Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 30 april 2021

LIVE. Meer dan 150 miljoen besmettingen wereldwijd

HLN
LIVE. Meer dan 150 miljoen besmettingen wereldwijd
De avondklok in Frankrijk wordt vanaf 19 mei verlaat en op 30 juni volledig afgeschaft. De winkels, terrassen en bioscopen mogen ook openen op 19 mei. Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor de coronapas. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Tientallen doden nadat paniek uitbreekt bij bedevaart in Israël
In Noord-Israël zijn vandaag minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de hulpdiensten en medische bronnen. Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar de hulpdiensten schrijven de vele doden en gewonden toe aan de paniek die daarop volgde en een stampede veroorzaakte.
Lees verder

Tientallen doden door verdrukking bij bedevaart in Israël
In Noord-Israël zijn vandaag minstens 44 doden gevallen nadat paniek was uitgebroken tijdens een drukbezocht religieus feest. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de hulpdiensten en medische bronnen. Volgens de eerste berichten zou er een tribune zijn ingestort, maar de hulpdiensten schrijven de vele doden en gewonden later toe aan de paniek die daarop volgde en een stampede veroorzaakte.
Lees verder

Pence steunt Trump in toespraak, oud-president lonkt naar gouverneur van Florida
Oud-vicepresident van de Verenigde Staten Mike Pence heeft opnieuw zijn steun uitgesproken voor oud-president Donald Trump, in wat leek op een eerste campagnetoespraak voor de presidentsverkiezingen van 2024. De steunbetuiging van Pence aan de oud-president kwam amper vier maanden nadat de aanhangers van Trump het Capitool bestormden, mede met het doel om Pence te grazen te nemen.
Lees verder

Onze Antwerp-watcher reconstrueert hoe Gouden Schoen Refaelov op non-actief werd gezet na crisisberaad op de Bosuil
Du jamais vu. Minder dan 24 uur voor het begin van de play-offs heeft Antwerp besloten dat Lior Refaelov, Gouden Schoen 2021 en volgend jaar bij Anderlecht, niet meer zal aantreden dit seizoen. Onze watcher ziet zo hoe de club haar trainer Frank Vercauteren, Refaelov zelf en de kleedkamer in hun hemd zet. "Zij hadden er immers allemaal geen probleem mee dat hij wel nog in actie zou komen, integendeel."
Lees verder

Experts noemen groepsimmuniteit in augustus "erg optimistisch"
Volgens BioNTech-oprichter Ugur Sahin zal Europa tegen juli of uiterlijk augustus groepsimmuniteit hebben bereikt. Dat houdt in dat we tegen dan de draad van het normale leven weer kunnen opnemen. Vaccinoloog Pierre Van Damme vindt augustus "heel optimistisch". "Maar als we groepsimmuniteit halen, dan moeten voetbal en concerten opnieuw kunnen, al dan niet met een testbeleid voor wie nog niet kon gevaccineerd worden", zegt hij.
Lees verder

Nog één week en terrassen op Oude Markt in Leuven lopen weer vol. "Dat de mensen maar niet beginnen vechten voor een tafeltje"
De Oude Markt in Leuven ruikt naar mout en gerst. Nog een week en dan wordt de langste toog van Europa het grootste terras van Vlaanderen. "Dat wordt nogal een begankenis", zeggen de cafébazen op de Oude Markt in Leuven. De cafés die tafels reserveren, zitten nu al vol-vol-vol. Wie dat te ingewikkeld vindt, houdt de adem in. "Dat ze maar niet beginnen vechten voor een tafel." Maar iedereen vloekt op het sluitingsuur. "Wie wil om tien uur 's avonds naar huis als het plezant is?"
Lees verder

ASSISEN. Hoe komt het dat gevangenis de politie niet verwittigde waar voortvluchtige Ashley zat?
Op 16 april 2018 wisten een collega van Christine Lenaerts én de directie van de gevangenis in Antwerpen al dat de voortvluchtige Ashley Van De Velde bij de gevangenisverpleegster thuis in Grobbendonk logeerde. Haar overste kwam het een dag nadien te weten en lichtte op haar beurt ook de directie in. Lenaerts werd geschorst. Verder gebeurde er niks. Acht dagen later werd ze vermoord.
Lees verder

Onze Antwerp-watcher ziet hoe Gouden Schoen Refaelov op non-actief werd gezet na crisisberaad op de Bosuil
Du jamais vu. Minder dan 24 uur voor het begin van de play-offs heeft Antwerp besloten dat Lior Refaelov, Gouden Schoen 2021 en volgend jaar bij Anderlecht, niet meer zal aantreden dit seizoen. De club zet zo haar trainer Frank Vercauteren, Refaelov zelf en de kleedkamer in hun hemd. Zij hadden er immers geen probleem mee dat hij wel nog in actie zou komen, integendeel.
Lees verder

Nmecha kopen prioriteit voor Anderlecht. Maar het zal diep in de buidel moeten tasten
't Wordt zeer lastig voor Anderlecht om Lukas Nmecha (22) nog een seizoen langer in het Lotto Park te houden. Maar moeilijk gaat ook, weten ze daar. RSCA wil knokken voor de spits, mét respect voor de eigen gewichtsklasse.
Lees verder

Register met bankrekeningen fors meer ingekeken
Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd het register met bankrekeningen 35.879 keer geraadpleegd, een forse toename. Niet de fiscus, maar de notarissen zijn de belangrijkste raadplegers geworden. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Brussels Airlines snakt naar de zomer: nog steeds dieprode cijfers
Nu er van officiële reisbeperkingen steeds minder sprake is, zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn dat onze grootste luchtvaartmaatschappij zò'n rampzalige resultaten opbiecht. Voor elke drie vluchten tijdens de laatste zomer voor corona (2019), zullen er komende zomer twee de lucht ingaan, ofwel 65% van het oude vluchtaanbod.
Lees verder

Gouden Stier Onuachu scoorde 3 jaar geleden ook bij Tracy Acheampong: "Wist pas na twee maanden dat Paul voetballer was"
Ze sprong een gat in de lucht toen Paul Onuachu twee jaar geleden van Midtjylland naar Genk verhuisde. Eindelijk bij elkaar! Tracy Acheampong (23), een Amsterdamse met Ghanese roots, is intussen al drie jaar smoorverliefd op haar Nigeriaanse Gouden Stier.
Lees verder

INTERVIEW. Goedele Liekens na haar strijd tegen huidkanker: "Ik heb geen grote muil meer. Dat valt tegen, hé"
Soms zou ze een hele nacht op tafel willen dansen, soms kruipt ze huilend in bed. Het gaat op en af met Goedele Liekens (58), ambassadrice van een nieuwe huidkankercampagne. Door corona bleven in ons land naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. Liekens is vandaag kankervrij, maar zeker niet verlost van angst. Ze blikt in dit interview terug en vooruit: "Misschien maak ik ooit opnieuw een 'Goedele: Life!', het praatprogramma waar iedereen me vroeger scheef voor aankeek."
Lees verder

INTERVIEW. Goedele Liekens over haar strijd tegen huidkanker: "Ik heb geen grote muil meer. Dat valt tegen, hé"
Soms zou ze een hele nacht op tafel willen dansen, soms kruipt ze huilend in bed. Het gaat op en af met Goedele Liekens (58), ambassadrice van een nieuwe huidkankercampagne. Door corona bleven in ons land naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. Liekens is vandaag kankervrij, maar zeker niet verlost van angst. Ze blikt in dit interview terug en vooruit: "Kanker overmant alles, en het traject was ongetwijfeld heftiger dan ik ooit had kunnen denken."
Lees verder

Ivan maakt steeds meer kans op het hart van Elke Clijsters: "Als ik de kans krijg, zal ik het ongelijk van haar familie bewijzen"
De liefdeszoektocht van Elke Clijsters (36) in 'De Bachelorette' op Play4 loopt stilaan op z'n einde. Volgende week weten we wie haar hart heeft veroverd. ­Projectmanager en voetballer Ivan (29) is alvast nog steeds in de running. En aan z'n goeie bedoelingen moet Elke alvast niet twijfelen. "Ik was vanaf de eerste seconde door haar betoverd", vertelt hij. Helaas is de familie van Elke nog niet onder de indruk...
Lees verder

Bewolkt maar meestal droog, maxima tot 14 graden
Vrijdag begint de dag nog met brede opklaringen, vooral in het westen en het centrum, maar in de loop van de dag komen er meer wolken en wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. Plaatselijk is een buitje niet uitgesloten, maar op veel plaatsen blijft het droog. De maxima gaan van 8 graden op de Hoge Venen en 10 graden aan zee tot 14 graden in de Kempen. De wind is zwak tot matig uit het westen tot noordwesten. Dat meldt het KMI.
Lees verder

Olivier Deschacht (40) maakt vandaag beslissing over zijn toekomst bekend
Olivier Deschacht heeft een beslissing over zijn toekomst genomen en zal die deze middag, om 12 uur, met de rest van de wereld delen. Dat maakte de verdediger van Zulte Waregem bekend in een filmpje op het Twitteraccount van de club.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen daalt voor vijfde dag op rij, ook ziekenhuisopnames in dalende lijn
De druk van de coronapandemie op de ziekenhuizen blijft gestaag slinken. Tussen 23 en 29 april zijn dagelijks gemiddeld 201,7 coronapatiënten opgenomen. Dat is 16 procent minder dan in de voorgaande periode, zo blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen daalt licht, nu al voor de vijfde dag op rij. Het aantal overlijdens blijft ongeveer stabiel.
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen daalt voor vijfde dag op rij, ook ziekenhuisopnames blijven afnemen
De druk van de coronapandemie op de ziekenhuizen blijft gestaag slinken. Tussen 23 en 29 april zijn dagelijks gemiddeld 201,7 coronapatiënten opgenomen. Dat is 16 procent minder dan in de voorgaande periode, zo blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal besmettingen daalt licht, nu al voor de vijfde dag op rij. Het aantal overlijdens blijft ongeveer stabiel.
Lees verder