Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 april 2021

Sebastian en Cynthia zijn verplicht oprit open te houden zodat buurvrouw tot aan haar woning kan raken: welke invloed...

HLN
Sebastian en Cynthia zijn verplicht oprit open te houden zodat buurvrouw tot aan haar woning kan raken: welke invloed heeft dat op waarde van hun huis?
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week bezoekt hij Gunther Impens van Immo Van Hoorick een vernieuwd huis in Overmere. Het bijzondere is dat er een erfdienstbaarheid op rust, zodat de achterbuur naar haar woning kan. Wat betekent dat voor de prijs bij een eventuele verkoop? "Het huis doet meer denken aan een nieuwbouw dan aan een woning van bijna zestig jaar oud."
Lees verder

Anja, Wendy en Yvette gingen door corona opnieuw studeren: "Het is niet omdat je één foute keuze maakt dat het om zeep is"
Je droomjob vinden, daar streeft quasi iedereen naar. Maar dat lukt ons niet allemaal van de eerste keer. Dus besluiten heel wat mensen elk jaar om het roer om te gooien en opnieuw naar school te gaan. En door de pandemie is deze groep alleen maar gegroeid. Zij het uit noodzaak, zij het omdat corona doet stilstaan bij wat je belangrijk vindt in het leven. Enkele coronaswitchers vertellen over hun keuze. "Als 18-jarige wist ik niet wat ik met de rest van mijn leven wou doen. Nu wel."
Lees verder

Politie heeft Facebook tevergeefs gevraagd aankondigingen voor 'La Boum 2' te verwijderen, woordvoerder van collectief vrijgelaten na verhoor
De politiediensten hebben contact met Facebook opgenomen om te weten hoe de aankondigingen van 'La Boum 2', het niet toegelaten evenement in het Ter Kamerenbos op 1 mei, konden verwijderd worden. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dinsdag verklaard. Volgens Facebook kan dat enkel op vraag van het parket, voegde hij eraan toe. Het Brusselse parket meldt in een kort statement over La Boum dat een woordvoerder van L'Abîme, het collectief achter het geplande feest, vandaag is ondervraagd door de Brusselse lokale politie, en na dat verhoor is vrijgelaten.
Lees verder

Cultuursector blijft bloeden: "Ik heb maandelijks 500 à 700 euro spaargeld nodig om rond te kunnen komen"
Een Gentse enquête toont hoe kunstenaars met moeite het hoofd boven water houden. Ook actrice Jits Van Belle (44), filmmaker Eva van Tongeren (30) en singer-songwriter Guy Verlinde (45) kunnen daarover meespreken. Die laatste moet zelfs z'n muziekinstrumenten verkopen.
Lees verder

Ouders Britney Spears vliegen elkaar in de haren: vader beschuldigt moeder van "uitbuiting van hun dochter"
Jamie Spears (68), de papa van Britney (39), schrapt mama Lynne (65) uit zijn advocatenkantoor. "Ze heeft onze dochter uitgebuit door een boek over haar zeggenschap te publiceren", laat hij weten in een reactie.
Lees verder

Burgemeester Hamme terug aan de slag na zware coronabesmetting: "Laat je alstublieft vaccineren, alleen zo krijgen we dit virus weg"
Burgemeester Herman Vijt (CD&V) is terug aan de slag voor zijn gemeente nadat hij op 8 april in het ziekenhuis werd opgenomen met een zware coronabesmetting. Daar lag hij bijna twee weken op intensieve zorgen aan de beademing. In het weekend van 18 april mocht hij naar huis, maar het herstel zal nog een hele tijd duren. "Ik heb beloofd in het ziekenhuis om op te roepen dat iedereen zich moet laten vaccineren, en dat wil ik bij deze ook doen", aldus Vijt.
Lees verder

Burgemeester Hamme terug aan de slag na zware coronabesmetting: "Laat je alsjeblieft vaccineren, alleen zo krijgen we dit virus weg"
Burgemeester Herman Vijt (CD&V) is terug aan de slag voor zijn gemeente nadat hij op 8 april in het ziekenhuis was opgenomen met een zware coronabesmetting. Daar lag hij bijna twee weken op intensieve zorg aan de beademing. In het weekend van 18 april mocht hij naar huis, maar het herstel zal nog een hele tijd duren. "Ik heb beloofd in het ziekenhuis om op te roepen dat iedereen zich moet laten vaccineren, en dat wil ik bij deze ook doen", aldus Vijt.
Lees verder

Hoge Gezondheidsraad raadt vegan dieet af voor zwangere vrouwen: "Vitamine B12-tekort kan onomkeerbare gevolgen hebben voor de ontwikkeling"
Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor de gezondheid. Maar hoe beperkter de voedselkeuze, hoe groter het risico op een voedingstekort en een verhoogde blootstelling aan ongewenste stoffen. Daarom is het belangrijk om variatie aan te brengen in je voedingskeuzes, vooral als je zwanger bent. Dat is het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).
Lees verder

Regisseuse Chloé Zhao kiest opvallend schoeisel om Oscar te ontvangen. Modejournalist: "De witte sneaker is een icoon"
Gisteren schreef de Chinese Chloé Zhao (39) geschiedenis op de 93e editie van de Oscars: ze won als eerste vrouw van Aziatische afkomst en als tweede vrouw ooit de Oscar voor beste regisseur. Alsof dat nog niet opvallend genoeg was, sprong ze er ook uit met haar outfit: een prachtige beige jurk met ... witte sneakers. Beide van Hermès. Zhao bewijst zo dat je een wit paar sneakers naar élke gelegenheid kan dragen en dat ze een must zijn in elke kleerkast. Modejournalist David Devriendt legt uit hoe die schoen zo veelzijdig werd. "De witte sneaker is een blank canvas."
Lees verder

Groenewegen en Jakobsen praten het uit na horrorcrash: "Het was een fijn gesprek"
De schorsing van Dylan Groenewegen zit er bijna op. Binnenkort komt de sprinter voor het eerst sinds de horrorcrash van Fabio Jakobsen aan de start van een koers. De twee hebben elkaar ondertussen gesproken en de plooien gladgestreken.
Lees verder

"Gevaarlijke granaat uit de Tweede Wereldoorlog" blijkt... seksspeeltje te zijn
De Duitse politie werd opgeroepen voor een verontrustende melding van een handgranaat in een bos, niet ver van de grens met Oostenrijk. Bij aankomst bleek het echter om een rubberen seksspeeltje te gaan.
Lees verder

Titaniumbellen kunnen de sleutel vormen in onderzoek naar exploderende sterren
Wetenschappers hebben titanium ontdekt in de overblijfselen van de Cassiopeia A supernova, zo'n 11.000 lichtjaren of wel 104.060 biljoen km ver. Die ontdekking zou kunnen helpen verklaren waarom sommige grote sterren exploderen. Dat zegt een nieuwe studie.
Lees verder

Gevaccineerde reizigers mogen mogelijk vanaf juli Israël weer binnen
Israël wil vanaf juli de grenzen volledig heropenen voor toeristen die al gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat de reizigers werden ingeënt met een vaccin dat door het Europese en Amerikaanse geneesmiddelenagentschap is goedgekeurd, en voor vertrek een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Bij aankomst worden ze ook onderworpen aan een test, die aanwijst of de toerist al dan niet immuunstoffen tegen corona heeft.
Lees verder

35 jaar na Tsjernobyl: "Al voor 1986 straling vrijgekomen in kerncentrale"
Enkele jaren vóór de gekende ramp was al radioactieve straling vrijgekomen uit de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat heeft de Oekraïense overheid bekendgemaakt na het vrijgeven van documenten uit de Sovjet-archieven. Het was maandag op de dag af 35 jaar geleden dat de zwaarste kernramp uit de geschiedenis plaatsgreep.
Lees verder

Het turbulente leven van André Hazes senior (deel 2): "Eerst was ik slachtoffer, nu deel ik opeens de lakens uit"
Volkszanger André Hazes senior, die in 2004 overleed aan een hartstilstand, zou normaal dit jaar 70 geworden zijn. Om die mijlpaal te vieren zendt de Nederlandse zender NPO3 de omstreden docuserie 'Kleine Jongen' uit. Ook wij blikken in vier delen terug op het turbulente leven van de cultfiguur. In deel 2 focussen we op z'n wisselvallige carrière in de jaren 70 en 80 en zijn al even wisselvallige eerste huwelijk, dat na veel financiële problemen uitmondde in een bittere vechtscheiding. "Annie bleek tijdens hun huwelijk meer dan warme gevoelens te koesteren voor één van André's broers."
Lees verder

Apple krijgt boete van 12 miljoen dollar in Rusland voor misbruik van dominante positie
De Russische concurrentiewaakhond FAS heeft de Amerikaanse technologiereus Apple een boete opgelegd van ruim 12 miljoen dollar (zo'n 9,93 miljoen euro), wegens "misbruik van zijn dominante positie". Dat heeft de FAS bekendgemaakt.
Lees verder

Unilever werkt aan speciale deodorant voor mensen met handicap
Unilever werkt aan de naar eigen zeggen eerste deodorant ter wereld die is ontworpen voor mensen met een handicap. Het was- en levensmiddelenconcern heeft een speciaal deoflesje ontworpen dat ook te gebruiken moet zijn door mensen die bijvoorbeeld niet hun volledige armfunctie hebben.
Lees verder

Twee ontvoerde Spaanse journalisten gedood in Burkina Faso
Twee Spanjaarden die waren ontvoerd in Burkina Faso, zijn om het leven gekomen, heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez dinsdag gezegd. De twee journalisten waren bezig met opnames voor een documentaire toen ze samen met een Ier maandag in gijzeling werden genomen door een groep islamisten. Die vielen een patrouille aan die optrad tegen stropers in het oosten van Burkina Faso.
Lees verder

Nieuw advies Hoge Gezondheidsraad voor vegetarisme en veganisme: "Af te raden voor zwangere vrouwen en baby's"
Terwijl een vegetarisch of veganistisch menu enkele jaren geleden nog een uitzondering was, komt het vandaag steeds vaker voor. De Hoge Gezondheidsraad heeft daarom voor het eerst een uitgebreid advies geformuleerd over de levensstijl. De do's en dont's voor zwangere vrouwen en baby's, maar ook voor senioren. "Die groep heeft sowieso al een verminderde eetlust".
Lees verder

Experten willen meer onderzoek naar afbouwen van antidepressiva
Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar het afbouwen van antidepressiva. Dat vindt een internationaal team onder leiding van UGent-onderzoekers. Hoewel er veel bekend is over het groeiend gebruik van antidepressiva, is dat niet het geval over veilige en effectieve methodes om ermee te stoppen.
Lees verder