Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 27 april 2021

Gasnetbeheerder Fluvius schuldig aan dodelijke ontploffing Ridderveld, twee topmannen wél vrijgesproken

HLN
Gasnetbeheerder Fluvius schuldig aan dodelijke ontploffing Ridderveld, twee topmannen wél vrijgesproken
Twee topmannen van netbeheerder Fluvius zijn vrijgesproken voor de dodelijke ontploffing op het Wilrijkse Ridderveld in 2019. De firma Fluvius zélf werd wel schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag door onvoorzichtig handelen. "Het veiligheids- en controlebeleid van Fluvius heeft gefaald", stelt de Antwerpse rechter. Door de schuldigverklaring moet Fluvius schadevergoedingen betalen aan de familie van het dodelijke slachtoffer Louise D'hertefelt (86).
Lees verder

Zwaar mishandelde Turkse vrijgesproken van moord op gewelddadige echtgenoot
De Turkse vrouw die in januari haar gewelddadige man met een jachtgeweer ombracht na een nachtlang zwaar te zijn toegetakeld, is door de rechters in Antalya vrijgelaten. Melek Ipek heeft haar echtgenoot Ramazan uit 'legitieme zelfverdediging' doodgeschoten, luidt het oordeel van het strafhof. De moeder van twee kinderen vreesde terecht voor haar en hun leven en heeft uit angst gehandeld.
Lees verder

Meer insecten op ons bord? 410.000 euro toegekend aan kmo's in eetbare insectensector
ValuSect, een Europees project, heeft 410.000 euro aan diensten toegewezen aan zeventien kmo's in Noordwest-Europa. Dat meldt ValuSect vandaag in een persbericht. Het project wil zo kmo's helpen om hun activiteiten gericht op insecten gebaseerde voedingsmiddelen te ontwikkelen.
Lees verder

Koffie stimuleert je vetverbranding. Sportarts licht toe hoe dat komt
Vergeet sporten op een nuchtere maag. Een halfuur voor je work-out drink je het best een kop koffie, want volgens een nieuwe studie zou cafeïne je vetverbranding een boost geven. "Het beste effect krijg je bij twee kopjes filterkoffie, of een stevige espresso", bevestigt topsportarts Servaas Bingé.
Lees verder

Ruim helft 18- tot 40-jarigen denkt dat overheid pensioenen niet kan blijven betalen
Bij de jongere generatie Belgen leeft een sterk wantrouwen en ongerustheid over het pensioen. Dat blijkt vandaag uit de resultaten van een studie van sectorkoepel PensioPlus en beroepsvereniging Assuralia. Een van de vaststellingen is dat 53 procent van de bevraagden aangeeft er geen vertrouwen in te hebben dat de overheid het pensioen zal kunnen blijven uitbetalen.
Lees verder

OPROEP. Kreeg jij al te maken met narcisme?
"Leven met een narcist kan je helemaal vernietigen", vertelde een expert afgelopen weekend over narcisme in een relatie of familie. Het etiket wordt gemakkelijk gebruikt, maar daarom heb je nog niet te maken met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS), wat wordt gekenmerkt door grandiositeit, behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie.
Lees verder

"Belgische regering wist van risico's in EU-contract met AstraZeneca"
De Europese Unie had kunnen weten dat het moeilijk was vaccinfabrikant AstraZeneca aan zijn afspraken te houden. De regering De Croo was gewaarschuwd dat het voorgestelde contract de EU weinig in handen gaf om tijdige levering van de coronavaccins af te dwingen, maar meende dat het al te laat was om die waarschuwing door te geven. Dat staat volgens Knack en nieuwsplatform Politico in documenten die ze hebben opgevraagd.
Lees verder

Kleinzoon van Johny Voners: "Op het laatst lag ik naast hem op bed, zonder woorden"
Het is intussen al meer dan een jaar geleden dat we afscheid moesten nemen van Johny Voners, bij het brede publiek bekend als Xavier Waterslaeghers. De Kampioen wordt enorm gemist en op vele manieren geëerd. Zo schreef kleinzoon Tibo een nummer over zijn bompa: '1945'. In een interview met Humo vertelt hij over hun mooiste momenten samen. "Toen ik op internaat zat, kwam hij mij elke woensdag halen om samen te eten."
Lees verder

Makelaar doet relaas achter transfer Refaelov: "Antwerp bood uiteindelijk veel meer dan Anderlecht, maar ook veel te laat"
Lior Refaelov. Huidig Gouden Schoen... die gratis en voor niets... enkele dagen voor de start van de play-offs... bij een rechtstreekse concurrent tekent. Dé transfersaga van het jaar is nu al geschreven. Maar wat gebeurde er achter de schermen? De makelaar van Refaelov, Dudu Dahan, doet ons exclusief het relaas van deze spraakmakende transfer.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Makelaar doet exclusief relaas achter transfer Refaelov: "Antwerp bood uiteindelijk veel meer dan Anderlecht, maar ook veel te laat"
Lior Refaelov. Huidig Gouden Schoen... die gratis en voor niets... enkele dagen voor de start van de play-offs... bij een rechtstreekse concurrent tekent. Dé transfersaga van het jaar is nu al geschreven. Maar wat gebeurde er achter de schermen? De makelaar van Refaelov, Dudu Dahan, doet ons exclusief het relaas van deze spraakmakende transfer.
Lees verder

Stations krijgen bankneutrale geldautomaten
De NMBS krijgt bankneutrale geldautomaten. Dat heeft het spoorbedrijf bekendgemaakt. In dubbel zoveel stations zal geld uit de muur kunnen worden gehaald.
Lees verder

Webdesigner koopt domeinnaam Google Argentinië voor 2,4 euro
De 30-jarige webdesigner Nicolas Kuroña kon woensdag de domeinnaam google.com.ar op de kop tikken voor amper 270 Argentijnse pesos of 2,4 euro. Kuroña sloeg toe toen Google er in Argentinië twee uur lang uitlag. De bizarre situatie werd snel rechtgezet, maar Kuroña zag wel zijn dikke twee euro nog niet terug.
Lees verder

Vissers brengen steeds meer zwerfvuil uit zee aan wal
Belgische vissers brengen steeds meer zwerfvuil uit hun netten aan land voor verwerking en recyclage. Vorig jaar brachten 23 schepen die deelnemen aan het internationale project Fishing for Litter liefst 17.735 kilo aan wal. Dat meldt Kamerlid Sander Loones (N-VA) op basis van gegevens van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die bevoegd is voor de Noordzee.
Lees verder

Europa wil lessen trekken uit brexit: "Falen van EU"
Het vertrek van de Britten uit de EU is een teken van falen van de Europese Unie waar lessen uit getrokken moeten worden. "Dit is een scheiding. De brexit is een waarschuwing", zei oud-EU-onderhandelaar Michel Barnier tijdens een debat over de brexit in het Europees Parlement in Brussel. "Waarom stemde 52 procent van de Britten tegen Europa? Het is onze plicht te luisteren naar de gevoelens van mensen en ze te begrijpen", aldus de Fransman.
Lees verder

Spotify verhoogt prijzen voor Premium voor Europese Duo- en Family-gebruikers
Spotify gebruikers met een Duo- of een Family-abonnement in Europa en het Verenigd Koninkrijk moeten vanaf eind deze maand een tot drie euro per maand meer betalen voor hun abonnement. Gebruikers krijgen daarover een email. Voor huidige abonnees gaat de prijsstijging in juni pas in.
Lees verder

UFC-ster Conor McGregor doneert 500.000 dollar aan een goed doel voor kansarme kinderen
Conor McGregor heeft een bedrag van 500.000 dollar (413.000 euro) aan een goed doel gegeven. De UFC-superster deed deze week een verrassingsdonatie om kinderen in de Amerikaanse staat Louisiana te helpen. Dit na een slepende ruzie met collega vechter en rivaal Dustin Poirier.
Lees verder

Hoofd van VN "realistisch" over nieuwe gesprekken rondom Cyprus
Tijdens nieuwe diplomatieke gesprekken wil secretaris-generaal António Guterres (71) mogelijkheden voor een duurzame oplossing van de kwestie-Cyprus uitvlooien.
Lees verder

Opdracht voorlopig bewindvoerder Let's Go Urban wordt maand verlengd: "Verzet El Kaouakibi is afgewezen"
De ondernemingsrechtbank van Tongeren heeft beslist om de opdracht van voorlopig bewindvoerder te verlengen in de zaak Let's Go Urban van politica Sihame El Kaouakibi. Dat is bevestigd aan onze redactie. De vraag blijft nu: wat zal er nu gebeuren met LGU, nu de stad de samenwerking met de dansvzw stopzet en de opdracht van Moens verlengd is. "Op basis van haar bevindingen zal men nu moeten kijken of de nodige voorwaarden er zijn voor een faillissementsaanvraag of gerechtelijke reorganisatie", zegt de persrechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank.
Lees verder

De onwaarschijnlijke wederopstanding van Barcelona: "Niets is onmogelijk"
"Je moet realistisch zijn. Niets is onmogelijk in het leven, maar de afstand tot Atlético is wel heel groot." Dat zei Ronald Koeman op 29 december 2020. Barcelona had net thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen laagvlieger Eibar en Koeman gaf de hoop op de titel min of meer op. Vier maanden later ziet de wereld er totaal anders uit. De Catalanen zijn bezig aan een ongekende wederopstanding. Wat is er sinds de jaarwisseling gebeurd bij Barcelona?
Lees verder

ACV: "Loonoverleg in privésector is definitief mislukt"
De loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers is mislukt. Dat meldt het ACV. Er wordt niet meer voort onderhandeld. Gisteren bleek al dat het water tussen beide kampen te diep was en de Groep van 10 de premier had ingelicht over de nakende mislukking.
Lees verder