Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 26 april 2021

Stad Oudenburg: Rode Kruisstickeractie 2021

Rode Kruisstickeractie 2021
Van 22 april tot 8 mei 2021 kan je weer de befaamde stickers van het Rode Kruis Vlaanderen kopen voor 5 euro. De opbrengst van de stickeractie gaat integraal naar de lokale Rode Kruisafdeling. Het stadsbestuur wil de lokale afdeling graag ondersteunen en biedt de stickers aan bij de verschillende stedelijke loketten: de dienst burgerzaken, de bibliotheek en het Romeins Archeologisch Museum.
 
Je geeft zoveel meer dan 5 euro want dankzij jouw steun kunnen de Rode Kruisvrijwilligers investeren in ambulances, interventiekledij, materiaal voor eerstehulp opleidingen, ... om jou nog beter te helpen indien nodig.

De Rode Kruissticker wordt bovendien 60 jaar! Een fantastische gebeurtenis die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. En wat is er beter dan één verjaardag? Twee verjaardagen natuurlijk! Studio 100 blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en laat daarom enkele van haar figuren de cover van de Rode Kruissticker sieren.

Omwille van de coronamaatregelen kan de traditionele stickerverkoop aan verkeerspunten niet doorgaan. Daarom werd gezocht naar een alternatief. Zo zullen de stickers aan verschillende loketten en op de wekelijkse markt van 28 april en 5 mei 2021 kunnen worden aangekocht. 
 
Online kopen kan ook via www.rodekruis.be/sticker/. Kies de lokale afdeling en steun het Rode Kruis.
Lees verder

Update COVID-19 - Overlegcomité 23 april 2021
Het Overlegcomité herbevestigt het einde van de Paaspauze op 26 april 2021. 
Dit wil zeggen dat vanaf maandag 26 april 2021:
  •  mensen in groepen van 10 elkaar buiten mogen ontmoeten in plaats van met 4;
  •  winkelen opnieuw kan zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden;
  •  niet-medische contactberoepen, waaronder kappers en schoonheidsspecialisten, heropenen onder de verstrengde protocollen.

Terrassen 

De beslissing om vanaf 8 mei 2021 terug onder voorwaarden de terrassen te openen, is afgeklopt. 
  • Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden).
  • Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
  • Enkel zitplaatsen aan tafel.
  • Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre ze niet aan tafel zitten.
  • Bediening aan de bar is niet toegestaan.
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen. 
  • De openingsuren zijn beperkt van 8 tot 22 uur.

Evenementen

Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en eventementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen. 

Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd.

In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen. 

Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.  

Jeugd- en clubactiviteiten

Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei 2021 activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.

Vanaf 25 juni 2021 zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk. Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni. 

Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid

De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne. Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. 

Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid. Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan.

 
Overlegcomité 23 april 2021
Lees verder

Jouw gegevens op 'Mijn Burgerprofiel'
Vanaf nu vind je op de stedelijke website de tool 'Mijn Burgerprofiel' bovenaan elke pagina terug. Dat is een digitaal platform met een persoonlijk overzicht van officiële gegevens en overheidsadministratie van elke burger, zowel op lokaal, Vlaams als Federaal niveau. Sinds kort kan je er ook de status van je coronavaccin raadplegen.

Mijn Burgerprofiel biedt een handig overzicht van alle lopende zaken. Zo kan elke burger de status van lopende dossiers volgen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een toelating of een premie, een studietoelage of bouwaanvraag. Inwoners vinden er ook hun documenten terug die ze via het nieuwe Thuisloket hebben aangevraagd of van andere overheidsdiensten. Dit platform zal op termijn steeds meer gegevens bevatten en verder uitgebreid worden.

Sinds kort is er een luik over de coronavaccinatie op Mijn Burgerprofiel bijgekomen. Daar vind je de status van je eigen vaccin, zonder dat je daarbij hoeft te wachten tot je de uitnodiging per brief ontvangt. Via het profiel wordt de melding over je vaccinatie veel sneller uitgestuurd. Je zal er dus de datum van je vaccinatie terugvinden en je kan de afspraak in één klik bevestigen. Ook wanneer je nog niet aan de beurt bent, vind je deze informatie in Mijn Burgerprofiel terug.
 
Hoe werkt Mijn Burgerprofiel?
Op de stedelijke website vind je op elke pagina rechtsbovenaan de header Mijn Burgerprofiel terug. Je meldt je heel eenvoudig aan door op de link te klikken. Houd je identiteitskaart of Itsme-app bij de hand. Na controle van je identiteitsgegevens kan je jouw burgerprofiel volledig raadplegen.

Je kan gemakkelijk aanvinken dat je een mail wil krijgen bij elk nieuw document, dus ook bij je vaccinatie-uitnodiging. Klik daarvoor op 'Uw gegevens' in de gele balk bovenaan, en daarna op 'Voorkeuren beheren' onder je naam.

In het nieuwe scherm ga je naar 'Overheidsdocumenten (eBox). Vink daar 'Ja, ik wil e-mails ontvangen in het kader van Overheidsdocumenten' aan. Je kan er eender welk e-mailadres opgeven, dat van jezelf of bijvoorbeeld van je kinderen als je zelf geen mailadres hebt. 

Meer informatie

Wil je weten wat Mijn Burgerprofiel voor je kan doen? Dan kan je hier terecht.

Lees verder