Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 29 april 2021

Zes vragen over patenten, nu de roep steeds luider klinkt: "Schrap ze voor coronavaccins”

HLN
Zes vragen over patenten, nu de roep steeds luider klinkt: "Schrap ze voor coronavaccins"
Schrap zo snel mogelijk de patenten op coronavaccins. Die opmerkelijke boodschap weerklinkt op internationaal niveau steeds luider en wint ook in België aan gehoor. Van Anderlecht-voorzitter Marc Coucke tot voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en oud-premier Yves Leterme (CD&V): allemaal pleiten ze voor een opheffing. Maar wat houdt een patent alweer precies in? Wie beslist over een stopzetting? En bestaat de kans dat het ook effectief gebeurt?
Lees verder

19-jarige uit Tielt bekent willekeurige moord op Leander (32): "Wou eens weten hoe het voelde om iemand neer te steken"
Een 19-jarige jongeman die maandagavond gearresteerd werd op verdenking van de moord op Leander 'Leo' Quintyn (32) op 6 maart heeft bekentenissen afgelegd, dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gaat om een gamer die een willekeurig slachtoffer in het centrum van Tielt neerstak. "Ik wou eens weten hoe dat voelde", zou hij verklaard hebben.
Lees verder

De nieuwe generatie beleggers: jong, geïnformeerd en tuk op rendement
Almaar meer jongeren en studenten begeven zich op de beurs. Ze bedanken voor de lage rente van een spaarboekje en jagen een hoger rendement na op de aandelenmarkt. Die beleggingsavonturen pakken velen onder hen uiterst nauwgezet aan. Ze volgen de financiële berichtgeving en zoeken op YouTube en in chatgroepen naar gouden tips. Echte beursfanaten, zoals Brecht Van de Vyvere (20), treden zelfs toe tot een beleggingsclub. Hij vertelt aan Spaargids.be hoe hij beleggen aanpakt.
Lees verder

Utah vestigt nieuw clubrecord, Phoenix en Philadelphia plaatsen zich voor play-offs
Utah Jazz heeft in de NBA een nieuw clubrecord gevestigd. De koploper van de Western Conference zegevierde in Californië bij de Sacramento Kings met indrukwekkende 105-154 cijfers. Nooit eerder slaagde de club uit Salt Lake City erin zoveel punten te maken in een competitiewedstrijd.
Lees verder

Brussels Airlines 70 miljoen euro in het rood in eerste kwartaal
Brussels Airlines heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een operationeel verlies (ebit) geleden van 70 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappij wil tegen de zomer groeien naar 65 procent van het "normale" vliegschema.
Lees verder

Arts-specialisten in opleiding dreigen met acties door mogelijke aanpassing van arbeidsvoorwaarden: "Veiligheid van patiënten komt in het gedrang"
De Vlaamse arts-specialisten in opleiding dreigen met acties, omdat er een aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden dreigt te komen waardoor ze "nog minder sociale rechten hebben en de veiligheid van de patiënt in het gedrang kan komen". De Franstalige artsen in opleiding manifesteren vandaag al aan de ziekenhuizen om hun ongenoegen te uiten.
Lees verder

Meerderheid 1A-clubs zou voorstel diversiteitsquota steunen, maar niet iedereen eens met 'verplicht' karakter: "De juiste persoon moet op de juiste plek"
De suggestie van Anderlecht-eigenaar Marc Coucke om diversiteitsquota in de bestuurraden in 1A in te voeren zou op redelijk wat bijval kunnen rekenen binnen de Pro League. Een rondvraag bij de profclubs in 1A leert dat een meerderheid een quotum van minstens een vrouw en een persoon met een migratie-achtergrond ziet zitten, mocht het voorstel ooit op tafel liggen.
Lees verder

Diana's verlovingsring was eigenlijk van prins Harry, toch gaf hij hem aan William en Kate: "Zo graag zag hij hen"
Prins William (38) en Kate Middleton (39) zijn vandaag 10 jaar getrouwd. Hoewel hun relatie nog steeds op rolletjes loopt, kon hun situatie vandaag niet harder verschillen van die op hun verlovingsdag. Er is namelijk één belangrijke persoon in hun leven die nu ontbreekt: prins Harry (36). Hij was de getuige op hun huwelijk, en zat er blijkbaar ook voor iets tussen toen zijn broer een aanzoek deed: "De ring van Diana was eigenlijk Harry's eigendom. Maar hij gaf hem aan William, omdat hij Kate dat symbool gunde."
Lees verder

Internationale pers ziet hoe De Bruyne na moeilijke eerste helft City bij de hand nam: "Hij was overal en gaf z'n ploegmaats vertrouwen"
Het was misschien niet zijn allerbeste match, maar de UEFA bedacht Kevin De Bruyne na afloop van de halve finale tussen PSG en Manchester City toch met de trofee voor Man van de Match. De Rode Duivel werd mede daardoor ook weer bejubeld in de internationale pers.
Lees verder

Elliot Page over zijn coming out: "Hierover zwijgen terwijl andere transgenders bedreigd worden, zou egoïstisch zijn"
Elliot Page (34) heeft voor het eerst sinds zijn coming out als transgender een openhartig tv-interview gegeven. Dat deed hij bij Oprah Winfrey in haar programma 'Oprah Conversations' op Apple TV+.
Lees verder

'Beau séjour' krijgt Engelstalige remake
'Beau séjour' krijgt een Engels kantje. De Britse zender Sky is namelijk begonnen met de opnames van 'The Rising', een remake van de Vlaamse succesreeks.
Lees verder

Drie toestellen van failliete EC Air staan nu al bijna 5 jaar op Brussels Airport te verkommeren: "Er leven zelfs vogels in"
Bijna vijf jaar nadat Equatorial Congo Airlines haar activiteiten stopzette, staan nog drie toestellen van de Congolese luchtvaartmaatschappij op Brussels Airport te verkommeren. Eén ervan is duidelijk zichtbaar van op de Tervuursesteenweg tussen Nossegem en Steenokkerzeel. De twee andere staan in loodsen. "Lastig", klinkt het bij de luchthaven van Zaventem, waar men niet weet hoelang de toestellen er nog zullen staan.
Lees verder

Na 1 jaar coronacrisis blijft stress pieken bij zorg- en hulpverleners: 19 procent overweegt te stoppen
Zorg- en hulpverleners ervaren na één jaar coronacrisis nog steeds in hoge tot zeer hoge mate symptomen van chronische stress. Bovendien zou deze stress eveneens een negatieve impact kunnen hebben op de kwaliteit van de geboden zorg. Dat blijkt uit een enquête van Sciensano en KU Leuven.
Lees verder

1 op de 5 melanomen blijft onder de radar door corona: "Extra belangrijk om aan zelfonderzoek te doen nu"
Een vijfde van de melanomen blijft ongediagnosticeerd, een derde van de huidcontroles wordt gemist. Dat is de zware balans van de coronapandemie, blijkt uit een enquête bij ruim 700 dermatologen in 36 landen. In België blijven naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. In haar jaarlijkse preventiecampagne roept Euromelanoma dan ook op om aan zelfonderzoek te doen én verdachte vlekjes te melden. "Het zijn niet alleen zonnekloppers die huidkanker krijgen."
Lees verder

Goedele Liekens waarschuwt in video voor gevaren van melanomen nu 1 op de 5 onder de radar blijft door corona: "Extra belangrijk om aan zelfonderzoek te doen nu"
Een vijfde van de melanomen blijft ongediagnosticeerd, een derde van de huidcontroles wordt gemist. Dat is de zware balans van de coronapandemie, blijkt uit een enquête bij ruim 700 dermatologen in 36 landen. In België blijven naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. In haar jaarlijkse preventiecampagne roept Euromelanoma dan ook op om aan zelfonderzoek te doen én verdachte vlekjes te melden. "Het zijn niet alleen zonnekloppers die huidkanker krijgen."
Lees verder

De muzikale code is gekraakt: luisteraar Nico wint meer dan 51.000 euro met de Q-Escape Room
De code is gekraakt: op donderdagochtend wisten de Q-dj's alle vijf muziekfragmenten van de Q-Escape Room te raden. Dat wil zeggen dat luisteraar Nico exact 51.984,21 euro wint. Maarten Vancoillie, Dorothee Dauwe, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke werden door de winnaar zelf bevrijd uit de Escape Room, waarmee de editie van 2021 er officieel op zit.
Lees verder

Kreeg jij vorig jaar ook een coronavoucher en vraag je je af wat je er best mee doet? Hiermee hou je best rekening
De coronavouchers die reisorganisatoren vorig jaar uitdeelden aan iedereen die een pakketreis had geboekt en niet kon vertrekken door de coronacrisis, zijn intussen een jaar oud. Maar wat kan je er nu best mee doen? Kies je ondanks de onzekere tijden best voor een nieuwe pakketreis? Of opteer je beter voor een uitbetaling? Dit zijn de regels en de mogelijkheden.
Lees verder

Europees Parlement geeft groen licht voor coronapaspoort, nieuwe stap naar 'gewone' zomervakanties
Europa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar 'gewone' zomervakanties. Met een overweldigende meerderheid zette het Europees Parlement het licht op groen voor de coronapas.
Lees verder

Achter de schermen bij Raya, de exclusieve dating-app voor celebs: "Sommige acteurs gedragen zich als halfgoden"
Door de coronapandemie is daten tegenwoordig vooral een online gebeuren, en dat is bij celebs niet anders. Maar waar wij kiezen voor pakweg Tinder, gaan zij de exclusievere toer op met Raya. Die app is enkel toegankelijk voor de rich and famous - er zitten amper 10.000 mensen op -, maar dat wil niet zeggen dat die allemaal netjes hun mond houden. Een 38-jarige vrouw klapte uit de biecht over de kostprijs, de profielen en zelfs enkele beroemdheden. En ja, ook op Raya zitten er rare snuiters: "De afgelopen maanden ben ik op date geweest met een nieuwslezer met een badfetisj."
Lees verder

Ook Ivan scoort passionele kus met Elke Clijsters in 'De Bachelorette'
De finale van 'De Bachelorette' nadert met rasse schreden. Volgende week moet Elke Clijsters (36) beslissen welke kandidaat haar hart het meest veroverd heeft. Django beleefde al een innig moment met de Limburgse en in de aflevering van vanavond scoort ook kandidaat Ivan (29) een passionele kus.
Lees verder