Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 april 2021

Mertens na verloren finale: ‘Kreeg geen lengte in mijn slagen’

Mertens na verloren finale: 'Kreeg geen lengte in mijn slagen'

Elise Mertens (WTA-17) verloor zondag de finale van het WTA 250 toernooi van Istanbul (235.238 dollar). Geen zevende toernooizege dus voor de 25-jarige Limburgse. Het eerste reekshoofd verloor in de finale met 6-1 en 7-6 (7/3) van Sorana Cirstea (WTA-67). Die 31-jarige Roemeense won voor het eerst een toernooi sinds... 2008.

Lees verder

Spelers KRC Genk dansen op bus, fans vieren bekerwinst in centrum

Zo stil het nog tijdens de wedstrijd was in het centrum van Genk, zo lawaaierig was de vreugde-uitbarsting achteraf. Honderden auto's trokken toeterend door de centrumlanen, aangemoedigd door applaudisserende fans. Opmerkelijk: om klokslag middernacht was al het volk verdwenen.

Lees verder

Vlaamse regering keurt initiatieven jeugdhulp goed

Vlaams minister voor welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigt aan dat de Vlaamse regering brood ziet en investeert in de initiatieven 'Eén gezin - één plan' en de gezinshuizen van SOS Kinderdorpen, waar kinderen uit hetzelfde gezin kleinschalige opvang vinden. Verder zal de Vlaamse regering de rechtspositie van minderjarigen in de gesloten opvang aanpassen.

Lees verder

Raadkamer stelt zaak Schild & Vrienden onbepaald uit na vraag bijkomend onderzoek

De Gentse raadkamer heeft maandag de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het parket de verwijzing vraagt voor oprichter Dries Van Langenhove en acht andere personen die lid waren van de groepering, onbepaald uitgesteld.

Lees verder

Sportclubs slaan alarm: achterstand bij jonge sporters na één jaar coronacrisis is enorm

Een jaar coronacrisis heeft de leerachterstand bij de kinderen zo doen oplopen dat we maar de zomervakantie moeten inkorten, zeggen experts. Maar de sportachterstand dreigt even dramatisch te worden, nu veel jongeren een dik jaar niet of niet voluit hebben kunnen trainen of wedstrijdjes spelen. Bovendien merken ze bij de sportclubs een fikse terugval in het aantal nieuwe inschrijvingen. 'Het is niet herbeginnen van nul maar van ónder nul.'

Lees verder

Franstalige partijen verwerpen snellere versoepeling in Vlaanderen

De Franstalige partijen verwerpen maandag het voorstel van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) om eventueel in Vlaanderen de coronamaatregelen sneller te versoepelen omdat de vaccinatiegraad er hoger is.

Lees verder

Witte haai van 1.600 kg mogelijk op weg naar Europa

Een grote witte haai, die onderzoekers Nukumi doopten, is mogelijk onderweg naar Europa. Het dier is ruim 5 meter lang en weegt zo'n 1.600 kilogram. Het is niet duidelijk waarom Nukumi plots de Amerikaanse kustwateren ruilde voor de open zee. De Amerikaanse onderzoeksorganisatie Ocearch heeft het over 'een foute afslag'.

Lees verder

'Trots van China', maar gecensureerd op sociale media

Breed glimlachend prijkt ze vandaag op menige voorpagina als eerste Aziatische vrouw – en nog maar de tweede vrouw ooit – die de Oscar voor Beste regisseur in ontvangst mocht nemen. Maar in haar geboorteland blijft het verdacht stil rond de Chinees-Amerikaanse Chloé Zhao, wier Nomadland dé winnaar van de 93ste Oscars was.

Lees verder

Overzicht | Zo bijzonder is het dat een vrouw wint als beste regisseur

De Chinees-Amerikaanse Chloé Zhao werd zondagnacht op de Oscars tot beste regisseur bekroond voor haar film 'Nomadland'. Het is nog maar de tweede keer in 92 jaar dat die eer te beurt valt aan een vrouw, na Kathryn Bigelow in 2009. Bovendien worden vrouwen amper genomineerd in die categorie. Zo waren dit jaar ook voor het eerst twee vrouwen tegelijk genomineerd voor de Oscar voor de beste regisseur. Naast Zhao maakte ook Emeral Fennell kans op het beeldje, voor 'Promising young woman'.

Lees verder

Kan Vlaanderen op eigen houtje de coronamaatregelen versoepelen?

Zolang de crisissituatie acuut is, kunnen de regio's zelfs voor de eigen bevoegdheden enkel strenger zijn dan wat federaal wordt bepaald. Maar naarmate de vaccinatiegraad stijgt en/of de coronacijfers verbeteren, kunnen de regio's opnieuw meer en meer hun terrein bezetten.

Lees verder

Waarom de Oscar voor 'Nomadland' historisch én terecht is

The show must go on: en dus organiseerde Hollywood zondagavond de 93ste editie van de Oscars. Maar is Nomadland een terechte winnaar? En was het ook een historische avond? In bovenstaande video beantwoordt onze filmjournalist Jeroen Struys enkele prangende vragen.

Lees verder

Extra aandacht voor Nederlands en wiskunde: werkgroep heeft aanbevelingen klaar voor rest van schooljaar

Een werkgroep met pedagogen, psychologen en vertegenwoordigers van het onderwijsveld heeft een reeks aanbevelingen klaar waarmee scholen nog het meeste kunnen halen uit het resterende schooljaar. Dat laat Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) weten.

Lees verder

Marshelikopter Ingenuity vliegt derde foutloos parcours

Zondag voerde Ingenuity, de marshelikopter van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa, zijn derde en voorlopig moeilijkste vlucht uit. De ingenieurs zullen de moeilijkheidsgraad opvoeren tot ze op de grenzen van de minihelikopter botsen.

Lees verder

Grote vaccinatiekloof tussen de verschillende Brusselse gemeenten

De vaccinatie van de Brusselaars loopt niet in alle negentien van de Brusselse gemeenten even vlot. Dat blijkt uit cijfers die maandag werden bekendgemaakt op de wekelijkse persmeeting van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) over het vaccinatiebeleid in het Brussels Gewest.

Lees verder

Vrijwilligers verlaten grot na experiment van 40 dagen: 'Dacht dat het er maar 23 waren'

Breed glimlachend kwamen 15 Franse vrijwilligers zaterdag voor het eerst in 40 dagen in het daglicht. Ze zaten al die tijd in en grot in de Pyreneeën in het kader van het 'Deep time'-project, dat onderzoekt wat een gebrek aan natuurlijk licht en horloges doet met een mens.

Lees verder

Ethische chocoladepionier Tony's Chocolonely koopt Vlaamse fabriek

De chocoladefabriek Althaea-De Laet in Borsbeek komt in handen van Tony's Chocolonely, de Nederlandse maker van 'slaafvrije' chocolade.

Lees verder

EU-Commissie start juridische procedure tegen AstraZeneca

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca omdat het geen oplossing biedt voor de problemen bij de levering van zijn coronavaccin. Dat heeft een Commissiewoordvoerder maandag bekendgemaakt. De procedure werd vorige week vrijdag opgestart.

Lees verder

Rover, zoontje van Pedro Elias, kankervrij verklaard

Geweldig nieuws voor Pedro Elias en zijn gezin: zijn zoontje Rover is vandaag genezen verklaard van kanker. De presentator van 'De container cup' maakte dat nieuws zelf bekend via Instagram. 'Merci aan het UZ Leuven en alle Rover-fans', klonk het.

Lees verder

Vlaanderen klaar met nieuwe stralingsnormen voor uitrol 5G

De Vlaamse regering heeft maandag groen licht gegeven voor de nieuwe stralingsnormen die een veilige uitrol van 5G mogelijk moeten maken.

Lees verder

El Kaouakibi krijgt controlearts op bezoek

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi is al maanden afwezig, maar doordat parlementsleden een apart statuut hebben, kreeg ze toch nog de volledige vergoeding doorbetaald. Na kritiek heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement beslist dat El Kaouakibi nu toch een controlearts op bezoek zal krijgen.

Lees verder

35 jaar na kernramp wil Oekraïne werelderfgoedstatus voor Tsjernobyl

Op 26 april 1986 ontplofte een reactor van de kerncentrale in Tsjernobyl, in de toenmalige Sovjet-Unie. Mede dankzij het succes van de HBO-reeks Chernobyl is de site van de ramp steeds populairder bij toeristen. Oekraïne vraagt er nu bij het Unesco de status van Werelderfgoed voor aan.

Lees verder

Pandemiewet komt er deze maand niet meer

Het parlement zal zich pas woensdag over de 'aangepaste' pandemiewet buigen, omdat de regering de tekst nog altijd niet klaar heeft.

Lees verder

Franse stuntman springt al brandend van een gebouw

De professionele stuntman Bryan Vigier (26) is ter demonstratie van een gebouw gesprongen. Dat deed hij voor de stuntschool 'Campus Univers Cascades' in het noorden van Frankrijk. Vigier staat onder meer bekend voor zijn stunts in de Netflix-serie Lupin. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.

Lees verder

Pfizer gaat familie van personeel zelf vaccineren

Via een wereldwijd programma wil het bedrijf de familieleden van medewerkers rechtstreeks vaccineren

Lees verder

Gouden Schoen Refaelov voetbalt volgend seizoen voor Anderlecht: 'Het voetbal van Anderlecht past echt bij mijn stijl'

Anderlecht heeft maandagavond de transfer van Lior Refaelov (vandaag 35) bekendgemaakt. Vanochtend trainde hij nog gewoon mee met Antwerp. Toen hij in de namiddag vertrok, bevestigde hij enkel dat er later vandaag verdere communicatie zal volgen. Die kwam er uiteindelijk om 17.15 uur.

Lees verder

Dan toch een bod voor de Boekenbeurs

De tweede biedingsronde voor kandidaat-overnemers voor de Boekenbeurs blijkt dan toch succesvol

Lees verder

Sihame El Kaouakibi: 'Mijn vechtlust is op'

In een reactie op Instagram laat Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibbi (ex-Open VLD) weten 'de beslissingen te aanvaarden die genomen worden'. Vanmiddag besloot het Antwerps college de samenwerking met Let's Go Urban stop te zetten.

Lees verder

Hoe corona de vastgoedmarkt beïnvloedde

Een vrijstaand huis werd vorig jaar 5 procent of 15.000 euro duurder in ons land. In steden als Gent en Antwerpen moest u zelfs 40.000 tot 50.000 euro extra ophoesten. Ook appartementen werden fors duurder.

Lees verder

Ursula von der Leyen: 'Mijn behandeling in Ankara was te wijten aan mijn vrouw-zijn'

Dat zei de voorzitster van de Europese Commissie vandaag in het Europees Parlement. De plooien tussen Michel en Von der Leyen nog niet glad gestreken.

Lees verder

Postenpakker | De Middellandse weetjes van Arnout Hauben

De belangrijkste troef van 'Dwars door de Middellandse Zee' zijn niet de amusante weetjes. Nee, het is de gave van Arnout Hauben om in toevallige ontmoetingen de wonderlijkste verhalen los te peuteren.

Lees verder

Woordvoerder van collectief L'Abîme wordt dinsdag ondervraagd door Brusselse politie

De woordvoerder zou zich morgenvroeg zelf aanmelden bij de politie van Brussel-Elsene.

Lees verder

De Wever: 'De brief van El Kaouakibi kwam niet de lucht vallen'

Op de Antwerpse gemeenteraad schoot de oppositie met scherp op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepenen Nabilla Ait Daoud (N-VA), Koen Kennis (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit). De Wever verdedigde zich, maar gaf ook toe dat er lessen getrokken moeten worden uit de affaire.

Lees verder

Zeer sterke winststijging Tesla door recordverkoop

De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla zag de winst en de omzet in het eerste kwartaal van het jaar fors stijgen. Eerder werd al bekend dat Tesla in de afgelopen periode een recordaantal auto's aan klanten had geleverd.

Lees verder

Amerikaans president Joe Biden wil belastingverhoging voor superrijken

De Amerikaanse president Joe Biden wil de belastingen op inkomen uit kapitaal verhogen voor de 0,3 procent rijkste Amerikanen. De maatregel kadert in een fiscale hervorming die ervoor moet zorgen dat 'werk wordt beloond, en niet enkel rijkdom', zo verklaarde zijn economisch adviseur Brian Deese.

Lees verder

Leger Tsjaad verbiedt manifestaties van oppositie

De militaire machthebbers in Tsjaad hebben alle voor dinsdag geplande manifestaties van de oppositie en de civiele samenleving verboden, zo blijkt uit een decreet dat maandag is gepubliceerd door het ministerie van Openbare Veiligheid.

Lees verder

KU Leuven trekt controversiële reclameslogan in

De KU Leuven heeft de reclameslogan 'Want jij bestelt geen 'ndrangheta als dessert' ingetrokken. De slogan, die bedoeld was om potentiële studenten geïnteresseerd te maken in het bijhorend onderzoek naar verzet tegen de Italiaanse maffiafamilie, maakte heel wat los bij de Italiaanse gemeenschap in België. De Leuvense universiteit benadrukte in een persbericht dat het 'nooit de bedoeling was om iemand te kwetsen'.

Lees verder

Als boksen mag, waarom zouden we freefights dan verbieden?

In Antwerpen staan 66 voetbalsupporters terecht omdat ze, geheel uit vrije wil, op afgelegen locaties met mekaar op de vuist gingen. Bijna als sport. Moeten we dat als maatschappij tolereren of is met mekaar voor het plezier op de vuist gaan toch strafbaar?

Lees verder

Zondagskind in Londen, zorgenkind in Madrid

Voor het eerst sinds hij in 2019 de overstap maakte naar Real Madrid, treft Eden Hazard in de halve finale van de Champions League zijn oude liefde Chelsea. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen zijn oude liefde en zijn stormachtige nieuwe relatie?

Lees verder

Neem natuurlijk licht en horloges weg, en '40 dagen in een grot lijken er slechts 23'

Na bijna zes weken ondergronds isolement, ten bate van de wetenschap, konden vijftien Franse 'proefkonijnen' opnieuw het daglicht zien.

Lees verder

Kijkcijfers voor Oscars in VS gekelderd

Zo'n 9,85 miljoen Amerikanen hebben zondag naar de uitreiking van de Oscars gekeken. Dat is een daling met liefst 58 procent in vergelijking met vorig jaar en een historisch dieptepunt, zo blijkt maandag uit de cijfers van televisiezender ABC.

Lees verder

Eén vrouw op de tien had miskraam

Wereldwijd heeft al één vrouw op de tien een miskraam gehad. Dat staat in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd in The Lancet. Het probleem wordt 'al veel te lang geminimaliseerd', met name op psychologisch vlak, zo klaagt het wetenschappelijke blad aan.

Lees verder

Mogelijk vervroegde verkiezingen in Californië

In de Amerikaanse staat Californië zijn voldoende handtekeningen ingezameld om een referendum te organiseren over het lot van de Democratische gouverneur Gavin Newsom. Dat hebben de lokale autoriteiten maandag meegedeeld.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames blijft lichtjes dalen

Terwijl het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens licht dalen, stijgt het aantal besmettingen met 2 procent. Intussen is al drie op de 10

Lees verder

Uefa opent onderzoek naar Zlatan Ibrahimovic wegens banden met gokbedrijf

De Europese Voetbalfederatie Uefa deelde maandag mee dat er een onderzoek gestart werd naar de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic, omdat die mogelijk een financieel belang heeft in een gokbedrijf. Dat is in strijd met de reglementen van de Uefa en de Wereldvoetbalbond Fifa.

Lees verder

Opnames W817-film van start

Meer dan 50.000 fans hebben hun ticket al gekocht, maar de opnames van de film van de Ketnet-jongerenreeks W817 ­beginnen nu pas.

Lees verder

Kanye West breekt sneakerrecord

Een paar Nike-sneakers, gedragen en deels ontworpen door rapper Kanye West, heeft 1,4 miljoen euro opgebracht. Het veilinghuis Sotheby's, dat de verkoop regelde, noemt het een record.

Lees verder

Probleem met dubbele betalingen bij Carrefour opgelost

Supermarktketen Carrefour heeft afgelopen weekend verschillende meldingen gekregen van dubbele betalingen. Het probleem is intussen opgelost en het bedrag wordt binnen enkele dagen terugbetaald.

Lees verder