Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 17 mei 2021

Finalisten van Koningin Elisabethwedstrijd voor piano bekend

Finalisten van Koningin Elisabethwedstrijd voor piano bekend

In het Flageygebouw in Brussel zijn zaterdagavond de zes finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano bekendgemaakt. Dat zijn in alfabetische volgorde Jonathan Fournel (Frankrijk), Keigo Mukawa (Japan), Sergei Redkin (Rusland), Tomoki Sakata (Japan), Dmitry Sin (Rusland) en Vitaly Starikov (Rusland).

Lees verder

Paus Franciscus ziet kindermisbruik als 'psychologische moord'

Paus Franciscus beschouwt seksueel misbruik van kinderen als een soort 'psychologische moord'. De daden worden volgens hem bijvoorbeeld begaan op scholen, in sport- en recreatievoorzieningen en in religieuze gemeenschappen, maar ook door individuen. Die vergrijpen moeten consequent aan het licht worden gebracht, zei hij.

Lees verder

Monniken krijgen ook in beroep gelijk: Rochefort lijkt gered

Het hof van beroep in Luik heeft het vonnis bevestigd dat de burgerlijke rechtbank in Marche-en-Famenne in augustus 2019 uitsprak in de zaak tussen de abdij van Rochefort en de kalkreus Lhoist. Beide partijen strijden om het grondwater dat Rochefort zijn unieke smaak geeft.

Lees verder

Politie beëindigt gijzeling minderjarige in Sint-Joost-ten-Node

In Sint-Joost-ten-Node heeft de politie zaterdagavond een gijzeling beëindigd. Daarbij kon de dader ingerekend worden, terwijl het minderjarige slachtoffer lichtgewond was geraakt door de gijzelnemer.

Lees verder

Rousseau over versoepelingen: te snel en te vrijblijvend

Conner Rousseau, de voorzitter van Vooruit, vindt dat de overheid te snel gaat met de versoepelingen. 'Als we niet op een veilige manier versoepelen, zullen we snel weer binnen zitten', zei Rousseau in duidingsprogramma 'De Zevende Dag'. Hij pleit onder meer voor een verplichte coronatest voor jeugdkampen deze zomer.

Lees verder

Amerikaans-Palestijns congreslid in tranen over conflict in Israël: 'Ik ben nog meer gebroken'

Rashida Tlaib, een Palestijns-Amerikaans congreslid heeft kritiek geuit over het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen. Ze zette onder meer vraagtekens bij de 'onvoorwaardelijke steun' van de Amerikaanse regering aan Israël. Toen ze een persoonlijk verhaal vertelde over een moeder in Gaza, barstte ze in tranen uit.

Lees verder

Beke: 'Ook 16- en 17-jarigen vaccineren tegen 11 juli en iedereen volledig gevaccineerd midden augustus'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook zestien- en zeventienjarigen in Vlaanderen tegen 11 juli een inenting met het coronavaccin kunnen krijgen. Dat heeft hij zondag verklaard in VTM NIEUWS. Halfweg augustus hoopt Beke de volledige vaccinatiecyclus te kunnen afronden. De taskforce vaccinatie spreekt van een haalbare kaart.

Lees verder

Indiase huizen storten in zee door cycloon Tauktae

De cycloon Tauktae houdt al enkele dagen lelijk huis in de Indiase deelstaat Kerala. Hevige regenval veroorzaakt overstromingen in de kustgebieden waardoor velen hun huis moeten ontvluchten. In verschillende gebieden zijn huizen ingestort door de woeste zee. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Merendeel van Vlaamse burgemeesters wil nieuwe invulling voor hun parochiekerk

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) willen aan de slag met de honderden leegstaande kerken in Vlaanderen. Uit een bevraging van de burgemeesters blijkt dat in meer dan de gemeenten al een traject van neven- of herbestemming loopt.

Lees verder

De Buyst eerste Belgische opgever, Lotto-Soudal plots nog maar met vijf in koers

Jasper De Buyst (27) heeft zondag de remmen dichtgeknepen tijdens de negende etappe in de Giro. Lotto Soudal heeft zo nog maar vijf renners in koers. De Pool Tomasz Marczynski verscheen vanochtend niet aan de start vanwege 'post-covid-19-symptomen'. En gisteren gaf de Australische spurtbom Caleb Ewan op. Ewan, die last heeft van kniepijn, pakte twee ritzeges in deze Giro.

Lees verder

Derde keer, natte keer

Wat de politie tot twee keer toe niet vermocht, kreeg de regen wel gedaan. Een derde actiedag tegen het coronabeleid verliep dit weekend in het Ter Kamerenbos zonder slag of stoot.

Lees verder

Spectaculaire val in Giro: Mohoric over de kop, fiets breekt in twee

Na Mikel Landa heeft Bahrain Victorious nu ook Matej Mohoric verloren. De Sloveen kwam in een afdaling spectaculair ten val en werd even later in een ambulance afgevoerd.

Lees verder

AA Gent neemt leiding over in Europe Play-off na forse zege in Oostende

AA Gent neemt dankzij 0-4 zege bij KV Oostende, dat meer dan een helft met een man minder stond, de leiding in de Europe Play-off over.

Lees verder

Het regent te hard

De bakken regen die de afgelopen dagen uit de lucht viel, is slecht voor het gemoed en ook het grondwaterpeil heeft er weinig bij gewonnen. 'Het water van deze korte, hevige buien loopt gewoon weg langs de riolering', zegt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Lees verder

Egan Bernal neemt roze trui over van Attila Valter

Remco Evenepoel heeft de roze trui niet kunnen veroveren in de Giro. Egan Bernal won de spectaculaire etappe naar Campo Felice en is de nieuwe leider. Evenepoel finishte de rit als vierde en houdt de Colombiaan wel in het vizier: het verschil tussen de twee bedraagt in het klassement amper 15 seconden.

Lees verder

KV Mechelen wint vlot van Standard en komt weer aan leiding in Europe play-offs

KV Mechelen blijft op koers voor een Europees ticket. Malinwa versloeg zondag op de vierde speeldag van de Europe play-offs in de Jupiler Pro League Standard met 3-1 en klimt weer naar de leiding.

Lees verder

VN-hoofd Guterres wil onmiddellijk einde aan strijd in Israël en Gaza

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties wil dat er onmiddellijk een eind komt aan de gevechten tussen Israël en de Palestijnen. Bij het begin van een bijeenkomst van de Veiligheidsraad zei hij zondag dat de VN alle partijen betrekken bij pogingen een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Lees verder

'Het is veel meer dan papjes geven en luiers verversen'

Begeleiders in de kinderopvang voelen zich ondergewaardeerd. Ze voerden actie in Brussel en 13 Vlaamse gemeenten. 'Het feit dat we geen prioritaire vaccinatie kregen, is niet waarom we hier staan. Het was wel de druppel.'

Lees verder

Spontane staking in gevangenis van Beveren

Er is zondag een spontane staking in de gevangenis van Beveren (Oost-Vlaanderen) uitgebroken. Dat bevestigen de woordvoerder van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver en ACV Openbare Diensten aan Belga.

Lees verder

Club Brugge ligt in poleposition voor titel, na moeizame 2-1 zege tegen Antwerp

Club Brugge ligt in poleposition voor titel, na moeizame 2-1 zege tegen Antwerp. Club heeft met nog 2 duels te gaan 5 punten meer dan runner-up Genk.

Lees verder

Club komt op één punt van de titel

Zeges voor Genk en Club Brugge hebben niets veranderd aan de top van het klassement. Club kan donderdag zo de titel pakken op Anderlecht. Eén puntje volstaat.

Lees verder

Regering helpt Afghaanse helpers

'Deze mensen hebben jarenlang op gevaar voor eigen leven voor ons gewerkt en voor ons gevochten. Ik zie het als een zware verplichting voor ons land om hen niet zonder bescherming achter te laten', zei de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer.

Lees verder

Minderjarige brandstichters meldden zich bij politie

Zes minderjarigen hebben zich in de loop van zondagochtend bij de politie gemeld voor een onvrijwillige brandstichting in een loods in Herentals zaterdagnamiddag. De jongeren maakten er een kampvuurtje dat oversloeg en de volledige loods in brand zette. De jongeren mochten na verhoor beschikken, zo laat de politie weten.

Lees verder

Zondag was bloedigste dag van de week in Palestijns-Israëlisch conflict

Israëlische luchtaanvallen hebben zondag in de Gazastrook het leven gekost aan 42 Palestijnen, onder wie ook heel wat kinderen. Het was de bloedigste dag van de week in het Palestijns-Israëlische conflict. Een spoedzitting van de Verenigde Naties leverde dan weer geen enkele vooruitgang op.

Lees verder

Eurovisiesongfestival officieel begonnen met openingsceremonie

Het Eurovisiesongfestival van 2021 is zondagavond officieel begonnen. Met uitzicht op de Erasmusbrug stelden de aanwezige deelnemers zich bij de Cruise Terminal in Rotterdam voor aan de toegestroomde pers.

Lees verder

Reddingsschip pikt 172 migranten op in Middellandse Zee

Een reddingsschip van de Duitse hulporganisatie Sea-Eye heeft zondag 172 migranten gered die met houten boten de Middellandse Zee probeerden oversteken.

Lees verder

Waarom we alles uit de kast halen om twee neushoorns te redden

Er lopen nog maar twee noordelijke witte neushoorns rond op deze planeet, Fatu en Najin. Ze zijn het symbool van hoe de mens de wereld verwoest. En het heeft veel meer impact op ons dan we zouden denken. Is er nog een kans om hen te redden? En hoe paradoxaal is het om dat te doen?

Lees verder

Waarom we alles uit de kast halen om twee neushoorns te redden

Er lopen nog maar twee noordelijke witte neushoorns rond op deze planeet, Fatu en Najin. Ze zijn het symbool van hoe de mens de wereld verwoest. En het heeft veel meer impact op ons dan we zouden denken. Is er nog een kans om hen te redden? En hoe paradoxaal is het om dat te doen?

Lees verder

'VN komen met ontwerp voor resolutie over wapenembargo Myanmar'

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) is van plan dinsdag met een conceptversie van een resolutie te komen over Myanmar. Daarin wordt opgeroepen tot de 'onmiddellijke opschorting' van de levering van wapens aan de junta van Myanmar, zei een vertegenwoordiger van de VN zondag tegen persbureau AFP.

Lees verder

Russische bestempelt Tsjechië als onvriendelijk, 'stommiteit', aldus de Tsjechische president

De Tsjechische president Milos Zeman heeft felle kritiek op de beslissing van Rusland om zijn land op een nieuwe lijst van zogenaamde onvriendelijke buitenlandse staten te plaatsen.

Lees verder

Benzinetekort in de VS neemt af

Het benzinetekort in de Verenigde Staten neemt af nu dat zo'n 1.000 tankstations extra voorraden kregen en de Colonial zijn operaties heeft heropgestart.

Lees verder

Echtgenote Belgische ambassadeur in Zuid-Korea beroept zich op onschendbaarheid

De echtgenote van de Belgische ambassadeur in Seoel beroept zich op haar diplomatieke onschendbaarheid om vervolging te voorkomen. Ze werd er eerder van beschuldigd twee verkoopsters te hebben geslagen die haar verdachten van winkeldiefstal. Dat heeft de Zuid-Koreaanse politie maandag gezegd.

Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen en overlijdens blijft fors dalen

Zowel het aantal besmettingen, het aantal overlijdens als het aantal ziekenhuisopnames daalt verder. Intussen kreeg al meer dan 30 procent van de Belgische bevolking een eerste prik.

Lees verder

Vlaams Parlement strijdt verder tegen geweld tegen holebi's

Het Vlaams Parlement wil de strijd tegen geweld en discriminatie tegen LGBTQI+'ers verder opdrijven. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben daarvoor samen met Vooruit en Groen een resolutie ingediend, die woensdag op de agenda van de bevoegde commissie staat met hoorzittingen en mogelijk al een goedkeuring.

Lees verder