Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 28 maart 2021

Wat verandert er op 1 april?

Wat verandert er op 1 april?

Op 1 april straks veranderen een aantal kleinere regels, onder meer voor thuisbatterijen.

Lees verder

Coronacijfers stijgen, maar niet meer zo fors

Volgens de laatste weekcijfers van het dashboard van Sciensano zijn elke dag gemiddeld 200,6 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 procent meer dan een week eerder. Een stijging dus, maar niet zo erg als de voorbije dagen.

Lees verder

Suezkanaal - 'Als het meezit, is het schip na het weekend los'

Als het meezit kan het grote containerschip dat vastzit in het Suezkanaal na het weekend weer vrij komen. Dat heeft topman Peter Berdowski van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vrijdagavond gezegd.

Lees verder

Wordt dit de laatste keer zomertijd?

Komende nacht schakelen we opnieuw over op zomertijd. Misschien wel voor het laatst.

Lees verder

Minder suïcidepogingen tijdens eerste lockdown

Volgens voorlopige cijfers probeerden in de eerste helft van 2020 minder mensen een einde aan hun ­leven te maken. In juni vonden wel meer suïcides plaats.

Lees verder

Dertigtal extreemrechtse militairen van nabij gevolgd

Een dertigtal extreemrechtse militairen wordt momenteel van nabij gevolgd door de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) van Defensie. Dat zegt generaal-majoor Philippe Boucké, die aan het hoofd staat van de dienst in Le Soir.

Lees verder

Bende van Nijvel-speurders graven lichaam van gewezen huurling op

Speurders die de Bende van Nijvel proberen te ontmaskeren, hebben in Bande, een dorp nabij het Ardense Marche-en-Famenne, het lichaam opgegraven van een man, die ooit in Frankrijk deel heeft uitgemaakt van een groep huurlingen.

Lees verder

Tornado's trekken spoor van vernieling: zes doden

In de Amerikaanse staten Alabama en Georgia hebben maar liefst 24 tornado's lelijk huisgehouden. Er vielen zes doden. Bekijk de ravage in de video hierboven.

Lees verder

Larry McMurtry, scenarist Brokeback Mountain, overleden

De Amerikaanse schrijver Larry McMurtry is vrijdag op 84-jarige leeftijd overleden. Voor zijn boek Lonesome Dove kreeg hij in 1986 de Pulitzerprijs

Lees verder

Staatsgreep Myanmar: al 300 gedode betogers

In Myanmar heeft het leger zaterdag de Dag van de Strijdkrachten gevierd met militaire defilés en toespraken. Ondertussen is het dodental onder betogers tegen de militaire junta zaterdag opgelopen met 21 na nachtelijke raids over het hele land, zo berichtten lokale media.

Lees verder

Nachtelijke vulkaanuitbarsting: nog indrukwekkender dan overdag

De Fagradalsfjall-vulkaan in IJsland is al sinds 19 maart de leverancier van erg knappe beelden. Maar 's nachts ziet een vulkaanuitbarsting er nog indrukwekkender uit. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Bristol: betogers eisen 'kill the bill'

Vrijdag protesteerden duizenden actievoerders in Bristol, in het westen van Engeland, al voor de derde keer deze week al tegen een wetsvoorstel over verregaande bevoegdheden voor de politie bij vreedzame demonstraties. 'Kill the bill' heet de manifestatie, met een knipoog naar de film Kill Bill van Quentin Tarantino.

Lees verder

Geseinde man gevat… omdat hij tangaslip als mondmasker draagt

Een geseinde man heeft het de politie van Sint-Niklaas vrijdag wel erg makkelijk gemaakt om hem op te sporen. In plaats van een mondmasker te dragen had de man er niets beter op gevonden dan een tangaslip over zijn hoofd te trekken.

Lees verder

Het is erg rustig in de winkelstraten

Het is heel rustig in de winkelstraten, zo meldt Comeos, de federatie van de Belgische handel en diensten. De baanwinkels ondervinden minder last van de strengere regels bij het winkelen.

Lees verder

Britse regering denkt al aan derde prik, wij niet

Om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus wil het Verenigd Koninkrijk mensen vanaf september een derde keer inenten tegen covid-19. Bij ons wil vaccinoloog Pierre Van Damme hierover nog niet speculeren.

Lees verder

Parlementslid gearresteerd terwijl gouverneur omstreden kieswet ondertekent

Park Cannon, een parlementslid in de staat Georgia, is donderdag gearresteerd terwijl gouverneur Brian Kemp een kieswet ondertekende. Bekijk de arrestatie hierboven.

Lees verder

Tot tien dagen wachten voor vaccinprik is geregistreerd

Tussen het moment van een prik en de registratie in de centrale database Vaccinnet kunnen er tien dagen zitten. Dat vertekent de vaccincijfers, waaronder de verhouding tussen geleverde en effectief toegediende vaccins.

Lees verder

Meer dan helft van de treinen rijdt tijdens staking

Op de nationale stakingsdag van maandag zal de helft van de treinen rijden. De NMBS heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het personeel dat aangaf niet te zullen deelnemen aan de staking.

Lees verder

'Mogelijk menselijke of technische fouten' gemaakt bij Ever Given

Is het containerschip Ever Given is niet alleen door de weersomstandigheden vast komen te zitten in het Suezkanaal? Volgens de topman van de beheerder van het kanaal, de Suez Canal Authority (SCA), zijn er 'mogelijk ook menselijke of technische fouten' in het spel.

Lees verder

Sagan spurt naar zege in voorlaatste rit, Yates blijft leider

De Slovaak Peter Sagan (BORA-hansgrohe) heeft zaterdag de zesde en voorlaatste rit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Brit Adam Yates (INEOS Grenadiers) blijft leider in het algemene klassement.

Lees verder

De eerste dag shoppen op afspraak: 'Het lijkt wel maandag, zo kalm is het'

In Antwerpen is winkelen op afspraak afgelopen zaterdag gedwee en vindingrijk ingevoerd. Het was erg rustig in de winkelstraten.

Lees verder

Vijf verdachten aangehouden in Frankrijk in Sky-drugsonderzoek

In Frankrijk zijn in het kader van het onderzoek naar de berichtendienst Sky ECC vijf mensen opgepakt en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat melden Franse gerechtelijke bronnen.

Lees verder

Braziliaanse president moet schadevergoeding betalen aan journaliste

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding aan journaliste Patricia Campos Mello voor vernederende uitspraken.

Lees verder

Rode Duivels spelen gelijk in Tsjechië

De Rode Duivels hebben zaterdagavond in hun tweede wedstrijd in de voorronde van het WK 2022 1-1 gelijkgespeeld in en tegen Tsjechië.

Lees verder

Zacht lenteweer op komst

Het wordt een gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkte zondag, maar het blijft meestal droog. Dat verwacht het KMI. Het kwik klimt stilaan hoger, met 9 graden op de Ardense hoogten en 13 of 14 graden in Vlaanderen.

Lees verder

Bloedigste dag in Myanmar sinds staatsgreep: 'Geweld moet onmiddellijk ophouden'

Het leger van Myanmar heeft gisteren meer dan honderd betogers gedood, de bloedigste dag sinds de staatsgreep van 1 februari. Ook kinderen zijn omgekomen. Het geweld wordt zwaar veroordeeld.

Lees verder

Hoe gaat het met de Belgen in het buitenland, na één jaar corona? 'Corona staat hier op pagina 5 in de krant'

In België blijft het coronavirus ons dagelijks leven bepalen. Ons land zit intussen aan ruim 800.000 bevestigde besmettingen. Maar hoe verloopt dat elders in de wereld? Hoe groot is de impact er nog van het virus? We vragen het aan een aantal Belgen in het buitenland.

Lees verder

0- tot 5-jarigen minst getroffen kinderen

Het aantal leerlingen en leer­krachten die met sars-CoV-2 geïnfecteerd zijn, is in de eerste twee weken van maart sterk gestegen.

Lees verder

Coronacijfers blijven stijgen

Het aantal besmettingen met het coronavirus, het aantal sterfgevallen door covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijven in stijgende lijn gaan. Dat blijkt zondagochtend uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Guy Verhofstadt vreest voor misbruik coronamaatregelen na deze crisis. 'Dit moet uitzonderlijk blijven'

Voormalig premier, liberaal boegbeeld en europarlementariër Guy Verhofstadt (Open VLD) vreest dat de politiek in de toekomst naar strenge instrumenten zoals een avondklok zal blijven grijpen. 'Al die maatregelen moeten afgevoerd worden zodra de sanitaire toestand het toelaat', zegt hij in De Zondag.

Lees verder

Blokkade Suezkanaal mogelijk vandaag opgelost: 'Het water stroomt al onder het schip'

Verantwoordelijken van het Suezkanaal hebben de hoop dat containerreus Ever Given zondagavond weer zou kunnen drijven.

Lees verder