Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 24 april 2021

Niemand wil 230 miljoen betalen: renovatie van het Koning Boudewijnstadion is nog niet voor morgen

Niemand wil 230 miljoen betalen: renovatie van het Koning Boudewijnstadion is nog niet voor morgen

De voetbalbond en de Memorial Van Damme willen het Koning Boudewijnstadion laten renoveren, maar er is één groot probleem: voorlopig is niemand zinnens om dat te betalen. In de politiek houdt men de boot af en wijst men op de noodzaak van privé-investeerders. 'Maar wie steekt geld in iets wat hij nooit kan rentabiliseren?'

Lees verder

Weerbericht | Zonnig, droog en tot 15 graden

Vrijdag is het opnieuw zonnig. In de streken nabij de Nederlandse grens is er echter kans op enkele tijdelijke wolkenvelden. De maxima liggen tussen 9 graden in de Hoge Ardennen en 15 graden over het westen, voorspelt het KMI.

Lees verder

Abdeslam moet gewonde agent schadevergoeding betalen

Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn donderdag veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal bijna 700.000 euro aan een agent die gewond raakte bij de inval in de Driesstraat in Vorst in 2016. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag.

Lees verder

Nederlandse zanger Boudewijn de Groot stopt abrupt met optreden

Boudewijn de Groot stopt met optreden. Dat maakt de 76-jarige Nederlandse zanger bekend op zijn website. Hiermee komt vrij abrupt een einde aan zijn lange carrière op het podium. Zijn eerste concert was 56 jaar geleden.

Lees verder

Poederbrief in Wetstraat 16 bevatte bloem

De brief met wit poeder die donderdagvoormiddag werd afgeleverd aan de ambtswoning van premier Alexander De Croo bevatte geen gevaarlijke stoffen, maar bloem. Dat meldt het Brusselse parket vrijdagochtend.

Lees verder

Pixar zoekt acteur voor rol van transgender meisje

Pixar werkt aan een film met een transgender personage. Dat blijkt uit een oproep die de animatiestudio lanceerde.

Lees verder

Zeldzaam: voor het eerst in elf jaar grijze walvis gespot in Middellandse Zee

In de baai van Napels is zondag een grijze walvis gefilmd. De laatste keer dat die soort gezien werd in de Middellandse Zee dateert al van in 2010. Bekijk de opmerkelijke beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft uitleg over uitblijven kentering coronacijfers

Van een kentering bij de ziekenhuisopnames door corona en het aantal patiënten op intensieve zorg is voorlopig nog geen sprake. Volg de persconferentie van het crisiscentrum live.

Lees verder

Bekend Italiaans restaurant in Antwerpen failliet door coronacrisis

Het bekende Italiaanse restaurant I Famosi, op het Antwerpse Zuid, is failliet. Dat meldt ATV. Er is een curator aangesteld die op zoek gaat naar een overnemer. De inboedel van I Famosi wordt al aangeboden op de website van veilinghuis Vavato.

Lees verder

Vlaamse Regering 'geschokt' door fragment in De Ideale Wereld over Somalisch-Belgische medewerkster: 'Ze voelt zich vernederd'

De Vlaamse regering is niet te spreken over een fragment in VRT-programma 'De Ideale Wereld' waarin een medewerkster van kleur werd afgeschilderd als een poetsvrouw. 'Scherpe satire over publieke personen moet kunnen, maar dit is er ver over.' Presentator Jan Jaap van der Wal heeft zich ondertussen geëxcuseerd.

Lees verder

Brandweer rukt uit in Brecht: grote rookpluim boven militair domein na schietoefening

De brandweer is vrijdag massaal uitgerukt naar het militair domein Groot Schietveld in Brecht, in de provincie Antwerpen. Daar woedt een grote brand. 'De brand ontstond bij een schietoefening van het leger', legt Sven Deckers (N-VA), burgemeester van Brecht, uit. In de omgeving is een grote rookpluim te zien.

Lees verder

Mauri Vansevenant rijdt Luik-Bastenaken-Luik dan toch en staat op reservelijst Giro

Tegen de verwachtingen in werd Mauri Vansevenant door Deceuninck-Quick-Step toch geselecteerd voor Luik-Bastenaken-Luik. De Ronde van Romandië, die oorspronkelijk wel op zijn planning stond, laat de jongeling daarentegen aan zich voorbijgaan.

Lees verder

Terrasjes, buitenevenementen en zomerkampen op tafel bij Overlegcomité

Het Overlegcomité verzamelt om 15 u om 'de beslissingen van vorige week te operationaliseren', in de woorden van premier Alexander De Croo. Welke knopen hakt het Overlegcomité straks door?

Lees verder

Noodtoestand opnieuw afgekondigd in Tokio: 'Olympische Spelen zullen kunnen doorgaan'

De Japanse regering heeft vrijdag opnieuw de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Tokio en nog drie prefecturen, drie maanden voor de start van de Olympische Spelen.

Lees verder

Beieren zet licht op groen voor EK-toeschouwers in Allianz Arena

De Duitse deelstaat Beieren heeft toestemming gegeven aan de stad München om tijdens het EK voetbal van komende zomer toeschouwers te ontvangen in de Allianz Arena, zo maakte de Duitse Voetbalbond DFB vrijdag bekend.

Lees verder

De Block: 'Fout om beschermingsmateriaal niet meteen te vervangen'

'De vernietiging van de strategische stocks aan beschermingsmateriaal was de juiste beslissing, maar het was fout om die niet meteen te vervangen'. Dat erkende toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in de coronacommissie van de Kamer. Ze zegt wel dat het in het begin van de crisis vaak 'blind varen' was.

Lees verder

Aleksej Navalny maakt einde aan hongerstaking

De Russische opposant Aleksej Navalny gaat zijn hongerstaking stapsgewijs beëindigen.

Lees verder

Sevilla vervangt Bilbao als gaststad voor EK 2020, wedstrijden van Dublin worden verplaatst naar Sint-Petersburg en Londen

Sevilla vervangt Bilbao als Spaanse EK-gaststad. De wedstrijden van Dublin worden verplaatst naar Sint-Petersburg en Londen. München mag supporters ontvangen en blijft speelstad.

Lees verder

Primeur: SpaceX lanceert met succes vier astronauten in 'gerecycleerde raket'

Vanop Cape Canaveral, in Florida, is vrijdag een Falcon-draagraket gelanceerd die vier astronauten naar het Internationaal ruimtestation (ISS) moet brengen. Het is de eerste keer dat het bedrijf van Elon Musk erin slaagt om een rakettrap te hergebruiken om astronauten naar het ISS te brengen.

Lees verder

Kernreactor Tihange 2 ligt opnieuw stil

Kernreactor Tihange 2 levert opnieuw geen elektriciteit, amper enkele uren nadat de centrale werd heropgestart. Er is een nieuw technisch mankement opgedoken.

Lees verder

Mahdi: 'Verbied tijdelijk studentenmigratie naar België'

Nadat twintig Indiase studenten bij aankomst in België besmet bleken met de Indiase coronavariant, roept staatssecretaris van Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) het Overlegcomité op om de komst van buitenlandse studenten naar ons land niet langer als een essentiële reis te beschouwen.

Lees verder

Personeel Carrefour Sint-Agatha-Berchem legt werk neer na gevallen van agressie

Het winkelpersoneel en de bewakingsagenten van Carrefour in Sint-Agatha-Berchem hebben het werk neergelegd na meerdere gevallen van agressie.

Lees verder

Kevin De Bruyne traint met de groep bij Manchester City en haalt mogelijk toch finale League Cup

Rode Duivel Kevin De Bruyne trainde vrijdag met de groep bij zijn club Manchester City. Dat bevestigde coach Pep Guardiola op zijn persconferentie van vrijdag. De Manchester City-middenvelder ziet zo zijn kansen op de Carabao Cup-finale van zondag tegen Tottenham vergroten.

Lees verder

Biden schrapt fiscale gunsten voor miljonairs

Joe Biden houdt woord: hij is van plan de rijken zwaarder te belasten, om met de opbrengsten armoede te bestrijden.

Lees verder

In laatste instantie opgeviste Jutta Verkest stunt met tiende plaats in allroundfinale op EK turnen

Jutta Verkest is vrijdag in het Zwitserse Bazel knap tiende geworden in de allroundfinale van het Europees kampioenschap turnen. De 15-jarige Mechelse verzamelde 52,132 punten. Haar Russische leeftijdsgenote Viktoriia Listunova veroverde met 56,731 punten het goud, voor haar landgenote Angelina Melnikova (55,432) en de Britse Jessica Gadirova (55,100).

Lees verder

Zijn zelftesten in onderwijs er pas als schooljaar bijna om is?

Het onderwijsveld beet al in het zand voor vervroegde vaccinaties en dreigt nu ook nog langer te moeten wachten op de beloofde zelftesten. 'Dit is tekenend voor de aankondigingspolitiek, terwijl de scholen hun plan moeten trekken', zegt Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Lees verder

Greta Thunberg spelt congresleden de les: 'Ik geloof nooit dat jullie dit effectief zullen uitvoeren'

In het kader van de virtuele klimaattop van president Biden heeft klimaatactiviste Greta Thunberg het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden toegesproken. De intussen achttienjarige Thunberg reageerde er op de ambitieuze plannen van Joe Biden om de klimaatopwarming tegen te gaan. Bekijk een fragment uit haar tussenkomst in de video hierboven.

Lees verder

Duizenden tachtigplussers kregen uitnodiging voor vaccinatie niet

De vaccinatiegraad bij de groep 80- tot 82-jarigen ligt verbazend laag in vergelijking met de leeftijden errond. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vermoedt dat hun uitnodiging niet tot bij hen is geraakt.

Lees verder

Coronavirus bereikt Mount Everest: 'Uitbraak kan gevaarlijk zijn'

Een Noorse klimmer die in het basiskamp van de Mount Everest verbleef, heeft positief getest op het coronavirus. Er wordt gevreesd voor een uitbraak. Ziek worden op de berg - zeker tijdens de beklimming - houdt grote gezondheidsrisico's in.

Lees verder

Pint drinken op terras mag per vier, tot 22 uur

Het Overlegcomité heeft de knoop doorgehakt: bij het heropenen van de horeca op 8 mei mogen de terrassen tot 22 uur openblijven. De cultuursector kan volgende maand alleen maar testevenementen op poten zetten.

Lees verder

EMA: Voordelen AstraZeneca-vaccin groeien mee met leeftijd en infectiegraad

Hoe ouder de patiënt en hoe hoger covid-19-infectiegraad in de gemeenschap, des te groter worden zijn de voordelen van het vaccin van AstraZeneca. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) vandaag vast in een nieuwe analyse van het vaccin.

Lees verder

Duitse wetenschappers stellen onzuiverheden in het AstraZeneca-vaccin verantwoordelijk voor zeldzame bloedklonters

Na rigoureuze opzuivering in de fabriek blijven onzuiverheden uit het productieproces in minimale concentraties aanwezig in het vaccin. Volgens Duits onderzoek dragen die stoffen bij aan de vaak noodlottige cascade die leidt tot het zeldzame neveneffect van het AstraZeneca-vaccin. Maakt de zoektocht naar een oplossing nu een sprong vooruit?

Lees verder

Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité heeft zich opnieuw over de versoepelingen van de coronamaatregelen gebogen. Een overzicht.

Lees verder

Franse politieagente vermoord met mes

Kort na de middag werd in de Franse gemeente Rambouillet een politieagente neergestoken in het lokale politiebureau. Zij overleed aan haar verwondingen. De dader werd doodgeschoten door een andere agent.

Lees verder

Cryptomunten krijgen tik: Bitcoin tuimelt onder grens van 50.000 dollar

De koers van de belangrijkste cryptomunten gaat vrijdag duidelijk omlaag. Speculanten lijken beducht voor de meerwaardebelasting die Amerikaans president Joe Biden wil invoeren.

Lees verder

Gerecht valt binnen bij 't Scheldt wegens 'aanzetten tot haat'

Het gerecht is vanochtend binnengevallen bij de satirische website 't Scheldt in Antwerpen en op een aantal andere adressen die gelinkt worden aan het magazine. Een medewerker van 't Scheldt werd voor enige tijd gearresteerd en ondervraagd. Er zouden ook computers, gsm's en documenten in beslag genomen zijn.

Lees verder

Horeca: 'Dit is veel beter dan in Nederland'

De horecasector is tevreden dat de terrassen open kunnen, onder vrij haalbare voorwaarden.

Lees verder

Tien transmigranten uit koelcontainer gehaald in Zeebrugge: 'Levensgevaarlijk'

De scheepvaartpolitie trof vrijdagmorgen opnieuw tien transmigranten in een koelcontainer aan. De temperatuur stond op het vriespunt ingesteld en in de trailer vond de politie ook enkele slaapzakken. 'Levensgevaarlijk, want die koelcontainers kunnen van binnenuit niet geopend worden.'

Lees verder

Vaccinproductie Pfizer in Puurs krijgt een boost

Vanaf mei wordt de vaccinproductie bij Pfizer in Puurs met 20 procent opgetrokken. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft daarvoor vrijdag groen licht gegeven.

Lees verder

Tiener uit Vlaanderen opgepakt voor bedreigen Nederlandse schrijfster Lale Gül

Een 15-jarige jongen is in Vlaanderen opgepakt voor het online bedreigen van de Nederlandse schrijfster Lale Gül (24). Eerder werd ook al een 19-jarige man in Nederland opgepakt.

Lees verder

'Stap voor stap, want we kunnen ons geen misstap permitteren'

8 mei blijft behouden als heropeningsdatum voor terrassen. Maar de zorgsector kreunt en het Overlegcomité wilde die niet voor het hoofd stoten door nu al een gulle zomeragenda te plannen.

Lees verder

'Dit ontneemt ons de tijd om veilig te organiseren'

De evenementensector reageert verbijsterd na het Overlegcomité, dat niet verder kijkt dan juni. Een beslissing over de festivalzomer is er dus nog altijd niet. 'Dit is pas jojobeleid.'

Lees verder

Biden komt in juni naar Brussel

De Amerikaanse president Joe Biden brengt in juni een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en aan België. Het gaat om zijn eerste buitenlandse reis als president.

Lees verder

Ongehoord | 'Ook al noemen ze het Pierke Pierlala, het blijft de Vooruit'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Zo zal een terrasbezoek na 8 mei er uitzien

Het Overlegcomité heeft de voorwaarden voor het heropenen van de terrassen heeft vastgelegd. Aan deze regels zullen u en de horeca-uitbater moeten voldoen voordat u een drankje kunt nuttigen.

Lees verder

Coronavirus - Aantal ziekenhuisopnames blijft stabiel, besmettingen dalen licht

In de week van 14 tot 20 april zijn elke dag gemiddeld 3.600 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan een week eerder. Het weekgemiddelde van de ziekenhuisopnames blijft stabiel. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige cijfers van het covid-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Droog maar fris voor de tijd van het jaar

Zaterdagochtend wordt het meestal zonnig. De maxima schommelen van 10 graden in de Hoge Venen en 12 graden aan zee tot 16 graden nabij de Franse grens. De wind waait overwegend matig en aan zee soms vrij krachtig. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Acht jaar na de grootste ramp in de textielindustrie, is er nog steeds weinig veranderd

Vandaag acht jaar geleden stortte de textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh in, de grootste ramp in de textielindustrie. De meer dan duizend slachtoffers worden jaarlijks herdacht tijdens Fashion Revolution Week.

Lees verder