Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 april 2021

Straks Overlegcomité: GEMS-experten willen pas volledig normale massa-evenementen wanneer er minder dan 50 patiënte...

HLN
Straks Overlegcomité: GEMS-experten willen pas volledig normale massa-evenementen wanneer er minder dan 50 patiënten op intensieve liggen
Krijgt na de horeca ook de eventsector straks wat perspectief? De Vlaamse en andere deelregeringen stropen in ieder geval de mouwen op om straks op het Overlegcomité de confrontatie met de federale aan te gaan en een tijdslijn af te dwingen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schaart zich achter het exitplan dat de sector voorstelt, maar de GEMS geeft tegengas met een strenger voorstel. Dit stellen beiden voor.
Lees verder

Padeloorlog eindigt mogelijk bij Raad van State: "Sabine Appelmans moest winnen, dat stond al lang vast"
Voormalig toptennisster Sabine Appelmans ligt onder vuur, nadat ze van de gemeente Asse groen licht kreeg om padelterreinen aan te leggen en uit te baten. Volgens de andere kandidaten en de oppositie is die beoordeling "niet eerlijk verlopen". Eén van de kandidaten wil zelfs naar de Raad van State trekken. "Wij hadden een supersterk dossier", verdedigt Appelmans zich.
Lees verder

Bij gebrek aan consensus trekt België eigen conclusie: 60.000 zwangere vrouwen moeten nú vaccin krijgen
Zwangere vrouwen zijn dan toch risicopatiënten en moeten prioritair gevaccineerd worden. Een besmetting kan immers leiden tot een premature bevalling of een vroegtijdige zwangerschapsonderbreking. Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad nu aan om 60.000 vrouwen snel te vaccineren. De taskforce werkt een plan uit.
Lees verder

Biden verdubbelt ambities voor het klimaat, maar krijgt andere grote vervuilers nog niet mee
De Verenigde Staten verdubbelen hun klimaatambities, vergeleken met het verregaandste dat ze eerder ooit hebben beloofd. Dat maakte president Joe Biden bekend op de virtuele klimaattop die hij zelf heeft belegd. Verscheidene andere landen — waaronder ook de Europese Unie — steken eveneens een tandje bij. Maar van de nummer één en vijf op vlak van uitstoot, China en Rusland, blijven de ambities vaag.
Lees verder

Simon begint aan 'The Voice'-Battles bij team Natalia: "Bewijzen dat Koen voor mij had moeten kiezen"
Met zijn surferlooks, gitaar om de nek en korrel in de stem valt Simon Van Cant (27) al van bij het begin op in 'The Voice'. Toch start hij vanavond aan de battles niet bij zijn eerste coach Koen Wauters, maar bij Natalia. De Kempense kon haar favoriet bij hem wegsnoepen. "Ik was teleurgesteld dat Koen me niet koos", zegt de sportleraar. "Maar Natalia is prestatiegericht. Dat ligt me wel."
Lees verder

Zonnig, droog en tot 15 graden vandaag, ook weekend verloopt droog en meestal zonnig
We krijgen vrijdag opnieuw een zonnige dag. In de streken nabij de Nederlandse grens is er echter kans op enkele tijdelijke wolkenvelden. De maxima liggen tussen 9 graden in de Hoge Ardennen en 15 graden over het westen, voorspelt het KMI.
Lees verder

Van den Bergh moet leiding afstaan in Premier League na spectaculair gelijkspel: "Nu blijven genieten en leren"
Dimitri Van den Bergh heeft zijn eerste ronde in de Premier League darts afgesloten met een gelijkspel tegen James Wade. Onze landgenoot imponeerde in het middenrif, Wade deed dat op het eind. 'Dancing Dimi' deelt na de eerste ronde de leiding met Nathan Aspinall, maar de Brit heeft de bovenhand in het legsaldo.
Lees verder

Philippe Geubels als vrijwilliger in vaccinatiecentrum: "Een klapke doen met de mensen: ik heb dat zó gemist"
Philippe Geubels mocht vorige week veertig kaarsjes uitblazen, maar door corona werd het een feestje in mineur. Net zoals heel 2020, want de comedian en tv-maker moest al zijn plannen annuleren en zit nu al een jaar werkloos thuis. Om zich wat nuttiger te voelen, gaf hij zich op als vrijwilliger in een vaccinatiecentrum. "Ik merk nu hoe hard ik sociaal contact nodig heb. Dat had ik nooit gedacht."
Lees verder

Philippe Geubels werkt als vrijwilliger in vaccinatiecentrum: "Ik ben gestopt met plannen maken, in mijn sector valt toch niets te doen"
Philippe Geubels mocht vorige week 40 kaarsjes uitblazen, maar door corona werd het een feestje in mineur. Net zoals heel 2020, want de comedian en tv-maker moest al zijn plannen annuleren en zit nu al een jaar werkloos thuis. Om zich wat nuttiger te voelen, gaf hij zich op als vrijwilliger in een vaccinatiecentrum. "Mijn hoofdjob is mensen geruststellen en een klapke met hen doen. Ik heb dat zó gemist."
Lees verder

OVERZICHT: Ziekenhuisbezetting duikt weer onder 3.000, maar cijfers dalen amper
Het weekgemiddelde van de nieuwe besmettingen daalde 8 procent. Bij de ziekenhuisopnames blijft het weekgemiddelde intussen stabiel. Er liggen nu iets minder dan 3.000 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Covid-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT: Aantal besmettingen daalt licht, ziekenhuisopnames stagneren
Het weekgemiddelde van de nieuwe besmettingen daalde 8 procent. Bij de ziekenhuisopnames blijft het weekgemiddelde intussen stabiel. Er liggen nu iets minder dan 3.000 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het Covid-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

CD&V-Kamerlid pleit voor 'pensioensplit' om komaf te maken met pensioenkloof
Vrouwen ontvangen in ons land gemiddeld 24,6 procent minder pensioen dan mannen, waardoor ze vaker getroffen worden door armoede en sociale uitsluiting na hun actieve loopbaan. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri dient nu een resolutie in om komaf te maken met die 'genderpensioenkloof'. Ze pleit onder meer voor een pensioensplit, waarbij de pensioenen van beide partners worden opgeteld om dan gelijk te verdelen over de twee.
Lees verder

Steekt het allemaal zo nauw niet meer in onze taal? Taalliefhebber Jan Hautekiet: "Zolang ik leef zal ik 'heten' en 'noemen' niet met elkaar verwarren"
Taal beroert, zoveel is duidelijk nu de Algemene Nederlandse Spraakkunst na 24 jaar aan revisie toe is en er onder meer geen onderscheid meer is tussen een 'hele' of 'heel' grote neus. Voor de een genoeg om te steigeren, voor de ander hoeft het zo strikt niet. "Misschien maakt het niets meer uit en dan is dat zo. Maar gun mijn generatie die gevoeligheid", zegt voormalig radiomaker en taalliefhebber Jan Hautekiet.
Lees verder

Charly Musonda Junior blijft knokken: "I will be back"
Charly Musonda Junior blijft hard werken aan zijn comeback. Dat toont hij in een filmpje op z'n Instagram, waar hij wat met het leer tovert. "Ik hou van de bal en ik kom terug", klinkt het.
Lees verder

Tim Wellens heeft in Luik nog één kans om voorjaar goed te maken: "Ik zit na een 25ste plaats in de Ronde niet te lachen in de bus"
Het was niet goed en het was niet slecht, zegt Tim Wellens (29). Zeker was het veel minder dan wat Tim Wellens zelf van zijn klassieke voorjaar had verwacht. Blijft nog één wedstrijd – zondag is het Luik-Bastenaken-Luik – om het goed te maken. Ook daar, weet Wellens, wordt het moeilijk om te winnen.
Lees verder

Goffin laat zich in België behandelen: "Ik hoop op spoedig herstel voor Madrid"
David Goffin (ATP 12) moest gisteren op het toernooi van Barcelona de strijd staken in zijn achtste finale tegen Cameron Norrie (ATP 58). Hij gooide de handdoek bij 5-3 30/30 in de tweede set, nadat hij de eerste set met 0-6 had verloren. De Luikenaar sukkelde met een blessure aan zijn rechteradductor en zal naar België afzakken om zich te laten behandelen.
Lees verder

Nieuwe aanklachten seksueel misbruik tegen acteur Kevin Spacey
De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (61) wordt opnieuw beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Hij zou zich in 2012 vergrepen hebben aan een 20-jarige productie-assistent die bij de serie House of Cards werkte en aan een acteur die auditie wilde doen voor de serie. Dat komt naar voren uit vertrouwelijke correspondentie tussen de acteur en zijn voormalig werkgever Media Rights Capital (MRC), meldt The Hollywood Reporter.
Lees verder

Groenen willen dat Senaat 'gynaecologisch geweld' onderzoekt
Senator Celia Groothedde van Groen vraagt samen met haar collega's France Masai en Hélène Ryckmans van Ecolo dat de Senaat het fenomeen van 'gynaecologisch geweld' onderzoekt. Dat schrijven L'Avenir en De Morgen vandaag.
Lees verder

Regering wil gunstregime profvoetbal zo snel mogelijk terugschroeven: "Allemaal verontwaardigd over die cijfers"
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil de fiscale en parafiscale voordelen van het Belgisch profvoetbal "diepgaand hervormen".
Lees verder

Timo Descamps maakt muzikale comeback met 'Nu ik jou ken'
Timo Descamps die we nog kennen als bassist 'Jo' uit de Ketnet-reeks 'Spring' en uit het eerste seizoen van 'Steracteur Sterartiest' waarin hij de derde plaats behaalde, is terug van weggeweest. 'Nu ik jou ken' is zijn eerste nieuwe single in tien jaar.
Lees verder