Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 29 april 2021

Goedele Liekens waarschuwt voor gevaren van melanomen: “Extra belangrijk om aan zelfonderzoek te doen nu”

HLN
Goedele Liekens waarschuwt voor gevaren van melanomen: "Extra belangrijk om aan zelfonderzoek te doen nu"
Een vijfde van de melanomen blijft ongediagnosticeerd, een derde van de huidcontroles wordt gemist. Dat is de zware balans van de coronapandemie, blijkt uit een enquête bij ruim 700 dermatologen in 36 landen. In België blijven naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. In haar jaarlijkse preventiecampagne roept Euromelanoma dan ook op om aan zelfonderzoek te doen én verdachte vlekjes te melden. "Het zijn niet alleen zonnekloppers die huidkanker krijgen."
Lees verder

Nieuwe stap naar 'gewone' zomervakan­ties: Europees Parlement geeft groen licht voor coronapas­poort
Europa heeft zojuist een nieuwe stap gezet op weg naar 'gewone' zomervakanties. Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid zijn standpunt vastgelegd voor de onderhandelingen over het coronacertificaat, dat vanaf de zomer veilig reizen in de EU opnieuw mogelijk moet maken. Om discriminatie te vermijden van wie nog niet gevaccineerd is, wil het parlement dat de coronatesten gratis blijven.
Lees verder

HET DEBAT. Is een dividendstop een goed idee als werknemers geen grotere loonsverhoging krijgen?
Het overleg over de lonen in de privésector zit muurvast. De socialisten willen zich niet neerleggen bij de beperkte loonsverhoging van 0,4 procent bovenop de index in de privésector. "Geen hogere loonmarge? Dan ook geen dividenden", zegt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Wat denk jij? Is een dividendstop een goed idee als werknemers geen grotere loonsverhoging krijgen? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts ervan vinden.
Lees verder

Pommelien Thijs krijgt gastrol in telenovelle 'Lisa'
Nog een '#LikeMe'-acteur die verschijnt in 'Lisa'. Na de gastrol van Maksim Stojanac, die bad boy Milan vertolkte, krijgt ook Pommelien Thijs een gastrol in de telenovelle. Zij kruipt in de huid van zakenvrouw Babette.
Lees verder

Van aangever naar afwerker of waarom De Bruyne plots de 'valse negen' bij uitstek van Guardiola is geworden
VTM-analist Jan Mulder begrijpt er niets van. De beste trainer van de wereld die strateeg Kevin De Bruyne uitspeelt als aanvaller. Nochtans liggen de redenen van Pep Guardiola voor de hand. Onze Engeland-watcher schetst waarom De Bruyne plots een spits is geworden. "Wat De Bruyne als aanvaller extra biedt, is die werkkracht en die ongelooflijke drive in de pressing."
Lees verder

VS bezorgd over nieuwe wet die mensen tegen hun wil kan vasthouden in Hongkong
De Verenigde Staten zeggen vandaag "zeer bezorgd" te zijn over een nieuwe immigratiewet in Hongkong. De wet zou het mogelijk maken om mensen te verbieden om de stad te verlaten, wat ongerustheid doet ontstaan over "uitreisverboden", zoals die al bestaan op het Chinese vasteland. Sinds ruim een jaar versterkt Peking zijn greep op de vroegere Britse kolonie.
Lees verder

ASSISEN. Beschuldigde herinnert zich moord op Ellen (37) plots tóch (een beetje): "Ik ben als een wilde tekeer gegaan"
Het was geen verrassing dat Pol Mistiaen (46) op de laatste dag van z'n assisenproces alsnog zou praten over de gruwelijke moord op z'n echtgenote Ellen (37). Het moment waarop hij dat deed, was het echter des te meer. De beschuldigde verraste zelfs z'n eigen advocaten door vlak voor hun pleidooi het woord te vragen. "Ik had vijf maanden zo m'n best gedaan en plots kwam die ongelooflijke woede", vertelde hij. Plots had Mistiaen z'n geheugen terug, weliswaar zonder veel details.
Lees verder

Microsoft laat gebruikers nieuw standaard lettertype kiezen: "Comic Sans is geen optie"
Na bijna 15 jaar Calibri heeft Microsoft besloten dat het tijd is voor een nieuw standaard lettertype. Het bedrijf laat zijn gebruikers mee beslissen. En die beslissing is belangrijk want het bepaalt in welk lettertype je je e-mails gaat krijgen, hoe toekomstige dossiers eruitzien en je gaat waarschijnlijk zo'n 15 jaar kijken naar powerpointpresentaties in dat lettertype.
Lees verder

Tot zover de Oasis-reünie: Noel Gallagher kondigt compilatiealbum en Knebworth-documentaire aan
De diehard fans wisten het al, maar nu is het zeker: er komt ook nu geen reünie van de Britse rockband Oasis. Noel Gallagher had via sociale media groot nieuws aangekondigd op 29 april 2021, vandaag dus, maar de believers van een reünie kwamen van een kale kermis thuis. Wat mogen we dan wel verwachten? Een compilatiealbum van 10 jaar Noel Gallagher's High Flying Birds en een nieuwe single.
Lees verder

Kompany blikt vooruit naar topper tegen Club en spreekt zich uit over transfer Refaelov: "Duidelijkheid is belangrijk"
Met een Europees ticket op zak begint Anderlecht dit weekend aan de Champions' Play-offs. Maar achterover leunen zal RSCA de komende weken niet doen, verzekerde Vincent Kompany zonet. De coach had het ook over Lior Refaelov en de frustraties van Antwerp. "Ik vind duidelijkheid altijd het beste."
Lees verder

Vlaamse vaccinatiecentra krijgen volgende week meer dan 450.000 vaccins, meer dan verdubbeling
De Vlaamse vaccinatiecentra krijgen volgende week meer dan 450.000 vaccins om toe te dienen, 130 procent meer dan de 204.000 dosissen van deze week. Ongeveer twee derde van de dosissen zijn bedoeld als eerste prik voor de laatste 65-plussers en de mensen met onderliggende aandoeningen, de andere vaccins zijn bedoeld voor de tweede prik bij 65-plussers.
Lees verder

Hoe werken dividenden? Paul D'Hoore legt uit en geeft advies: "Je kan makkelijk 30% belastingvoordeel op zak steken"
"Geen loonsverhoging voor werknemers? Dan ook geen dividenden voor aandeelhouders." Met dat opmerkelijke voorstel wil Vooruit-voorzitter Conner Rousseau het loonoverleg onder druk zetten. Maar wat zijn dividenden? Waarom is de maand mei net belangrijk voor wie ze heeft? En vooral: hoe kan je er geld mee verdienen? Onze geldexpert Paul D'Hoore legt stap voor stap uit hoe ook jij er je voordeel uit kan halen.
Lees verder

Marvel lanceert eerste zwarte Captain America: "We zijn niet bang voor de controverse"
Anthony Mackie (42) wordt de eerste zwarte Captain America in de geschiedenis van het Marvel Universum. Hij vervangt Chris Evans, die in 2019 aankondigde dat hij zijn superheldencape aan de haak zou hangen. Daarmee stapt de franchise voor het eerst af van het Amerikaanse ideaalbeeld: "Nee, geen blond haar en blauwe ogen meer", knikt Marvel-producer Malcolm Spellman. "Dat gaat ongetwijfeld voor controverse zorgen, dat wisten we, en we zijn er niet bang voor."
Lees verder

Oudste Belg Julia Van Hool overleden vlak voor 112de verjaardag
In het Lierse Heilig-Hartziekenhuis is vannacht oudste Belg Julia Van Hool overleden. De gepensioneerde slagersvrouw uit Lier zou op 7 mei 112 jaar worden, maar die mijlpaal heeft ze dus net niet bereikt.
Lees verder

Deze automerken stoppen binnenkort met verbrandingsmotoren
Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Japan, willen vanaf 2030 of later een verbod op de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor. Hier in België krijgen vanaf 2026 enkel elektrische bedrijfswagens nog een fiscaal voordeel. Consumentenorganisatie Testaankoop berekende dan weer dat elektrisch rijden vanaf 2025 goedkoper zal zijn dan rijden op benzine of diesel. Ook de automerken volgen en stellen steeds vaker een einddatum. HLN Drive maakt een overzicht.
Lees verder

Waarom de mens zo van dansen houdt (en het nu zo mist): "Evolutionair gezien vergroot dansen je overlevingskansen"
We missen het massaal: dansen. De tickets voor het Stu Bru-evenement 'I Want To Dance Again' vlogen sinds de aankondiging in januari zo snel de deur uit dat het dansfeest na corona (datum: nog te bepalen) van de Lotto Arena naar het Sportpaleis verhuist. Op de Internationale Dag van de Dans staan we stil bij dans als wondermiddel. Want wist je dat dansen helpt bij ziektes, sombere gevoelens en zelfs het verwerken van trauma's? Drie experts geven uitleg, onze redactrice test een sessie dans- en bewegingstherapie.
Lees verder

Minister Diependaele: "Vlaams begrotingstekort halveren tegen einde van de legislatuur"
Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil het Vlaamse begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur halveren. Dat zegt hij in De Tijd en bevestigt zijn kabinet aan Belga. Concreet gaat het om een saneringsoefening van 1,2 miljard euro.
Lees verder

Zichtbaar vermagerde Kremlincriticus Navalny voor het eerst sinds hongerstaking in openbaar verschenen
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) is voor het eerst sinds zijn hongerstaking in het openbaar verschenen. Hij was te zien via een videoverbinding vanuit de gevangenis, tijdens een rechtszaak die hij zelf aanspande. Hij zag er zichtbaar vermagerd uit.
Lees verder

Belgische economie groeit 0,6 procent in eerste kwartaal
De Belgische economie heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een groei neergezet van 0,6 procent in vergelijking met het slotkwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een flashraming van de Nationale Bank. Maar het niveau van voor de coronacrisis is nog niet bereikt, zegt de instelling.
Lees verder

Aster Vranckx, straks naar Wolfsburg, begint aan afscheidstournee bij KV Mechelen op de bank: "Ik wil niet klagen, maar…"
Van een pleintje in Erps-Kwerps naar de Bundesliga. Eerst nog de play-offs als afscheidstournee bij KV Mechelen, daarna trekt Aster Vranckx (18) naar Wolfsburg. Een overgang waar hij naar snakt. "Ik op de bank bij KV: iedereen vindt dat wat bizar, toch?"
Lees verder