Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 april 2021

Belgian Tornado Jonathan Sacoor breekt met Amerikaanse universiteit na conflict over WK estafette

Belgian Tornado Jonathan Sacoor breekt met Amerikaanse universiteit na conflict over WK estafette

Het conflict over het WK estafette, komend weekend in Polen, heeft zijn sporen nagelaten. Jonathan Sacoor breekt met zijn Amerikaanse universiteit in Tennessee. En hij vergezelt, ondanks het negatieve advies van zijn unief, de Belgian Tornados.

Lees verder

58 reizigers met valse covid-test betrapt op Brussels Airport

In de week van 19 tot 25 april betrapte de luchthavenpolitie van Brussels Airport 58 mensen die met een vals attest van een negatieve covid-test naar het buitenland wilden reizen. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde.

Lees verder

Live | Dalen de coronacijfers snel genoeg? Pedro Facon legt uit

Terwijl het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens licht dalen, stijgt het aantal besmettingen met 2 procent. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de coronacijfers. U kunt de analyse van coronacommissaris Pedro Facon hierboven live volgen.

Lees verder

Bemanning gezonken Indonesische duikboot zingt afscheidslied

De militaire top van Indonesië heeft een video vrijgegeven waarin enkele bemanningsleden van de gezonken onderzeeër KRI Nanggala-402 een afscheidslied zingen. De beelden zijn gemaakt enkele weken voor het fatale ongeluk, waarbij 53 mensen zijn omgekomen. De crew zong de hit 'Sampai Jumpa' (Tot ziens) voor een vertrekkende commandant.

Lees verder

Pas op 18 mei uitspraak in beroep over ontbreken pandemiewet

Op 18 mei wordt pas duidelijk of het Hof van Beroep de Brusselse rechter in kortgeding volgt in haar veroordeling van de Belgische staat.

Lees verder

Ook Cactusfestival en Suikerrock opnieuw een jaar uitgesteld

Zowel het Brugse Cactusfestival als Suikerrock in Tienen wordt opnieuw een jaar uitgesteld. Veel schiet er niet meer over van de Belgische festivalzomer.

Lees verder

Dylan Groenewegen maakt comeback in de Giro, één dag nadat schorsing afloopt: 'Ik houd rekening met negatieve reacties'

Dylan Groenewegen staat op 8 mei aan de start van de Ronde van Italië. De Nederlandse sprinter maakt daarmee zijn rentree in het peloton nadat hij de horrorcrash met Fabio Jakobsen veroorzaakte in de Ronde van Polen en daarvoor een schorsing van negen maanden kreeg.

Lees verder

België verbiedt reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika

België verbiedt alle reizigersvervoer uit India, Brazilië en Zuid-Afrika, op een beperkt aantal essentiële verplaatsingen na. Dat heeft het Overlegcomité dinsdag beslist, zo werd vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal de beslissing zo snel mogelijk in een ministerieel besluit gieten.

Lees verder

'Ufo' mist SpaceX-raket op haar na tijdens loskoppelen capsule

Enkele astronauten die vrijdag op missie naar het Internationaal ruimtestation (ISS) vertrokken, beleefden al meteen een paar hachelijke momenten. Toen de Falcon 9 onze atmosfeer verlaten had, moest de capsule worden losgekoppeld van de raket. Enkele seconden daarna passeerde een ufo – wellicht afval dat in de ruimte rondzweeft – rakelings voorbij de capsule.

Lees verder

Israël hanteert 'apartheid' in beleid tegen Palestijnen volgens nieuw rapport van Human Rights Watch

Israël maakt zich schuldig aan 'apartheid' in zijn beleid tegenover de Arabieren op zijn grondgebied en de Palestijnen in de bezette gebieden. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat dinsdag gepubliceerd werd.

Lees verder

ACV: 'Loonakkoord is niet mogelijk'

Het bestuur van de christelijke vakbond ACV heeft zonet definitief een streep getrokken onder de onderhandelingen van een loonakkoord.

Lees verder

Vlaamse gevangenisdirecteurs vinden 24 urenstaking Sint-Gillis 'compleet onaanvaardbaar'

De 24 urenstaking in de gevangenis van Sint-Gillis wordt heel goed opgevolgd, zo meldt Helmut Vanhoorne van de christelijke vakbond ACV. Slechts één personeelslid per vleugel is dinsdagmorgen aan het werk. De Federatie Vlaamse Gevangenisdirecteurs noemt de staking 'compleet onaanvaardbaar'.

Lees verder

Grieks Europarlementslid in Brussel opgepakt

Ioannis Lagos (48) is kort na middag opgepakt aan zijn huis in Brussel. Dat bevestigt het Brusselse parket. De aanhouding is het gevolg van een Europees aanhoudingsbevel.

Lees verder

Derdenverzet El Kaouakibi afgewezen, voorlopig bewindvoerder krijgt nog een maand

De ondernemingsrechtbank van Tongeren bevestigde de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder bij Let's Go Urban. Ze wees het derdenverzet van Sihame El Kaouakibi af. Bewindvoerder Annemie Moens krijgt nog een maand om het faillissement te vorderen of een reorganisatie in te stellen. Een faillissement wordt onvermijdelijk.

Lees verder

Bayern haalt trainer Nagelsmann weg bij RB Leipzig

Voetbalclub Bayern München heeft trainer Julian Nagelsmann weggehaald bij concurrent RB Leipzig. De 33-jarige Duitser gaat vanaf 1 juli aan de slag bij Bayern.

Lees verder

Vakbonden bezorgen de PS een zure Dag van de Arbeid

Met het mislukken van het loonoverleg ligt de munitie klaar voor de PVDA/PTB om voluit te schieten op de socialisten.

Lees verder

'Weg vrij voor grotere selecties op EK voetbal'

Het comité voor nationale teams van de Europese Voetbalconfederatie UEFA beveelt de uitbreiding van de selecties voor het komende EK voetbal aan, zo weet de Britse krant The Times. Daardoor zouden de bondscoaches van de voor EURO 2020 gekwalificeerde landen niet langer 23, maar wel 26 spelers kunnen selecteren.

Lees verder

Crematoria in New Delhi overspoeld door covid-sterfgevallen

In India slaat de coronapandemie hard toe. In de hoofdstad New Delhi weten de crematoria geen weg meer met de vele sterfgevallen. Tientallen lichamen worden nu tegelijk gecremeerd op geïmproviseerde installaties. Bekijk het schrijnende tafereel in de video hierboven.

Lees verder

Werken op de E313 eisen derde dode in evenveel weken

In de staart van de file die na een eerder ongeval was ontstaan op de E313, kwam een jonge vrouw maandagmiddag om het leven. De dertigjarige vrouw, bekend als influencer op sociale media, is het derde dodelijke slachtoffer op het stuk autosnelweg in drie weken.

Lees verder

Amsterdam loopt toch vol tijdens atypische Koningsdag

De Nederlandse koning Willem-Alexander is dinsdag samen met zijn gezin naar Eindhoven getrokken om er Koningsdag te vieren op de technologiecampus. In Amsterdam werd het ondertussen echter zo druk dat iedereen werd opgeroepen om niet naar de hoofdstad af te zakken.

Lees verder

Man aangehouden voor moord in Tielt

In het onderzoek naar een moord begin maart in Tielt heeft de Brugse onderzoeksrechter een verdachte aangehouden. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het is nog niet duidelijk hoe de man in het vizier van de speurders gekomen is.

Lees verder

Meer dan honderd Belgische olympiërs worden woensdag gevaccineerd op de Heizel

De olympische vaccinatiecampagne komt op gang: woensdag komen zo'n 120, 130 olympiërs langs op het vaccinatiecentrum op de Heizel. Zo'n 170 waren uitgenodigd.

Lees verder

Eerste supermaan van het jaar levert prachtige beelden op

Maandagavond verscheen een roze supermaan aan de hemel, die te zien was over heel de wereld. Een supermaan is ongeveer zeven procent groter dan een gewone volle maan. Wie het gemist heeft, krijgt een herkansing op 26 mei.

Lees verder

Dennis wint proloog Ronde van Romandië, Ineos-Grenadiers palmt volledig podium in

Op de openingsdag van de Ronde van Romandië heeft Rohan Dennis (Ineos-Grenadiers) de proloog naar Oron gewonnen. De Australiër werkte het korte parcours als snelste af en mocht de eerste gele leiderstrui aantrekken. Ploeggenoten Geraint Thomas en Richie Porte vervolledigden het podium van de dag, Ilan Van Wilder was beste Belg op een knappe twaalfde plaats.

Lees verder

Cafés net over Nederlandse grens klaar om Belgen te verwelkomen

De Nederlandse terrassen kunnen morgen beperkt weer klanten verwelkomen. Beperkingen opleggen om Belgen weg te houden is in de praktijk moeilijk. Dus staan veel uitbaters van cafés klaar om klanten van over de grens te ontvangen.

Lees verder

Woordvoerder La Boum na verhoor vrijgelaten

Een woordvoerder van het collectief L'Abîme, dat op 1 mei opnieuw een feest wil organiseren in het Ter Kamerenbos, is dinsdag ondervraagd door de Brusselse lokale politie. Het parket liet hem daarna weer vrij. Het parket heeft Facebook ondertussen gevraagd de aankondiging van het evenement te verwijderen.

Lees verder

Bedenktijd voor abortus korter door covid-19

Door de pandemie kon de wettelijke bedenktijd van zes dagen voor een abortus niet altijd aangehouden worden. Abortuscentra verdedigen hun aanpak en nuanceren dat het daarbij ging om vrouwen die zelf aangaven dat ze geen langere wachttijd nodig hadden.

Lees verder

Eigenaars zonnepanelen krijgen geen vergoeding van Waals Gewest

Zowat 19.000 eigenaars van zonnepanelen hebben voor de rechtbank van Luik bot gevangen in hun proces tegen het Waals gewest. Het Waals gewest moet geen schadevergoeding betalen voor het afschaffen van de groenestroomcertificaten.

Lees verder

Dimitri Van den Bergh pakt eerste dartstitel ooit in een Players Championship

Dimitri Van den Bergh heeft in het Duitse Niedernhausen op de vierde dag van de Super Series 3 het twaalfde Players Championship darttornooi gewonnen.

Lees verder

Brussels parlementslid belaagd en geslagen door jongeren

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) is drie dagen werkonbekwaam nadat hij werd achtervolgd en geslagen door een stel jongeren.

Lees verder

Vuilnisophalers, vleeswerkers en callagents raken vandaag vaakst besmet

In bepaalde beroepscategorieën raken werkenden dubbel zo vaak besmet als de rest van de bevolking. Daar zitten opvallend veel sectoren met lage lonen bij.

Lees verder

Amerikaans overheidspersoneel krijgt hoger minimumloon

De Amerikaanse overheid gaat vanaf volgend jaar alle medewerkers, ook mensen die niet in vaste dienst zijn, een minimumloon van 15 dollar per uur betalen. President Joe Biden tekent dinsdag een decreet van die strekking. Daarmee krijgen honderdduizenden medewerkers van de federale overheid een hoger salaris.

Lees verder

Real Madrid blijft steken op gelijkspel tegen Chelsea

Thibaut Courtois die zijn ploeg al vroeg rechthield en Karim Benzema die vanuit het niets een doelpunt maakte. Real Madrid kreeg een lesje in modern voetbal van Chelsea in de heenmatch van de halve finales van de Champions League, maar speelde alsnog 1-1 gelijk. The Blues zullen zich voor het hoofd slaan dat ze dit niet afmaakten. Voor Eden Hazard was niet meer dan een bijrol als invaller weggelegd.

Lees verder

600 kilo cocaïne onderschept in Antwerpse haven

In het Antwerpse havengebied is in de nacht van maandag op dinsdag een grote hoeveelheid cocaïne in beslag genomen. Dat bevestigt het Antwerpse parket. In totaal zat er 600 kilo coke verstopt in een container.

Lees verder

50 aanhoudingen tijdens Koningsdag in Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad Amsterdam zijn dinsdag tijdens Koningsdag vijftig mensen aangehouden. Drie agenten raakten lichtgewond. Dat maakte de gemeente dinsdagavond bekend.

Lees verder

Amerikaanse marine vuurt waarschuwingsschoten af naar Iraanse boten

De Amerikaanse marine heeft maandag waarschuwingsschoten afgevuurd nadat drie boten van de Iraanse kustwacht in de Perzische Golf te dicht bij twee Amerikaanse schepen waren genaderd. Dat heeft het Amerikaanse leger dinsdag gemeld.

Lees verder

Niets is erger, maar ook normaler, dan een dt-fout

De Universiteit van Hull in Engeland roept haar docenten op om studenten niet langer punten af te trekken voor spellingfouten in taken en pakweg examens fysica. Het lokte ook bij ons een debat uit over de zin en onzin van spelling, en dan meer bepaald van de dt-regel. Hoe komt het dat zelfs de grootste spellingkampioen wel eens een dt-fout maakt? En als de dt-regel ons zo verwart, zouden we hem dan niet beter afschaffen?

Lees verder

Saudische oliegigant onderhandelt over verkoop aandelen aan buitenlands bedrijf

Saudi-Arabië heeft onderhandelingen aangevat met een buitenlands bedrijf over de verkoop van 1 procent van oliegigant Aramco. Dat heeft prins Mohammed bin Salman dinsdag gezegd in een televisie-interview.

Lees verder

Muzikant Paul Couter overleden

Muzikant Paul Couter is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt muziekpromotor Bath Foam Throne in een persbericht. Als lid van Tjens Couter stond de gitarist samen met goede vriend Arno aan de wieg van een stukje Belgische muziekgeschiedenis.

Lees verder

Bosbranden en droogte in Mexico

Watervoorraden in Mexico nemen snel af nu het land wordt geteisterd door droogte en bosbranden, die al tienduizenden hectare grond hebben vernietigd. Geen van de 210 waterreservoirs is vol en 19 daarvan bergen op dit moment minder dan de helft van wat ze normaal bevatten, hebben de bevoegde autoriteiten dinsdag medegedeeld.

Lees verder

Somalische president ziet af van verlenging ambtstermijn

De Somalische president Mohamed Farmaajo heeft woensdag bekendgemaakt zijn ambtstermijn niet te verlengen. Hij buigt daarmee voor druk uit binnen- en buitenland, nadat veiligheidstroepen tijdens botsingen in de hoofdstad Mogadishu deels zijn overgestapt naar de oppositie.

Lees verder

Chimay herlanceert populair bier

Chimay lanceert een nieuw bier, de Chimay 150, of de Chimay Groen. Het is het vijfde bier in zijn assortiment.

Lees verder

Leraars organiseren illegale schoolreis naar Turkije

Een middelbare school in Vorst buigt zich over het lot van twee leraars die een schoolreis naar Istanbul hebben georganiseerd. De reis druiste in tegen de coronaregels. Een eerste bijeenkomst van de raad van bestuur op dinsdagavond leverde nog geen beslissing op, zo meldde directeur Christian Watterman.

Lees verder

Opnieuw minder ziekenhuisopnames, maar nog 892 patiënten op intensieve zorg

Het aantal ziekenhuisopnames in ons land daalt. Er liggen nu nog 2.858 covidpatiënten in het ziekenhuis waarvan 892 op intensieve zorg. Verder stijgt het dagelijks aantal overlijdens met 5,8 procent en ook het aantal besmetting stijgt, zij het met 1 procent licht.

Lees verder

Toenemende bewolking en vannacht lichte regen

Woensdag is het nog lange tijd zonnig over de oostelijke landshelft, terwijl er in het westen al wat meer wolken zijn. In de namiddag neemt de bewolking toe vanaf Frankrijk, maar het blijft vermoedelijk nog droog tot de avond.

Lees verder

Bitcoin en emissierechten stuwen recordwinst Tesla

Tesla, de Amerikaanse constructeur van elektrische wagens, haalt meer winst uit de verkoop van emissierechten dan de productie van wagens. En ook een investering in de cryptomunt Bitcoin werd verzilverd.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad: 'Plantaardig dieet heeft veel voordelen, maar variatie is belangrijk'

Een plantaardig dieet heeft veel voordelen voor de gezondheid. Maar hoe beperkter de voedselkeuze, hoe groter het risico op een voedingstekort en een verhoogde blootstelling aan ongewenste stoffen. Daarom is het belangrijk om variatie aan te brengen in je voedingskeuzes. Dat is het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Lees verder