Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 april 2021

Bultrugwalvis verrast snorkelaars

Bultrugwalvis verrast snorkelaars

Fotograaf Patrick en zijn verloofde Baylee prijsden zich al heel gelukkig nadat ze een walvis en haar kalf hadden gezien vanuit het water in Okinawa, Japan. Plots sprong een andere bultrugwalvis uit het water, op enkele meters van de snorkelaars.

Lees verder

Bever komt in Heverlees zwembad terecht: 'Voelde zich duidelijk op zijn gemak'

Een vrouw uit Heverlee, nabij Leuven, kreeg maandagochtend een ongewone bezoeker over de vloer. Er was een bever in het zwembad in de tuin verzeild geraakt, en hij geraakte er niet meer uit. Animal Rescue Service vzw kwam met drie vrijwilligers ter plekke.

Lees verder

'Het molletje' zit niet te wachten op versoepelingen

Het Overlegcomité moet knopen doorhakken over de strenge coronamaatregelen in ons land. Maar daar zat Gilles De Coster niet op te wachten, want hij blijft fantastische opdrachten uit zijn mouw schudden voor de deelnemers aan 'Het molletje' van De ideale wereld.

Lees verder

Regering legt lat hoog voor NMBS

De federale regering doet een eerste voorzet voor een nieuw openbaredienstcontract met de NMBS en Infrabel. Het betekent het startschot voor de onderhandelingen.

Lees verder

Na VS trekt ook Verenigd Koninkrijk troepen terug uit Afghanistan

Het Verenigd Koninkrijk zal bijna al zijn troepen uit Afghanistan terugtrekken, na berichten dat de VS dat tegen 11 september ook zullen doen. Dat schrijft 'The Times' woensdag.

Lees verder

Wat ligt er op tafel op het Overlegcomité?

Het Overlegcomité zit sinds vanochtend aan tafel om de verdere stappen in de coronacrisis te bespreken. Terwijl de bezetting op intensieve zorg de grens van 1.000 bedden nadert, groeit de roep om versoepelingen.

Lees verder

Het buitenland lonkt. Maar waar mogen we naartoe?

Een maatregel die het Overlegcomité straks niet zal verlengen, is het verbod op niet-essentiële reizen. We mogen vanaf maandag dus weer naar het buitenland, al wordt dat nog sterk ontraden. De vraag is ook wat je waar mag doen.

Lees verder

Gevangen Kremlin-criticus Navalny 'heeft moeite met spreken'

Julia Navalny heeft 'een date' gehad met haar man in de gevangenis. Na het bezoek postte ze op Instagram dat hij het moeilijk krijgt met spreken en meer gewicht heeft verloren. De Russische oppositieleider Alexej Navalny begon eind maart een hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de juiste medische behandeling zou krijgen.

Lees verder

Danseres voert tango uit tien meter onder water

De Spaanse Ariadna Hafez is niet alleen danseres, ze doet ook aan vrijduiken. De Franse regisseur Bastien Soleil maakte een film van drie minuten waarin ze op een diepte van tien meter de tango danst. Ze moest 120 keer duiken om alles op te nemen, aangezien ze geen zuurstof kreeg onder water.

Lees verder

Bijna 100.000 euro voor restauratie van het enige Belgische huis van Le Corbusier

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft een erfgoedpremie van net geen 95.000 euro toegekend voor de eerste fase van de restauratie van het Huis Guiette in Antwerpen. Het pand van de bekende Zwitsers-Franse architect Le Corbusier (1887-1965) staat sinds 2016 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Lees verder

Nederlandse olympiërs krijgen wél voorrang bij vaccinaties

Olympische sporters krijgen voorrang in het Nederlandse vaccinatieprogramma. Dat bevestigen bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid. Behalve de olympiërs zal er nog een enkele andere groep voorrang krijgen bij een prik tegen het coronavirus.

Lees verder

Denemarken stopt voorgoed met AstraZenea en houdt pauze voor Johnson & Johnson

Denemarken schrapt het vaccin van AstraZeneca voorgoed. Dat meldt de Deense krant 'Politiken' woensdag. Denemarken had 2,4 miljoen dosissen van het vaccin aangekocht.

Lees verder

Brusselse 56-plussers kunnen nu bellen om zich deze week te laten vaccineren

Ben je 56 jaar of ouder, dan kan je nog deze week gevaccineerd worden zonder uitnodiging. Tenminste, als je in Brussel woont. Dat meldt burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter. Er zijn nog beschikbare plaatsen om een van de komende dagen een afspraak te maken.

Lees verder

Belgen zijn vorig jaar 45,5 miljard euro rijker geworden

Het netto financieel vermogen van alle Belgen is het afgelopen coronajaar met 45,5 miljard euro of 4,1 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Alles samen bezitten de Belgen nu 1.146,5 miljard euro aan spaargeld en beleggingen, min de kredieten. Vastgoed is hier niet bij inbegrepen.

Lees verder

Hattrick voor Mark Cavendish, wint ook vierde etappe Ronde van Turkije in tumultueuze massaspurt

Ook de vierde etappe van de Ronde van Turkije, 184 kilometer van Alanya naar Kemer, eindigde in een massaspurt. En opnieuw was Mark Cavendish (Deceuninck - Quick Step) aan de winnende hand, opnieuw voor Jasper Philipsen. De massaspurt werd ontsierd door een stevige valpartij op de tweede rij. Voor Cavendish was het van de Ronde van Qatar in 2013 geleden dat hij nog eens drie dagen op rij kon winnen. Morgen staat een eerste bergetappe op het programma.

Lees verder

David Goffin stoomt door naar derde ronde ATP Monte Carlo

David Goffin (ATP 15) heeft zich woensdag vlot geplaatst voor de derde ronde (achtste finales) van het Masters 1.000-toernooi van Monte Carlo (gravel/2.082.960 euro).

Lees verder

Op de Krim is water urgenter dan vrede

Terwijl Rusland militairen naar de grens met Oekraïne stuurt, kampt de Krim vooral met een watercrisis.

Lees verder

Satellietbeelden tonen schade na zware vulkaanuitbarsting

De vulkaan La Soufrière barstte tweemaal uit op het Caribische eiland Saint Vincent, met grote schade tot gevolg. Het eiland is bedekt met een laag grijze as, de opvangcentra voor bewoners raken vol, de watertoevoer is op veel plekken afgebroken en het luchtruim is gesloten. Bekijk in bovenstaande video satellietbeelden van voor en na de uitbarsting.

Lees verder

Een terrasje en een reisje worden weer mogelijk, dit heeft het Overlegcomité beslist

Het Overlegcomité is geland. De avondklok valt weg, de terrassen mogen weer open en ook het verbod op niet-essentiële reizen vervalt. Straks, om 17 uur, kunt u hier de live persconferentie volgen.

Lees verder

Johnson&Johnson vraagt zijn vaccin voorlopig niet meer te gebruiken

In afwachting van een definitieve beslissing van het EMA vraagt het Amerikaanse farmabedrijf Johnson&Johnson zijn vaccin niet meer te gebruiken. De landen die al vaccins geleverd kregen, mogen ze voorlopig niet inzetten. In België gaat het voorlopig om 36.000 dosissen.

Lees verder

Gruppe S wilde een burgeroorlog in Duitsland ontketenen

In Duitsland is woensdag het proces begonnen tegen elf leden van Gruppe S. Ze worden ervan verdacht aanslagen te hebben beraamd op moskeeën, asielzoekerscentra en het parlement. 'Een brute, omvangrijke moordmachine', noemt het openbaar ministerie de groep. Volgens de verdediging gaat het om 'cafépraat'.

Lees verder

Live | Volg hier de persconferentie van het Overlegcomité

Het Overlegcomité is geland. De avondklok valt weg, de terrassen mogen weer open en ook het verbod op niet-essentiële reizen vervalt. Straks, om 17 uur, kunt u hierboven live de persconferentie volgen.

Lees verder

EU geeft voortaan voorkeur aan mRNA-vaccins

De Europese Unie bestelt veel meer vaccins van Pfizer/BioNTech. Bovendien levert het bedrijf vervroegd 50 miljoen vaccins. 'Dit helpt onze vaccinatiestrategie substantieel vooruit', zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De EU krijgt nu 250 miljoen Pfizer-vaccins, op een totaal van 2,3 miljard bestelde vaccins

Lees verder

Pidcock troeft Van Aert en Trentin af in Brabantse Pijl

Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. Hij controleerde de koers en was in Overijse Wout van Aert en Matteo Trentin te snel af in een sprint met drie.

Lees verder

Bernie Madoff, meester van de 'Ponzi-fraude', overleden

De Amerikaanse oplichter Bernie Madoff is op 82-jarige leeftijd overleden in de gevangenis. Als superbelegger beloofde hij zijn cliënten spectaculaire winsten, in realiteit stal hij meer dan 19 miljard dollar van hen in een van de grootste Ponzi-fraudeschandalen ooit.

Lees verder

Unizo ontgoocheld over bijkomend uitstel

Ondernemersorganisatie Unizo is vooral ontgoocheld dat de Veiligheidsraad weinig perspectief biedt aan sectoren die al lang gesloten zijn, zoals de horeca of fitnesscentra. Ze is wel tevreden dat de paaspauze niet verlengd is.

Lees verder

Ook in Mekka moeten bedevaarders afstand houden

Pelgrims hebben de islamitische vastenmaand ramadan in Mekka ingeluid. Door het coronavirus mogen slechts 50.000 tot 100.000 bedevaarders per dag binnen in de Al-Masjid al-Haram, om zeven keer rond de Kaäba te lopen. Normaal reizen miljoenen moslims af naar Mekka, nu mogen enkel immune bedevaartgangers binnen.

Lees verder

Ahmadreza Djalali na 20 weken uit isolatie gehaald

De VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali werd terug overgeplaatst naar een collectieve afdeling van de Evin-gevangenis in Iran. Djalali zat zo'n 20 weken in eenzame opsluiting omdat de Iraanse autoriteiten Djalali ter dood willen veroordelen.

Lees verder

Kustburgemeesters over terrassen: 'Hopelijk geen 20 graden op 1 mei, want dan zitten we met probleem'

De kustburgemeesters en de gouverneur van West-Vlaanderen reageren verdeeld op de beslissing van het Overlegcomité om de terrassen vanaf 8 mei te heropenen.

Lees verder

Van Aert na tweede plek in Brabantse Pijl: 'Pidcock was gewoon sterker, dat had ik al gevoeld'

Wout van Aert die geremonteerd wordt in een sprint? Het is nog niet vaak gebeurd. Tot hij door Tom Pidcock gepasseerd werd in de slotmeters van de Brabantse Pijl. 'Hij was gewoon sterker', aldus een teleurgestelde Van Aert.

Lees verder

Geen licentie voor Moeskroen en KV Oostende

Wat vorige week al vermoed werd, is officieel bevestigd: Moeskroen krijgt geen proflicentie voor het seizoen 2021-2022. De Henegouwse club kan volgens de licentiecommissie te weinig financiële garanties voorleggen. En ook KV Oostende zal zijn licentie in tweede zit moeten behalen.

Lees verder

Commentaar | Terrassen heropenen herstelt verloren gezag niet

De beslissingen van het Overlegcomité zijn het beste bewijs dat de politieke bestuurders van dit land de greep op de situatie kwijt zijn, schrijft Bart Sturtewagen.

Lees verder

Uitstel voor Janssen-vaccin maakt thuisvaccinatie moeilijker

De ruim dertigduizend Belgische vaccins van Johnson & Johnson blijven voorlopig in de koelkast, op vraag van het bedrijf zelf. Dat maakt vooral thuisvaccinatie omslachtiger.

Lees verder

Cultuursector: 'Wij staan helemaal achteraan de rij'

Culturele buitenactiviteiten staan op de agenda vanaf 8 mei, voor binnenactiviteiten is het nog wachten tot ten vroegste juni. Vooral de bioscopen reageren teleurgesteld: 'Het doet pijn dat we de Oscarboost missen.'

Lees verder

Ex-agente aangeklaagd die zwarte man doodschoot nabij Minneapolis

De voormalige agente die een zwarte man had doodgeschoten nabij Minneapolis ,zal worden aangeklaagd voor doodslag door nalatigheid (second-degree manslaughter). Dat verklaarde de aanklager die met het dossier is belast. Ze is woensdagochtend aangehouden en riskeert een gevangenisstraf van tien jaar en een geldboete.

Lees verder

Moeizaam politiek compromis kan rebellie nog niet smoren

Een geïsoleerde Frank Vandenbroucke en premier Alexander De Croo zagen zich op het Overleg­comité gedwongen de voorzichtigste lijn te lossen. Toch blijft het Franstalige draagvlak wankelen.

Lees verder

Manchester City zwoegt, maar Kevin De Bruyne staat in halve finales Champions League na nieuwe zege tegen Dortmund

Manchester City heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Champions Leaue. Het moest lang achtervolgen in en tegen Dortmund, maar dankzij een strafschop van Mahrez en een knal van Foden zetten De Bruyne en co de scheve situatie recht: 1-2.

Lees verder

Thibaut Courtois stuwt Real Madrid met enkele wereldsaves naar halve finales Champions League tegen ex-club Chelsea

Real Madrid staat voor het eerst in drie seizoenen nog eens in de halve finales van de Champions League. Nadat het de heenwedstrijd tegen Liverpool met 3-1 had gewonnen, hield Thibaut Courtois zijn netten schoon op Anfield: 0-0.

Lees verder

Dertiger overlijdt na val in de Samber in Namen

Een dertiger is dinsdagavond rond 22 uur overleden nadat hij in de Samber was gevallen in Namen. Dat meldt het parket van Namen, dat zo informatie van verschillende media bevestigt.

Lees verder

Raket afgevuurd op luchthaven Erbil in Iraaks Koerdistan

Een raket is woensdagavond afgevuurd op de luchthaven van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, waar Amerikaanse soldaten gelegerd zijn. Dat meldt de Koerdische antiterreurautoriteit. In de stad was een zware ontploffing hoorbaar.

Lees verder

Amerikaanse bedrijven en beroemdheden ondertekenen verzet tegen 'discriminerende' kieswetten

Honderden vertegenwoordigers van de zakenwereld en beroemdheden hebben woensdag een verklaring ondertekend waarin ze zich verzetten tegen discriminatie bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ze doen dat nu de Republikeinen werken aan verschillende wetsvoorstellen die de organisatie van de verkiezingen aanpassen.

Lees verder

Door piraten ontvoerde bemanning van schip van Nederlandse reder vrijgelaten

De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze 'in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten'. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland.

Lees verder

VS zouden dan toch geen marineschepen naar Zwarte Zee sturen

De Verenigde Staten sturen deze week dan toch geen marineschepen naar de Zwarte Zee via Turkije, nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog oplopen. Dat hebben Turkse verantwoordelijken en media woensdag gemeld.

Lees verder

Geen derde titel op rij voor Maaseik, Roeselare is landskampioen in het volleybal

Geen derde titel op rij voor Greenyard Maaseik. De Maaslanders vochten in finalewedstrijd nummer vier voor wat ze waard waren, maar schoten tekort tegen een stevig en ervaren Roeselare (0-3). De West-Vlamingen pakten zo verdiend hun derde zege in deze finale, goed voor hun twaalfde landstitel .

Lees verder

Plastisch chirurgen maken overuren dankzij corona

Ruim één jaar na het begin van de coronacrisis kunnen plastisch chirurgen de vraag om ooglidcorrecties, botoxbehandelingen en borstvergrotingen niet bijhouden. Waarom grijpen mensen deze periode aan om aan hun uiterlijk te laten werken? En worden ze daar ook gelukkiger van?

Lees verder

CDC heeft extra info nodig om aanbeveling over Janssen-vaccin te formuleren

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft meer informatie nodig om een aanbeveling over het Janssen-vaccin te formuleren. Dat hebben de leden van een adviescomité woensdag gemeld. Binnen ter vroegste een week vindt een nieuw overleg plaats.

Lees verder

Dode en twaalf vermisten nadat schip kapseist voor kust Louisiana

Zeker één persoon is omgekomen en twaalf anderen zijn vermist nadat een schip is gekapseisd in een orkaan ten zuiden van de haven van Port Fouchon, in de Amerikaanse staat Louisiana. Het gaat om een liftschip, dat wordt gebruikt om bij olieboorplatforms te komen. Zes bemanningsleden zijn gered, meldt de Amerikaanse kustwacht.

Lees verder

Intensivist Jasperina Dubois: 'Liever geopende terrassen dan wilde feesten in het park'

In een eerste reactie reageert de medische sector begripvol op de beslissingen van het Overlegcomité. 'Al houden we wel ons hart een beetje vast.'

Lees verder

Proces George Floyd: Expert die aangeklaagd is voor oordeel in andere zaak, trekt doodsoorzaak in twijfel

Op het proces tegen politieagent Derek Chauvin voor de dood van George Floyd, heeft een medisch expert de officiële doodsoorzaak – moord – in twijfel getrokken. Hij argumenteerde onder meer dat Floyd gestorven kan zijn door hartproblemen. Opvallend is dat de expert al voor de rechtbank is gedaagd door nabestaanden van een andere zwarte man die stierf tijdens een arrestatie, omdat zijn oordeel over de doodsoorzaak de politie van een veroordeling behoedde.

Lees verder

Duitsland kan troepen tegen midden augustus terugtrekken uit Afghanistan

Het Duitse leger kan zich tegen midden augustus terugtrekken uit Afghanistan. Dat heeft minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) woensdag gezegd tijdens een telefonische briefing met de gespecialiseerde politici van de verschillende fracties in het parlement.

Lees verder

Gemiddelde aantal ziekenhuisopnames daalt licht

Het gemiddelde aantal mensen dat elke dag met covid-19 wordt opgenomen in het ziekenhuis, daalt weer licht. De voorbije zeven dagen stelde Sciensano een daling vast van 7 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Lees verder

Promotievideo stad Rome vergist zich … van Colosseum

Je zult dezer dagen maar Virginia Raggi zijn. De burgemeester van Rome kwam in een storm van kritiek terecht, naar aanleiding van een promotievideo op haar Facebookpagina.

Lees verder

Zlatan Ibrahimovic betrokken bij gokkantoor? 'Spits moet jarenlange schorsing vrezen'

Zlatan Ibrahimovic (39) hangt een jarenlange schorsing boven het hoofd. Dat meldt de Zweedse krant 'Sportbladet'.

Lees verder

Weerbericht | Regenbuien, mogelijk met korrelhagel

Het is donderdagochtend op de meeste plaatsen droog met nog enkele brede opklaringen. In het noordwesten en uiterste noorden is er meer bewolking en vallen er buien die mogelijk een winters karakter kunnen aannemen.

Lees verder

Amerikaanse sancties voor Rusland wegens cyberaanvallen en verkiezingsinmenging

Volgens rapporten zal de Amerikaanse regering een breed scala aan sancties uitvaardigen tegen Rusland. Dat meldt BBC donderdag. Hiermee reageert de VS op cyberaanvallen, waaronder de vermeende inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Lees verder