Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 april 2021

Europees akkoord om uitstoot met minstens 55 procent terug te dringen tegen 2030

Europees akkoord om uitstoot met minstens 55 procent terug te dringen tegen 2030

Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben dinsdagnacht een akkoord bereikt dat de doelstelling van een klimaatneutraal Europa in 2050 in een Klimaatwet giet, net als de daling van de broeikasgassen met 55 procent tegen 2030 in vergelijking met 1990.

Lees verder

68 miljoen euro consumptiecheques ongebruikt

Tot nu is amper een derde van de consumptie­cheques uitgegeven. Heel wat bedrijven hebben die cheques na de eerste lockdown aan hun werknemers uitgedeeld, als vorm van bedanking. Tegelijk wilde de regering de lokale handelaars en horeca een steuntje in de rug geven.

Lees verder

Vier ton rottende peren gedumpt in Limburgs natuurgebied

In Gotem, een deelgemeente van het Limburgse Borgloon, heeft een perenboer vier ton rottende peren gedumpt. Het is al het derde jaar op rij dat er fruitafval gesluikstort wordt langs de oude spoorwegbedding in Gotem. Natuurpunt is misnoegd, want de stortplaats ligt dichtbij enkele dassenburchten.

Lees verder

De stijlgeheimen van Faisal: 'Mijn kledingrekken zien eruit als een doos kleurstiften'

Dj, producer en radiopresentator Faisal Chatar opende onlangs een vintageboetiek. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Bondgenoot en woordvoerster Navalny opgepakt

Naar aanleiding van grote protesten die over heel Rusland zijn gepland, werden de bondgenoot en woordvoerster van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny (44) opgepakt.

Lees verder

Geen Hirschi en Pogacar in de Waalse Pijl: vals positieve tests gooien roet in het eten van 'gefrustreerd' UAE Team Emirates

Geen UAE Team Emirates in de Waalse Pijl. Door twee coronagevallen binnen de wielerploeg mogen onder anderen titelverdediger Marc Hirschi en topfavoriet Tadej Pogacar niet van start gaan.

Lees verder

Vandaag in 'Da Molletjah': 'Wij gaan een dikke toeter knallen'

Gisteren was het 4/20, de Internationale Dag van de Cannabis. En dat is ook de kandidaten van 'Het Molletje' van De ideale wereld niet ontgaan. De geplande activiteiten werden even gestaakt om de feestdag op gepaste wijze te vieren.

Lees verder

Europees Parlement moet inbinden op doelstelling 2030

Greenpeace en de Europese Groenen zijn streng voor het klimaatakkoord waarover de Europese instellingen het vannacht eens werden.

Lees verder

Nog nooit zoveel startende ondernemingen, ondanks corona

Het aantal starters steeg in het crisisjaar 2020 in België met 0,64 procent. Opvallend is dat die stijging volledig op rekening van Vlaanderen komt, aangezien het aantal starters in Wallonië en Brussel daalde. De grootste groei zat in e-commerce bedrijfjes.

Lees verder

Nancy Pelosi onder vuur na speech over George Floyd: 'Bedankt om je op te offeren'

Tijdens een persconferentie na de veroordeling van de ex-agent Derek Chauvin voor de dood van George Floyd, hield Nancy Pelosi een speech waarin ze Floyd bedankte 'om zijn leven op te offeren voor gerechtigheid'. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden ligt nu onder vuur om die uitspraak: 'ongepast', luidt het.

Lees verder

Tot vijf jaar cel voor trio dat gevangene wilde bevrijden met gekaapte helikopter

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mike G. (24) uit Tongeren veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij vorig jaar zijn echtgenote uit de gevangenis had willen bevrijden met een gekaapte helikopter. Twee kompanen die hem daarbij geholpen hadden, kregen ieder dertig maanden cel.

Lees verder

'Als terrassen vroeg moeten sluiten, is heropening vergiftigd geschenk'

Als de terrassen vroeger dan 23 uur moeten sluiten, is de heropening op 8 mei een vergiftigd geschenk. Dat zegt Mathias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Hij pleit voor realistische en economisch haalbare voorwaarden.

Lees verder

Bezieler Andrea Agnelli trekt de stekker uit de Super League: 'Zo kan het niet doorgaan'

Juventus-voorzitter Andrea Agnelli geeft woensdag in een gesprek met Reuters toe dat de Super League waarschijnlijk niet van de grond zal komen na de exit van de zes Engelse clubs. Eerder toonde hij zich nog strijdbaar in de Italiaanse media en zei er 'honderd procent vertrouwen in te hebben'.

Lees verder

Politie schiet 15-jarig meisje dood in Ohio

Agenten die reageerden op een poging tot neersteken, schoten Makiyah Bryant (15) neer. Kort nadat Bryant naar een ziekenhuis werd overgebracht, overleed ze. De exacte omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar inwoners van Ohio komen op straat om te betogen tegen politiegeweld.

Lees verder

Dit is het moment waarop Derek Chauvin het verdict hoort

Derek Chauvin, de oud-agent die in mei vorig jaar 9,5 minuten zijn knie op de nek van de zwarte man George Floyd zette, is door de jury schuldig bevonden aan drie aanklachten van doodslag. Bekijk hoe hij reageerde toen de rechter het verdict van de jury voorlas in bovenstaande video.

Lees verder

Personeel Colruyt Sint-Truiden legt morgen werk neer na agressieve klant

Een personeelslid van Colruyt in Sint-Truiden is dinsdag het slachtoffer geworden van agressie. Een boze klant wachtte hem na de werkuren buiten op, deelde een vuistslag uit en bekogelde zijn wagen met stenen. Dat meldt vakbond ACV-Puls.

Lees verder

Kris Van Assche verlaat Berluti: 'De voorbije drie jaar hebben van mij een betere ontwerper gemaakt'

Amper twee weken nadat Kris Van Assche zijn wintercollectie 2021-2022 voor Berluti had voorgesteld, kondigde ceo Antoine Arnault diens vertrek aan. Het merk ontwikkelt een nieuwe strategie, Van Assche wordt niet vervangen.

Lees verder

Anna van der Breggen wint Waalse Pijl, voor de zevende keer op rij

De Nederlandse Anna van der Breggen (SD Worx) heeft woensdag voor de zevende keer op rij de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen, een eendagskoers voor de WorldTour. Na een wedstrijd van 130 kilometer hield ze bovenop de Muur van Hoei de Poolse Kasia Niewiadoma (Canyon Sram) en de Italiaanse Elisa Longo Borghini (Trek Segafredo) af.

Lees verder

Man zet eigen leven op het spel om kind op treinsporen te redden

In de Indiase stad Vangani is een drama nipt vermeden nadat een kind op de treinsporen was beland. Een spoorwegmedewerker riskeerde zijn eigen leven om het kind net voor een aanstormende trein in veiligheid te brengen.

Lees verder

Regeringen willen EK 2021 nabootsen met testevent

In mei zouden de overheden al een testevent willen organiseren dat een EK 2021-match op grote schermen nabootst. De discussie over andere evenementen belooft weliswaar nog stevig te worden.

Lees verder

Genks ziekenhuis moet hartoperaties uitstellen omdat er geen capaciteit is op intensieve

Omdat de bedden op intensieve zorg worden ingenomen door covid-patiënten moet het ZOL in Genk meer dan de helft van de wekelijkse hartoperaties annuleren. Voor sommige patiënten is dat uitstel levensbedreigend.

Lees verder

Medewerker Colruyt aangevallen door klant die coronaregels niet naleefde

In Colruyt Sint-Truiden is een personeelslid aangevallen door een klant die zich niet aan de coronamaatregelen wilde houden. Dat meldt ACV Puls. De christelijke vakbond betreurt dit 'zoveelste voorval' van agressie.

Lees verder

Franse marine zaagt twee onderzeeërs doormidden om nieuwe te bouwen

100.000 werkuren aan technische studies en 250.000 uur aan industrieel werk dat 300 mensen uitvoerden, zoveel investeert de Franse marine in het bouwen van een bijzondere 'nieuwe' kernonderzeeër. Door ingenieus knip- en plakwerk werden twee beschadigde of verouderde duikboten doormidden gezaagd en aan elkaar gelast. Bekijk in bovenstaande video hoe dat eruitziet.

Lees verder

Kernreactor Tihange 2 stilgelegd

De kernreactor Tihange 2 is woensdagnamiddag onverwacht stilgelegd. Dat bevestigt een woordvoerster van Engie, de uitbater van de reactor.

Lees verder

Wolvin Noëlla verwacht komende weken nieuwe welpen

Het wolvenbestand in ons land zal de komende weken opnieuw groter worden. Wolvin Noëlla verwacht, net als vorig jaar, opnieuw welpen. Dat blijkt uit nieuwe camerabeelden. 'Het zal spannend worden hoe de drie andere welpen reageren.'

Lees verder

Onderzeeër met 53 bemanningsleden vermist voor kust van Bali

Een Indonesische duikboot met 53 mensen aan boord is vermist ten noorden van Bali.

Lees verder

Alaphilippe wint Waalse Pijl voor derde keer

Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) heeft voor de derde keer in drie deelnames de Waalse Pijl gewonnen. De Fransman toonde zich de snelste in de sprint op de Muur van Hoei en remonteerde Primoz Roglic. Alejandro Valverde (Movistar) werd derde.

Lees verder

Organisatoren La Boum plannen nieuw evenement, autoriteiten slagen er niet in contact met hen op te nemen

De autoriteiten slagen er niet in om contact op te nemen met het collectief dat op 1 mei opnieuw een feest wil organiseren in Ter Kamerenbos. 'We hebben contact gezocht, maar dat is nog niet gelukt omdat de organisatoren zich niet kenbaar hebben gemaakt', zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Lees verder

Vande Lanotte blijft Sihame El Kaouakibi verdedigen: 'Opzettelijke en publieke beschadiging'

Johan Vande Lanotte stelt zijn tegenrapport voor in de zaak rond voormalig Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi. Dat gebeurt bewust pas nadat de rechter in Tongeren uitspraak gedaan heeft over de voorlopige bewindvoering van Let's go Urban.

Lees verder

Al meer dan 4.000 snelheidsovertreders betrapt aan wegenwerken E313 na zware ongevallen

Een mobiele flitspaal die door de federale wegpolitie werd geplaatst aan de wegenwerken op de E313 in Westerlo, nadat daar de voorbije weken verschillende zware ongevallen zijn gebeurd, heeft op drie dagen tijd al 4.182 bestuurders betrapt die de maximumsnelheid van 70 km/u in de werfzone niet respecteerden. Voor 184 van die bestuurders zal de overtreding leiden tot een intrekking van het rijbewijs. Eén bestuurder werd zelfs betrapt aan een snelheid van 184 km/u.

Lees verder

Video toont hoe graafmachine auto van Nederlandse persfotograaf in sloot ramt

Een Nederlandse persfotograaf is maandagavond aangevallen in het Nederlandse Lunteren toen hij foto's wilde maken van een autobrand. Een van de belagers wordt verdacht van poging tot doodslag.

Lees verder

Nederlandse minister: 'Belgen zijn niet welkom op onze terrassen'

De terrassen mogen vanaf woensdag 28 april opnieuw open in Nederland, maar Belgen zijn niet welkom tenzij ze voordien minstens vijf dagen in quarantaine gaan. Hierover was begin deze week verwarring ontstaan, maar de Nederlandse minister van Volksgezondheid bevestigt: 'Ook al is het maar voor een halfuurtje, Belgen moeten bij aankomst in quarantaine.'

Lees verder

Studie legt hoge notariskosten bloot

Belgische notarissen zijn duur, niet transparant en profiteren volop van de boomende huizenmarkt. Minister Van Quickenborne wil de administratieve kosten 'minstens 10 procent goedkoper'. Critici willen meer.

Lees verder

Zorg- of hulpverlener mag radicalisering signaleren

Ondanks verzet van de kinderrechtencommissaris steunt een brede meerderheid in het Vlaams Parlement het opheffen van het beroepsgeheim, als radicalisering wordt vermoed.

Lees verder

Jambon gaat all-in voor heropening eventsector

Zowel Vlaanderen als de Franse Gemeenschapsregering spoort de federale regering aan om sneller kleine evenementen toe te laten.

Lees verder

Queen Elizabeth wordt 95: 'Bedankt voor de steunbetuigingen'

De Britse koningin Elizabeth liet op haar 95e verjaardag voor het eerst van zich horen sinds de dood van haar man. Ze zegt diep geraakt te zijn door het eerbetoon dat mensen wereldwijd brachten aan prins Philip. Het was de eerste keer in 73 jaar dat de koningin haar verjaardag moest vieren zonder haar man.

Lees verder

Mrs World geeft vrijwillig kroon af na heisa met Mrs Sri Lanka

De huidige Mrs World, Caroline Jurie, heeft vrijwillig haar kroontje afgegeven na een incident op de verkiezing van Mrs Sri Lanka. Ze griste toen tijdens de televisieceremonie het kroontje van het hoofd van de pas verkozen Mrs. Sri Lanka, omdat die niet getrouwd zou zijn.

Lees verder

'Wat geldt voor anderstalig arbeider, geldt ook voor professor'

Anderstalige docenten moeten verplicht Nederlands leren. Halen ze binnen de vijf jaar niet het juiste niveau, dan mogen ze geen les meer geven.

Lees verder

Bestuur Anderlecht pompt 25 miljoen in club en keurt meerjarenplan goed

De Raad van Bestuur van RSC Anderlecht heeft de kapitaalsverhoging en meerjarenplan na weken en maanden van onderhandeling unaniem goedgekeurd.

Lees verder

Game, set maar geen match voor raadsman Johan Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte scoort punten voor Sihame El Kaouakibi. Toch blijven er heel wat losse eindjes slingeren. Hij hekelt de 'lynchpartij'. 'Het is tijd dat het debat teruggebracht wordt waar het hoort, bij de rechtbank.

Lees verder

E40 richting Gent volledig dicht tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

De snelweg E40 wordt woensdag- en donderdagnacht volledig afgesloten tussen het knooppunt van Groot-Bijgaarden en de oprit van Ternat in de rijrichting Gent.

Lees verder

Navalny-aanhangers overal in Rusland de straat op, meer dan 1.500 arrestaties

In verschillende Russische steden zijn woensdagavond aanhangers van Aleksej Navalny op straat gekomen om te protesteren tegen de omstandigheden waaronder de Kremlin-criticus wordt gevangengehouden.

Lees verder

Opnieuw zwarte man doodgeschoten bij politie-interventie in de VS

In Elizabeth City in de Amerikaanse staat North Carolina is woensdag een zwarte Amerikaan doodgeschoten bij een politie-interventie. De feiten deden zich voor toen de agenten met een huiszoekingsbevel op zoek waren naar de man, aldus Tommy Wooten, de sheriff van het district Pasquotank.

Lees verder

Vier doden bij bomexplosie in Pakistaans hotel waar Chinese ambassadeur verblijft

In de stad Quetta in het zuidwesten van Pakistan is een bom ontploft in de parking van een luxehotel waar momenteel de Chinese ambassadeur verblijft. Er is sprake van minstens vier dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden, melden politieverantwoordelijken.

Lees verder

Marc Reynebeau over de knoeiboel van Voo?uit en Vooruit

Kunstencentrum Voo?uit en de partij Vooruit zitten opnieuw samen over de naamswijziging van beide partijen. Maar hoe zijn ze zo lijnrecht tegenover elkaar komen staan?

Lees verder

Telenet lanceert nieuwe 'onbeperkte' bundels

Telenet herschikt maandag zijn telecombundels. WIGO en YUGO worden ONE, dat 'onbeperkte' vaste en mobiele internet- en telefoniediensten bevat en verder uitgebreid kan worden. Sommige prijzen gaan omhoog, maar enkel voor nieuwe klanten.

Lees verder

Marsrover Perseverance heeft zuurstof geproduceerd

Perseverance mag een nieuwe realisatie afvinken. De marsrover van NASA is erin geslaagd zuurstof te produceren. Perseverance zette een deeltje van de koolstofdioxiderijke atmosfeer van de Rode Planeet om in zuurstof, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Lees verder

Vlieghe over soepelere maatregelen voor gevaccineerden onder elkaar: 'Mensen mogen niet zelf beslissen'

Mensen die volledig gevaccineerd zijn kunnen onder elkaar soepeler omgaan met mondmaskerplicht en afstandsregels. Dat staat in een nieuw advies van het ECDC, het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. 'We moeten voorzichtig zijn en geen verwarring creëren', waarschuwt infectiologe Erika Vlieghe in 'De Ochtend' op Radio 1.

Lees verder