Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 21 april 2021

Vonnis in zaak George Floyd maakt veel los in VS, president Biden: “Stap naar meer gerechtigheid”

HLN
Vonnis in zaak George Floyd maakt veel los in VS, president Biden: "Stap naar meer gerechtigheid"
De jury bevindt ex-agent Derek Chauvin schuldig over de hele lijn voor doodslag op George Floyd. Het vonnis maakt net als de dood van George Floyd vorig jaar veel los in de Verenigde Staten. Er heerst vooral vreugde en opluchting, maar tegelijkertijd beseffen veel Amerikanen dat er voor een échte rechtvaardige samenleving nog veel stappen gezet moeten worden.
Lees verder

Advocaten blijven El Kaouakibi verdedigen, maar zware straffen en verbeurdverklaring eigendommen dreigen
De advocaten van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi hebben zich gisteren voor de rechter verzet tegen een langer mandaat voor de voorlopig bewindvoerder van Let's Go Urban. Het is één van de vele kanten aan het dossier-El Kaouakibi. Maar waarover gaat de procedure in Limburg nu ook alweer? En hoe ver staat het eigenlijk met het strafonderzoek?
Lees verder

Vader en dochter sterven in brand Anderlecht: "Ik ben blijven hopen, maar zus en papa konden dit niet overleven"
Er zijn niet één maar drie doden gevallen bij de zware brand in Anderlecht. Gisterochtend zag een brandexpert die van op een ladder door het raam op de bovenste verdieping piepte 'iets' liggen. Het bleken de lichamen van een man en zijn dochter (14). "Meteen besefte ik bij het zien van deze ravage: dit overleven mijn vader en zus niet", zegt Facinet Sylla (19).
Lees verder

Moeders over de strijd tegen armoede: "Het begint pas op te vallen als mensen je anders behandelen"
Wat betekent het om in armoede te leven? Kristel Verbeke probeert het in het nieuwe Eén-programma Zorgen voor mama te laten zien. Drie moeders vertellen hier al hun verhaal. Over het verleden dat hen blijft achtervolgen, de lastige keuzes waar ze maandelijks voor staan en het onbegrip waar ze mee geconfronteerd worden.
Lees verder

Advocaten blijven El Kaouakibi verdedigen, maar zware straffen en verbeurdverklaring eigendommen dreigen
De advocaten van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi hebben zich gisteren voor de rechter verzet tegen een langer mandaat voor de voorlopig bewindvoerder van Let's Go Urban. Het is één van de vele kanten aan het dossier-El Kaouakibi. Maar waarover gaat de procedure in Limburg nu ook alweer? En hoe ver staat het eigenlijk met het strafonderzoek?
Lees verder

INTERVIEW. Directrice Karin Heremans van Atheneum Antwerpen over 'holderdebolder beslissingen' in het onderwijs: "Iedereen wist toch dat corona niet snel weg zou zijn?"
Leerachterstand en hoe die weg te werken. Discussie over het verlengen van vakanties met onzekerheid tot gevolg. Debat over het verkorten van de zomervakantie. Leerkrachten die "stikkapot" zijn. Leerlingen zonder laptop of internet thuis en toch online lessen. Beslissingen die "holderdebolder" worden genomen, zonder langetermijnvisie. Karin Heremans (57), directrice van het Koninklijk Atheneum Antwerpen, is streng voor de aanpak van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA): "Het waren lapmiddelen, zonder structuur en zonder langetermijndenken."
Lees verder

COLUMN. 'Liever de formele 'u' van Filip Joos dan de kleffe kleuterklap van mijn warenhuis: 'Hallo Goebeziger!''
Onze ex-editorialist schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Filip Joos, voetbaljournalist.
Lees verder

Mauri Vansevenant en Ilan Van Wilder bouwen aan eigen carrière in schaduw van Evenepoel: "Hij is hij, wij zijn wij"
Kopieën zijn altijd slechter dan het origineel. Dus maken Mauri Vansevenant (21) en Ilan Van Wilder (20) vooral werk van zichzelf in het klim- en (grote)rondewerk. Ja, ze dromen. Maar niet wild. Eerder nuchter en realistisch. "Het zou fout zijn om ons te spiegelen aan Remco Evenepoel." Hou ze toch maar in de gaten vandaag, op de Muur van Hoei.
Lees verder

Belg krijgt gemiddeld om de twee jaar snelheidsboete
Elke Belgische bestuurder krijgt gemiddeld om de twee jaar een boete voor een snelheidsovertreding. Dat blijkt uit cijfers van Vias Institute, naar aanleiding van de veertiende flitsmarathon. Ondanks de toegenomen pakkans en de toename van het aantal boetes blijft overdreven snelheid een groot probleem op onze wegen, klinkt het in een persbericht.
Lees verder

Oplossing voor KV Mechelen en Penninckx? Kapitaalverhoging van 5 miljoen ligt op tafel
Een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro. Die oplossing ligt bij KV Mechelen op tafel om de aandelen van meerderheidsaandeelhouder Dieter Penninckx te verwateren van 71,2 naar 49 procent. Een deal is er nog niet.
Lees verder

Na tien jaar lief overheerste toch het leed: hoe de zaak-Eveline er te veel aan was voor Sean en Allison
"Ik zei altijd: 'Als iemand me bedriegt, is het over.' Ik ben een sterke vrouw." Maandenlang probeerde Allison Scott (31) het bedrog van haar man een plaats te geven, maar nu voegt ze de daad bij het woord. De Amerikaanse trekt de stekker uit haar huwelijk met Sean Dhondt (37). Het relaas van een ontmoeting in Vegas die uitgroeide in tien jaar lief en leed, tot dat laatste in de vorm van Eveline de bovenhand kreeg.
Lees verder

Nieuwkomer Ruben Francq uit 'Dertigers': "Nog nooit een man gekust. En dan moest het meteen met twee"
Ruben Francq (27) heet hij, om te antwoorden op de rondgaande vraag op sociale media: 'Wie is die nieuwe knappe verpleger in 'Dertigers'?' Overdag leerkracht LO en drama, na de uren acteur en model. Zijn personage beleefde gisteren een spannende avond met homokoppel Alex en Elias. "Zolang ik die scènes aan mijn ouders kan tonen, sta ik open voor alles."
Lees verder

Verwacht geen 'foliekes': Anderlecht krijgt mogelijk meer centen, maar de filosofie blijft overeind
De hoop is groot dat de aandeelhouders van Anderlecht vanavond op de Raad van Bestuur een akkoord vinden over een kapitaalsverhoging. Dat zou paars-wit meer middelen geven, maar het zal niks veranderen aan de sportieve politiek.
Lees verder

Krijgt Club Brugge toch een kampioenenfeest(je) met supporters?
Voorlopig zijn er geen supporters welkom in de play-offs. Maar mogelijk krijgt de kampioen — wellicht Club Brugge — volgende maand toch nog een titelfeest(je) met zijn fans. Áls het erkend wordt als 'testevent'.
Lees verder

De dolste 48 uur in de geschiedenis van het voetbal: clubs haken één voor één af na protest tegen Super League
De Super League barst. Onder massaal protest was Chelsea gisteren de eerste club die de alliantie verbrak. De andere Engelse clubs volgden snel, en Atlético én Barça. Het kaartenhuisje van de allergrootsten en allerrijksten ging snel tegen de vlakte.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal overlijdens en ziekenhuisopnames dalen, aantal besmettingen stagneert
De cijfers van het aantal overlijdens en van het aantal ziekenhuisopnames blijven in dalende lijn. Bij het aantal nieuwe bestemmingen is er een stagnering van het zevendaagse gemiddelde, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van Covid-19-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Grote ontsnapping uit gevangenis Oudenaarde... op de koersfiets
Met zes zijn ze, de gedetineerden uit de gevangenis van Oudenaarde die samen 'The Breakaway' vormen: de allereerste virtuele wielerploeg voor gevangenen ter wereld. Eind mei mogen ze voor één keer proberen te ontsnappen, wanneer ze op het online wielerplatform Zwift een wedstrijd rijden tegen magistraten, cipiers, politieagenten en de minister van Justitie. Bij wijze van training daagden we één van de gedetineerden uit voor een potje virtueel koersen.
Lees verder

Amper 2,5% van firmawagens zit nu al in stopcontact
Gedaan met de vervuilende firmawagens, minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft een plan uitgewerkt waardoor elektrische bedrijfswagens vanaf 2026 de norm worden. Dat noopt werkgevers om het geweer van schouder te veranderen. Mogelijk is uw volgende firmawagen een elektrische, maar wel kleiner dan diegene waarmee u nu rijdt.
Lees verder

Filmkenners voorspellen Belgische Oscarwinst met 'Sound of Metal': in deze categorieën maken 'we' het meeste kans
"We willen het tijdens de Oscars nog beter doen dan op de BAFTA's, waar we twee keer in de prijzen vielen". Een week voor de Oscars zet productiehuis Caviar hoog in, nu de Belgische coproductie 'Sound of Metal' zich heeft ontpopt als schaduwfavoriet voor de belangrijkste filmprijzen van het jaar. "De kaarten voor Oscarwinst liggen dit jaar bijzonder goed", oordelen ook onze kenners, die de belangrijkste prijzen fileren. Caviar hoopt in ieder geval op erkenning. "Zo kunnen we aan grotere projecten in Amerika geraken."
Lees verder

Filmkenners voorspellen Belgische Oscarwinst met 'Sound of Metal'
"We willen het tijdens de Oscars nog beter doen dan op de BAFTA's, waar we twee keer in de prijzen vielen". Een week voor de Oscars zet productiehuis Caviar hoog in, nu de Belgische coproductie 'Sound of Metal" zich heeft ontpopt als schaduwfavoriet voor de belangrijkste filmprijzen van het jaar. "De kaarten voor Oscarwinst liggen dit jaar bijzonder goed", oordelen ook onze kenners.
Lees verder