Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 maart 2021

WK-KWALIFICATIES. Mitrovic (ex-Anderlecht) schenkt Servië zege, Oranje maakt brandhout van Gibraltar

HLN
WK-KWALIFICATIES. Mitrovic (ex-Anderlecht) schenkt Servië zege, Oranje maakt brandhout van Gibraltar
Servië heeft op de derde speeldag in groep A van de Europese WK-kwalificaties op bezoek bij Azerbeidzjan een felbevochten 1-2 zege geboekt. Beide Servische doelpunten kwamen op naam van voormalig Anderlecht-aanvaller Aleksandar Mitrovic.
Lees verder

EK BELOFTEN. Duitsland naar 1/8 finales ondanks gemiste strafschop Nmecha - Ook Nederland, Spanje en Italië door
Op het EK voor beloften hebben Nederland en Duitsland zich in groep A geplaatst voor de 1/8 finales. Duitsland kwam tegen Roemenië niet verder dan een 0-0-gelijkspel. Lukas Nmecha kreeg vanop de stip nog dé kans op de winnende treffer, maar de spits van Anderlecht trof het doelhout. In de andere wedstrijd in de poule maakten de Nederlandse beloften brandhout van Hongarije: 6-1. In de eindstand hebben Nederland, Duitsland en Roemenië allemaal 5 punten. Onze buurlanden gaan door op basis van een beter doelsaldo.
Lees verder

Onze chef voetbal zag hoe Jérémy Doku dé grote uitblinker was: "Hij boekt best nog geen zomervakantie"
Onder druk zette een veredeld B-elftal orde op zaken na die troosteloze avond in Praag. Wit-Rusland was de uitgelezen sparringpartner voor een bokser met een deuk in zijn vertrouwen: het werd 8-0. Onze chef voetbal zag hoe de Rode Duivels hun tegenstander verpletterden. "En uitblinker Doku? Die zou wel eens het witte konijn in de EK-selectie kunnen zijn."
Lees verder

Geen De Ketelaere, wel Trossard en Doku: deze Rode Duivels zou Marc Degryse meenemen naar het EK
De laatste wedstrijd met inzet voor het EK is achter de rug. De Rode Duivels verpletterden Wit-Rusland met 8-0 en kunnen hun blik nu richten op het Europees kampioenschap. Analist Marc Degryse gaf tijdens de uitzending op VTM alvast zijn (voorlopige) selectie.
Lees verder

Geen 23, maar 26 spelers in EK-selectie? Martínez: "Wij zijn voorstander"
Op de persbabbel na de ruime zege tegen Wit-Rusland had bondscoach Roberto Martínez het ook over de grootte van de selectie voor het EK van komende zomer. Normaal moeten landen een selectie van 23 spelers op papier zetten, maar Martínez zou dat aantal graag verhoogd zien. En hij is niet alleen.
Lees verder

Meisje dat arrestatie George Floyd filmde getuigt op proces: "Sorry dat ik niet meer kon doen"
Twee jonge meisjes, die de lijdensweg van de Afro-Amerikaan George Floyd filmden, hebben dinsdag het woord genomen op de tweede procesdag tegen de ex-politieagent Derek Chauvin. In een hartverscheurende getuigenis verweten ze zichzelf dat ze Floyd niet hadden kunnen redden.
Lees verder

Studie VUB: oorzaak chronische pijn is vaak overgevoeligheid voor pijn
Een internationaal team van zeventien pijnexperten heeft voor een nieuwe doorbraak gezorgd in de bestrijding van chronische pijn. "We ontdekten dat overgevoeligheid voor pijn vaak de oorzaak is voor allerlei vormen van chronische pijn", vertelt VUB-professor Jo Nijs, die de leiding heeft over het project. De onderzoekers schuiven een persoonlijke behandeling naar voren als de oplossing.
Lees verder

VS halen diplomaten terug uit Myanmar
De VS hebben dinsdag hun niet-essentiële diplomaten bevolen om Myanmar te verlaten. Dat meldt het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. In februari gaf de regering-Biden al toelating voor vrijwillig vertrek vanuit Myanmar voor Amerikaanse regeringswerkers en hun familie.
Lees verder

LIVE. Pandemie vertraagt weg naar gendergelijkheid met 36 jaar - Spanje breidt mondkapjesplicht uit
De universitaire en algemene ziekenhuizen in België schalen tegen volgende week dinsdag op naar fase 2A. Dat betekent onder meer dat 60 procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg tegen dan wordt voorbehouden voor coronapatiënten. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

Justitie VS opent onderzoek naar Republikeins parlementslid vanwege seks met 17-jarig meisje
De Amerikaanse parlementariër Matt Gaetz (38), een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, wordt door justitie onderworpen aan een onderzoek omdat hij seks zou hebben gehad met een 17-jarig meisje. Dat meldt The New York Times. De fanatieke Trump-aanhanger, die een district in de staat Florida vertegenwoordigt, zou daarnaast worden verdacht van seksuele uitbuiting omdat hij het meisje zou hebben betaald om met hem mee te reizen.
Lees verder

Watergate-dader Gordon Liddy (90) overleden
Gordon Liddy, de voormalige agent van de Amerikaanse federale politiedienst FBI die medeverantwoordelijk was voor de inbraak in het hoofdkantoor van de Democraten in 1972, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Washington Post. Het Watergate-schandaal, zoals de inbraak bekend kwam te staan, kostte toenmalig president Richard Nixon uiteindelijk de kop.
Lees verder

BORA-hansgrohe zet druk om Politt en co toch te laten starten in Dwars door Vlaanderen, dokter "buigt niet"
Rarara, met welke renners staat BORA-hansgrohe straks aan de start in Dwars door Vlaanderen? Gisteravond stonden op de voorlopige deelnemerslijst een aantal renners die ook op de quarantainelijst staan. Vreemd verhaal.
Lees verder

Zelfs zwarte kindjes kiezen sneller voor witte poppen: ook kleuters denken in racistische stereotypes, bewijst 'De Wonderjaren'
Laat kleuters kiezen welke pop ze de mooiste vinden, een witte of een bruine, en niet alleen de witte kindjes zullen kiezen voor de witte, maar ook die met een donkere huidskleur. Dat bleek al tijdens een beroemd 'poppenexperiment' in de jaren 40 en dat is vandaag nog steeds zo, zoals een item in 'De Wonderjaren' (Eén) vanavond aantoont. "En toch zijn we op het vlak van racisme geëvolueerd", zegt kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh (42). "Maar er vallen ook nog stappen te zetten."
Lees verder

Onze opinie. Wanneer de NMBS ongebreideld tickets blijft verkopen, zullen mensen in het station blijven samenkomen
Niet wijs, noemt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet het, dat mensen nu naar zee trekken. Vrij naar Kris Peeters. Maar verbieden, daar gelooft de ecologist niet in. De Noordzee is van iedereen. En gelijk heeft hij. Je zal maar eens een gezin zijn zonder wagen of rijbewijs. Je zal maar eens drie weken in je kot zitten met de kinderen en nood hebben aan frisse lucht, gezonde zeelucht. En er ligt op de schouw nog ergens een gratis Railpass van de overheid - cadeautje van de groenen - die op vervallen staat. Maar iets niet verbieden betekent niet dat het chaotisch moet verlopen. En onveilig voor de gezondheid.
Lees verder

ANNO 2021. Zaki (76): "Grootouders moeten hun kleinkinderen slechte manieren leren"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Zaki (76), legendarische dj en presentator. Schrijft momenteel een boek over de invloed van muziek op ons leven.
Lees verder

Glazen kooi is goud waard: aanleg padelterrein binnen het jaar terugverdiend
Padel: zes jaar geleden nauwelijks bekend, maar sinds de coronacrisis booming business. Investeerders zien er een interessant verdienmodel in: dit jaar worden naar schatting 600 bijkomende terreinen aangelegd. Liefhebbers van het spelletje kunnen er maar wel bij varen, want momenteel is de hype zodanig groot dat een terrein reserveren haast onbegonnen werk is.
Lees verder

Vandaag opent in Brussel walhalla voor legofans: "We zijn allang geen nerds meer, kijk maar naar David Beckham"
Vandaag opent in de Brusselse Nieuwstraat de grootste legowinkel van het land. En dat is niets te vroeg, want ook in België zijn de bouwsteentjes populairder dan ooit. 'Dankzij' de coronalockdowns én het tv-programma 'Lego Masters': "Geen enkele volwassene schaamt zich er nog voor met onze bouwsteentjes te spelen", stelt Lego Benelux-baas Maurits Stolte.
Lees verder

Volvo-medewerkers krijgen half jaar ouderschapsverlof: "War for talent win je niet alleen met extra loon of bonussen"
Wie bij Volvo werkt en een kind krijgt, heeft binnenkort recht op een half jaar ouderschapsverlof. Steeds vaker proberen bedrijven tegemoet te komen aan de vraag naar een betere balans tussen werk en privé, in het bijzonder bij het aantrekken van nieuw, jong talent. "Het is duidelijk dat de huidige generatie veel minder bereid is om alles in het teken te stellen van hun job."
Lees verder

Ex-politiebaas Glenn Audenaert vervolgd voor corruptie bij keuze hoofdzetel
Het Openbaar Ministerie wil Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel, naar de strafrechter laten verwijzen voor openbare omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Dat bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal, Francis Clarysse, aan De Tijd.
Lees verder

Conflict in Oost-Oekraïne laait weer snel op
De oorlog in Oost-Oekraïne tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten laait de laatste dagen snel op na maanden van rust. Dat melden zowel Oekraïne als Rusland in verklaringen. De opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens heeft de aandacht getrokken van zowel de Verenigde Staten als Europese landen, meldt The New York Times.
Lees verder