijk

De regering heeft een nieuwe wet klaar die telecomdata van burgers niet meer overal in het land opslaat. Maar in de praktijk blijft bijna het hele grondgebied gedekt.

Lees verder

Zevenjarige judoka in coma na 'harde les' in Taiwan

In Taiwan belandde een zevenjarige in coma nadat hij 27 keer op de mat werd gegooid. De judocoach beval een ouder klasgenootje de protesterende jongen steeds opnieuw te werpen en nam 'de training' uiteindelijk zelf over. Als hij het overleeft, zal het als een plant zijn, verwachten dokters.

Lees verder

De Croo voert forcing voor snelle prik voor Rode Duivels

Er is nog politieke discussie over een versnelde vaccinatie voor de Rode Duivels, maar De Croo kiest alvast een kant.

Lees verder

Francken opent met historische primeur debat over zwijgplicht

Loslippigheid uit een commissie met zwijgplicht kost Theo Francken (N-VA) een tik op de vingers. Hij liet minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) wellicht geen andere keuze.

Lees verder

Spaarders kunnen investeren in plaatselijke scholen

Vlaanderen komt met een nieuw programma van publiek-private samenwerkingen voor de bouw van scholen. Dat kondigt Onderwijsminister Ben Weyts vrijdag aan, bij de opening van De Krinkel in Ruisbroek, een van de laatste scholen uit het vorige programma. Particuliere spaarders zullen voortaan de kans krijgen om te investeren in hun plaatselijke school.

Lees verder

Schepencollege Blankenberge verliest bevoegdheden aan gemeenteraad

Het schepencollege van Blankenberge is een deel van zijn bevoegdheden kwijt. Dat is vrijdagavond beslist in een extra gemeenteraad van de stad. De gemeenteraad komt er nadat de coalitiepartner Vooruit haar vertrouwen in burgemeester Daphné Dumery (N-VA) heeft opgezegd.

Lees verder

Van den Bergh sluit week af met verliespartij in Champions League Darts

Na een nederlaag tegen Michael Van Gerwen, herpakte Dimitri Van den Bergh zich donderdag op de Champions League darts met een knappe zege tegen Nathan Aspinall. Vrijdag ging het echter weer fout tegen een sterke Gary Anderson.

Lees verder

Genkse spitsen fusilleren Club Brugge

Paul Onuachu heeft ervoor gezorgd dat Racing Genk de maat kon nemen van Club Brugge. De Nigeriaan fusilleerde op het uur Simon Mignolet, een doelpunt dat Club de adem afsneed. Ito en Thorstvedt maakten er een kleine pandoering van: 3-0. Genk nadert tot op vijf punten van de Bruggelingen en bezorgt de Champions' Play-offs een onverwachte spankracht.

Lees verder

Wachten op een kind dat je weer moet afgeven

Na lang nadenken gaf Els zich vorig jaar op als kandidaat-pleegouder, specifiek voor crisisopvang. Sindsdien kan ze elk moment telefoon krijgen met de vraag om een kind op te vangen – vaak een kind uit een zogenaamd 'verontrustende opvoedingssituatie' (vos). Voor enkele dagen, of weken. Soms worden het zelfs maanden… óf komt de vraag niet. Wij volgden Els van januari tot mei. Crisispleegzorg, zo ontdekken we, vergt een buitengewone veerkracht.

Lees verder

De laatste twee noordelijke witte neushoorns
Twee. Zoveel noordelijke witte neushoorns lopen nog rond op onze planeet, zwaarbewaakt door soldaten in een reservaat in Kenia. De twee wijfjes zijn het symbool van hoe de mens de wereld verwoest. Wetenschappers proberen de soort te redden met draagmoeders en ingevroren zaad.
Lees verder

'Het is emotioneel uitputtend te zorgen voor een soort die onder je ogen uitsterft'

Twee. Zoveel noordelijke witte neushoorns lopen nog rond op onze planeet, zwaarbewaakt door soldaten in een reservaat in Kenia. De twee wijfjes zijn het symbool van hoe de mens de wereld verwoest. Wetenschappers proberen de soort te redden met draagmoeders en ingevroren zaad.

Lees verder

Ongehoord | 'Waarom er vijftig uitzien als je er dertig kan uitzien?'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Vlaanderen lanceert eigen stappenplan naar de vrijheid

Vlaanderen legt dinsdag op het Overleg­comité een eigen, soepeler plan op tafel dat de weg moet plaveien naar de vrijheid.

Lees verder

Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven dalen, maar toch weer meer overlijdens door covid-19

Het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties in ons land blijft afnemen, maar het aantal overlijdens is opnieuw (heel licht) toegenomen. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Voor het eerst geluid van Ingenuity opgenomen op Mars

Nasa heeft vrijdag voor het eerst een opname openbaar gemaakt van het geluid van de Ingenuity-helikopter tijdens de vierde vlucht op Mars. De opname werd gemaakt door het Nasa-wagentje Perseverance. Het is de eerste keer dat een ruimtetuig op een andere planeet geluid van een apart ruimtetuig kan opnemen.

Lees verder

Truiense CD&V-fractie behoudt vertrouwen in Veerle Heeren

De Truiense CD&V-fractie behoudt het vertrouwen in burgemeester Veerle Heeren. Dat heeft Belga vrijdagavond vernomen. Maandagavond staat een extra gemeenteraad op het programma.

Lees verder

Echt aangenaam terrasjesweer wordt het zaterdag niet

Een warme jas en paraplu zijn geen overbodige accessoires mocht u vandaag plannen hebben om ergens op een terras te gaan zitten.

Lees verder