Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 april 2021

LIVE. Sabam: cultuursector lijdt opnieuw miljoenenverlies - Gemeenten denken aan kleine vaccinatiecentra op wijkniveau

HLN
LIVE. Sabam: cultuursector lijdt opnieuw miljoenenverlies - Gemeenten denken aan kleine vaccinatiecentra op wijkniveau
Als de terrassen vroeger dan 23 uur moeten sluiten, is de heropening op 8 mei een vergiftigd geschenk. Dat zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. Hij pleit voor realistische en economisch haalbare voorwaarden. Morgen zal over deze voorwaarden worden beslist door het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Man en vrouw zwaargewond bij uitslaande brand in Geraardsbergen, buren geëvacueerd
In het centrum van Geraardsbergen vond deze ochtend rond kwart voor vier een explosie plaats, die werd gevolgd door een zware brand. Verschillende brandweerploegen zijn ter plaatse. De bewoners van het pand waar de brand uitbrak, zijn zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.
Lees verder

ONZE OPINIE. Sihame El Kaouakibi slaagt er in haar eentje in om een pak politieke systeemfouten in één keer in de kijker te plaatsen
Je moet het Sihame El Kaouakibi aangeven: ze slaagt er in haar eentje in om een pak politieke systeemfouten in één keer in de kijker te plaatsen. Eerst was er de partijfinanciering, gul en te weinig gecontroleerd. Vervolgens het subsidiesysteem, gul en te weinig gecontroleerd. En nu de ziekteregeling voor parlementairen, gul en te weinig gecontroleerd. Het probleem blijkt telkens hetzelfde te zijn.
Lees verder

Na het triootje in 'Dertigers': met stip de wildste fantasie, "maar zo bijzonder is het niet eens"
Dat hebben we dan ook weer gehad: het homoseksuele koppel in 'Dertigers' (Eén) gaf deze week met drie van jetje. Seks met meerdere personen staat bovenaan heel wat verlanglijstjes, maar wat vonden de mensen die zich aan een trio waagden er nu écht van? De hemel op aarde, of was het toch niet dat? "Echt bijzonder is het eigenlijk niet."
Lees verder

Vlaamse Babette (50) woont en werkt in coronahotspot India: "Elke dag komen er overal honderden mensen samen"
De coronacijfers schieten in India razendsnel de hoogte in. In 24 uur stierven er 2.023 mensen aan corona en werden 15,5 miljoen besmettingen geregistreerd. "Het is trouwseizoen: elke dag komen er overal honderden mensen samen om huwelijken te vieren", zegt Babette Desfossez (50) uit het West-Vlaamse Kuurne.
Lees verder

Terwijl Poetin harde taal spreekt, eisen 14.000 betogers z'n vertrek
Op een bijzonder woelige dag in Rusland trokken 14.000 aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalny in 29 steden de straat op. Mee dan 1.600 mensen werd opgepakt. Intussen sprak president Poetin in zijn jaarlijkse 'State of the Union' harde taal tegen buitenlandse rivalen "die Rusland zonder reden blijven provoceren".
Lees verder

Onderkoelde vreugde in VS: "Meer dan één vonnis in één rechtszaak nodig"
De veroordeling van de politieman die George Floyd dooddrukte, leidt tot hoopvolle reacties in de VS, maar de vreugde blijft onderkoeld in het land waar politiegeweld nieuwe slachtoffers blijft maken. "Dit is de uitzondering, niet de regel."
Lees verder

Wat betekent fiasco Super League voor BeNeLiga? "Een paar clubs hebben schrik gekregen"
De Super League is uitgedraaid op een afgang van formaat voor de betrokken clubs. Maar wat betekent deze farce voor een mogelijke BeNeLiga? Sporteconoom Trudo Dejonghe ziet zeker een parallel: "De gevolgen zullen volgens mij hetzelfde zijn."
Lees verder

Vermiste Indonesische duikboot ligt mogelijk op 700 meter diepte
De Indonesische marine vermoedt dat de vermiste duikboot met 53 mensen aan boord op een diepte van 600 tot 700 meter ligt. Voor die diepte is het vaartuig niet gemaakt. De marine verloor woensdagochtend contact met de KRI Nanggala-402 tijdens een militaire oefening.
Lees verder

Elf beklaagden staan in Antwerpen terecht voor fipronilcrisis
De correctionele rechtbank van Antwerpen behandelt vanaf vandaag het zogenaamde fipronildossier. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd nadat in kippeneieren de insecticide fipronil was aangetroffen. Zeven personen en vier firma's staan terecht.
Lees verder

Zes maanden ziek maar wel volledig loon? Vlaams parlement buigt zich maandag over El Kaouakibi
Maandag buigen de Vlaamse fractieleiders zich over de langdurige afwezigheid van Sihame El Kaouakibi en het feit dat ze tijdens haar ziekte nog steeds zowat haar volledige wedde krijgt. Daar kunnen ze nochtans weinig aan doen - een controlearts sturen kan niet volgens het parlementair statuut. In 'Villa Politica' toonden de fractieleiders zich gisteren wel voorstander van een aanpassing van dat statuut - iets wat we al vaak gehoord hebben de afgelopen jaren. De vraag is: gaat er deze keer echt iets veranderen?
Lees verder

Dilemma voor fans Rode Duivels: EK-tickets houden (en mogelijk geld verliezen) of centen terugvragen (en mogelijk finale missen)
Geen viroloog of epidemioloog die vandaag met zekerheid kan zeggen hoe de situatie over twee maanden is in binnen- en buitenland, maar de supporters van de Rode Duivels moeten die inschatting wél maken. Vandaag is de laatste dag dat ze hun geld kunnen terugvragen voor de EK-tickets die ze anderhalf jaar geleden, pré-corona, gekocht hebben. "Een verscheurende keuze."
Lees verder

Volgens deze nieuwe simulaties komen versoepelingen op 8 mei te vroeg: "Dan stevenen we af op vierde golf"
Nieuwe modellen van biostatistici tonen dat grote versoepelingen op 8 mei te vroeg komen. "Twee weken extra geduld en de situatie ziet er al een stuk anders uit", klinkt het advies. Hoe twee weken een wereld van verschil kunnen maken, zien we op de grafieken de de biostatistici hebben samengesteld.
Lees verder

Veldrijder Hermans beste Belg op Muur van Hoei: "Was liever tweede geworden en tweede Belg geweest"
Wat is dat toch met die veldrijders? Niet dat hij tot dezelfde orde als Mathieu van der Poel en Wout van Aert behoort, maar ook Quinten Hermans (25) doet het gewoon voortreffelijk op de weg. Nadat hij eerder al indruk maakte in het Baskenland, was Hermans gisteren op de Muur van Hoei 14de én beste Belg. "Dit lag een beetje in de lijn der verwachtingen."
Lees verder

COLUMN. Waar het bij Covid-19 echt om gaat: wanneer openen de terrassen en wanneer sluiten ze?
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Pedro Facon, coronacommissaris.
Lees verder

Bevraging: waarom renoveert u uw woning?
Gaat u binnenkort renoveren? Heeft u onlangs verbouwd of overweegt u uw woning eens grondig aan te pakken? Masterstudenten aan de Universiteit Hasselt onderzoeken momenteel waarom u die stap zet of overweegt. Doet u dat om minder energie verspillen voor het klimaat of toch vooral om zelf te besparen? Of doet u het gewoon voor uw comfort? En trekken subsidies u over de streep? Daar zijn zij - maar ook onze krant - zeer benieuwd naar.
Lees verder

Marsrover Perseverance produceert zuurstof op Mars
Perseverance mag een nieuwe realisatie afvinken. De marsrover van NASA is erin geslaagd zuurstof te produceren. Perseverance zette een deeltje van de koolstofdioxiderijke atmosfeer van de Rode Planeet om in zuurstof, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.
Lees verder

Lokko en Senne, VTM's tweekoppige huisband: "'Popquiz' ontstond tijdens een weekendje Ardennen"
Met z'n tweetjes vormen ze een huisband die klinkt voor tien. Senne Guns (35) en Laurens 'Lokko' Billiet (31) zijn dé smaakmakers in 'Popquiz'. "Wij krijgen alles gespeeld, op één uitzondering na", vertelt het duo, waarvan één helft al eens een hit scoorde. Of hoe een jaarlijks quizavondje in de Ardennen uitmondde in een muziekquiz op VTM. "Voor we het wisten, stonden we naast Matthijs van Nieuwkerk."
Lees verder

200 miljoen euro staatssteun voor Jupiler Pro League
De achttien eersteklassers in het Belgische profvoetbal hebben vorig seizoen een fiscaal cadeau van 199,4 miljoen euro gekregen. Dat becijferde Het Nieuwsblad.
Lees verder

"Tijd van schlagerzangers in kostuum is voorbij": zanger Christoff ondergaat een makeover
Een nieuwe platenfirma, een nieuwe band vol dertigers en een vleugje pop bij zijn schlagers: Christoff 3.0 est arrivé. Drie jaar na zijn laatste single lanceert hij nu 'Als je bij me bent'. "Popschlager scoort in Duitsland al heel goed en ik wilde het al járen zelf proberen", verklaart de zanger, die al 30 jaar op de planken staat. En ook lichamelijk is er een kleine metamorfose: "Ik ben al vijf kilo vermagerd via een dieet, en nu ga ik ook intensief beginnen sporten."
Lees verder