Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 21 april 2021

Felle brand uitgebroken in klooster in Heule

Felle brand uitgebroken in klooster in Heule

In het West-Vlaamse Heule woedt er momenteel een hevige brand in de kapel van het klooster in de Mellestraat. Het vuur werd rond 6 uur vanmorgen opgemerkt. De zusters die in het klooster wonen werden onmiddellijk geëvacueerd. De aanpalende school blijft voorlopig gesloten.

Lees verder

Live | Is de daling definitief ingezet? Steven Van Gucht analyseert de coronacijfers

Na maandag, blijven de coronacijfers ook dinsdagochtend verder dalen. Er liggen nog wel 938 covidpatiënten op intensieve zorg. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Super League-baas Florentino Perez lacht Uefa-dreigementen weg

De Super League heeft al héél wat losgemaakt in de voetbalwereld en ver daarbuiten. Hoog tijd om de zaken eens duidelijk te stellen, moet Florentino Perez gedacht hebben. Volgens de voorzitter van Real Madrid en nu ook de Super League was het voetbal aan redding toe.

Lees verder

Spelers Leeds United protesteren met bitse shirts tegen Super League

De voetbalmatch tussen Leeds United en Liverpool werd maandag overschaduwd door de heisa rond de Super League. Twaalf Europese topclubs hebben aangekondigd dat ze die nieuwe competitie, een rechtstreekse tegenhanger van de huidige Champions League, zelf oprichten. Die plannen worden alom verguisd en ook de spelers van Leeds lieten hun mening duidelijk blijken.

Lees verder

Al 6000 inschrijvingen op wachtlijst Brussels platform Bruvax

Sinds gisteren kunnen Brusselaars zich aanmelden op Bruvax. Via de site kan je zowel je afspraak boeken als je aanmelden voor de wachtlijst. Sinds de opstart gisteren hebben 6000 mensen zich aangemeld voor de wachtlijst.

Lees verder

Sean Dhondt en Allison Scott gaan uit elkaar

Na haar terugkeer uit Amerika bevestigt Allison Scott, de echtgenote van muzikant Sean Dhondt, de geruchten die al een tijdje de ronde doen: zij en Dhondt gaan elk hun eigen weg.

Lees verder

'Sihame El Kaouakibi kan alles weerleggen'

De aanstelling van voorlopig bewindvoerster Annemie Moens in de zaak Let's Go Urban in februari is 'ontoelaatbaar en nietig'. Dat pleitte advocaat Joris Vercraeye vanochtend voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren. Daar werd het verzet van El Kaouakibi tegen de aanstelling van de bewindvoerder behandeld.

Lees verder

Primeur in Frankrijk: bedrijf pakt uit met menstruatieverlof

Het bedrijf La Collective in Montpellier heeft een primeur te pakken, het biedt de werknemers namelijk de kans om één keer per maand een vrije dag te nemen bij pijnlijke menstruatie. Een doktersbriefje is niet nodig.

Lees verder

Eenzame coronapatiënten krijgen warme handschoenen voor gevoel van menselijk contact

Twee Braziliaanse verpleegkundigen hebben een bijzondere manier gevonden om de eenzaamheid bij coronapatiënten in isolatie tegen te gaan. Ze proberen menselijk contact na te bootsen aan de hand van latex handschoenen die ze met warm water vullen. Zo willen ze de patiënten troost bieden en hun het gevoel geven dat iemand hun hand vasthoudt.

Lees verder

Vader en dochter nog steeds vermist na brand in Anderlecht

Na de brand van zondagnacht zijn een vader en zijn dochter nog steeds vermist. Dat laat de politiezone Brussel-Zuid weten.

Lees verder

President van Tsjaad overleden door oorlogsverwondingen, één dag na herverkiezing

Idriss Déby Itno, die al dertig jaar president is van Tsjaad, is dinsdag overleden aan verwondingen die hij heeft opgelopen aan het front. Dat zegt het leger dinsdag. Een militaire raad heeft het presidentschap overgenomen.

Lees verder

Dogecoin, de parodie van 50 miljard dollar

Aanvankelijk bedoeld als een sympathieke parodie, is de manie rond dogecoin bijna groter dan die rond bitcoin. Sinds begin dit jaar werd de dogecoin 100 keer meer waard. De laatste week ging het, in aanloop naar 'Dogeday', bijzonder hard.

Lees verder

De belastingverrassing voor 'coronawerklozen' die was voorspeld

Een grote groep tijdelijk werklozen zal bij de belastingafrekening meer moeten bijbetalen of minder terugkrijgen dan gewend. Ze betalen nu bij wat vorig jaar minder werd ingehouden.

Lees verder

Mehdi Bayat grijpt naast zitje als bestuurslid van Uefa

De Belgische bondsvoorzitter Mehdi Bayat zal niet zetelen in het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond Uefa. Bayat was een van de negen kandidaten voor acht beschikbare zitjes.

Lees verder

Jarig Gucci 'hackt' Balenciaga

Om de honderdste verjaardag van zijn werkgever te vieren, dook Gucci-ontwerper Alessandro Michele niet in de eigen archieven, maar ging hij lenen bij een ander modehuis, Balenciaga. Vooral voor Kering, de groep die beide merken bezit, is het een slimme zet.

Lees verder

Drone vliegt over grootste drijvende zonnepanelenveld ter wereld

In Thailand is de bouw van 's werelds grootste zonnepanelenveld op het water bijna voltooid. Op een stuwdam worden over een oppervlakte van 120 hectare 144.417 drijvende panelen geïnstalleerd. Thailand hoopt dit proefproject in de komende zestien jaar nog eens op acht andere stuwmeren te herhalen.

Lees verder

Charleroi ontslaat trainer Belhocine na slechte prestaties

Sporting Charleroi heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met coach Karim Belhocine. De beslissing komt er na de mindere prestaties van de laatste maanden.

Lees verder

Klanten met meer dan 250.000 euro spaargeld krijgen geen rente meer bij ING

ING geeft vanaf 1 juli geen rente meer op spaargeld boven 250.000 euro en past negatieve rente van 0,5 procent toe vanaf 500.000 euro. ING zegt dat voor meer dan 97 procent van alle zakelijke en particuliere klanten de verlaging van de drempel zonder gevolg blijft.

Lees verder

EMA ziet mogelijke link met zeldzame bloedklonters, 'maar voordelen Janssen-vaccin wegen op tegen risico's'

Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) ziet geen problemen in het gebruik van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. Dat liet het EMA dinsdag weten op een persconferentie. 'De voordelen van het vaccin blijven opwegen tegen de risico's voor mensen die het krijgen.'

Lees verder

David Goffin in spaarmodus naar derde ronde in Barcelona

David Goffin (ATP 12) heeft dinsdag zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Barcelona (gravel/1.565.480 euro) winnend afgesloten. Hij versloeg de Fransman Pierre-Hugues Herbert (ATP 78) in twee sets (6-2 en 6-4).

Lees verder

Vandenbroucke: 'Publiek onderschat soms onder welke hoogspanning onze ziekenhuizen moeten werken'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt opnieuw voor de hoge druk op de afdelingen intensieve zorgen in de ziekenhuizen. De ziekenhuisopnames moeten naar beneden. Daar hangt ook de inwerkingtreding van het buitenplan op 8 mei van af. Toen zondagavond brand uitbrak in een woning in Anderlecht was er in heel Brussel welgeteld nog één bed vrij op intensieve zorgen, zei Vandenbroucke dinsdag in de Kamer.

Lees verder

Biden bidt voor het 'juiste vonnis' in proces-Chauvin

De Amerikaanse president Joe Biden vindt het bewijs in de zaak rond de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd 'overweldigend'. Hij zei te bidden voor het juiste vonnis. Momenteel is de twaalfkoppige jury aan het beraadslagen over de schuld van agent Derek Chauvin.

Lees verder

'Meer slachtoffers dan officieel geregistreerde bewoners'

In het uitgebrande pand in de Hey­vaertstraat in Anderlecht zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden. Het gaat om een vader en zijn veertienjarige dochter die nog vermist waren.

Lees verder

Chelsea en Manchester City willen zich terugtrekken uit veelbesproken Super League

De Engelse topclubs Chelsea FC en Manchester City willen zich mogelijk al terugtrekken uit de controversiële Super League. Dat melden de Britse media The Guardian en The Sun.

Lees verder

Chinese steenkool stuwt revival CO2-uitstoot

China is koploper voor investeringen in hernieuwbare energie, maar die klimaatwinst gaat verloren door het stijgende steenkoolverbruik.

Lees verder

Nederland heropent terrassen op 28 april

Nederland versoepelt de maatregelen tegen het coronavirus, hoewel de druk op de ziekenhuizen hoog blijft en er op intensieve zorg 823 patiënten liggen – volgens de NOS vergelijkbaar met een jaar geleden. 'Besturen is het nemen van acceptabele risico's', zei minister-president Mark Rutte, die heil verwacht van de vaccinaties.

Lees verder

Zorgen voor mama: gras groeit niet door eraan te trekken

Het schijnt een courante grap te zijn onder sociaal werkers, of toch onder sociaal werkers die al te lang in het veld staan, cynisch zijn geworden en op het punt staan er de brui aan te geven: 'Dat gezin is zo arm dat de kleine moet slapen in de doos van de 85 inch flatscreen-tv met dolby surround systeem.'

Lees verder

Duitse traditieclub Schalke 04 degradeert uit Bundesliga

Na een periode van dertig jaar in de Bundesliga zakt Schalke 04 naar de Duitse tweede klasse. De Koningsblauwen verloren van Arminia Bielefeld.

Lees verder

Weg open voor uitrol Janssen-vaccin

Nu het Europees Genees­middelenagentschap (EMA) het licht op groen heeft gezet, lijkt niets de uitrol van het Janssen-vaccin in België in de weg te staan. Johnson&Johnson hervat alvast de leveringen aan Europa.

Lees verder

'Pijnlijk verdiende gerechtigheid'

Er komen heel wat reactie op het verdicht in de zaak rond de dood van George Floyd. Er is opluchting dat de nu ex-agent Derek Chauvin over heel de lijn schuldig bevonden werd. 'Dit vonnis heeft belangrijke gevolgen voor het land en zelfs de wereld.'

Lees verder

De nieuwe CD&V: een beetje groener, een beetje rechtser

CD&V-voorzitter Joachim Coens wil zijn partij grondig hervormen. Een lenteschoonmaak noemt hij het. En die schoonmaak brengt heel wat deining met zich mee.

Lees verder

Vredesconferentie Afghanistan uitgesteld tot na de ramadan

De vredesconferentie over Afghanistan zal dit weekend niet van start gaan in de Turkse hoofdstad Istanboel. De vredesgesprekken zijn uitgesteld tot na de ramadan, zo laat de Turkse buitenlandminister Mevlut Cavusoglu dinsdag weten.

Lees verder

Politie houdt vandaag flitsmarathon

Wie woensdag met de wagen de weg op moet, let maar beter extra op zijn snelheid. Van woensdagochtend 6 uur tot en met donderdagochtend 6 uur staat namelijk de 14de flitsmarathon van de federale en lokale politie op het programma.

Lees verder

'Velen hebben gevoeld dat ze niet langer aan de zijlijn kunnen blijven staan'

'Amerika heeft nog een zeer lange weg te gaan, voordat we eenheid bereiken als land', zegt Niambi Carter, in een reactie op de veroordeling van Derek Chauvin voor de dood van de zwarte man George Floyd. 'Maar nu, heel even, voelen velen vooral opluchting.'

Lees verder

Aantal overlijdens en ziekenhuisopnames daalt maar aantal besmettingen stagneert

Zowel de cijfers van het aantal overlijdens als van het aantal ziekenhuisopnames blijven in dalende lijn. Bij het aantal nieuwe bestemmingen is er wel een stagnering van het zevendaagse gemiddelde, zo blijkt woensdagochtend uit de voorlopige cijfers van COVID-19-dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Proces wegens nazigroet in Fort van Breendonk

G. Verreycken, een berucht extreemrechts militant, staat vandaag in Mechelen terecht omdat hij in augustus 2019 een Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk. Verreycken moet zich verantwoorden wegens negationisme en inbreuken op de antiracismewet.

Lees verder

Zon en stapelwolken op het menu

Na het optrekken van het ochtendgrijs, krijgen we woensdag opnieuw mooie zonnige perioden gevolgd door stapelwolken met enkele buien. De kans op buien is groter in de Ardennen, waar ook een donderslag mogelijk is. De maxima schommelen tussen 10 graden aan zee en 16 of 17 graden in de Kempen. De wind waait matig, aan zee zelfs vrij krachtig, uit het noorden tot noordoosten. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Uitvinder van pdf-formaat Chuck Geschke overleden (81)

Als u vandaag een pdf-document op uw computer doorstuurt of afdrukt, denk dan aan Chuck Geschke. De man die in 1980 het pfd-formaat uitvond voor het doorsturen van documenten via internet, is overleden op 81-jarige leeftijd.

Lees verder