Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 april 2021

Rusland start met terugtrekken van troepen aan grens Oekraïne

HLN
Rusland start met terugtrekken van troepen aan grens Oekraïne
Rusland stopt met de militaire oefeningen niet ver van de grens met Oekraïne die veel spanningen hebben veroorzaakt. Minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft het einde van de manoeuvres bekendgemaakt. Hij zei dat de snel opgezette en grote oefeningen met alle onderdelen van de strijdkrachten hebben aangetoond dat het land op een betrouwbare manier wordt verdedigd.
Lees verder

VTM gaat dit najaar op zoek naar opvolger voor Klaasje bij K3
In februari kondigde Klaasje Meijer (25) aan dat ze zou stoppen als K3'tje, en dus werd er naarstig gezocht naar een vervanger. De zoektocht naar het nieuwe K3'tje zullen we dit najaar uitgebreid kunnen volgen in de show 'K2 Zoekt K3' op VTM.
Lees verder

Elk jaar 402 miljoen euro voor extra verpleegkundigen in federale zorgsector
De zorgsector zal elk jaar 402 miljoen euro krijgen om extra personeel aan te werven en de werkomstandigheden in de sector te verbeteren. De federale meerderheidspartijen hebben een akkoord bereikt over de jaarlijkse verdeling van de middelen uit dat zorgpersoneelfonds, meldt PS-Kamerlid Marc Goblet.
Lees verder

Minste aantal inschrijvingen van nieuwe voertuigen in tien jaar
In de eerste drie maanden van dit jaar zijn het minste aantal nieuwe voertuigen ingeschreven in meer dan tien jaar. Dat blijkt vandaag uit een analyse van automobielfederatie Febiac. Het marktaandeel van gemotoriseerde tweewielers en geëlektrificeerde motoren steeg wel.
Lees verder

Lalieux wil komaf maken met "onmenselijke" controles op ouderen met inkomensgarantie
Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) wil het strenge controlemechanisme voor ouderen met een inkomensgarantie hervormen. Dat heeft ze donderdagmiddag aangekondigd in de plenaire vergadering van de Kamer. "De controles zijn niet menselijk en buiten proportie", zei ze.
Lees verder

Vaccinatiecentra in tien gevangenissen om personeel te vaccineren vanaf begin mei
Alle personeelsleden in de Belgische gevangenissen kunnen vanaf begin mei worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarvoor worden vaccinatiecentra opgericht in tien gevangenissen, zo meldt het Gevangeniswezen.
Lees verder

Kernreactor Tihange 2 wordt vannacht weer opgestart
Kernreactor Tihange 2 wordt naar verwachting om middernacht opnieuw opgestart. Dat bevestigt uitbater Engie.
Lees verder

"Niet de bedoeling jongeren uit moeilijk te bereiken gemeenschappen eerder te vaccineren dan 65-plussers"
Verschillende steden willen de vaccinatiecampagne een extra injectie geven met mini-vaccinatiecentra op wijkniveau of met mobiele teams die moeilijk te bereiken groepen vaccineren. Ook de bedrijven zijn vragende partij om snel zelf te kunnen gaan vaccineren. Dat kan, stelt de Taskforce Vaccinatie, maar eerst moet het gros van de bevolking in een vaccinatiecentrum zijn langs geweest.
Lees verder

Vaccinatiecampagne extra injectie geven via steden en bedrijven? Nog even geduld
Verschillende steden willen de vaccinatiecampagne een extra injectie geven met mini-vaccinatiecentra op wijkniveau of met mobiele teams die moeilijk te bereiken groepen vaccineren. Ook de bedrijven zijn vragende partij om snel zelf te kunnen gaan vaccineren. Dat kan, stelt de Taskforce Vaccinatie, maar eerst moet het gros van de bevolking in een vaccinatiecentrum zijn langs geweest.
Lees verder

Anuna De Wever viert de 'Dag van de Aarde': "Maar ik ben altijd bezig met het klimaat, een weekend bestaat voor mij niet"
22 april vandaag, de Dag van de Aarde. Hét moment om stil te staan bij onze planeet en het leven op onze immer draaiende bol. Al zijn er ook mensen die er fulltime mee begaan zijn. Bij ons is de bekendste naam ongetwijfeld Anuna De Wever (19). Als boegbeeld van Youth for Climate was ze de afgelopen jaren niet uit het nieuws weg te branden. Ook nu strijdt ze dapperder dan ooit verder: "Er zijn nog altijd mensen die me aanspreken alsof de klimaatopwarming mijn probleem is."
Lees verder

Negen maanden gekibbel eindigt in halfslachtig compromis: hoe Rousseau en het kunstencentrum hun broek scheurden aan De Vooruit
De soap rond de naam Vooruit lijkt afgelopen. Het beschermde monument in Gent gaat voortaan De Vooruit heten, de naam die iedereen er al jaren aan geeft. Het kunstencentrum dat vanuit het gebouw werkt, gaat op zoek naar een nieuwe naam, omdat het niet geassocieerd wil worden met de socialistische partij Vooruit. Die partij betaalt wel de factuur voor de naamsverandering. Winnaars zijn er niet. In Gent hebben alle hoofdrolspelers krediet verloren, zowel Conner Rousseau als het bestuur van het kunstencentrum.
Lees verder

Nieuw advies: zwangere vrouwen worden best prioritair gevaccineerd
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert dat alle zwangere vrouwen toch best prioritair gevaccineerd worden. Dat deelt de HGR mee. Wel wordt aangeraden om voor hen mRNA-vaccins te gebruiken.
Lees verder

Nieuw advies: zwangere vrouwen krijgen prioritair coronavaccin
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert dat alle zwangere vrouwen toch best prioritair gevaccineerd worden. Dat deelt de HGR mee. Wel wordt aangeraden om voor hen mRNA-vaccins, zoals dat van Pfizer, te gebruiken. De taskforce Vaccinatie komt om 18 uur samen en zal het advies van de HGR normaal gezien volgen en in de praktijk brengen.
Lees verder

President Biden gaat Armeense genocide tijdens WOI genocide erkennen, tot ongenoegen van Turkije
President Joe Biden gaat als eerste Amerikaanse leider de moord op 1,5 miljoen Armeniërs ruim een eeuw geleden erkennen als genocide. Hij tart hiermee NAVO-bondgenoot Turkije, melden Amerikaanse media. De regering in Ankara stelt dat er Armeense slachtoffers waren tijdens de Eerste Wereldoorlog in het toenmalige Ottomaanse Rijk, maar dat het geen volkenmoord was.
Lees verder

VTM GO viert tweede verjaardag met meer dan 2 miljoen gebruikers
Op vrijdag 23 april viert VTM GO zijn tweede verjaardag. Met succes, want het platform groeide de voorbije twee jaar uit tot het grootste lokale videoplatform.
Lees verder

Noorwegen leent 200.000 AstraZeneca-vaccins uit aan Zweden en IJsland
Noorwegen zal de 216.000 doses van het AstraZeneca-vaccin waarover het momenteel beschikt uitlenen aan Zweden en IJsland. Dat heeft de Noorse minister van Volksgezondheid Bent Høie donderdag aangekondigd.
Lees verder

Van Langenhove vraagt bijkomend onderzoek in zaak rond Schild & Vrienden
De Gentse raadkamer behandelt normaal gezien maandag de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering, voor inbreuken op de racismewetgeving. Zijn advocaat vraagt echter bijkomend onderzoek, gezien de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na een wrakingsverzoek.
Lees verder

INTERVIEW. Nathan Evans scoort monsterhit met zeemanslied 'Wellerman': "Eerlijk? Ik word kotsmisselijk op een boot"
Een paar maanden geleden was hij nog een doodgewone postbode, vandaag is hij de man achter monsterhit 'Wellerman'. Een zeemansliedje - of 'sea shanty' - dat viraal ging op TikTok, en op dit moment zelfs op nummer 1 staat in de Belgische hitlijsten. Wij spraken de Schotse Nathan Evans (26), wiens leven op korte tijd helemaal ondersteboven werd gegooid. "Plots een platenfirma, management en advocaten."
Lees verder

Netflix wil het delen van paswoorden een halt toe roepen: "Maar niet op een agressieve manier"
Netflix heeft het gehad met gebruikers die hun paswoord delen met andere mensen. Maar strenge maatregelen om dat tegen te gaan, zullen niet meteen genomen worden, zegt CEO Reed Hastings.
Lees verder

Van de ene Red naar de andere, Ritchie De Laet spreekt 'Dancing Dimi' moed in voor de Premier League: "Succes, makker!"
De ene heeft een Premier League op zijn palmares, de andere gaat er dezer dagen naarstig naar op zoek. Het ideale moment voor Ritchie De Laet (32) om stadsgenoot Dimitri Van den Bergh (26) een hart onder de riem te steken.
Lees verder