Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 april 2021

Aantal besmettingen stijgt licht

Aantal besmettingen stijgt licht

De teller van het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus sinds de start van de pandemie staat na een lichte stijging op 960.169. Het reproductiegetal komt daarbij opnieuw net boven 1 uit en het aantal ziekenhuisopnames stagneert. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige cijfers van covid-dahsboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Geen enkel teken van vermiste duikboot in Indonesië: 'Ligt mogelijk op een fatale diepte'

De sinds woensdagochtend vermiste duikboot ligt mogelijk op een diepte tot 700 meter. Dat heeft de Indonesische marine verklaard. Het vaartuig is nog niet gezien of gehoord op sonar. en er is geen contact geweest met de 53-koppige bemanning. 'Mogelijk was er een black-out en verloor ze de controle.'

Lees verder

Acteur Rik Andries (84), bekend van 'Thuis' en 'De kat', overleden

Rik Andries, onder meer bekend van zijn rol als dokter Walter in 'Thuis' en als actieheld in 'De Kat', is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat meldt VRTNWS donderdag.

Lees verder

Biden belt familie Floyd: 'Hij gaat de wereld veranderen'

De Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris hebben dinsdag de familie van George Floyd gebeld nadat de ex-agent Derek Chauvin was veroordeeld voor drie aanklachten van doodslag. De familie Floyd omringde hun hoofdadvocaat Ben Crump, die de telefoon vasthield, terwijl Biden emotionele en bemoedigende woorden met hen deelde.

Lees verder

Oproep | Een positieve zelftest?

Sinds enkele weken worden zelftests via apotheken verkocht. Heeft u zichzelf (of uw kind) getest en was de test positief? Schrok u daarvan? Heeft de zelftest kunnen voorkomen dat u anderen zou besmetten? Of bleek de positieve zelftest loos alarm?

Lees verder

Kunstencentrum Vooruit blijft zoeken naar een nieuwe naam

De naamsverandering van het Gentse kunstencentrum Vooruit zorgde voor veel controverse. Pallas en Volxus vielen slecht bij veel Gentenaars. Ook UGent-rector Rik Van de Walle en filosoof Ignaas Devisch pleitten voor het behoud van de oude naam. 'De plek blijft Vooruit en het kunstencentrum verandert van naam.' Wat die nieuwe naam wordt, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Zo groot is de ravage na brand in universiteitsbib van Kaapstad

De hevige brand die 18 april uitbrak en 24 uur lang woedde op de Tafelberg nabij Kaapstad, heeft een ravage aangericht in de universiteitsbibliotheek. Ongeveer de helft van alle werken zijn in vlammen opgegaan en ook de waterschade in het gebouw is enorm.

Lees verder

Allen tegen één: federale regering zet zich schrap

In de aanloop naar het Overlegcomité voeren lokale besturen over heel het land, maar ook Vlaamse en Waalse ministers, de druk maximaal op. De regering-De Croo raakt zo steeds meer geïsoleerd.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen hoe vrouw van Belgische ambassadeur Zuid-Koreaanse winkelbediende slaat

Een Zuid-Koreaanse kledingzaak heeft via sociale media beelden verspreid van een incident waarbij Xiang Xueqiu betrokken was, de vrouw van de Belgische ambassadeur Peter Lescouhier. Op de beelden die de rondgaan op sociale media is te zien hoe de vrouw een winkelbediende na een discussie een slag in het gezicht geeft. De politie in Seoel heeft een onderzoek geopend.

Lees verder

Ambtswoning De Croo krijgt poederbrief toegestuurd

Donderdagvoormiddag is in de Wetstraat 16, de ambtswoning van de premier, een envelop met wit poeder afgegeven. Dat meldt het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd door de Brusselse politie. Die kreeg een melding rond 11.20 uur en stuurde meteen een patrouille ter plaatse.

Lees verder

Live | Volg hier het debat in de Kamer

Volg het debat in de Kamer over de coronamaatregelen die het Overlegcomité heeft beslist.

Lees verder

Collega-acteurs eren Rik Andries: 'Een fantastische acteur en een innemende man'

De Antwerpse acteur Rik Andries is na een jarenlange ziekte op 84-jarige leeftijd in Dilbeek overleden. In de jaren zestig en zeventig speelde Andries grote rollen in de KVS in Brussel, onder meer aan de zijde van Chris Lomme en Janine Bischops. Van televisie is hij vooral bekend als de grote held in de serie De Kat en recenter als dokter Walter De Decker in Thuis. 'Vroeger heb ik dikwijls zijn liefje gespeeld, we waren een schoon koppeltje', zegt Janine Bischops. 'Hij was heel erg ziek. Ik heb nu veel spijt dat ik hem niet meer ben gaan opzoeken.'

Lees verder

AstraZeneca hangt kort geding van EU boven het hoofd

Samen met verschillende lidstaten opent de Europese Commissie mogelijk een kort geding tegen AstraZeneca om het farmabedrijf te dwingen meer vaccins te leveren.

Lees verder

VS wil uitstoot tegen 2030 halveren

De Verenigde Staten willen tegen 2030 hun uitstoot van broeikasgassen ten minste halveren in vergelijking met 2005. Dat kondigt de Amerikaanse president Joe Biden aan op de virtuele klimaattop met 40 wereldleiders.

Lees verder

Elf buitenlandse studenten besmet met Indische variant coronavirus

Elf van de 21 buitenlandse studenten die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, blijken besmet met de Indische variant van het coronavirus. 'Een strikte quarantaine en opvolging zijn per direct van toepassing', zegt Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).

Lees verder

Magnette: 'Misschien komt er geen staatshervorming in 2024'

Paul Magnette wil dat de Franstaligen zich voorbereiden op een staatshervorming na de volgende verkiezingen. Maar 'als de meningen te ver uit elkaar liggen', deinst de PS-voorzitter niet terug voor een 'status quo'.

Lees verder

Zwangere vrouwen mogen prioritair coronavaccin krijgen

In tegenstelling tot eerdere aanbevelingen, stelt de Hoge Gezondheidsraad nu dat alle zwangere vrouwen prioritair gevaccineerd moeten worden. De Taskforce Vaccinatie volgt hun aanbeveling en zal zwangere vrouwen, net als risicopatiënten, voorrang geven voor hun covid-19-vaccin.

Lees verder

Grondwettelijk Hof vernietigt wet op bewaring telefoondata

Telecomproviders mogen niet automatisch van al hun gebruikers preventief data opslaan. Het Grondwettelijk Hof volgt het oordeel van het Europees Hof van Justitie dat die massale opslag in strijd is met de Europese regelgeving rond privacy. De wet uit 2016, die de algemene en ongedifferentieerde bewaring van elektronische communicatiegegevens en de toegang tot die gegevens regelt, wordt zo vernietigd.

Lees verder

Zoektocht naar nieuw K3-lid dit najaar op VTM

Dit najaar zal de zoektocht naar een nieuw lid voor K3 te volgen zijn bij VTM. Die mogelijkheid werd al even onderzocht, maar is nu bevestigd door de zender. In K2 zoekt K3 wordt een opvolger (m/v/x) gezocht voor Klaasje Meijer.

Lees verder

Ivan Leko begint Chinees voetbalseizoen met klinkende zege dankzij hattrick van sterspeler

Ivan Leko is uitstekend begonnen aan zijn nieuwe avontuur in China. De Kroaat won op de openingsspeeldag van het nieuwe seizoen in de Chinese Super League met zijn ploeg Shanghai Port, tot vorig jaar Shanghai SIPG, met 6-1 van Tianjin Jinmen Tiger. De Oostenrijker Marko Arnautovic was de uitblinker met een hattrick.

Lees verder

Pech voor David Goffin in Barcelona: opgave met blessure en geen duel met Rafael Nadal

David Goffin (ATP 12) heeft met een blessure moeten opgeven in de derde ronde van het ATP-graveltoernooi in Barcelona (1.565.480 euro). Hij gooide tegen de Brit Cameron Norrie (ATP 58) de handdoek in de tweede set.

Lees verder

Pello Bilbao schrijft bergrit in de Tour of the Alps op zijn naam na straffe comeback in afdaling

Pello Bilbao heeft donderdag de koninginnenrit in de Tour of the Alps (2.Pro) op zijn naam geschreven. De Bask van Bahrain-Victorious haalde de twee koplopers in tijdens de afdaling na de slotklim en versloeg hen vervolgens in de sprint in Valle del Chiese/Pieve di Bono. Hij haalde het voor de Rus Alexander Vlasov (Astana-Premier Tech) en Simon Yates (BikeExchange), die zijn leidersplaats verstevigt.

Lees verder

Rusland start vrijdag met terugtrekken van troepen aan grens Oekraïne

Rusland heeft aangekondigd dat het vrijdag start met de terugtrekking van de troepen die zich hadden verzameld aan de grens met Oekraïne en op de Krim, het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland. De militaire oefeningen zijn voorbij, klinkt het donderdag.

Lees verder

Wondermiddel met 'menthol en eucalyptus' bleek vergif

Blinde geldzucht: dat was volgens de aanklager het motief van de Kempense ondernemer Patrick R. (49), toen die in 2017 in ons land de fipronilcrisis ontketende.

Lees verder

Deze beloftes maken wereldleiders op klimaattop

Op de virtuele klimaattop met 40 wereldleiders die de Amerikaanse president Joe Biden heeft georganiseerd, hebben onder andere de Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping hun klimaatdoelstellingen uit de doeken gedaan. Bekijk in bovenstaande video wat de wereldleiders beloven te doen om het klimaat te redden.

Lees verder

Toegelaten of niet: tachtigtal cultuurinstellingen in Wallonië en Brussel openen de deuren op 30 april

Tachtig cultuurinstellingen in Brussel en Wallonië zullen vanaf 30 april de deuren openen voor het publiek. Dat kondigden ze samen aan op donderdag, een dag voor het Overlegcomité.

Lees verder

Kinderen verdelen Frère-imperium

De kinderen van wijlen Albert Frère verdelen zijn impe­rium onder elkaar. De tak rond ­Gérald Frère krijgt de controle over NPM, de tak rond Ségolène Frère controleert GBL.

Lees verder

Met een 'lasagne' wil regering telecomgegevens gericht opslaan

Telecombedrijven mogen niet langer massaal data over gsm-gebruik in België bijhouden. Een oplossing is in de maak.

Lees verder

Italië vervolgt man die niet ging werken maar wel half miljoen euro aan salaris opstreek

Een Italiaanse man kwam vijftien jaar lang niet opdagen op zijn werk in het ziekenhuis in de stad Catanzaro. Hij streek in die periode wel ruim een half miljoen euro aan salaris op. Dat is niet zonder gevolg, want hij wordt vervolgd voor ambtsmisbruik en afpersing.

Lees verder

Worden de Amerikanen de kampioenen van het klimaat?

Als Joe Biden zijn beloftes kan waarmaken, leveren de VS de komende tien jaar de grootste bijdrage om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden.

Lees verder

'We weten nog niet of deze variant besmettelijker is'

Twintig van de 43 Indiase studenten die begin vorige week via Frankrijk in ons land arriveerden, blijken besmet met de Indiase variant. Ze zijn niet erg ziek en zitten in quarantaine. 'De kans is reëel dat de besmetting hier stopt', denkt viroloog Piet Maes.

Lees verder

Vakbonden gevangenissen schorten stakingsaanzegging op onder voorwaarden

De vakbonden in de gevangenissen schorten hun stakingsaanzegging op, maar koppelen er wel voorwaarden aan. Dat delen de vakbonden donderdagavond mee in gemeenschappelijk vakbondsfront. Vorige donderdag hadden de bonden de aanzegging ingediend om te eisen dat zowel cipiers als gedetineerden prioritair gevaccineerd zouden worden.

Lees verder

New York klaagt ExxonMobil, BP en Shell aan voor 'bedrog' over schone energie

De stad New York heeft donderdag een rechtszaak aangespannen tegen de oliemultinationals ExxonMobil, Royal Dutch Shell en BP, omdat zij de consumenten hebben 'misleid door hun investeringen in schone energie te overdrijven'.

Lees verder

Tientallen vluchtelingen verdronken voor Libische kust

Voor de kust van Libië zijn tientallen vluchtelingen en migranten verdronken, zo meldt SOS Méditerranée donderdag. Een vaartuig met 130 mensen aan boord dat Europa probeerde te bereiken, was in de problemen gekomen.

Lees verder

'Biden wil belasting op vermogenswinst verdubbelen voor rijken'

De Amerikaanse president Joe Biden wil rijke particulieren fiks meer belasting laten betalen over de winsten die ze uit hun vermogen halen. Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat hij het federale toptarief voor vermogenswinstbelasting bijna wil verdubbelen. Het nieuws stuurde de beurs van New York lager.

Lees verder

Amerika is voorgoed veranderd door de zaak-George Floyd

Er is een Amerika vóór en na de zaak-George Floyd: met buitensporig geweld tegen zwarte Amerikanen kom je als politieagent niet langer ongestraft weg. Maar zal de dood van Floyd ook echt leiden tot een rechtvaardiger systeem?

Lees verder

Dagelijks verdwijnt 167 miljoen liter drinkwater door lekkende waterleidingen

In 2019 ging in Vlaanderen 61 miljoen kubieke meter drinkwater verloren door lekkende waterleidingen. Dagelijks verdwijnt zo 167 miljoen liter water, meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vrijdag.

Lees verder

CD&V-Kamerlid stelt 'pensioensplit' voor om genderkloof te dichten

Vrouwen ontvangen in ons land gemiddeld 24,6 procent minder pensioen dan mannen, waardoor ze vaker getroffen worden door armoede en sociale uitsluiting na hun actieve loopbaan. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri dient een resolutie in om komaf te maken met die 'genderpensioenkloof'. Ze pleit onder meer voor een pensioensplit, waarbij de pensioenen van beide partners worden opgeteld om dan gelijk te verdelen over de twee.

Lees verder

Coronacijfers nog niet uit gevarenzone

Van een kentering in de ziekenhuizen is nog geen sprake. 'De curve kan nog alle kanten kiezen.'

Lees verder

1 mei opnieuw Dag van de Tele-arbeid

Vooruit gaat helemaal online met zijn 1-meiviering. PVDA wil fysiek bijeenkomen, maar krijgt geen toelating.

Lees verder

Hoe u de Oscarnominaties voor beste film kunt zien vanuit België

Zondag worden de Oscars eindelijk uitgereikt. Eindelijk, want dat was eigenlijk gepland voor januari. Het werd toen echter uitgesteld door - jawel, u raadt het - corona. Jammer genoeg houdt de pandemie ook nog steeds de bioscopen gesloten. Vanuit België kunnen al wel enkele Beste film-nominaties online gestreamd worden. We lijsten voor u op de welke, waar en hoe.

Lees verder